El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Què diu el decret aprovat pel Govern per fer front al 25% de castellà?

El Govern ha aprovat aquest dilluns, en una reunió extraordinària del seu consell executiu, el decret [DOC] que ha de servir per afrontar l’execució forçosa de la sentència del 25% de castellà que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), demà farà 15 dies. El 31 de maig es compleix el termini perquè el Departament d’Educació apliqui a tots els centres del país allò que el tribunal espanyol ha sentenciat. La situació d’incertesa fins ara està causant “neguit” entre directors i docents de centres. El Govern ja ha admès que no hi ha garanties que aquest decret, que entraria en vigor demà, serveixi per satisfer la petició judicial, ja que rebutja de forma explícita les quotes. Les instruccions concretes s’enviaran demà als centres educatius.

El decret consta de quatre articles. En el primer es fixen els objectius de la norma i en el segon els criteris i objectius bàsics, que inclouen “la garantia que l’alumnat assoleixi el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l’ensenyament obligatori”, “la necessària anàlisi de l’entorn sociolingüístic dels centres, de l’entorn general i dels objectius de normalització lingüística per garantir l’eficàcia dels projectes educatius i lingüístics”, i la “inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges en l’ensenyament i l’ús de les llengües”.

Com s’elaboren, aproven i revisen els projectes lingüístics, segons el decret

És en el tercer article on es determinen els criteris d’elaboració, aprovació i revisió dels projectes lingüístics. D’acord amb el decret, els centres públics i els centres privats sostinguts amb fons públics han d’elaborar un projecte lingüístic que emmarqui el tractament de les llengües al centre, amb el contingut previst legalment, mitjançant les estratègies educatives i els recursos didàctics adients per assolir globalment les competències lingüístiques previstes en la normativa aplicable seguint els criteris fixats pel departament competent en matèria d’educació.

Així mateix, l’elaboració i aprovació dels projectes lingüístics s’ha d’adequar als criteris i objectius bàsics previstos en l’article anterior i a les previsions del projecte educatiu de cada centre. El projecte lingüístic ha de tenir en compte les necessitats educatives i la diversitat cultural i lingüística de l’alumnat per tal d’assolir els objectius de normalització lingüística del català, i de l’aranès a l’Aran, atenent els recursos del centre, inclosos els de caràcter digital.

El decret també estableix que el projecte lingüístic del centre s’ha de revisar i modificar, si s’escau, en funció del coneixement oral i escrit i de l’ús de les llengües que l’alumnat acrediti en les diferents etapes educatives. Aquesta revisió s’ha de fer mitjançant proves i avaluacions periòdiques, tant internes com externes, en períodes no superiors als dos anys.

El conseller d’Educació, Josep González Cambray / Jordi Borràs

En l’article 4 es fixen els criteris de validació dels projectes lingüístics. El departament competent en matèria d’educació ha de validar en un període no superior als 30 dies que el projecte lingüístic s’adequa a la normativa vigent i instar-ne la modificació en cas contrari. Educació també assumeix la responsabilitat sobre la legalitat dels projectes lingüístics que valida. Els centres, diu el decret, han de col·laborar en el procés de seguiment i avaluació del projecte lingüístic proporcionant els indicadors i la informació que els requereixi el departament competent en matèria d’educació per tal de fer-lo efectiu.

Més notícies
Un moment del debat sobre la nova llei al Parlament / ACN

El dictamen del català del Consell de Garanties Estatutàries es fa esperar

Notícia: El dictamen del català del Consell de Garanties Estatutàries es fa esperar
Comparteix
L'organisme té previst celebrar un ple aquesta setmana per aprovar-lo, però no sap encara quin dia
Notícia: El dictamen del català del Consell de Garanties Estatutàries es fa esperar - Mobile
La portaveu del sindicat USTEC-STEs (IAC), Iolanda Segura, atén els mitjans durant un dia de vaga / Europa Press

“Neguit” per una ofensiva judicial contra les escoles per la sentència del 25%

Notícia: “Neguit” per una ofensiva judicial contra les escoles per la sentència del 25%
Comparteix
La USTEC critica la improvisació del Govern per donar resposta al TSJC i alerta que l'acord pel català és massa ambigu
Notícia: “Neguit” per una ofensiva judicial contra les escoles per la sentència del 25% - Mobile
El Govern es reunirà d'urgència / ACN

Reunió urgent del Govern per aprovar un decret que esquivi la sentència

Notícia: Reunió urgent del Govern per aprovar un decret que esquivi la sentència
Comparteix
El decret no inclourà percentatges de castellà a les escoles
Notícia: Reunió urgent del Govern per aprovar un decret que esquivi la sentència - Mobile
Pla mitjà del diputat del PPC Alejandro Fernández intervenint al ple de pressupostos el 22 de novembre del 2021. (Horitzontal).

El PP amenaça amb portar la llei del català al Constitucional

Notícia: El PP amenaça amb portar la llei del català al Constitucional
Comparteix
Els tràmits per aprovar la llei estan actualment suspesos fins que el Consell de Garanties Estatutàries es pronunciï sobre si s'adequa a la Constitució i a l'Estatut
Notícia: El PP amenaça amb portar la llei del català al Constitucional - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Arrossegats a maig 30, 2022 | 15:06
  Arrossegats maig 30, 2022 | 15:06
  El decret diu que no pateixin ses senyories, que el departament es portarà bé i que de castellà no en faltarà, si cal fent-ne més que el que ses senyories exigien.
 2. Icona del comentari de: La escuela al hoyo y el govern al bollo a maig 30, 2022 | 19:50
  La escuela al hoyo y el govern al bollo maig 30, 2022 | 19:50
  ART 1: Somos astutos ART 2: Que inventen ellos ART 3: Qui dia passa, any empeny ART 4: A otra cosa, mariposa.
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 31, 2022 | 10:21
  Pere Llimonera i Citronell maig 31, 2022 | 10:21
  ... 'Diu que' se va a tener que cumplir con el Derecho Democrático de los chicos a aprender en su lengua Materna, y se van a tener que respetar las Decisiones Judiciales; esto es: el Estado de Derecho y la Democracia... 'Diu que' 25% "como Mínimo" de las asignaturas en Español/Castellano, y punto pelota... Ya vale de arruinar el futuro de los chicos y sus oportunidades laborales futuras no dejándoles aprender la Lengua Mayoritaria, Común y Oficial de la Nacion... 'Diu que' el supremacismo ya no está 'in'... y que no se pueden pisotear los derechos de los infantes por las ínfulas totalitarias y sectarias de los separatas suprematas del Nacional Catalanismo de patrias inventadas... 25% "como Mínimo" y respeto Democrático... Apa, Bon Dia!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa