El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Sànchez, punt final a un mandat convuls
  • CA

Jordi Sànchez, que aquest dissabte ha anunciat la seva renúncia a continuar com a secretari general de JxCat en el marc del Consell Nacional que el partit a celebrat a Alcarràs, va ser escollit per ocupar el càrrec el 8 d’agost del 2020, quan encara estava empresonat a Lledoners complint sentència per l’1-O. Sánchez, segons ha pogut saber EL MÓN, no pretén ocupar cap càrrec orgànic dins del partit a partir d’ara. La seva secretaria ha estat, des del principi i fins al final, envoltada de conflictes. Ha sigut un mandat convuls fins al punt que a les portes d’aquest Consell Nacional s’havien fet evidents les tensions amb les diferents famílies que conviuen dins de la formació presidida per Carles Puigdemont des de l’exili. Les pressions per apartar Sànchez han durat molts mesos, però el vicepresident de la formació Jordi Turull, principal aspirant a rellevar-lo, havia de trobar el moment oportú per començar a moure fitxa. Tot indica que creu que el moment ha arribat, enmig clam de les bases per un canvi. Per això Turull sospesa ja definitivament ser candidat a la secretaria general.

Les declaracions que Sànchez ha fet a Alcarràs en referència al fet, segons ell, “això no va d’agendes personals, això no va d’opcions personalistes que ens permetin tenir —suposadament— minuts de glòria, això va d’un projecte col·lectiu i fort” són la mostra més eloqüent de la distància que hi ha entre l’actual secretari general i Laura Borràs, la més votada per la militància en les primàries per ser cap de cartell a les eleccions al Parlament de Catalunya i amb una gran popularitat que es palpa al carrer entre els militants, els simpatitzants i els electors de Junts. El secretari general també ha tingut diferències amb el diputat i advocat Jaume Alonso-Cuevillas, pròxim a Borràs però amb una agenda pròpia i que també espera el moment de prendre alguna decisió. Sànchez apareixia cada cop com a més aïllat i només comptava amb un suport molt destacat, el del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, el seu gran aliat dins del Govern.

L’acord de Govern amb ERC vist com un “mal pacte”

Abans, però, ja hi havia hagut altres desavinences amb altres figures de la formació. L’acord assolit amb ERC per formar un Govern de coalició, després d’una estada de Sànchez i Aragonès en una casa rural durant tot un cap de setmana, va fer aflorar desavinences importants dins de la formació. Fins abans de tancar-se l’acord amb els republicans, el nom d’Elsa Artadi havia sonat com una de les peces destacades del nou executiu, on havia d’ocupar la vicepresidència econòmica, però finalment va anunciar que no volia entrar a forma part del nou Govern i va al·legar que triava centrar-se en la cursa per a l’Ajuntament de Barcelona.

Sànchez i Aragonès escenifiquen l’acord amb una encaixada de mans JORDI PLAY

L’anunci d’Artadi arribava poc després que la militància de JxCat, un 83% dels afiliats, aprovés l’acord subscrit per Sánchez amb Pere Aragonès. L’actual candidata dels juntaires a l’Ajuntament de Barcelona no estava d’acord amb alguns aspectes de l’acord assolit amb els republicans.

Signatures per destituir-lo: un intent fallit però recordat

Poques setmanes després d’aquesta situació, Sànchez es va veure envoltat per una polèmica interna per una carta oberta publicada en resposta a unes afirmacions del president d’ERC, Oriol Junqueras, en què aquest feia autocrítica per l’1-O. En la seva rèplica al diari Ara, Sànchez acusava Junqueras de renunciar a la unilateralitat. El secretari general admetia que el referèndum tenia la intenció de pressionar una negociació amb el govern espanyol, cosa que no va agradar als que creien que l’1-O havia de ser un mandat d’implementació obligada i no una simple tàctica de cara a Madrid.

Aquestes manifestacions van encendre una protesta interna al partit, amb una recollida de signatures per part dels crítics amb Sánchez, que no va tirar endavant però que tothom recorda com el primer senyal clar que el seu mandat tenia poc suport. Aquesta polèmica va generar també la denúncia d’una exvicepresidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Natàlia Esteve, que en un article a EL MÓN l’acusava de mentider i manipulador quan encara era president de l’entitat el 2017. Segons Esteve, l’encara secretari general de Junts deia la veritat quan admetia que no havia cregut realment en l’1-O.

El congrés que Junts ha de celebrar al juny ha de posar punt final a aquesta convulsió, o almenys això és el que esperen els membres i dirigents del partit més crítics amb Jordi Sànchez. Queda per veure la transversalitat –o falta d’homogeneïtat– de la formació ho permet.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Groc a abril 02, 2022 | 18:48
    Groc abril 02, 2022 | 18:48
    Tots calladets com a bons minyons
  2. Icona del comentari de: Recanvi a abril 02, 2022 | 19:38
    Recanvi abril 02, 2022 | 19:38
    És un moment complicat. Tothom qui és quedi ha d'estar convençut de que podrà aguantar els del partit propi i el govern. Si no és així cal deixar-ho. Ja hi haurà recanvi
  3. Icona del comentari de: Ferran a abril 02, 2022 | 20:40
    Ferran abril 02, 2022 | 20:40
    Ya era hora. Cuánto tiempo perdido miserablemente. Este también ha formado parte del pacto que acordaron para salir de la cárcel.
  4. Icona del comentari de: 1 d'octubre: ni oblit ni perdó a abril 02, 2022 | 21:46
    1 d'octubre: ni oblit ni perdó abril 02, 2022 | 21:46
    Que pleguin, ell i tota la trepa de JUNTS que s'enllita amb ERC, el PSOE-sc i la Comuna Pudeta
  5. Icona del comentari de: Vendetta a abril 02, 2022 | 22:14
    Vendetta abril 02, 2022 | 22:14
    Al pont botifler, al chanxes ja el va denunciar el sr xirinacs
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 03, 2022 | 11:20
      Pere Llimonera i Citronell abril 03, 2022 | 11:20
      N0 acuses de botifler a nadie, porque peor es ser 'feixista' que botifler... La Democracia está 'in", el Estado de Derecho está 'in" y el supremacismo está "out"... así de simple... El caso es soltar Barbaridades y Falsedades de toda índole; los suprematas indePendencieros, N0 tienen remedio... Si os lo decía hasta "Stevie Wonder", SePaRaTas = "Si Bebes, N0 CoMeNTeS"... o N0 te metas en P0LiTica, que viene a ser lo mismo... adoctrinados en Falacias, Inventos y Fantasías y en un estad0 de Abducción que es similar a la Intoxicación etílica (los síntomas y tratamiento que producen la Abducción son calcados a los de la Intoxicación etílica; y la prueba es las cosas que dicen y hacen algunos, que están fuera de toda racionalidad, ética y sobriedad mental)... ToMaD N0Ta de los Sabi0s C0NseJ0s de "0L'Stevie Wonder", Indepas... ... "Very supremacist, Writing's on the wall / Very supremacist, Leaders about to fall / Thirteen month old babies, Broke the looking glass / Seven years of economic back, The good things in your past / [Chorus ] When you believe in things That you don't understand, Then you suffer / Supremacism ain't the way.... / ... Very supremacist, Comments on the Blog / Very supremacist, parties about to fall / Wash your face and hands, Rid me of the problem / Keep me in a daydream, You don't want to save me / [Chorus ] When you believe in things That you don't understand, and Then you suffer / Secessi0nsim ain't the way.... / ... Very supremacist, Nothing more to say / Very supremacist, The devil's on his way / Thirteen month old babies, Broke the looking glass / Keep me in a daydream, Sad is your song / [Chorus] When you believe in things That you don't understand, and Then you suffer / Secessi0nsim ain't the way.... No, n0, no... Tomad NoTa, y asumid que el Futuro pasa por la Democracia, el Estado de Derecho y las Libertades Civiles para todos!
  6. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 02, 2022 | 23:46
    Luisnomeacuerdo abril 02, 2022 | 23:46
    Otro fascista independentista a tomar por saco, y este de voz de pito no iba a ser menos, esto es un no parar. La siguiente la lazipija.
  7. Icona del comentari de: Cal fer net i passar pàgina dels del 2017 a abril 03, 2022 | 01:16
    Cal fer net i passar pàgina dels del 2017 abril 03, 2022 | 01:16
    Ja era hora. Però si hi posen un altre indultat amortitzat la cosa seguirà igual. Calen nous lideratges valents, no doblegats per uns anys de presó. Cal deixar enrere els que no van saber ni voler culminar l'u d'octubre.
  8. Icona del comentari de: Ferran a abril 03, 2022 | 09:02
    Ferran abril 03, 2022 | 09:02
    Es lo que ocurre por pactar salir de la trena
  9. Icona del comentari de: Sup Marcos a abril 03, 2022 | 10:55
    Sup Marcos abril 03, 2022 | 10:55
    Pongan a quien pongan, estos traidores, no me engañan nunca más. Para mi ya no existe este partido, al que voté a una candidata que por cierto mintió, no ha cumplido nada, y encima, una vez votada, la cambian por este vendido sindicalista.
  10. Icona del comentari de: La Guineu sense Carasseta a abril 03, 2022 | 16:32
    La Guineu sense Carasseta abril 03, 2022 | 16:32
    aço va de guanyar la República Catalana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa