El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Revolta territorial contra la direcció de Junts
  • CA

Atzucac a Junts per Catalunya. Els quadres i les bases territorials de la formació que colideren el president Carles Puigdemont i l’expres polític Jordi Sànchez han encetat una veritable revolta per forçar un congrés abans de juliol, canviar les dinàmiques i, ara, hi afegeixen canviar els membres de la direcció del partit. Si fins ara l’intens debat cremava a les xarxes i xats de Telegram i Whatsapp de la formació, ara s’han saltat els marges i la discussió és fa pels camins interns i contra la direcció nacional. La resposta tèbia a les declaracions de Gabriel Rufián sobre la trama russa; el ara sí i ara no amb el debat de la llengua i la marxa del Govern insinuant futurs pactes amb el PSC han acabat d’esverar les bases. L’objectiu és arribar a les municipals del 2023 amb el partit endreçat, una nova direcció i una ideologia clara.

Si la setmana passada la influent Vegueria del Penedès va ser la primera en obrir foc i reclamar públicament un congrés extraordinari, ara d’altres agrupacions, com en un efecte dominó, han pujat al carro. En els dos darrers dies, i segons ha pogut saber El Món, Junts de la Vegueria de la Catalunya Central ha comunicat a la direcció del partit la necessitat de convocar el congrés, màxim òrgan de decisió de la formació, amb una petició afegida que apunta directament a l’estat major del partit. “Cal que l’executiva reti comptes al conjunt del partit i que es donin les explicacions oportunes de forma urgent”, emfatitza un comunicat intern dels juntaires a la Catalunya Central, un veritable feu electoral de la formació.

Comunicat de Junts de la Vegueria Central amb què exigeix un Congrés i un canvi a la direcció/Quico Sa
Comunicat de Junts de la Vegueria Central amb què exigeix un Congrés i un canvi a la direcció/Quico Sallés

Bullen les assemblees

Però no només les representacions de gran àmbit territorial se sumen a aquesta onada de contestació interna. Com exemple, hi ha el que passa a Junts les Corts, un dels districtes de Barcelona on el partit encara treu resultats electorals prou presentables. Els juntaires de les Corts reclamen el “congrés el més aviat possible” i sense que calgui esperar al mes de juliol. De fet, aquesta agrupació es vanta d’anar a l’avançada i ja tenir candidata a l’alcaldia. En el mateix sentit, s’ha expressat l’assemblea local de Palafrugell.

On també hi ha ball de bastons enmig del malestar general és a Junts per Terrassa, on es viu un intens duel per celebrar primàries de cara les municipals del 2023. En concret, la divisió és entre Meritxell Lluís, actual portaveu de la formació a l’Ajuntament i parella de Josep Rull, i Montserrat Caupena, la candidata alternativa. En aquest marc, Junts per Terrassa també vol clarificar les coses i exigeix un congrés per empoderar la formació lluny “de les dinàmiques actuals”.

Sense “el ‘punch’ ideològic” del 1-O

“Som el partit del Primer d’Octubre i s’ha de notar, no podem estar en un Govern del mentrestant!”, al·lega un dels cabdills de la revolta a la demarcació de Barcelona, que aquesta tarda celebrarà una assemblea amb un posterior comunicat reclamant el conclave. “La postura del secretari general i sobre la negociació del Govern ha de ser revisada i corregida”, insisteix una de les veus crítiques i amb molt suport electoral, amb el sanedrí de la formació.

“Hem perdut punch ideològic”, retreu un altre càrrec institucional de la formació a la demarcació de Barcelona. En aquest sentit posa com a exemple el fiasco de la reforma legal per la llengua catalana com a vehicular: “ara hi som, ara no hi som…”. “No podem continuar en un Govern on no es condemnin les declaracions de Gabriel Rufián“, subratlla un dels homes de ferro a les comarques del Camp de Tarragona, en referència a les paraules del líder republicà a Madrid sobre la trama russa del Procés.

Sànchez, el dia de l'alliberament dels presos polítics de l'1-O per l'indult, a la sortida de Lledoners / Jordi Borràs
Sànchez, el dia de l’alliberament dels presos polítics de l’1-O per l’indult, a la sortida de Lledoners / Jordi Borràs

Ni Puigdemont vol defensar la formació

Els moviments interns també han esperonat del sector que es va oposar a l’acord amb ERC de bon principi. “Hem vist com els mals averanys s’han anat complint”, indica un dels seus impulsors en conversa amb El Món. Si el rau-rau feia temps que es covava, ara ja bull i es comença a fer notar amb les exigències de congrés i la contestació que molts sectors del partit dirigeixen contra la direcció i destacats membres del Govern. Jordi Sànchez és un dels objectius de les crítiques. De fet, alguns recorden ara el “fracàs de la Crida Nacional”, el partit que va impulsar i que mai va acabar de funcionar.

“Hi ha d’haver sí o sí un congrés nacional, a més, d’un nova executiva i nova direcció”, sostenen des del territori. Fins i tot, ja plantegen la manera de triar els nous canvis per a la “nova etapa” que ha de viure el partit. “Seria preferiblement amb una votació a tres urnes per escollir president, secretari general i executiva nacional. “Evidentment tot amb llistes obertes”, aposten. “És una manera d’evitar que ens donin garsa per perdiu com ara fa dos anys amb una llista que ens van presentar absolutament precuinada, ara els hem vist el llautó”, avisen.

De fet, el mateix Puigdemont, ha evitat entrar en la batalla ni per acostament. El paradigma d’aquest posicionament de posar-se de perfil es va viure el passat 6 de març en l’assemblea del Consell per la República, celebrat a Canet del Rosselló, on va ser escollit president de l’entitat a l’exili. Davant les incisives preguntes de l’exconsellera Clara Ponsatí sobre la deriva política de Junts, Puigdemont va tancar el debat argüint que ell estava allà per respondre sobre la seva feina al capdavant de l’exili i no pas com a president institucional de Junts per Catalunya.

Clara Ponsatí intervé en rèplica en el discurs d'investidura pel consell per la república de Carles Puigdemont/Quico Sallés
Clara Ponsatí intervé en rèplica en el discurs d’investidura pel consell per la república de Carles Puigdemont/Quico Sallés

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a març 28, 2022 | 14:00
    Gonzalo març 28, 2022 | 14:00
    No molestéis al pelomocho. Esta ocupadísimo con la presidencia del consejito por la republikita.
    12
    Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a març 28, 2022 | 14:00 27
    Respon
    • Icona del comentari de: Fart de Caspanyols a març 28, 2022 | 19:41
      Fart de Caspanyols març 28, 2022 | 19:41
      Gonfalo, ets un poca-solta, tros de quòniam. tros de monàrquic corrupte
    • Icona del comentari de: Fort a març 28, 2022 | 23:25
      Fort març 28, 2022 | 23:25
      No eres más tontorrón porque no eres más grande , mameluco
  2. Icona del comentari de: Fart de Caspanya i Catalans botiflers a març 28, 2022 | 14:15
    Fart de Caspanya i Catalans botiflers març 28, 2022 | 14:15
    Junts pel sou. Junts per la poltrona. Junts per mentir. Junts per pactar amb el PSOE. Junts per pactar amb Convergencia Espanyola de Catalunya (ERC). Junts cap al desastre i precipici. Enhorabona Sr Jordi Sanchez pel desori. Encara cobrant de La Caixa, ara ja madrilenya per sempre? LaCaixa por la gracia de dios
    • Icona del comentari de: Joan Carabassa a març 28, 2022 | 19:05
      Joan Carabassa març 28, 2022 | 19:05
      Junts per dir bestiesses .
  3. Icona del comentari de: Pep a març 28, 2022 | 14:15
    Pep març 28, 2022 | 14:15
    Si JxCat no aclareix en breu el seu posicionament ideològic acabarà sent un partit equiparable a ERC, ja no tindrà raó de ser.
    • Icona del comentari de: Junts per esbatussar-se a març 28, 2022 | 18:17
      Junts per esbatussar-se març 28, 2022 | 18:17
      Per ser equiparable a ERC hauria de tenir una bona organització, i no ser el caos de Junts que sembla una casa de barrets. També estaria bé tenir un programa i no anar a la deriva.
      • Icona del comentari de: Enemics Renegats de Catalunya a març 28, 2022 | 19:13
        Enemics Renegats de Catalunya març 28, 2022 | 19:13
        Per ser equiparable a ERC només cal dir-se Ciudadanos.
        • Icona del comentari de: Si noi, a març 29, 2022 | 09:19
          Si noi, març 29, 2022 | 09:19
          és enemic de Catalunya el que unilateralment suspèn la DUI en 8 segons i fuig deixant-ho tot enmerdat. Algú pot superar aquesta traïció?
  4. Icona del comentari de: temps al temps. a març 28, 2022 | 14:16
    temps al temps. març 28, 2022 | 14:16
    Cnvé molt aquest canvi, sinò us passaà com als d'ERC, que quan arribi el moment de a veritat, no hi votarà ningú.
    • Icona del comentari de: Si noi, a març 29, 2022 | 09:21
      Si noi, març 29, 2022 | 09:21
      per això ERC té la Presidència del Govern i l'enemic dins?
  5. Icona del comentari de: Avia a març 28, 2022 | 15:12
    Avia març 28, 2022 | 15:12
    Molt d,acord amb els que es revolten, ànims i endevant
  6. Icona del comentari de: Anna a març 28, 2022 | 15:16
    Anna març 28, 2022 | 15:16
    ja era hora què algú parles del tema fira del partit ,sembla que volen amagar els problemes i l'únic que fan es marejar la perdiu
  7. Icona del comentari de: Anna a març 28, 2022 | 15:20
    Anna març 28, 2022 | 15:20
    ja era hora què algú parles del tema fira del partit ,sembla que volen amagar els problemes i l'únic que fan es marejar la perdiu. I de Terrassa ni parleu que les cadires se hereden entre parelles com els Clinton del Valles al vell estil entre Rull i senyora
    • Icona del comentari de: Josep de Terrassa a març 28, 2022 | 17:35
      Josep de Terrassa març 28, 2022 | 17:35
      Alguns es pensen que les cadires s'hereten, com es el cas de Terrassa on la dona del Rull el vol substituir com a candidat 3 vegades que es va presentar i mai va assolir l'alcaldia. Dons no senyors amb unes primaries obertes veurem quin grau d'acceptació te aquesta senyora . I si en surt com a candidata doncs serà una bona candidata al representar al seu partit , però si no doncs a casa . Si qualsevol altre ho intenta i surt a la tria doncs també perfecte ,no crec que tingui pitjors resultats que als anteriors comicis que Junts va quedar fins i tot per sota de CS. Posar a dit als candidats normalment te aquests resultat i esperem que Junts ni al partit ni als ajuntament cometi els mateixos errors. Un militant cansat de mangoneos
  8. Icona del comentari de: Independentista a març 28, 2022 | 16:06
    Independentista març 28, 2022 | 16:06
    Si més no, jo no els votaré pas.
  9. Icona del comentari de: joandoménec a març 28, 2022 | 16:20
    joandoménec març 28, 2022 | 16:20
    Ja és hora de posar ordre, definicions clares, reactivar la declaració d'independència suspesa, un full clar per al futur pròxim...Sánchez no pot continuar marejant la perdiu.
  10. Icona del comentari de: Cal fer net a març 28, 2022 | 16:21
    Cal fer net març 28, 2022 | 16:21
    En Jordi Sànchez ha d'anar fora. Però també un bon grapat més. I Puigdemont ha de retre comptes de per què va posar un personatge com Sànchez al capdavant
    • Icona del comentari de: Observador a març 29, 2022 | 07:13
      Observador març 29, 2022 | 07:13
      És el que passa quan és tria el cap a dit com si fos l'amo del cortijo. Corruptgència sempre ha funcionat així i per això mai aconsegueixen res pels catalans, només per les seves butxaques.
  11. Icona del comentari de: Josep de Terrassa a març 28, 2022 | 17:33
    Josep de Terrassa març 28, 2022 | 17:33
    Alguns es pensen que les cadires s'hereten, com es el cas de Terrassa on la dona del Rull el vol substituir com a candidat 3 vegades que es va presentar i mai va assolir l'alcaldia. Dons no senyors amb unes primaries obertes veurem quin grau d'acceptació te aquesta senyora . I si en surt com a candidata doncs serà una bona candidata al representar al seu partit , però si no doncs a casa . Si qualsevol altre ho intenta i surt a la tria doncs també perfecte ,no crec que tingui pitjors resultats que als anteriors comicis que Junts va quedar fins i tot per sota de CS. Posar a dit als candidats normalment te aquests resultat i esperem que Junts ni al partit ni als ajuntament cometi els mateixos errors. Un militant cansat de mangoneos.
  12. Icona del comentari de: Joan - Cementiri Vell - Terrassa a març 28, 2022 | 18:17
    Joan - Cementiri Vell - Terrassa març 28, 2022 | 18:17
    En Quico no té pèls a la llengua i les engalta a la primera. Felicitats, Sallés per remoure el vesper de JUNTS i les seves consciències. Sembla que l'ha encertada en denunciar l'endarreriment de les Primàries de JUNTS, que és una vergonya. Entre que en Jordi Sánchez, que està agafat com un pop a la secretaria general i a més d'haver col·locat a tots els seus suports i càrrecs a dit, la seva persona està crescuda com la d'un Cessar. Tenim també a en David Saldoni, que no diu ni una paraula, la majoria de la gent no sap ni qui és. Aquest està agafat a la cadira de secretari d'organització. No es pot continuar així, amb tanta gent trepa i mediocre. JUNTS s'ha convertit en un partit gris i sense personalitat, diguem com un ninot de fira. Em fa mal escriure aquestes paraules del partit que participo, però això s'arregla ràpidament i ens passarà molta més factura de la que ja suportem. Un altre mal endemig que patim els militants de Terrassa, són les dues regidores actuals, són una vergonya pel partit a Terrassa, em refereixo a la Meritxell Lluís i la Montse Trullàs. Segueixo una mica l'activitat de l'ajuntament i són un zero a l'esquerra les dues. Poder aquesta noia la Montserrat Caupena ho farà molt millor. Li haurem de donar un vot de confiança.
    • Icona del comentari de: Remoure el vesper en Quico? a març 28, 2022 | 22:22
      Remoure el vesper en Quico? març 28, 2022 | 22:22
      Què és lent com el fill de l'anunci de pizza Tarradellas? Fa 10 anys que li dic "corruptgent, vas ferrat", ha costat que veiés l'evidència...
  13. Icona del comentari de: Hans Kürbis a març 28, 2022 | 18:43
    Hans Kürbis març 28, 2022 | 18:43
    A Terrassa , Junts es pur Peronisme , del General a l'Evita . Pero es que tot ve de mes amunt , no es pot portar un partit a cops de trucades de darrera hora des de Waterloo . Trucades que fan que gent que ha estat negociant durant mesos una sortida realista al tema del 25 % de Castellà ,sigui desautoritzada ,per una atac de panic . Gent com la Consellera Rigau , que no es precisament sospitosa de concomitància amb cap mena d'espanyolisme . Caça de Bruixes interna , que només empeny a quadres i despres a votants cap a ERC , que com a minim té organització .
  14. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a març 28, 2022 | 19:14
    Català a l'escola i arreu març 28, 2022 | 19:14
    Hauria de canviar molt JUNTS i haurien de fotre fora molta gent perquè jo els tornes a votar, i penso que no sóc l'únic.
  15. Icona del comentari de: Manel a març 28, 2022 | 19:43
    Manel març 28, 2022 | 19:43
    No res a la fi tots sou iguals ( ER ,JUNTS i CUP)...ens heu enganyat...colla de venuts vividors
  16. Icona del comentari de: Es fan dir Junts? Hajahahaha.... a març 28, 2022 | 21:47
    Es fan dir Junts? Hajahahaha.... març 28, 2022 | 21:47
    Portan dividits des que's va destapar la corrupció endèmica des de fa més de 40 anys, a veure qui s'omple més les butxaques, i els que'n disfruten de tanta podridura no volen perdre la mamella o menjadora... Mentre hi hagi babaus o afins que'l sou depèn del poder dels corruptes, res canviarà.
  17. Icona del comentari de: Sup Marcos a març 28, 2022 | 22:02
    Sup Marcos març 28, 2022 | 22:02
    No votaré ninguno de los tres partidos que han estafado y traicionado, ó hay una lista única, con gente nueva, cuyo objetivo solo es la indepe. ó volveré a votar al Pacma, los animales me necesitan, a estos traidores ni agua. Puigdemont al principio era la esperanza, pero se ha descafeinado, y encima haciendo trampas con doble baraja, está en Junts y en el CxR, ha perdido toda credibilidad. Tramposo.
    • Icona del comentari de: Donec pelcul a març 29, 2022 | 07:41
      Donec pelcul març 29, 2022 | 07:41
      És normal que un ruc carnero voti un partit animalista!
  18. Icona del comentari de: No fa dos dies que van votar la direcció i ja tenen revolta? a març 28, 2022 | 22:10
    No fa dos dies que van votar la direcció i ja tenen revolta? març 28, 2022 | 22:10
    Fa més de 10 anys que sabeu que prUcessan cap enlloc, la culpa sempre d'ERC... Quan madureu aviseu, i ens hi posem en serio!
  19. Icona del comentari de: Junts per dividir a març 29, 2022 | 06:53
    Junts per dividir març 29, 2022 | 06:53
    El partit de les hienes, les traïcions i les mentides. Objectiu : mantenir els sous, la independència no ho ha estat mai ni se la espera. Encara hi ha babaus què els votan? Quin es l'IQ del votant corruprgent?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa