El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP proposa la ‘via Trapero’ per als desnonaments de famílies vulnerables

Josep Lluís Trapero ja no és el cap dels Mossos d’Esquadra, però la seva empremta perdura. Tant que la CUP vol recuperar-la. El partit anticapitalista aposta perquè als desnonaments s’apliqui el mateix protocol que va aplicar Trapero durant la votació del referèndum per la independència de Catalunya l’1 d’octubre de 2017. La via Trapero, l’han anomenat. Una forma de fer que “va evitar danys greus”, va concloure l’Audiència Nacional, quan va absoldre el major. Una forma de fer basada en intervenir sense fer ús de la força i mitjançant el diàleg i la negociació.

La Generalitat es troba negociant amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’elaboració d’un nou protocol d’actuació davant dels desnonaments de famílies vulnerables. El text, que al qual ha tingut accés El Món, proposa aturar tots els llançaments de persones vulnerables, sempre que disposin d’un informe de vulnerabilitat social dels serveis socials del seu municipi, no disposin d’una altra llar on anar, estiguin a l’espera d’accedir a un pis social de la mesa d’emergència i que hagin iniciat una negociació amb la propietat, per mirar de trobar una solució a curt termini. La resposta del president del màxim òrgan judicial de Catalunya, Jesús María Barrientos, és un ‘no’. El mateix que va fer a l’octubre. Barrientos considera que la legislació existent, així com la moratòria dels desnonaments del govern espanyol, ja són suficients.

El text, pendent de l’acord amb el TSJC, però també de l’Ajuntament de Barcelona, dels Col·legis d’Advocats de Barcelona i dels Col·legis de Procuradors de Tribunals de Catalunya, en cap moment menciona els antiavalots dels Mossos d’Esquadra. Ni una sola paraula de la Brigada Mòbil (Brimo) o de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). D’aquesta forma, el que ha de ser el nou protocol, consensuat amb conselleries d’ERC i de Junts per Catalunya, com Presidència, Justícia, Interior i Drets Socials, no compleix el pacte assolit entre ERC i la CUP per la investidura del president Pere Aragonès, on es recollia el compromís explícit de no enviar ni Brimo ni les ARRO als llançaments de famílies vulnerables.

“Un punt més d’incompliment de l’acord”, diu la CUP

“Donarà compliment a l’acord de mínims amb la CUP?”, va ser la pregunta del diputat de la CUP Xavi Pellicer al president de la Generalitat, durant la sessió de control del passat 20 d’octubre al Parlament. “Toca treballar la proposta de protocol, i la pilota és a la teulada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya“, va ser la resposta d’Aragonès. I mentrestant el protocol sense aprovar, la moratòria dels desnonaments amb data de caducitat –28 de febrer– i els llançaments continuen amb presència dels antiavalots. L’últim d’ells, el 20 de desembre, a cinc dies de Nadal i coincidint amb la destitució de Trapero com a major de la policia catalana. Aquell dia van fer acte de presència fins a 10 furgonetes de les ARRO, amb desenes d’agents uniformats, que van fer fora del pis al Carlos Berrocal i la seva mare de 77 anys. Un pis que havia estat casa seva durant 25 anys, fins que la propietat va canviar de mans i el 2017 va decidir no renovar-los-hi el lloguer, tot i que sempre havien pagat les mensualitats.

“Això s’havia de posar en marxa a l’estiu o a tot estirar a finals d’aquest any”, explica Pellicer a El Món. “És un punt més d’incompliment respecte de l’acord”, expressa. Tot i acceptar que el projecte necessités del vistiplau del TSJC, com ja va passar amb l’anterior acord, Pellicer assegura que sempre han expressat els seus dubtes a l’executiu català. És per això que han proposat aquesta via alternativa, un cop constatades les diferències amb el president del màxim òrgan judicial del país. Sobre la via Trapero encara no han rebut resposta per part del Govern, diu el cupaire.

El partit anticapitalista sosté que la Generalitat disposa de “preceptes legals” per deixar d’enviar antiavalots als desnonaments de famílies vulnerables, encara que així ho demani el jutjat. De fet, segons Interior, en el 90% de les ocasions que hi ha pressència de la Brimo o dels ARRO en aquestes actuacions, és per petició expressa d’un jutge. En qualsevol cas, Pellicer afirma que l’executiu d’Aragonès hauria de “plantar-se davant de determinades sentències que són manifestament i materialment injustes contra la població”.

Un centenar d'activistes es concentra al carrer Roger de Flor 209, a l'Eixample, per aturar el desnonament d'una família vulnerable el 20 de desembre de 2021 / ESM
Un centenar d’activistes es concentra al carrer Roger de Flor 209, a l’Eixample, per aturar el desnonament d’una família vulnerable el 20 de desembre de 2021 / ESM

Els desnonaments, punt clau en l’esmena a la totalitat dels comptes

Els comptes d’Aragonès i del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, van ser aprovats gràcies a l’abstenció d’En Comú Podem, que alhora va demanar als republicans que facilitessin els pressupostos a l’Ajuntament de Barcelona. La CUP va rebutjar-los i va presentar una esmena a la totalitat. Un dels motius de pes, la qüestió dels desnonaments. “En l’última proposta que els fem, abans de presentar l’esmena a la totalitat, els posem sobre la taula aquesta proposta i no se’ns respon”, explica Pellicer.

El diputat cupaire també qüestiona la capacitat que tenen els jutges per sol·licitar la presència d’antiavalots als llançaments de famílies vulnerables. “Un jutge en cap cas té competències per dir si un desnonament s’ha de fer amb serveis socials, amb ordre públic o amb educadors de carrer. És un excès absolut de les competències judicials i també és un dels elements que hem traslladat al Govern”, assegura.

Els desnonaments, amb antiavalots o no, amb protocols signats o en taules de negociació, se succeeixen. Des de principis d’any i fins setembre, 7.012, el doble que durant el mateix període de l’any 2020, marcat especialment per la pandèmia de la Covid-19.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 21:02
  Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 21:02
  Deja de contar falacias y sofismas... Machado era un gran poeta y tenia razón; pero no se refería exactamente a eso que tu pretendes en tu tergiversación sectaria e interesada de sus versos... Nunca se ha hablado y estudiado mas el Catalán que hoy día (que es en realidad una lengua importada a las tierras catalanas: el Lemosín / Lemosí moderno, el dialecto Occitano traído por los colonos de la Provenza Francesa hace unos pocos siglos)... En lo que hoy es Cataluña se hablaba otro dialecto del Latín comprendido y usado en toda la península por todos... ... - yo NO veo que los catalanes tengan un "especial interés" en aprender Aragonés, Gallego, Euskera, Bable o el Silbo Canario; Ni veo que la Generalitat haya puesto Institutos ni programas de Estudio para ello... Solo veo caprichos, cabezonería, supremacismo, adoctrinamiento y egoísmo económico... - Te Recuerdo que las "Lenguas Propias" de la Península eran, en todo caso las Lengua Iberas -y dialectos- hoy desaparecidos, con excepción, quizás , del Euskera... y que, la mayor parte de las Lenguas habladas hoy, lo son porque nuestros antepasados, que son los mismos y comunes en toda la Península, fueron CONQUISTADOS por ROMA. El Latín -Vulgar y culto- fue Impuesto durante y después de la conquista y la Caída del Imperio Romano; y que después la península, Hispania o España -como prefieras- fue invadida y conquistada numerosas veces; y nuestros antepasados, divididos política y socialmente en diferentes y numerosas áreas cambiantes al dictado y según el interés de los diversos invasores... y de ahí surgen las lenguas que hablamos hoy en las diferentes Regiones... - Te Recuerdo que lo que conocemos hoy día como Catalán, hasta el siglo 18 se conocía por el nombre de "Llemosí" / Lemosín" y es un dialecto Occitano bobo implantado primeramente por las huestes barbaras de Carlo Magno en la "Marca Hispánica" y posteriormente expandido por partes de la Corona de Aragón mediante colonos Occitanos, donde ya existía un dialecto general del Latín, hablado y comprendido en toda la península... - Te Recuerdo que si quieres establecer "Lenguas Propias" de Cataluña al día de hoy, estas serían, hoy día, tanto el Catalán, como el Castellano, que hace ya muchos siglos que se utiliza también en Catalunya; y que aunque hace 5 siglos no era mayoritario si era utilizado, por parte del pueblo y muy especialmente por la gente culta, mercaderes y clases altas, aumentando progresivamente siglo tras siglo; y hoy es la Lengua mayoritaria de los Catalanes que la tienen en mas de un 65% como lengua materna... ¿Cuantos siglos hacen falta para que una lengua sea considerada "Lengua Propia" de una zona en particular? Ademas de ser el Español/Castellano la lengua común y oficial de todo el País...
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 30, 2021 | 09:22
   Pere LLimonera i Citronell desembre 30, 2021 | 09:22
   Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... Ha cogido un comentario mio en otro articulo o extractos de comentarios míos modificandolos y aunque el texto es mio, NO lo he enviado yo... ... No se si es un TROLL que comenta usando el nombre de otros aprovechando que ve mi nombre con cierta frecuencia, o si es un separata para meter Cizaña... O si es el Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera", u otro Troll diferente; pero en todo, caso el comentario no es mio...
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 21:03
  Gonzalo desembre 29, 2021 | 21:03
  Pandilla de bobos nazis 😂😂 Todos con DNI y pasaporte de ESPAÑA 🇪🇸 Todos traidores de mierda y sin pegar ni sello Todos basura humana
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 30, 2021 | 09:25
   Pere LLimonera i Citronell desembre 30, 2021 | 09:25
   Este comentario NO es del Verdadero Gonzalo... es de un TROLL que comenta usando Nombres de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa Anónimos, nombres falsos y nombres de otros comentaristas para comentar, solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes , para favorecer las tesis separatistas supremacistas con sus comentarios de "Falsa Bandera"...
 3. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 30, 2021 | 02:02
  Pere LLimonera i Citronell desembre 30, 2021 | 02:02
  Humanamente parece razonable.. en términos prácticos, no se... grave y triste problema de muy difícil solución... En todo caso los DesoCUPados CUPaires tiran siempre de populismo y demagogia y de Fantasías, sin poner los pies en el mundo real... Al menos, por una vez no dan la matraca con sus mantras y sandeces supremacistas IndePendencieras de Nacional-Catalanismo y Patrias-Inventadas... Que decepción de gente que se cree libertaria, progresista, de izquierdas y revolucionaria...
 4. Icona del comentari de: CupCupClan a desembre 30, 2021 | 09:50
  CupCupClan desembre 30, 2021 | 09:50
  La via trapero seria que els desnonats se'n vagin a la via a fer de trapero.
 5. Icona del comentari de: Periodísta a desembre 30, 2021 | 13:26
  Periodísta desembre 30, 2021 | 13:26
  Deixem el Major Tampero en pau i que lo den por el trasero. Per traidor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa