El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dos candidats disputen la presidència del Consell per la República a Puigdemont

Comença el ball polític al Consell per la República. Dos candidats intenten presentar batalla al president a l’exili, Carles Puigdemont, per presidir l’entitat. Són Joan Ramon Goma i Sebastià Sardiné. De fet, ara comença la precampanya amb la vista posada al proper 6 de març, quan se celebrarà l’assemblea d’electes que ha d’escollir el Govern a l’exili.

Ara bé, tot i la presentació de candidatures la realitat és que les cartes semblen marcades. Segons el reglament aprovat en l’assemblea de representants celebrada el passat 13 de febrer, els candidats necessiten 25 avals per presentar-se. De moment, Goma i Sardiné en tenen un cadascun i Puigdemont 26. Fins i tot, hi ha algunes veus que apunten que aquestes candidatures podrien tenir com objectiu evitar que “només hi hagi un candidat” a presidir l’organisme de l’exili.

El conclave del passat 13 de febrer no va ser una total i absoluta bassa d’oli. El debat sobre la compatibilitat d’un càrrec orgànic dirigent en un partit amb la presidència del Consell per la República va ser viu i entretingut. De fet, el mateix president Puigdemont va haver d’intervenir per marcar el seu posicionament i defensar que es pot ser un líder institucional en una entitat política i també tenir un paper de lideratge en una formació política com és Junts per Catalunya. En aquest sentit, entre els seus arguments va recordar que a Junts no hi té cap paper executiu.

Finalment, les esmenes que anaven dirigides a bloquejar la compatibilitat no van ser tramitades així com una proposta de resolució impulsada per dos diputats de l’Assemblea que reclamaven a Puigdemont un pas al costat en la presidència de Junts per garantir la transversalitat de la institució. Tot i que va ser rebutjada, el debat de fons hi havia cert acord general, però la majoria de l’assemblea entenia que era una resolució ad hoc i que, en certa manera, era extemporània. En aquest sentit, molts ho qualificaven de “pressió” cap el president.

Tot fa indicar que el sis de març, data en què és previst que se celebri l’assemblea de representants a la Catalunya Nord, només hi arribarà una candidatura amb totes les garanties per ser escollida. Aquesta assemblea serà clau per començar a posar en marxa la maquinària del Consell per la República com una entitat que treballi per la independència amb l’esperit d’internacionalització del conflicte.

De fet, dilluns passat es va presentar una de les eines principals de la plataforma el “ministeri lliure d’Exteriors”, l’instrument per la internacionalització del conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol, i que, de moment, el dissenyen el comissionat d’Acció Internacional de la institució, Adrià Alsina, un dels veterans de l’Assemblea Nacional Catalana i amb currículum diplomàtic i la jurista Neus Torbisco. Al capdavall, serà una xarxa paradiplomàtica on hi podran participar els membres de la diàspora catalana al món que poden ajudar a “picar portes on mai s’han picat”.

La Mesa de l'assemblea de representants del Consell per la República amb el Govern a l'exili presidit per Carles Puigdemont/QS
La Mesa de l’assemblea de representants del Consell per la República amb el Govern a l’exili presidit per Carles Puigdemont/QS

El Consell, un organisme fora de l’abast de l’Estat

També el fet que ja es posi en solfa l’assemblea amb un reglament aprovat permetrà encetar formalment el circuit polític del Consell per la República. És a dir, es podrà exercir l’acció de control del Govern, arrencar les comissions legislatives, orientar l’acció del Consell i donar forma a un organisme que té un avantatge, està fora del radi d’acció dels poders de l’Estat. A més, l’inici de la seva singladura política podria coincidir amb les resolucions europees que podrien retornar de manera definitiva les immunitats com eurodiputats a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

A més, membres del Consell remarquen l’activitat que es viu al “territori” als actes de presentació. Així mateix, com la “motivació” expressada pels integrants de l’assemblea i pels membres associats al Consell que “collen” a la institució per tal que “faci coses i projectes”. Un dels denominadors corrents del debat intern és “independitzar” el Consell de la política interna de Catalunya i de la “gestió partidista i autonòmica” per tal de desvincular el dia a dia polític català de l’acció internacional independentista que és la que més rèdits fins ara ha portat.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: pur teatre a febrer 24, 2022 | 21:19
  pur teatre febrer 24, 2022 | 21:19
  està cantat que sortirà el batxiller, només votan els belibers, és maquillatge democràtic. tornarà a prometre tornar?
 2. Icona del comentari de: Pau a febrer 24, 2022 | 23:44
  Pau febrer 24, 2022 | 23:44
  Que bonito,se me han saltado las lágrimas.
 3. Icona del comentari de: A pur teatre a febrer 24, 2022 | 23:51
  A pur teatre febrer 24, 2022 | 23:51
  Per teatre del dolent, de comèdia de pel.licula de Fernando Esteso, la taula de diàleg. Tinc més aviat poca fe en qualsevol polític actual, inclòs Puigdemont. Ara bé, que algú que va de comentari en comentari, repetint "batxiller" a modus d'insult sense aportar mai cap altre argument, fa riure...de pena i vergonya aliena.
  • Icona del comentari de: Està per veure... a febrer 25, 2022 | 08:52
   Està per veure... febrer 25, 2022 | 08:52
   El que si hem vist és al batxiller foll suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat, prometen tornar i encara l'esperem. En quan la taula de diàleg per demanar l'amnistia i un referèndum d'autodeterminació està fotut, els deslleials socis de Govern no la volen però tampoc ofereixen cap alternativa millor, sobreviuen de prUcessar cap enlloc com han fet els darrers 10 anys. Mala peça al teler...
  • Icona del comentari de: És batxiller? SÍ a febrer 25, 2022 | 10:11
   És batxiller? SÍ febrer 25, 2022 | 10:11
   Doncs això, com Montilla... Si a tu no t'agrada reclamali al batxiller Fuigpelmón per no haver acabat els estudis, sigui per mandra o per incapacitat.
 4. Icona del comentari de: Per quan un Consell de Boletaires Catalans? a febrer 25, 2022 | 07:00
  Per quan un Consell de Boletaires Catalans? febrer 25, 2022 | 07:00
  És una menjadora particular del meu cunyat, té la mateixa legitimitat que el consell per la republiqueta de 8 segons del batxiller foll, cap!
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 25, 2022 | 09:24
  Pere Llimonera i Citronell febrer 25, 2022 | 09:24
  ¡ ¡ ¡ Elecciones en Narnia ! ! ! ... ¡ Última hora ! No solo son dos los candidatos que disputan la presidencia de Narnia a FuigPelMón... Los candidatos necesitan 25 avales solamente (una autentica Democracia de Fantasía) y otros candidatos se han sumado a la contienda: Tumnus, Aslan, Lucy Pevensie, Jadis, Alado, Edmund Pevensie, Lord Sopespian, Eustace Scrubb, Polly Plummer, Susan Pevensie, Caspian X y Digory Kirke... ¡ Elecciones en Narnia !
 6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 25, 2022 | 09:24
  Doctor Strangelove febrer 25, 2022 | 09:24
  Quina manera de fer el ridícul, no veieu que el batxiller de Waterloo mana a lo Putin? Ho fa per fer veure als dèbils mentals que són demòcrates, quan ell només és un dictadoret del tres al quatre! En fi, "teatro del bueno" que deia en Mourinho. Doc.
 7. Icona del comentari de: No más a febrer 25, 2022 | 11:32
  No más febrer 25, 2022 | 11:32
  Cuando sacaréis la foto de la gallina-que-huye, es que da mucha risa ver su cara.
  • Icona del comentari de: Pere vall gómez a febrer 25, 2022 | 13:01
   Pere vall gómez febrer 25, 2022 | 13:01
   hahhah l que més critiqueu ho feu amb el un no nom
 8. Icona del comentari de: Batxiller Puigdemont a febrer 25, 2022 | 13:49
  Batxiller Puigdemont febrer 25, 2022 | 13:49
  Tinc el batxillerat, i orgulló! A mi no em cal res més per manar-los a tot!
 9. Icona del comentari de: Aigualit a febrer 25, 2022 | 14:26
  Aigualit febrer 25, 2022 | 14:26
  La foto de la capçalera un altre mostra dels elements de raça superior (pota negre) que composan el xiringuito. Aquests son els "salvadors de la patria"? Apa, aneu a treballar de veritat i deixeu de perdre el temps.
 10. Icona del comentari de: Molt bé a febrer 25, 2022 | 15:05
  Molt bé febrer 25, 2022 | 15:05
  Bona feina del Consell dd la República. Són el Govern Legítim. Els que els insulteu, hem de suposar que sou franquistes? El govern de vichy dins el estado és una total i absoluta bassa d’oli plena de panxacontents del 155. Fa vergonya.
 11. Icona del comentari de: ¿Y ahora este grandísimo hp no hace tuits condenando a Rusia?. a febrer 25, 2022 | 15:21
  ¿Y ahora este grandísimo hp no hace tuits condenando a Rusia?. febrer 25, 2022 | 15:21
  Sólo es un miserable cobarde ; vamos el prototipo ideal para dar la vida por su pueblo.
 12. Icona del comentari de: Sofia a febrer 26, 2022 | 22:18
  Sofia febrer 26, 2022 | 22:18
  La ignominosa llei de l'habitatge perpetrada per erc, cup, comunistes, junts i psc ha pulveritzat l'independentisme. On hi havia estelades ara hi ha cartells d'alarmes i seguretat Abans de defensar la terra, la gent hem de defensar la nostra llar. Si aquesta llei es la mostra del que podria ser Catalunya convertida ja avui dia en cau de delinqüència a tots nivells ni República ni òsties. Aneu a pastar fang!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa