El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Canet recupera l’esperit combatiu de l’1-O
  • CA

Canet de Mar vivia en l’absoluta tranquil·litat fins que fa pocs dies el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obrir la porta a imposar el 25% de castellà a l’escola Turó del Drac, fet que va aixecar una ferma protesta de les famílies descontentes amb la mesura. En aquest municipi del Maresme es conserva encara un record molt viu dels episodis de tensió amb els grups d’arrenca-llaços de després del referèndum de l’1 d’octubre, en plena onada de repressió contra els líders independentistes. El fet va aixecar una mobilització sense precedents de la societat civil. El Procés manté encara una petja inqüestionable en aquest poble de més de 14.000 habitants, amb estelades i senyeres penjades ens molts balcons com a símbol del desig de ruptura amb l’Estat. Grups de l’esquerra independentista, com ara la formació juvenil Arran o el Comitè de Defensa de la República (CDR) de Canet, van enfrontar-se a un grup d’encaputxats espanyolistes el 2018 que van arrencar un camp de creus grogues que militants independentistes havien deixat clavades en una platja del poble per demanar l’alliberament dels presos polítics. Aquell esperit ha revifat ara a Canet.

Tot i l’arrelament que han fet en aquest poble les idees de ruptura, acompanyades de l’acció de grups partidaris d’una lluita més bel·ligerant, el municipi està governat per una alcaldessa d’ERC, Blanca Arbell. En les eleccions municipals del 2019, amb una participació del 64,23%, els republicans van guanyar l’alcaldia amb 1.555 vots. Els van seguir Canetencs Independents, una formació que defensa deixar les ideologies a banda per centrar-se en la “gent”, que va rebre 1.384 suports. El PSC es va convertir en la tercera força, amb tres regidors, seguit per Som Canet, Junts per Canet, la CUP, Primàries i Canet i Tu, tots ells amb un regidor cadascun. El PP, Cs i Unidad de Centro (un partit centrat en la defensa de la unitat d’Espanya) no van obtenir cap representació, tot i aconseguir els tres junts gairebé un miler de vots.

Una pintada a favor de l’escola en català a prop de l’escola del Turó del Drac de Canet de Mar / JAG

“Aquí hi ha un 60% molt independentista i un 40% fatxa, i això inclou socialistes i comuns”, diu a EL MÓN un militant independentista que munta guàrdia a les afores de l’escola Turó del Drac vigilant per si es presenta l’espanyolista Brigada Segadors del Maresme, que el 2017 es va crear per retirar llaços grocs de l’espai públic. Es presenta com un mosso jubilat, però demana anonimat. Es queixa del Govern perquè no el veu disposat a entrar en cap via de confrontació o insurreccional. Fins i tot critica organitzacions de l’independentisme perquè troba que han tingut una reacció tèbia davant el cas de l’escola de Canet.

Aquest ex-mosso forma part d’aquell sector de l’independentisme que reclama passar a l’acció per aconseguir la independència i que no confia en cap operació de diàleg. Per a ell, el que està passant a Canet és una “prova” de l’Estat per veure si a partir d’aquí pot continuar desplegant una ofensiva per tot el país. “Aquest cas serà la punta de llança del que passarà després a la resta d’escoles de Catalunya”, avisa.

Les famílies afectades per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de dictar mesures cautelars que impliquen l’aplicació immediata del 25% de classes en castellà s’han mobilitzat amb la redacció d’un manifest que defensa el model d’escola català i demanen al Departament d’Educació que blindi la immersió lingüística. L’aplicació del 25% es va fer efectiva dijous a la classe de P5 on hi ha el fill de la família que va denunciar el projecte lingüístic del centre. “Per als nens serà estrany, perquè la professora de sobte farà un canvi d’idioma, quan sempre els havia parlat en català; més enllà d’això els nens no ho viuen perquè són petits, el que més els ha sobtat ha estat el desplegament mediàtic davant del centre, això sí que els ha cridat l’atenció”, explica a EL MÓN Xavier Fita, un dels membres de la plataforma en defensa del català a l’escola i pare d’un dels nens de l’aula on s’ha imposat el castellà.

El català “manté la cohesió social”

Un altre pare de la plataforma en defensa del català és el lingüista Adam Igenberg. Originari de la ciutat de San Francisco, està casat amb una ciutadana turca i viuen a Catalunya des de fa 15 anys, explica en conversa amb EL MÓN. Aquest lingüista es mostra contrari al 25% perquè entén que el català manté la cohesió social en una comunitat on hi ha casos com el de la seva família, on a casa parlen anglès i turc, però no català. Igenberg vol que els seus fills aprenguin el català en un model d’immersió perquè és la llengua del país on viuen. Aquest nord-americà veu la reivindicació del 25% com una visió “tribal” per part dels defensors del bilingüisme a l’escola i entén que si realment la llei marca aquesta percentatge el que caldrà fer no serà desobeir, però sí “canviar la llei”. Igenberg reconeix que dins de la plataforma hi ha opinions molt diverses sobre la forma com resoldre aquest conflicte.

Un grup d’independentistes a la manifestació contra el 25% / JAG

El conseller d’Ensenyament, Josep González-Cambray, que aquesta setmana ha visitat el centre, ja ha advertit que el Govern no té instruments per blindar la immersió en aquest centre davant de l’aplicació de les mesures cautelars. La denúncia anava contra el centre de manera que els riscos en cas de desobediència no són per al Govern sinó per a la direcció de l’escola o el professorat, en cas que aquests es neguessin a complir les indicacions judicials. L’alcaldessa de Canet, la republicana Blanca Arbell, defensa l’actuació del Govern i reitera que el model d’escola catala no ha generat mai cap conflicte al poble. Arbell, que avui ha denunciat amenaces de mort “feixistes” contra ella i l’escola, recorda que no es pot demanar a l’escola que desobeeixi perquè els efectes recaurien individualment contra les persones, el director del centre o el professorat.

La decisió judicial ha posat el focus mediàtic sobre una població amb una renda mitjana bruta de 29.050 euros. Canet de Mar, amb una població que havia viscut sobretot de la indústria tèxtil i la maduixa, ha vist créixer els darrers anys el turisme. La seva població gairebé s’ha doblat des dels anys 90. Algunes persones del poble expliquen que ha crescut sobretot per l’arribada de moltes persones d’altres indrets que treballen a Barcelona i en certa forma Canet s’ha convertit per a molts en una mena de “ciutat dormitori”. Així ho percep una de les clientes de la perruqueria Venus, a prop de l’escola Turó del Drac, regentada per una ciutadana cubana que fa 15 anys que viu a Catalunya, la Yusneivis. Aquesta cubana, que entén el català però no el parla, creu que sí que caldria que a l’escola es fes servir el castellà perquè sinó després els nens “surten burros”, diu.

Una pintada Catalonia is not Spain a Canet de Mar, a prop de l’escola del Turó del Drac / JAG

“Volen lapidar la família”

Com la Yusneivis, en una farmàcia pròxima una dona de nacionalitat espanyola i origen turc que es presenta amb el nom de Magdalena i que treballa fent tasques de neteja, defensa que s’imposi el 25% de castellà a l’escola de Canet. “És la llei, si està escrit s’ha de complir, com tots les complim”, diu. Molesta amb la polèmica surt en defensa de la família que ha reclamat educació en castellà per al seu fill. “A la tele vaig sentir que volien lapidar aquesta família; aquest pare és un espanyol, un ésser humà, se l’ha de respectar i jo li dono tot el suport”, afirma.

La polèmica sobre el català fa dos dies que monopolitza les converses i alguns canetencs n’estan sorpresos. La responsable de sala del Celler Moments, un establiment que a la tarda s’omple d’amants del vi, explica a EL MÓN que “hi ha posicions de tot tipus, però hi ha radicals a banda i banda”. La dona també diu que hi ha qui està a favor de la immersió però no vol ser definida com a independentista. “Tot plegat és una manipulació política perquè el nen té 5 anys i no té culpa de res, això seran tres dies de soroll i prou: ha sortit això, doncs respectem-ho”, diu.

Un esperit més combatiu, però, es resisteix a Canet de Mar i una mostra d’això han estat els lemes en els cartells grocs que alguns dels participants a la manifestació que ha organitzat aquest divendres a la tarda el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han exhibit durant la protesta. La marca del 52% independentista en el centre: “Som el 52%: desobediència civil: quan?”; “Som el 52%: nou embat, quan?”; “Som el 52%: confrontació amb l’estat, quan?”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bocata a desembre 10, 2021 | 22:34
    Bocata desembre 10, 2021 | 22:34
    Lo típico. Los cuatro yayos con el bocata de mortadela.
    • Icona del comentari de: Yayu a desembre 11, 2021 | 02:49
      Yayu desembre 11, 2021 | 02:49
      Pues lo mismo que tu si?
    • Icona del comentari de: Un de pas a desembre 11, 2021 | 18:24
      Un de pas desembre 11, 2021 | 18:24
      Parles dels jutjes, oi? Marxem ja d'Ñ, que fem molt tard Salut i República Catalana
  2. Icona del comentari de: Cal dir-ho a desembre 10, 2021 | 22:35
    Cal dir-ho desembre 10, 2021 | 22:35
    La llengua catalana és la 13a més parlada a la Unió Europea. S'ha de saber que el català supera 11 llengües europees ja normalitzades en nombre de parlants. El català encara no té un estat propi ( a banda del micro-estat Andorra ) que col·loqui el català on li pertoca. No cal afegir-hi res més.
    • Icona del comentari de: Anònim a desembre 10, 2021 | 23:07
      Anònim desembre 10, 2021 | 23:07
      Es verdad, una emeretriz mientras me la chupaba en el puerto de BCN me habló en catalá, quw recuerdos...
    • Icona del comentari de: Eaúl a desembre 10, 2021 | 23:09
      Eaúl desembre 10, 2021 | 23:09
      Efectivamente, creo que Angela Merkel, en su despedida usó el catalán, faltaría mas...
    • Icona del comentari de: Raúl a desembre 10, 2021 | 23:10
      Raúl desembre 10, 2021 | 23:10
      Efectivamente, creo que Angela Merkel, en su despedida usó el catalán, faltaría mas...
    • Icona del comentari de: Uyuyui a desembre 11, 2021 | 07:43
      Uyuyui desembre 11, 2021 | 07:43
      De donde sacas esa cifra ....en Cataluña la mayoría habla castellano no catalán ....osea cuenta menos de la mitad ...de 13 idioma más hablado nada ....
    • Icona del comentari de: Ray a desembre 11, 2021 | 08:51
      Ray desembre 11, 2021 | 08:51
      No pateixis,al pas que aneu en poc temps nomes la parlaran els instegristes radicalitzats.
    • Icona del comentari de: Parla en català a desembre 12, 2021 | 03:12
      Parla en català desembre 12, 2021 | 03:12
      I una de les més estudiades a duolingo
  3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 10, 2021 | 22:45
    Luisnomeacuerdo desembre 10, 2021 | 22:45
    Pues ya sabéis paletos tractorianos ...... a por ellos oeeeeeee, a por ellos oeeeeeee, a por ellos oeeeeeee, Ale a joderse que en vez de risa ya dais asco .
    • Icona del comentari de: Escurçó Negre a desembre 11, 2021 | 00:28
      Escurçó Negre desembre 11, 2021 | 00:28
      Ves-te'n a la merda fdgp !. Amb els teus comentaris no aportes res. Si no t'agrada Cat, ves-te'n cap a la teva estimada Espanya.
    • Icona del comentari de: Luisacuerdateya a desembre 11, 2021 | 02:50
      Luisacuerdateya desembre 11, 2021 | 02:50
      Aqui los únicos que dais asco sois vosotros luisito. Gentuza, eso es lo que sois.
  4. Icona del comentari de: Anònim a desembre 10, 2021 | 23:05
    Anònim desembre 10, 2021 | 23:05
    Jamás pensé que diría esto, pero visto lo visto, donde la noche de los cristales rotos poco tiene que envidiar a lo que los fanáticos indepes hacen con ese niño, solo me cabe decir que os den por donde la espalda (en castellano 25%) pierde su bonito mombre
  5. Icona del comentari de: Pau a desembre 11, 2021 | 00:35
    Pau desembre 11, 2021 | 00:35
    Escribir un artículo como éste basado en un hipotético exmosso,que según el juntaletras que ha escrito esto y decir que recupera el espíritu del 1-O,y poner una fotografía de seis abuelos es de traca y para que se le caiga a más de uno la cara de vergüenza, incluido el periodista y el medio.
  6. Icona del comentari de: Tots som Turó del Drac a desembre 11, 2021 | 00:44
    Tots som Turó del Drac desembre 11, 2021 | 00:44
    En defensa de la llengua catalana, PIT I COLLONS !
  7. Icona del comentari de: Miquel a desembre 11, 2021 | 01:54
    Miquel desembre 11, 2021 | 01:54
    Lo que está sucediendo con nuestra lengua y nuestra cultura/identidad es el resultado de nuestros políticos oportunistas, mediocres, cobardes y colaboracionistas. Nos dijeron que ellos se encargarían del proces, y solo resulto ser para estirar el tiempo y adormecernos. Nos piden una y otra vez que salgamos, y luego son ellos los primeros en desaparecer. Los de la CUP solo piensan en cómo no mojarse. Los falsos y botiflers de ERC solo piensan en como colaborar con el enemigo para que este les mejore sus sillas. Y los de JxC ya no saben (o no se animan) como parar todo esto y menos como revertirlo. A estas alturas creo que el independentismo espera demasiado de la UE y su justicia (además, las largas “esperas con incertidumbre” adormecen y atontan aún más). Creo que necesitamos concretar cuanto antes lo que se debía hacer el 3-O de 2017. Si hay que pasarle por encima a nuestros políticos (y a TV3) pues se hace. Nuestros políticos ya han tenido su oportunidad, y reiteradas veces. Cuidémonos de aquellos sínicos que intentan destruir o boicotear nuevas y mejores alternativas. Necesitamos lideres que tengan prisa, que sean generosos, estadistas y que tengan bien puesto eso que hay que tener.
  8. Icona del comentari de: CAT & ENGLISH a desembre 11, 2021 | 02:48
    CAT & ENGLISH desembre 11, 2021 | 02:48
    A espanya crec que tindrien que fer per llei un 25% de clases en anglés. Creieu que ho acceptarien aquesta tropa??
  9. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 11, 2021 | 08:01
    Gonzalo desembre 11, 2021 | 08:01
    Un digital indepe difunde la identidad del padre y su profesión. Anda que no sois nazis ni nada. Y luego van de ofendiditos y oprimidos. Dan mucho ascazo.Todo mi apoyo a esos catalanes de bien que tienen que soportar a esta banda de hijos de la gran puta.
    • Icona del comentari de: Hiperventilat a desembre 11, 2021 | 11:50
      Hiperventilat desembre 11, 2021 | 11:50
      Quin digital?
  10. Icona del comentari de: Pep a desembre 11, 2021 | 08:48
    Pep desembre 11, 2021 | 08:48
    Està clar que l'única manera de fer que els partits polítics es mobilitzin és mitjançant la confrontació i la desobediència en contra del poder del "Estado". Si no estem venuts, prou s'ha vist ja.
  11. Icona del comentari de: miquel puigpelat a desembre 11, 2021 | 08:54
    miquel puigpelat desembre 11, 2021 | 08:54
    A Luisnomeacuerdo. Lògic que no te'n recordis, perquè després de vomitar, un no recorda el què va menjar. Tómate un calmante i a dormir. He complert el 25% de castellà en el meu escrit.
  12. Icona del comentari de: Fart a desembre 11, 2021 | 10:00
    Fart desembre 11, 2021 | 10:00
    La senyora turca que opina que s'ha de "complir la llei" i parla de "lapidar", potser hauria de recordar que a alguns països islàmics confessionals, la llei impedeix a les dones votar i les sotmet a la voluntat i domini total dels familiars varons. Probablement és com tants immigrants, que venen a Catalunya a treballar i/o aconseguir ajuts, però quan es tracta de comprendre i acceptar la cultura pròpia de Catalunya, s'hi caguen a sobre. Podrien marxar a Andalusia o Extremadura, per exemple, però no, es queden i exigeixen que els nadius renunciïn a llur cultura. A molts barris de Girona, i de Salt hi ha carrers sencers on no hi ha cap adult que parli ni entengui català, ni consideri que l'ha d'aprendre, malgrat que -aixo si, clar-, pretenen que els donin feina i/o tota mena d'ajuts. Alguns fa anys i panys que hi són. Si s'esmenta això, et titllen de feixista. Ells, a canvi, són uns demòcrates exemplars. Els veïns catalans que han quedat dins de barris on es parla principalment castellà, àrab (immigrants llatins i marroquins sobretot) entre d'altres, no troben ningú, ni a botigues ni al carrer, sovint ni al CAP que els atengui en català. Tot sovint són gent gran, humil, que s'han quedat al barri perquè potser la família era de Salt de feia generacions, i ara sembla que visquin en un altre país. De tots aquests, ningú no se'n preocupa. Dins els defensors del castellà, estan també els de les elits econòmiques catalanes que viuen de contactes amb empreses espanyoles i que no volen que una cosa tan "poc útil" com la cultura pròpia els espatlli el negoci. Després estan els funcionaris de l'estat (policia, guàrdia civil, alguns alts funcionaris de diferents administracions) que han vingut de la "metròpoli" amb els mateixos aires que anaven els europeus a África i Àsia al segle XIX, conveçuts de la seva superioritat cultural i moral i decidits a canviar la cultura inferior catalana per la molt superior castellana, que sempre acaba citant a Cervantes perquè no pot presumir de ser puntera ni en economia ni recerca ni pot dir que estiguem pròxims a les millores socials dels nòrdics... I per lluitar contra això, explicar que la història té testimonis més que sobrats (d'autors catalans i castellans) que demostren la imposició violenta del castellà; defensar els catalans dels atacs continuats a la llengua,la cultura, l'economia etc, tenim uns polítics mentiders, covards, venuts a l'enemic, que han enredat a la població fins a límits mai vistos fins ara. Abans ens deien que la "independència no era possible", i els que criticaven aquest discurs, per covard, han arribat al govern i encara es baixen més els pantalons. Bona part de la premsa hi col.labora encantada en la feina de la rendició incondicional. I passen del dolor que van patir milers de persones amb el referèndum. Això és el que hi ha. Ni oblit ni perdó. Una de les coses que s'aprèn amb la història és que res és etern. Catalans, resistim! Això és una invasió! Els espanyols se senten orgullosos de la Guerra de la independència dels francesos però denigren la nostra lluita. Aquesta és una invasió com la francesa, adaptada al segle XXI, però una invasió. Resistim! Ni una paraula en castellà a ningú que porti aquí un mínim de temps. Compra de proximitat. Redescobrir la cultura, els autors i els costums catalans. Ajudar a aquells nouvinguts que es mostrin respectuosos amb la llengua, sigui quin sigui els seu origen. I a les pròximes eleccions, fem fora els botiflers inútils que ens xuclen la sang per no fer res. Votem opcions desacomplexadament independentistes, que no hagin esborrat la paraula "independentista" del programa, canviant-los per "dret d'autodeterminació" No us deixeu enredar per esquerres o dretes ni intoxicacions de la premsa. Els comuns eren "esquerres" i mireu com planten cara al rei, als desnonaments, a la venda d'armes a Aràbia saudita, com reclamen que s'investiguin els crims del GAL, entre moltes. Ho heu vist? Ni hi fan ni ho faran. A Espanya no existeixen les esquerres. El que existeix és una corrupció generalitzada que impedeix que mai arribem al benestar de Dinamarca, però acabarem pagant els mateixos impostos. Sense futur pels fills.
  13. Icona del comentari de: Hiperventilat a desembre 11, 2021 | 10:22
    Hiperventilat desembre 11, 2021 | 10:22
    Demaneu un tricorni nou al vostre rei a Abu Dabi, que teniu el cervell atròfiat.
  14. Icona del comentari de: Porcs traïdors a desembre 11, 2021 | 10:30
    Porcs traïdors desembre 11, 2021 | 10:30
    Cal fer caure el govern de vichy. No volen desobeir l'amo i ja son part de l'amo.
  15. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a desembre 11, 2021 | 10:38
    Veterà antifranquista. desembre 11, 2021 | 10:38
    Ens han posat un parany i nosaltres hi hem caigut. Ara els violents i els intolerants som nosaltres. i, a dreta llei, no ens podem queixar; en aprovar l'Etatut el 79, vam deixar el català en igualtat de condicions que el castellà. Si ens imposen l'escola totalment en castellà serà perquè nosaltres, al seu moment, hi vam estar d'acord.
  16. Icona del comentari de: No teniu vergonya a desembre 11, 2021 | 11:12
    No teniu vergonya desembre 11, 2021 | 11:12
    Si, per que a la Generalitat tots son uns covards pendents del sou de Madrit. Quina vergonya.
  17. Icona del comentari de: Catalunya Catalana a desembre 11, 2021 | 12:01
    Catalunya Catalana desembre 11, 2021 | 12:01
    "Volem acollir", doncs ja ho teniu a l´article, una cubana que porta 15 anys aquí i no parla català i esta en contra d´ensenyar català a l´escola, i una turca nacionalitzada espanyola que tampoc vol que s´ensenyi català, continueu acollint que ja sou vosaltres els estrangers a casa vostra, volieu que fos casa seva, doncs ja ho és.
  18. Icona del comentari de: Sup Marcos a desembre 11, 2021 | 12:36
    Sup Marcos desembre 11, 2021 | 12:36
    Todos pidiendo que se defienda a un niño, que son sus padres que lo han utilizado como arma política, sabían que utilizando un menor, tendrían mas soporte, pero quien defiende a los 25 restantes? ¿es que no tienen derecho a defenderse? si ese padre ataca, el resto de afectados tiene derecho a defenderse, esos padres deben ser bastante garrulos, para poner a su hijo en evidencia. Pobre criatura, si cuando sea mayor es una persona ilustrada, sentirá vergüenza de sus padres, de lo que le han hecho.
  19. Icona del comentari de: Las dos maneras a desembre 11, 2021 | 14:47
    Las dos maneras desembre 11, 2021 | 14:47
    Hay DOS maneras de erradicar un idioma: 1) Prohibirlo; 2) Imponerlo.
  20. Icona del comentari de: Hiperventilat a desembre 11, 2021 | 16:56
    Hiperventilat desembre 11, 2021 | 16:56
    Gonzalo, qui digital divulga el nom del pare? O bé és una altre mentida espanyola, i vostè pot aclarir si l'individu en qüestió és d'un partit polític sense cap representant a Canet. Ja podeu parlar de fills de puta amb tot coneixement.
  21. Icona del comentari de: Pues según la ley de la Generalitat de normalización lingüística… a desembre 11, 2021 | 17:07
    Pues según la ley de la Generalitat de normalización lingüística… desembre 11, 2021 | 17:07
    Este es un extracto de la Política Lingüística de la Generalitat. Lo leía y me decís quien tiene razón, si los manifestantes o los padres que defienden sus derechos como bien pone la Ley de la GENERALITAT: ( si lee esto “Europa”, que no le obliguen a hacer más Castellano aún ………ARTICLE 14 1. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, ho és també de l'ensenyament en tots els nivells educatius. 2. Els infants tenen dret a rebre el primer ensenyament en llur llengua habitual, ja sigui aquesta el català o el castellà. L'Administració ha de garantir aquest dret i posar els mitjans necessaris per fer-lo efectiu. Els pares o els tutors poden exercir-lo en nom de llurs fills instant que s'apliqui. 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari. 4. Tots els infants de Catalunya, qualsevol que sigui llur llengua habitual en iniciar l'ensenyament, han de poder utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final dels estudis bàsics. 5. L'Administració ha de prendre les mesures convenients perquè: a) els alumnes no siguin separats en centres diferents per raons de llengua; b) la llengua catalana sigui emprada progressivament a mesura que tots els alumnes la vagin dominant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa