Centenars de manifestants a Canet contra el cop a la immersió lingüística

Centenars de persones s’han concentrat aquest divendres a Canet de Mar en contra d’aplicar el 25% de castellà a l’Escola el Turó del Drac, una decisió judicial que representa un cop a la immersió lingüística en català. Convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, la protesta té el suport dels plataforma de pares del centre que reclamen protecció de la immersió lingüística. La capçalera de la manifestació avança amb una pancarta en què es llegia el lema L’escola, en català, que és la mateixa consigna que criden els manifestants. A Canet també hi han acudit diversos diputats d’ERC (Pau Morales, Mònica Palacín) JxCat (Francesc Dalmases, Judit Tronto) i la CUP (Dolors Sabater).

La manifestació s’havia convocat a les portes de l’escola, però les famílies han demanat traslladar-la a un altre punt. “Volem preservar els nens d’aquest conflicte, partits i banderes fora de les aules”, ha dit a El món Adam Igenberg, un dels pares de la plataforma pel català.

Marta Daviu, portaveu del SEPCC, ha explicat que la protesta vol deunciar les estratègies de l’Estat per “acabar amb el català i així també amb la nostra identitat”. Daviu ha exigit a la Generalitat que prengui mesures per protegir el català i ha fet una crida a tothom “a desobeir”, tant al professorat com als estudiants.

Per la seva banda, la líder de la CUP, Dolors Sabater, ha declarat abans que arranqués la manifestació que els fets de Canet demostren la voluntat d’ingerència de l’estat en un camp en què Catalunya és sobirana. Sabater ha defensat que el model d’immersió és “d’èxit” i que els problemes comencen quan intervé l’estat amb la intenció de dividir. Des de JxCat, la diputada Glòria Freixas ha assegurat que el conflicte a Canet és un intent de traslladar la “judicialització de la política a l’ensenyament”. Freixas ha afegit que JxCat doña suport a la Generalitat en qualsevol mesura per blindar la immersió lingüística.

La manifestació ha transcorregut amb tranquil·litat i ha acabat davant la Biblioteca de Canet, amb un parlament de la SEPC i crits de dimissió del Govern per no desobeir en el cas de l’escola del Turó del Drac. Un cop dissolta la manifestació, un petit grup del SEPC ha talla la carretera N.-II, que passa per dins de Canet.

Alguns dels manifestants en defensa de la llengua pel cas de l'escola Turó del Drac han tallat la N-II, que passa per Canet / JAG
Alguns dels manifestants en defensa de la llengua pel cas de l’escola Turó del Drac han tallat la N-II, que passa per Canet / JAG

Comentaris

  fideli Desembre 10, 2021 | 17:18
  DUI i adéu!
  fideli Desembre 10, 2021 | 17:18
  el castellà, a Castella
  antonio Desembre 10, 2021 | 17:21
  los 4 hiperventilados de siempre. gentuza, vaya.
  Amb illa la democràcia perILLA Desembre 10, 2021 | 17:28
  M'hi jugo un pèsol, que ni l'irresponsable ex ministro illa i la alicia romero hi són, com tampoc el miguel izeta o ningú de la delegacion del psoe a Catalunya
  Fan pena Desembre 10, 2021 | 17:29
  Com la majoria d'aquesta gent son mig analfafabets amb els idiomes, que per no saber, apenes saben ni parlar el seu, el complexe que tenen de inferioritat els hi fa despreciar el que desconeixen, i per les armes volen imposar el seu idioma, així no s'han d'esforçar en res. Com veieu la incultura es una eina feixuga de arrosegar.
  Como putas en rastrojo, que diuen a la Real Academia Española Desembre 10, 2021 | 17:36
  I els polítics amagats com a putes. No fos cas que perdin el càrrec de manar dins de la Generalitat en nom d'España i es quedin sense poder i sense diners, perquè la llengua ja fa temps que alguns ni l'empren, oi Rufián? Quin uns, quines unes!
  Pau Desembre 10, 2021 | 17:56
  The walking dead
  Ricard Desembre 10, 2021 | 18:57
  Prou agressions. Dignitat catalana.
  Si la Ley de Política Lingüística de la Generalitat dice esto… Desembre 10, 2021 | 19:12
  Este es un estricto de la Política Lingüística de la Generalitat. Lo leía y me decís quien tiene razón, si los manifestantes o los padres que defienden sus derechos como bien pone la Ley de la GENERALITAT: ARTICLE 14 1. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, ho és també de l'ensenyament en tots els nivells educatius. 2. Els infants tenen dret a rebre el primer ensenyament en llur llengua habitual, ja sigui aquesta el català o el castellà. L'Administració ha de garantir aquest dret i posar els mitjans necessaris per fer-lo efectiu. Els pares o els tutors poden exercir-lo en nom de llurs fills instant que s'apliqui. 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari. 4. Tots els infants de Catalunya, qualsevol que sigui llur llengua habitual en iniciar l'ensenyament, han de poder utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final dels estudis bàsics. 5. L'Administració ha de prendre les mesures convenients perquè: a) els alumnes no siguin separats en centres diferents per raons de llengua; b) la llengua catalana sigui emprada progressivament a mesura que tots els alumnes la vagin dominant.
  Josep Desembre 10, 2021 | 19:50
  Foc a la bèstia.
  Tots som Turó del Drac Desembre 10, 2021 | 21:04
  Quina gran lliçó del poble de Canet als tita-fluixes de la Generalitat ! Ara cal no deixar-los sols i cadascú de nosaltres, en el dia a dia, procurem ser dignes del poble de Canet no canviant de llengua davant els inadaptats ni tolerant ser humiliats als establiments que no atenen en la llengua del país
   SinChan Desembre 11, 2021 | 12:11
   Pues te pongo como rechazado
  L'Escurso Negre Desembre 11, 2021 | 11:29
  Home, ja era hora que a las escolas catalanas se estudies un 75% en catala d'una forma obligatoria. ambe es tindria que denunciar a Bruselas que aqui no es cumpleix la lley del 75% en catala pro es fan forças mes clases en castella del 25% que marca la l'ultima resolucio per la justicia añola.
  Tants gilipolles hi ha a Canet? Desembre 11, 2021 | 19:47
  O és que han anat de Barcelona i principalment Tractoria per fer pinya i fer bullir l'olla?. Sou uns matons de merda.
  A l'aguait Desembre 11, 2021 | 20:34
  Toca una vegada defensar-nos contra l'intervencionisme destructiu espanyol contra nosaltres. Alerta amb la colla d'infiltrats començant per alguns funcionaris de l'estat
  Luisnomeacuerdo Desembre 12, 2021 | 00:00
  Si señor con sus asquerosas sonrisas y pestilentes bocazas amenazando a un niño, y gritando como las hienas que son. Tractorianos en estado puro. Vais bien que cada vez tenéis más apoyos en Europa.

Nou comentari