Els ‘amics d’Esquerra’ diran ‘sí’ als pressupostos

"Esquerra, si es mostra hàbil, podria estar en el centre de diverses operacions polítiques que es forgen en l'esquerra. Clar que, a curt termini, haurà de mostrar al seu electorat que obté alguns rèdits"

Els d’Esquerra Republicana de Catalunya es consoliden als cercles governamentals de Madrid com ‘els amics d’Esquerra’. Uns amics que, amb gairebé tota probabilitat, votaran ‘sí’ als Pressupostos Generals de l’Estat, el projecte del qual s’aprovava aquest dijous en un Consell de Ministres extraordinari a La Moncloa. I Gabriel Rufián, el portaveu parlamentari d’ERC, abandonades algunes actituds provocatives, s’ha convertit en una espècie de símbol d’aquest acostament, que està passant de la desconfiança a una aliança sòlida. Qui sap amb quanta solidesa i fins quan, però de moment el canvi de clima és palès.

Un ‘corresponsal a Madrid’ ha de saber ensumar de manera especial per on van les possibles aliances, els amors i desamors polítics, que canvien a molta més velocitat del que sembla. Els ‘cenacles i mentideros’ de la Vila i Cort són penells, com ho és la pròpia opinió pública, i deixen caure al que ahir van enaltir, i viceversa, amb esbalaïdora facilitat. Quan convé s’obliden greuges amb la mateixa celeritat amb la qual es creen uns altres, fins i tot artificialment. Bé, perquè una vegada dit això, m’atreveixo a afirmar que la percepció que ‘a Madrid’ (en un determinat Madrid, espero que se m’entengui: impossible trencar alguns tabús en la dreta més recalcitrant) es té sobre Esquerra Republicana de Catalunya ha millorat sensiblement.

I, malgrat les molt calculades ambigüitats verbals i les cauteles referent al portaveu Rufián, en el Govern central estan convençuts que ERC acabarà votant ‘sí’ als Pressupostos Generals de l’Estat el projecte del qual el Consell de Ministres va aprovar aquest dijous. La veritat és que podria donar-se el cas fins i tot que, fins i tot abstenint-se ERC, Pedro Sánchez aconseguís tirar endavant els seus Pressupostos, després de ‘cedir’ –un maquillatge més: l’acord bàsic ja existia prèviament—a les pretensions d’Unides Podem sobre salari mínim, pensions i habitatge.

Però Sánchez vol donar la sensació que les seves aliances s’estenen fins a una possible llarga ‘conllevància’ amb Catalunya. I, aprofitant el seu bon enteniment personal amb Pere Aragonés i el fet que Puigdemont s’ha convertit gradualment en una espècie d’enemic comú, vol reforçar una Taula de negociació de la qual ningú espera molt més que guanyar temps, que “ja és guanyar alguna cosa”, segons em va comentar un dels negociadors.

Els col·legues madrilenys que han estat últimament en contacte amb Gabriel Rufián destaquen el ‘esbalaïdor’ canvi del portaveu d’Esquerra en el Congrés dels Diputats: ha abandonat, com abans subratllava, el seu estil desafiador i provocatiu, que tant irritava a no pocs, i no solament a la dreta, per a convertir-se en una “figura dialogant”. Fins a l’extrem que afirma, diuen, no portar-se malament ni tan sols amb Pablo Casado, encara que, clar, les posicions polítiques del PP estiguin a una distància sideral de les d’Esquerra, i més quan aquest partit s’aproxima a Vox. I se sap també que Rufián ha actuat de mediador perquè periodistes madrilenys, cap d’ells simpatitzant amb l’independentisme català, es trobessin en un clima de cordialitat amb el president Puigdemont, una cosa impensable en temps de Quim Torra i menys encara de Puigdemont.

La impressió, quan s’accelera sensiblement el curs polític i el Govern central sembla embarcat en una ofensiva gairebé preelectoral –tot i que ningú fixa unes possibles eleccions abans de 2023–, és la que hi ha moltes coses que es mouen ja no tan subterràniament. I una d’elles és el reforçament de l’acord entre el Govern del PSOE i Unides Podem amb ERC. Una altra, que pot tenir conseqüències encara imprevisibles, és la ‘plataforma d’esquerres’ que busca la vicepresidenta Yolanda Díaz amb els Comuns, Compromís, UP i potser amb el partit d’Iñigo Errejón.

En suma, s’estan formant blocs que derivaran en encara impensables resultats de cara a la governació de l’Estat, i em sembla que Esquerra, si es mostra hàbil, podria estar en el centre de diverses operacions polítiques que es forgen en l’esquerra. Clar que, a curt termini, abans de lliurar el seu suport total a Pedro Sánchez, i en plena negociació d’aquests Pressupostos Generals de l’Estat l’avantprojecte del qual acaba d’aprovar-se, ERC haurà de mostrar al seu electorat que obté alguns rèdits: aquí estan, per a començar a parlar, els vint-i-un ‘incompliments’ que el Govern central haurà de solucionar amb els seus interlocutors en la Taula de negociació amb el Govern que encapçala Pere Aragonés. Aquests seran els primers vint-i-un passos. Si res estrany ocorre, seguiran uns altres.

Comentaris

  Narcís 07/10/2021 9:26 pm
  Catalunya ha demanat " independència " o única eixida per sobreviure- perviure- viure així lliures, així catalans, perquè sinò a ca nostra ( Catalunya, tant de bo PPCC) , on ? PD : aquest estat només hi és per fúme'ns .. per estomacà'ns-e .. per espolià'ns -e i per difamà'ns-e/ injurià'ns -e/ calumnià'ns-e i, no cal dir, escupi'ns-e ! Nota: què és això d'haver de pidolar o mendicar tot allò que ens deuen o de no haver acomplit mitjançant aquesta ' taula ' .. que són xantatgistes ( encara diran de ser-ho nosaltres !) ? Anotació al marge : aquesta taula no és de ' relació bilateral ' que mai respecten ni respectaran . . és perquè desapareguin de nostra vida nacional, és perquè desapareguin de nostra vida política, és perquè desaparegui el mal, el mal infinit, tot plegat, aquest estat ! Incidència : quina gràcia : diu el ruc que retransmet el Bèlgica - espanya quan parla del seleccionador Robert d' aquell : " el español de Balaguer " , ço és, massa sap ser català així amaga sa nacionalitat ( si fos de Parla o Reinosa o Sevilla de ben segur hagués dit la ' regió ' ! ) !
  advertència 07/10/2021 11:03 pm
  Malament quan un conegut o saludat de sobte et diu amic, és a punt d'aixercar-te la camisa.
  el de la moto 07/10/2021 11:38 pm
  la dirección de ERC , cree que ha vencido y aniquilado a su enemigo , han creado su sottogoverno al estilo y semejanza de Ministerium für Staatssicherheit, mas conocido como Stasi, controlando sobretodo los medios de comunicación etc, pero la solida stasi, cayó ¿ a que no saben que paso con sus miembros ? , pues ir tomando nota , vuestro tiempo se está acabando ...die Würfel sind gefallen.
   jo 08/10/2021 7:49 am
   Molt bo.
   uno que vive en Tabarnia 08/10/2021 11:30 am
   las clavat! falta remaxar el clau
  Pedro Rogriguez 08/10/2021 4:41 am
  Amigos o putas catolicas del Psoe? Junqueras es simplemente un español como Dios y su religión manda
  Ex- votant d`' ERC. 08/10/2021 6:32 am
  Tots ho sabem que ERC s'ha passat a l'espanyolisme. Ja fa molt de temps.
  2021 08/10/2021 8:10 am
  Els mateixos que es van passar dècades assegurant que "no es pot pactar amb Madrid perquè sempre ens enganya" ERC no era independentista. Tardà feia escarafalls "nosotros nos vamos" al congrés, però mai, mai van fer cap pas decisiu, cap iniciativa real, mai es van mullar seriosament ni van posar en perill la cadira a Madrid. Era la seva manera de diferenciar-se de CIU. Després de la desfeta de CiU (Pascal, Bonvehí...ja són irrellevants) i l'aparició de junts amb implicació d'independents (Llach i tants d'altres), a esquerra ja se li acabava l'exclusivitat de l'independentisme i mostra el seu objectiu real: ocupar la presidència de la Generalitat. Lluitar per ocupar el poder no seria en sí mateix un acte malvat, és la lògica política. Ara bé, mentir de manera tan descarada per fer-se els amos, no té perdó possible. Amb premeditació van arriscar la seguretat de la població amb el referèndum. No els va commoure que milers de persones grans, molts d'ells antigues víctimes de repressió franquista, ara amb 80 anys o més, van voler anar a votar malgrat les notícies de cops de porra a tot arreu. Hi anaven plens d'esperança i dignitat. No els commou tampoc que hi hagi mes de tres mil persones estiguin pendents de judicis per haver participat o facilitat les manifestacions, gent a qui es vol arruïnar la vida com a escarment. I he dit "premeditadament" perquè mossèn Junqueras, Romeva i companyia no havien preparat cap estructura d'estat, ni havien fet els contactes amb alguns estats, pactant d'alguna manera el reconeixement de la independència. No havien fet res perquè no pensaven fer ni cas de la voluntat de la gent. Ara sortirà el ruc de sempre dient: "corrupgent" Doncs miri: primer de tot, si el que ha fet ERC no és corrompre la política, ja em dirà com li direm a la mentida descarada i l'actual germanor amb el PSOE. Segona: també s'hauria de veure si la capriciosa contractació d'assessors (com la germana Vergés) de familiars amb sous astronòmics, no és corrupció. Si l'ús dels mossos per reprimir les protestes no és corrupció. I podríem seguir. Però sap una cosa?, si es tractava de seguir amb el peix al cove "corrupgent", en Pujol ho feia molt millor. Al menys durant anys el català va ser vehicular a l'escola i això ni es discutia. Els d'ERC en estan portant de tornada als anys setanta. No els últims, sinó al principi, quan el català era gairebé una assignatura opcional. D'això se'n diu traïció. Ni oblit ni perdó.
  Guillem_ 08/10/2021 9:09 am
  Fastic! On es la independència d Erc?
  Anònim 08/10/2021 9:14 am
  Per fer això de peix al cove ja ho feien bé els.conveegents. els hi donen suport ( a aquest estar podrit de dalt a baix). Molt etic Ara que podien desestabilitzar definitivament l estat espanyol van els d esquerre i per quatre engrunes
  uno que vive en Tabarnia 08/10/2021 11:33 am
  ja son grandets per anar amb el lliri a la ma, desde aqui s,he senten les riotes del Xanxes, amb recorda al Bambi, en "apoyare lo que salga del parlament" menys mal que era en Pascual Maragall que va presentar el nou estatut
  Groc 08/10/2021 11:48 am
  La bona i productiva política que fan JxC ,ens portaran a la gloria. Dien que ERC es lo pitxo per els catalans ,ens portaran a la gloria Dien que el peix el cova dels convergens era lo millor ens portara a la gloria Que Puigdemont sol ens portara a la gloria , essomia truites Per anar a la gloria majoria absoluta de JxC , de lo contrai , no mes os queda fotra a parir a ERC
   Boy Garantín 08/10/2021 12:58 pm
   Ens calen herois i no mossens ressaviats
   Junqueras un mossen d'españa.155 09/10/2021 11:20 am
   Les putetes d4l junqueras resen i adoren al seu Jesucristo SANCHEZ 155 I LA SEVA ESPAÑA AMIGA
  Octubrista 08/10/2021 5:10 pm
  Què esperen els independentistes que encara queden a ERC per trencar el carnet ?
  Josep 09/10/2021 7:44 pm
  JUNQUERAS-FERROVIAL ES MES PSOECIALISTA QUE EL MONTILLA-NATURGY. ERC ES IBEX35, QUE ES QUI ELS FORRA I ELS HI PAGA LA SEU CALABRESA

Nou comentari