El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TSJC obliga dues escoles més a complir el 25% de classes en castellà
  • CA

Dues escoles més han estat obligades aquest dijous a complir la sentència del 25% de classes en castellà que va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i va ratificar posteriorment el Tribunal Suprem. El TSJC ha ordenat aquest dijous que es faci efectiva la sentència en dues escoles més després de rebre les denúncies de dos alumnes i les seves famílies per l’incompliment. Segons l’ordre del TSJC aquestes dues escoles, de les quals es desconeix el nom, tenen un mes per informar el tribunal de com s’aplica la sentència, que encara es pot recórrer en aquests dos centres.

Aquestes dues escoles hauran de seguir les passes de l’escola Turó del Drac, a Canet de Mar, la primera a la qual es va obligar a complir la sentència. De fet, Òmnium s’està encarregant de la defensa de les famílies de Canet que es neguen a aplicar aquesta sentència que consideren “il·legal”. Segons l’ordre del TSJC aquest dijous, aquestes dues escoles de les quals no ha transcendit el nom s’hauran de sumar a la de Canet i impartir el 25% de classes en castellà. L’ordre del tribunal, però, no afecta per ara a tota l’escola, només a les classes dels dos alumnes que ho han demanat. Mentrestant, les altres aules podran continuar amb el seu projecte lingüístic sense fer-hi canvis.

L’aliança al Parlament

L’aliança entre ERC, Junts per Catalunya -tot i que després va recular i ha forçat que s’ajorni la votació– el PSC i els Comuns per tal de modificar la llei de política lingüística per esquivar la sentència ha desfermat la tempesta. Tant és així que l’Assemblea Nacional Catalana ha convocat dues manifestacions a les portes del Parlament, la primera de les quals el 26 d’abril, per mostrar el rebuig per aquesta proposta, que en un principi havia de votar-se el 28 d’abril però que finalment s’ha ajornat per buscar consens.

Però l’ANC no ha estat l’única entitat a alçar la veu. La plataforma Pública i en català també ha convocat una altra manifestació el 26 d’abril a l’Arc de Triomf per exigir als partits del polèmic pacte que deixa el català en mans dels centres que retirin “immediatament” la proposta.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: X2 a abril 21, 2022 | 16:54
    X2 abril 21, 2022 | 16:54
    Estem de que ens obliguin força farts
  2. Icona del comentari de: Omella.dei del genocidi a abril 21, 2022 | 16:57
    Omella.dei del genocidi abril 21, 2022 | 16:57
    Tsjc, catolics per l'español, quins jutges mes hooligans de la virgen maria i el seu jesucristo de españa.una i de la COPE.OPUS.DEI. Guanyar el cel es odiar als catalans, omella.dei
  3. Icona del comentari de: Victor a abril 21, 2022 | 17:00
    Victor abril 21, 2022 | 17:00
    Que els hi posin Manolo Escobar i La Pantoja de música de fons a les classes i ja hauran complert.
    • Icona del comentari de: Independence Process a abril 21, 2022 | 19:08
      Independence Process abril 21, 2022 | 19:08
      Qui horror. Tant costa optar directament per ésser un estat normal, és a dir independent en forma de república ? El teu comentari denota que als catalans ens manca sentit d'estat.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 22, 2022 | 18:29
      Pere Llimonera i Citronell abril 22, 2022 | 18:29
      Uhhh, otro "DeMoCRaTa" N0 "Supremacista"... Ja, ja, ja... Precisamente si se hace esto es para que todos los chicos "CoNOZCaN" la LEngua del País... La lengua que es común y Oficial en todo el País, y los chicos -que son mayoría- con lengua Materna Castellana puedan aprender en su legua materna; y tanto los de esta como los de lengua materna Catalana, no se queden anclados con una lengua regional solo, que les discriminaría enormemente en el Futuro a la hora de moverse o trabajar por el resto de su nación... Es simple Democracia; pero ya se que al "feixisme" supremacista de patrias inventadas le cuesta entenderlo... Bueno, la Justicia YA lo ha aclarado... Lo demás, el que quiera que se lo cuente al Juez, si quiere... Lo dicho : Estado de Derecho y Democracia como es la norma en los Países de la UE, y N0 las P0liticas PuTiNescas que N0s quieren IMP0NeR algunos SeCtaRios y Totalitarios... Apa, Bon Dia !
  4. Icona del comentari de: Tela a abril 21, 2022 | 17:45
    Tela abril 21, 2022 | 17:45
    Gràcies als traidors d'Erc Junts i Cup. Talleu relacions amb els del 155 ja.
  5. Icona del comentari de: Tretzevents a abril 21, 2022 | 18:13
    Tretzevents abril 21, 2022 | 18:13
    Al pas que va la justícia espanyola, jo ja m'imagino els jutges espanyols del lawfare fent de mestres a les escoles catalanes. Per a començar la cínica "justícia" espanyol el percentatge se l'hauria d'aplicar als seus jutjats. A l'origen de tot plegat, la qüestió al capdavall és la mateixa de sempre : Què hi fem encara dins d'Espanya ?
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 22, 2022 | 18:31
      Pere Llimonera i Citronell abril 22, 2022 | 18:31
      Con esto se intenta evitar algún otro paripé ilegal, que saben que se lo van a tumbar por sectario, totalitario, fachorro, supremacista y anti-Democrático; pero en su abducción, algunos no se apean del burro... y continúan con la falsificación e intoxicación separata suprema, ayudada desde la GenCat el Govern de los partidos del Nacional Catalanismo de patrias inventadas... En toda Catalunya “Hi ha 4 'Escoles' on el 25% de Castellà se supera amb escreix amb un porcentaje del 26% i 27% i en assignatures com: manualitats, educació física, Religió/Educació Cívica i esbarjo al pati"... o algo parecido... Eso en la Publica... en las privadas donde los ricachones y Lideres del Nacional-Catalanismo supremacista llevan a sus hijos dan toda clase de materias en 3 o 4 idiomas... En estas 'Escolas' del adoctrinamiento', en lo que, de Verdad, se supera con creces, es en MoRRo de los Directores de las mismas... Lo cierto es que cada vez mas chicos salen sin saber hablar bien español/Castellano y ya no digamos leerlo bien y comprender textos ni hacer comentarios de texto... Cada vez mas analfabetos "funcionales" en español... Y en ingles, lo mismo... Se ve hasta en videos de YT, como algunos chicos de la Catalunya profunda no saben hablar medianamente bien en castellano (y aquel payo en un acto separata, que para negar la Realidad dice, micrófono en mano en medio de Barcelona, que no era cierto, que por ejemplo él "se Desenvolupa" muy bien en Castellano; con dos 00...) ... Ahora no son la mayoría, pero si esto sigue así habrán desconectado de l todo en 2 o 3 generaciones o décadas; que es lo que quieren los separatistas supremacistas... Los políticos del Govenr/GenCat/Paridos separatas suprematas, asociaciones suprematas "subvencionadas" y Directores de estas 'Escolas' y de casi todos las de Cataluña, que se asemejan a este tipo y a los Gestores de Educación del Govern y Generalitat se deben pensar que el resto del Mundo es T0nt0 y se cree las imposibles e increíbles Falacias que cuentan los supremacistas continuamente...
  6. Icona del comentari de: Independence Process a abril 21, 2022 | 19:16
    Independence Process abril 21, 2022 | 19:16
    Els fets son aquests : El sistema educatiu és vigent i acceptat per majoria de representant democràtics des del 1983. Ara al 2022 l'infame estat espanyol ha trobat la forma de sortir-se'n amb la seva i imposar des de la justícia lawfare espanyola amenaçadora el "seu" sistema educatiu sense passar per les urnes. Els pressupostos de Madrid que curiosament no es compleixen, mai, any rere any al nostre país, observeu com funcionen els trens de rodalia avui, per manca de renovació i de manteniment des de fa dècades... Solament per aquests dos tant motius punyents i lamentables, si encara no us heu fet independentista, ja trigueu massa.
  7. Icona del comentari de: joanka a abril 21, 2022 | 20:14
    joanka abril 21, 2022 | 20:14
    I aquests jutges 'independents' res de polititzats membres de la superdemocràcia plena que diuen que és espanya obligarà a fer que el 75% sigui en català? No seria això fer complir la llei??? segur que no ho faran.. segur que només fan cas a les queixes dels seus súbdits inadaptats perque defensen l'idioma de l'imperi.
  8. Icona del comentari de: Aigualit a abril 21, 2022 | 21:04
    Aigualit abril 21, 2022 | 21:04
    Lazis, les lleis estàn per cumplir-les. De res, bona nit.
    • Icona del comentari de: Aigua clara a abril 21, 2022 | 21:35
      Aigua clara abril 21, 2022 | 21:35
      És clar la llei de normalització lingüística es va fer per a complir-la i per a respectar-la. Això és elemental, prou que ho sabem i no cal que ens ho recordi cap xovinista espanyol despistat, cínic i poca-solta.
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a abril 22, 2022 | 13:13
      uno que vive en Tabarnia abril 22, 2022 | 13:13
      aixi hem aquest nick vas per la vida fustrada que portes i s,et veuent totes les teves limitacions, pobre fracassat
  9. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a abril 21, 2022 | 22:06
    Català a l'escola i a tot arreu abril 21, 2022 | 22:06
    Pares, mestres i alumnes a plantar cara a les escoles en defensa de la nostra llengua. I, tots plegats, a plantar cara en el dia a dia no canviant de llengua davant els inadaptats, seleccionant els productes que comprem per la seva procedència i la correcció de l'etiquetatge, prescindint dels continguts en llengua colonial i dels establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país. Si ho fem així, ens en sortirem. Si no ho fem, desapareixerem com a poble.
    • Icona del comentari de: girigall a abril 22, 2022 | 08:36
      girigall abril 22, 2022 | 08:36
      Sí, però això ho ha de fer el Govern!
      • Icona del comentari de: Resposta a guirigall a abril 22, 2022 | 13:21
        Resposta a guirigall abril 22, 2022 | 13:21
        Aquest és el gran error, guirigall: creure que les coses les han de fer uns altres. Un error de molts catalans que voten independentista (o els partits que diuen que ho són) i després, en el dia a dia canvien de llengua davant els inadaptats, consumeixen en establiments que no ens respecten i s'humilien acceptant haver d'utilitzar la llengua colonial per comunicar-se amb els dependents o compren sense preocupar-se de l'origen dels productes ni de les etiquetes. Ningú pot fer el que no fem nosaltres, encara menys els paios que tenim al govern de Vichy.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 22, 2022 | 18:35
      Pere Llimonera i Citronell abril 22, 2022 | 18:35
      "Català i Castellà a l'escola i a tot arreu"... se van a evitar las trampas a la Ley, la Justicia, la Democracia y a los Derechos de los Chicos a estudiar en su "LENGUa MaTERNa"... se sabe que los separatas van a "intentar" cumplir, mas o menos, pero intentando engañar e impostar un 25% "como mínimo" o "al menos" para no acabar en el trullo, pero sin hacer las cosas legalmente en realidad... veremos si no se pasan de listos otra vez... Las Leyes Españolas y de la Región Autonómica Catalana dicen bien claro que el Español/Castellano y el Catalán son las lenguas oficiales y de uso en Catalunya... El Castellano es la lengua común y oficial de todo el País... y el Español/Castellano es ademas la lengua mas usada y numerosa en Catalunya y de mayor porcentaje como lengua materna (mas del 65%, y aun están los que tienen un padre de lengua materna Castellana y el otro de Catalana, con lo que...); luego es lógico lo que la Justicia ha decidido para garantizarla el uso legitimo y democrático en la Escuela, en pos de garantizar los derechos civiles y democráticos de todo el pueblo... La Justicia ha confirmado que esto es así, y que para ello los chicos deben cursar el 25%, "al menos", entre todas las asignaturas que se imparten en la Educación; y esto no es modificable, ni discutible, ni nada... Debe llevarse a cabo, y los que no lo hagan deben ser inhabilitados, multados, expulsados y/o sufrir condenas penales por delinquir. La Justicia se ocupará de ellos si llega a desacatarse la decisión judicial; es previsible... Todo lo demás es cantar (o mear) contra el viento... Cuando en la UE se pongan las pilas van a exigir al menos 50% de clases en Español en toda Cataluña, eso si no se exige que los chicos de lengua materna castellana den al menos 75% de las clases en su idioma... entonces se acabarán las tonterías... Eso mientras España esté en la UE, si no fuera el caso, sería el Estado el que se encargaría y punto.
  10. Icona del comentari de: Despertad a abril 22, 2022 | 12:05
    Despertad abril 22, 2022 | 12:05
    Hehehehe, que problema tenéis con el catalán cuando el idioma que predomina por la calles no es ni ese ni el español. Y con el consentimiento de muchos grupos políticos, porqué son... VOTOS.
    • Icona del comentari de: Desperts a abril 22, 2022 | 13:41
      Desperts abril 22, 2022 | 13:41
      D'on surt aquest ara amb el despertador ? Sembla com si el xovinisme espanyol des de dilluns vagi una mica esverat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa