El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els partits de l’acord pel català pacten debatre’l i votar-lo el 28 d’abril

La proposició de llei de modificació de la Llei de Política Lingüística, plantejada per acord d’ERC, JxCat, PSC i Comuns, es debatrà i votarà en el ple del proper 28 d’abril, segons ha confirmat en una roda de premsa aquest dimarts el diputat dels Comuns David Cid. El parlamentari ha explicat que no s’ha entrat a parlar amb Junts sobre el contingut que ha generat polèmica. Els plens de lectura única es fan en dues sessions, de manera que la primera s’hauria de fer la setmana que ve, però han acordat donar-se temps fins el dia 28 i fer-ho tot aquell dia. La voluntat és arribar a aquella data amb un consens refet a partir de les esmenes.

“Seguim amb el mateix calendari”, ha remarcat Cid, abans de dir que existeix “la bona voluntat de salvar el consens” i per això es donen un marge fins al dia 28, perquè “tinguem temps per mantenir-lo i preservar-lo”. Des dels Comuns expressen el suport al text acordat i que ha suscitat controvèrsia. Entitats i col·lectius han organitzat una manifestació a Barcelona per aquest dissabte contra l’acord, que és vist com un atac a la immersió lingüística.

Cid ha reiterat que la voluntat dels Comuns és “treballar per mantenir l’acord” i ha recordat que ara té el suport de 106 diputats del total de 135 que hi ha a la cambra. “Seria la llei de la legislatura amb major suport; crec que val la pena treballar en aquesta direcció”. De moment, no s’ha establert cap diàleg a nivell de contingut. En el cas dels Comuns es mostren partidaris de “seure, escoltar i comptar amb tothom, amb dues premisses: tenim un bon acord i el defensem”, ha reiterat Cid.

Els Comuns reclamen a Junts que no surti del pacte perquè “els acords s’han de complir, si era bo dijous al matí segueix sent vàlid dijous a la tarda, un ha d’estar segur de les seves conviccions i dels acords que signa”. Cid ha defensat “treure el català de la batalla política” perquè “no és bona notícia pel català que ens el tirem pel cap”. Des d’ERC, Marta Vilalta va defensar ahir aprofitar les esmenes per introduir els canvis que permetin continuar tothom dins el pacte de forma més còmoda.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 29, 2022 | 15:08
  Pere Llimonera i Citronell març 29, 2022 | 15:08
  Pueden debatir, acordar y firmar lo que quieran, pero ya lo saben : el 25%, "como mínimo" en Español/Castellano que es la Lengua Oficial y Común del País, y es lengua Oficial también en Catalunya; y ademas es la lengua de mayor uso y Lengua MaTeRNA MayoRiTaria en Catalunya (mas del 65% con Castellano como lengua Materna + los chicos que tienen padres de cada una de las 2 lenguas oficiales)... Todo lo demás son chorradas "chiripitiflauticas" para engatusar a la parroquia de fieles adoctrinados que les votan, marear la Perdiz y andarse por los Cerros de Úbeda... pero N0 va a servir para NaDA... "el 25% como Mínimo" ... Mas vale N0 andarse con sandeces, antes de que la Justicia, o el Estado de la Nación, o la UE, si esto llega a sus Manos, impongan el 75% y punto pelota... al os niños y a los t0nt0s hay que repetirles y explicarles las cosas todas las veces que haga falta, mas aun en una Democracia donde se respetan los derechos de todos; y cuando las han entendido, solo resta aplicarlas o implementarlas... Apa, bon dia...
 2. Icona del comentari de: Estafadors a març 29, 2022 | 15:38
  Estafadors març 29, 2022 | 15:38
  Au! Ja han tret un altra roda de hàmster. Colla d'estafadors. Treballeu per la independència o plegueu.
 3. Icona del comentari de: Tenim memòria a març 29, 2022 | 16:03
  Tenim memòria març 29, 2022 | 16:03
  "Per viure aquí ja no es necessita el català. Més encara, per viure aquí se’n necessita una altra, de llengua: el castellà. Com passa arreu del món, primer un foraster no podia viure a Catalunya sense conèixer la llengua del país; en un segon moment, pot viure-hi encara que no l’entengui; i finalment, en un tercer moment, que és el que vivim ara, qui no pot viure i portar una vida normal a Catalunya és el que només parla en català. Qui davant d’això no s’alarmi, continuï creient que les coses van bé i que amb quadre pedacets ho podrem tornar a recuperar i a arreglar, és que no ho vol entendre." Modest Prats.
 4. Icona del comentari de: Gavanenc a març 29, 2022 | 17:36
  Gavanenc març 29, 2022 | 17:36
  "La langue catalane me répugne et son utilisation est contraire à mon autorité et dans l’honneur de la nation française" Lluís XIV. Si canvieu "française" per "espanola", això que pensava i deia Lluís XIV al segle XVIII, és el que pensen els dirigents, jutges i persones que no son dirigents ni jutges, espanyols al segle XXI. Per a resoldre un problema cal saber-ne primer l'origen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa