El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dos Informes dels Mossos culpen el foam del cas Quintana i qüestionen el Parlament

El passat 20 de desembre el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya publicava el dictamen final de la Comissió d’Estudi del Model Policial. Després d’un any de treballs, els grups parlamentaris van acordar retirar només els projectils de foam més lesius de l’arsenal dels Mossos d’Esquadra. Una mesura que complementava l’acord del 2013 de retirada de les pilotes de goma arran del cas Ester Quintana, la dona que va perdre un ull en la protesta de la vaga general del 14-N el 2012. Quintana va comparèixer al Parlament de nou posant en dubte que la lesió fos a causa de les pilotes de goma, i assegurant que va ser un projectil de foam. I els Mossos d’Esquadra li donen la raó en dos informes forenses videogràfics d’Afers Interns als quals El Món ha tingut accés.

Els dos informes són dos vídeos de gairebé 7 minuts de durada on s’analitzen en temps real un conjunt d’imatges de 12 càmeres de seguretat i gravacions recollides pels investigadors d’afers interns de l’escenari del cas Quintana. També hi ha plànols en moviment de les tres furgonetes de la Brigada Mòbil que van participar en els fets. Es titulen Anàlisi del recorregut i les actuacions dutes a terme pel comboi policial format pels indicatius E-40. E-403 i E414 entre les 20.30 i les 20:52 del 14N de 2012. La conclusió de la policia és clara: Quintana hauria perdut l’ull per un projectil de foam disparat per una llançadora de 40mm. Un resultat que topa de ple amb les dues resolucions del Parlament. Una primera, la del 2013, que canviava les pilotes de goma pels projectils de foam. I la segona, del mes de desembre, que manté, encara que només siguin els menys lesius, aquest tipus de projectil després d’haver eliminat de l’arsenal les bales de goma.

Ester Quintana exigeix una oficina de reparació per als afectats de les bales de foam / Europa Press
Ester Quintana exigeix una oficina de reparació per als afectats de les bales de foam / Europa PressPARLAMENT DE CATALUNYA 16/9/2022

Hora 20.29.59, la descripció del comboi

Tots dos informes avaluen les mateixes imatges, però el segon hi afegeix les valoracions dels analistes. En concret, l’estudi comença a les 20.29.59 hores del 14-N del 2012, amb la ubicació del comboi policial avançant pel carrer Casp de Barcelona. En les imatges, els Mossos comproven que la unitat E-414, a diferència dels dos primers (E-40 i E-403), porta el pont (llum blaves fixes) apagades i que al sostre no hi porta la capsa fosca on va allotjat l’altaveu. “Uns fets diferencials que es mantenen durant tot el recorregut”, ressalten els investigadors per poder justificar així la resta d’imatges i gravacions incorporades i descriure-les en altres escenaris.

Primeres imatges analitzades de l'informe dels Mossos sobre el comboi implicat en el cas Quintana/Quico Sallés
Primeres imatges analitzades de l’informe dels Mossos sobre el comboi implicat en el cas Quintana/Quico Sallés

Hora 20.30.30, un llançament que es no es va comunicar

Els atestats ressegueixen el recorregut del comboi. Ja són més de dos quarts de nou del vespre i els Mossos d’Esquadra expliquen que els vehicles “continuen la marxa per Passeig de Gràcia i giren per ronda Sant Pere on, davant d’El Corte Inglés, baixen dels vehicles i dispersen un grup de manifestants que hi ha a la vorera”. “Del darrere de la furgoneta E-414 baixa un agent que fa us d’una llançadora de 40mm”, destaca l’informe, que afegeix que “aquest llançament no va aparèixer al primer informe que es va aportar al Parlament de Catalunya i que va obligar a una segona compareixença del conseller Felip Puig”. Un detall que mostra la manca d’objectivitat i la parcialitat de les primeres investigacions.

Part de l'informe on s'admet que es va registrar un llançament de foam que no es va registrar davant del Parlament ni en cap informe/Quico Sallés
Part de l’informe on s’admet que es va registrar un llançament de foam que no es va registrar davant del Parlament ni en cap informe/Quico Sallés

Hora 20.44.53, un altre moviment sense registrar

L’informe continua resseguint el recorregut. Fins ara els Mossos d’Esquadra han utilitzat quatre càmeres i unes imatges de Russia Today viralitzades. “Uns minuts més tard”, prossegueix el vídeo, “el comboi es troba a la ronda de Sant Pere”. “Observem l’avançament que fa la furgoneta E.414 a l’E-403, de manera que de la tercera del comboi passa a ser la segona”. Un detall que no passa per alt als analistes ni als forenses per tenir clar el comportament de la terna de vehicles al llarg de la investigació. “Aquest tipus d’avançament s’anirà repetint al llarg del recorregut, canviant d’aquesta manera l’ordre natural dels indicatius del comboi”, subratllen.

Així, els policies enllacen amb les imatges de les 20.45.19 hores. “Fixem-nos que ara es torna a repetir el moviment anterior però a la inversa”, remarquen. “Aquest cop”, prossegueix l’atestat, “és l’E-403 qui avança l’E-414, i es torna així a restablir l’ordre original dels indicatius E-40-E-403- E414”. Els Mossos avisen que “aquest moviment no queda registrat però sí que el podem deduir veient les imatges que a continuació grava una càmera del carrer Casp”.

Primera localització de Quintana en l'informe dels Mossos d'Esquadra que apunten que va perdre l'ull per un foam/Quico Sallés
Primera localització de Quintana en l’informe dels Mossos d’Esquadra que apunten que va perdre l’ull per un foam/Quico Sallés

Hora 20.47.27, càrrega, tret i localització d’Ester Quintana

Precisament, els Mossos d’Esquadra comencen de nou el relat un minut i mig més tard, quan el comboi torna a passar pel carrer Casp, aquesta vegada en sentit Passeig de Gràcia, encara no ha canviat. En arribar a mig carrer, seguint el relat dels Mossos, els agents pugen als vehicles i continuen la marxa fins la cantonada del Passeig de Gràcia. Entren en joc la cinquena càmera i la sisena. Ja són les 20.48.14 hores, el comboi surt del carrer Casp i a l’informe se l’encercla en vermell i continua la seva marxa pel passeig de Gràcia sentit mar fins aturar-se davant l’Apple Store. “Els agents baixen dels vehicles i realitzen una càrrega a peu en sentit muntanya i per la vorera del costat Llobregat del passeig de Gràcia”, detallen.

L’informe delata que la gent “que hi ha a la cantonada on s’aturen els vehicles fuig corrents sentit muntanya”. “En aquest moment se sent un tret de llançadora de foam de 40 mm”, admeten els investigadors. “Aquest llançament no consta en cap informe presentat fins a dia d’avui”, emfatitza l’estudi policial. “En aquests moments podem observar a l’escopeter E-414 a l’exterior de la furgoneta amb l’escopeta a la mà (cercle vermell)”, insisteixen. I afegeixen: “Aquest agent en seu judicial nega haver sortit de la furgoneta amb l’escopeta durant tota la nit”. “Ubiquem la senyora Ester Quintana i el senyor Cabot a les corredisses”, descriuen afegint a les imatges un cercle vermell i una marca blanca al plànol. Els Mossos hi sumen una nova càmera, és la número 7. Els agents finalitzen la càrrega pugen als vehicles i continuen la seva marxa. “ El vídeo s’atura a les 20.48.57 hores perquè no hi ha imatges del recorregut fins a Gran Via.

Part de l'informe on els policies ubiquen l'indicatiu E-414 amb l'escopeta a la mà tot iq ue ho va negar en seu judicial/Quico Sallés
Part de l’informe on els policies ubiquen l’indicatiu E-414 amb l’escopeta a la mà tot iq ue ho va negar en seu judicial/Quico Sallés

Hora 20.49.08, salva i, de nou, Ester Quintana

En aquest tram d’informe, els Mossos descarten la possibilitat que Quintana fos ferida per una bala de goma. Els investigadors recuperen les imatges del comboi quan s’aturen uns metres abans d’arribar a la confluència amb Gran Via i Passeig de Gràcia. Aleshores inicien una càrrega a peu que enregistra la càmera número 8. És aleshores quan l’escopeter E-40 dispara una salva, el mateix moment que localitzen Ester Quintana a la vorera Llobregat del Passeig de Gràcia. De fet, els Mossos asseguren que la seva ubicació és “incompatible i fora de la línia de tir de l’escopeter Dragó 40 que es troba a Gran Via”. De fet, seria l’únic punt on es podria haver disparat una bala de goma.

És precisament en aquest moment, quan la furgoneta E-414 torna a avançar el comboi i se situa la primera i arriba a la calçada troncal del Passeig de Gràcia. “Veiem com s’obre la porta lateral posterior, fet que indica una possible actuació per part d’aquest indicatiu”, diu l’imfome. Són ja les 20.50.07 hores. La tesi del foam pren forma. Per reblar el clau, els investigadors utilitzen imatges de la càmera 9, que enregistra dues detonacions. “Un d’una llançadora de 40 mm que se sent amb molta intensitat indicant que es troba molt a prop de la càmera, i seguidament un tret de salva des d’un punt més llunyà”, conclouen.

Part de l'informe on creuen tres càmeres per entortolligar Quintana amb els combois implicats/Quico Sallés
Part de l’informe on creuen tres càmeres per entortolligar Quintana amb els combois implicats/Quico Sallés

Hora 20.50.22, més càmeres i la conclusió final

A partir d’aquesta hora, els Mossos incorporen a l’estudi les imatges de les càmeres 9,10 i 11, que enregistren segons més tard Ester Quintana a la vorera Besós del Passeig de Gràcia, a pocs metres del carrer Casp, demanant auxili perquè “alguna cosa li acaba d’impactar a l’ull esquerra”. “A càmera lenta, veiem com l’E-414 encara està situada a la cantonada i posteriorment fa maniobra per marxar”, assenyala l’estudi. De cop, la policia afegeix un gir de càmera de 180º que mostra com fa uns segons que les dues primeres furgonetes ja són davant la Borsa de Barcelona. Un moment que també el capta la càmera 12. “Si passem a càmera lenta veurem com l’E-414 va molt distanciada respecte de les dues primeres”, relaten els autors dels informes deixant entreveure que va més tard perquè ha continuat la càrrega i trets.

Així, especifiquen que a les 20.51.10 hores les dues primeres furgonetes, E-40 i E-403, s’aturen a pocs metres de la Borsa i els agents baixen dels vehicles i l’escopeter dispara una salva sentit muntanya. A les 20.51.21 h, hi arriba la furgoneta E-414, que s’avança al comboi i se situa per davant de la furgoneta E-40 i es veu com un “agent de l’E-414 fa ús de la llançadora també en sentit muntanya, els agents pugen i continuen la marxa”. L’informe acaba en aquest moment temporal.

Un gruix de dades que porten els investigadors a raonar que l’únic projectil que podria haver impactat a l’ull d’Ester Quintana hauria estat un foam, i no pas una bala de goma, disparat per una llançadora d’aquest comboi, en concret l’E-414. Un reconeixement que afebliria les conclusions i les decisions del Parlament respecte l’ús del material d’ordre públic.

Part final de l'informe quan els agents capten l'escopter E-414 disparant els darrers trets en els instants que Quintana va caure ferida/Quico Sallés
Part final de l’informe quan els agents capten l’escopter E-414 disparant els darrers trets en els instants que Quintana va caure ferida/Quico Sallés
Més notícies
El comissari Eduard Sallent en la seva compareixença al Parlament aquest matí acompanyat de Dolors Sabater/Parlament

Els Mossos defensen la necessitat dels projectils de foam per als antiavalots

Notícia: Els Mossos defensen la necessitat dels projectils de foam per als antiavalots
Comparteix
El comissari Eduard Sallent, número dos de cos, admet que l'actual model d'ordre públic està en crisi
Notícia: Els Mossos defensen la necessitat dels projectils de foam per als antiavalots - Mobile
Membres de la Brimo en una contenció d'una manifestació independentista l'11 de setembre de 2021/Quico Sallés

La Brimo dels Mossos convocarà 50 places “abans de l’estiu”

Notícia: La Brimo dels Mossos convocarà 50 places “abans de l’estiu”
Comparteix
El Departament d'Interior s'ha compromès a enllestir els tràmits per compensar un 10% de baixes en un any i mig a la unitat antiavalots
Notícia: La Brimo dels Mossos convocarà 50 places “abans de l’estiu” - Mobile

Ester Quintana no recorrerà l’absolució dels mossos

Notícia: Ester Quintana no recorrerà l’absolució dels mossos
Comparteix
Les advocades de la víctima, igual que la fiscalia, consideren que la doctrina del Suprem fa "inviable" que es revoqui la sentència de l'Audiència de Barcelona
Notícia: Ester Quintana no recorrerà l’absolució dels mossos - Mobile
Antiavalot disparant projectils de foam a la protesta per Hasél / Jordi Borràs

Els Mossos no troben càmeres per a les llançadores de projectils de foam dels antiavalots

Notícia: Els Mossos no troben càmeres per a les llançadores de projectils de foam dels antiavalots
Comparteix
Fonts del cos asseguren que no hi ha tecnologia per seguir el projectil | Problemes d'emmagatzematge de les imatges i de drets fontamental
Notícia: Els Mossos no troben càmeres per a les llançadores de projectils de foam dels antiavalots - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Preguntes freqüents a gener 07, 2023 | 22:47
  Preguntes freqüents gener 07, 2023 | 22:47
  Per què a Catalunya no hi ha cap cas de feixista amb un ull buidat per les polis? Per què a Catalunya no hi ha cap cas de feixista torturat per les polis? Per què a Catalunya no hi ha cap cas de feixista assassinat per polis?
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 08, 2023 | 09:48
   Doctor Strangelove gener 08, 2023 | 09:48
   Perquè a Catalunya els pocs feixistes que hi ha es manifesten pacíficament sense destruïr mobiliari urbà ni atacar a les forces de seguretat! Tot el contrari que fan comunistes i independentistes! De res, Doc.
   • Icona del comentari de: Doc = Vell xaruc a gener 08, 2023 | 12:56
    Doc = Vell xaruc gener 08, 2023 | 12:56
    Calli DOC, vosté és un nazi de manual, no vingui a donar lliçons que la seva ignorància es despreciable.
   • Icona del comentari de: Soc l’strange i en ocasions veig comunistes… a gener 08, 2023 | 13:50
    Soc l’strange i en ocasions veig comunistes… gener 08, 2023 | 13:50
    😂😂😂 i de tant en tant veig comunistes en Ferraris 🤣😂🤣😂🤣😂
 2. Icona del comentari de: Misèria a gener 07, 2023 | 23:04
  Misèria gener 07, 2023 | 23:04
  A aquestes alçades, el govern de vichy ja deu haver fet neteja de catalans dins dels mossos. Obediència cega al borbó. Quin fàstic.
 3. Icona del comentari de: Un Dragó a gener 08, 2023 | 11:05
  Un Dragó gener 08, 2023 | 11:05
  Estos informes se hicieron hace años para acreditar que los dos mossos que fueron a juicio eran inocentes pero, ni a periodistas como el Sallés, ni a políticos como la CUP ni a personas que trabajan de policía (no pondré quién ya que algunos están en la Prefectura) les interesó hacer pública la información. Por suerte los dragones fueron exculpados. Ahora sólo tenemos el FOAM que no sirve para nada, ojalá recuperemos las pelotas de goma, què gran invento policial
  • Icona del comentari de: la mare del talp a gener 08, 2023 | 17:09
   la mare del talp gener 08, 2023 | 17:09
   Quin fill de puta estas fet
   • Icona del comentari de: Mosso a gener 08, 2023 | 22:09
    Mosso gener 08, 2023 | 22:09
    Que la teva mare ho sigui no vol dir que la resta també....
  • Icona del comentari de: Pobrets, els treus la porra I no son res a gener 08, 2023 | 21:35
   Pobrets, els treus la porra I no son res gener 08, 2023 | 21:35
   Mozos nazis, que no sabeu parlar Catalá, sou la escoria mes baixa de la societat, no podrieu treballar de res mes, sou uns drogates sense estudis.
 4. Icona del comentari de: TaradosCagañoles a gener 08, 2023 | 12:58
  TaradosCagañoles gener 08, 2023 | 12:58
  Las pelotas de goma mejor en españa, que ahí si las necesitais.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa