El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament demana retirar només els “projectils de foam més lesius”
  • CA

Dia d’examen final de la Comissió d’Estudi de Model Policial del Parlament. Aquest matí, i després d’un any de treballs i un centenar de compareixents, els grups parlamentaris han presentat les seves conclusions per tal de redefinir el model de la policia i de la seguretat de Catalunya. Els portaveus dels grups han presentat les seves reflexions i raonaments abans de procedir a la votació que ha avalat que les unitats antiavalots mantinguin el foam, llevat els “projectils més lesius” però que s’incrementi la formació “emocional” i la creació d’una entitat de control extern de les actuacions policials. Els dos principals temes de la comissió han estat les eines de la policia per mantenir l’ordre públic -el foam- i la creació d’un mecanisme extern per controlar les actuacions dels Mossos d’Esquadra han estat rebutjats. Poca cosa canviarà en el sistema de seguretat i policial a Catalunya més enllà de línies programàtiques d’actuació.

Els portaveus dels grups han defensat les seves posicions, fins i tot, desvalorant d’origen de la comissió. Així el portaveu del PSC-Units per Avançar, Ramon Espadaler, ha considerat que la comissió va nèixer “esbiaxada”. Vox s’ha unit a la crítica. Per la seva banda, per part de la CUP, amb Xavier Pellicer ha argüit les seves conclusions -molt crítiques amb els Mossos d’Esquadra- dissoldre la Brimo i l’ARRO, són un “problema més que una sol·lució” i ha acusat a la Comissaria General d’Informació de ser un “poder negre”. El diputat dels Comuns, Marc Parès, ha lloat la “pluralitat de la comissió” i també ha recordat que la “policia no és perfecte” carregant contra l’espionatge ideològic.

Els Mossos disparen projectes de FOAM
Els Mossos disparen projectes de FOAM

Ja hi ha prou mecanismes de control i canvis a l’ordre públic

La comissió ha aprovat una conclusió del PSC-Units per Avançar en què es constata que ja hi ha prou mesures de control de l’activitat policial a través del Parlament, de les divisions corresponents de la mateixa policia, del Síndic de Greuges i altres entitats socials. Ni tant sols s’ha acceptat una unitat especialitzada adscrita al Síndic per com a mínim articular un mecanisme de control encara que fos descafeïnat. Això sí, tots els grups han fet costat a revisar els models de la DAI i crear oficines d’atenció a les víctimes de violència policial a cada capital de vegueria. En definitiva, les peticions d’organitzacions com Iridia i Amnistia Internacional, han quedat en no res, en el sentit que no hi haurà cap nou mecanisme de control.

En aquest paquet, una de les novetats de la comissió és que s’ha provat l’acord dels Comuns amb Junts per Catalunya de retirar “urgentment els projectils més lesius” del foam i estudiar la substitució de l’ús d’aquestes bales per altres mitjans “potencialment menys lesius”. En aquest sentit, s’afegeix la petició d’incorporar eines tecnològiques que permetin geolocalitzar i registrar les actuacions policials amb vídeo i àudio. Així mateix, el Parlament estima necessari elements d’avaluació transparents per tal d’afegir materials al polvorí dels Mossos i revisar l’actual material que s’utilitza.

També s’ha aprovat la “correcta gestió emocional dels agents adscrits a les unitats d’ordre públic” així com exigir a les corts espanyoles la supressió dels “aspectes lesius de la Llei Mordassa”. També prohibir les tècniques com el “carrusel”, és a dir, la dispersió de les manifestacions amb furgonetes. Pel que fa un altre dels aspectes claus aprovats és la creació d’una “directiva biennal” i una memòria anual de la seva activitat, per determinar els riscos i amenaces en la seguretat pública de Catalunya. De fet, aquest ha estat un dels punts proposats conjuntament per la comunió de Comuns i ERC. De la CUP no s’ha aprovat cap conclusió. De fet, els cupaires només han tingut el suport dels Comuns. Precisament, tots dos havien demanat la supressió de la Brigada Mòbil i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius.

Una imatge de la darrera sessió de la comissió del Model Policial/Quico Sallés
Una imatge de la darrera sessió de la comissió del Model Policial/Quico Sallés
Més notícies
Antiavalot disparant projectils de foam a la protesta per Hasél / Jordi Borràs
Els Mossos no troben càmeres per a les llançadores de projectils de foam dels antiavalots
Notícia: Els Mossos no troben càmeres per a les llançadores de projectils de foam dels antiavalots
Comparteix
Fonts del cos asseguren que no hi ha tecnologia per seguir el projectil | Problemes d'emmagatzematge de les imatges i de drets fontamental
Ester Quintana exigeix una oficina de reparació per als afectats de les bales de foam / Europa PressPARLAMENT DE CATALUNYA
16/9/2022
Ester Quintana reclama la prohibició de les bales de foam dels Mossos
Notícia: Ester Quintana reclama la prohibició de les bales de foam dels Mossos
Comparteix
Ha exposat que malgrat la prohibició de les pilotes de goma el 2013 arran del seu cas, fins a sis persones han estat ferides de gravetat des de llavors
Part de l'escena del vídeo on es constata el noi ferit pel projectil de foam/Quico Sallés
Els Mossos admeten que un “foam rebotat” va deixar sense testicle un manifestant
Notícia: Els Mossos admeten que un “foam rebotat” va deixar sense testicle un manifestant
Comparteix
Un informe d’Afers Interns aclareix el sinistre registrat durant les protestes pel consell de ministres del 21D del 2018 a Barcelona
Carles Hernàndez, en la seva polèmica actuació a Girona
Clatellot judicial a l’excap de la Brimo i actual cap d’Informació dels Mossos
Notícia: Clatellot judicial a l’excap de la Brimo i actual cap d’Informació dels Mossos
Comparteix
Absolt un manifestant acusat d'haver-li tirat una 'pedra', que en realitat era un globus amb pintura

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a desembre 02, 2022 | 13:51
    Observador desembre 02, 2022 | 13:51
    Però, no eren inofensius?. Mira, mira........
    • Icona del comentari de: Pau a desembre 02, 2022 | 17:17
      Pau desembre 02, 2022 | 17:17
      Les armes mai han estat inofensives, pallús.
      • Icona del comentari de: Observador a desembre 03, 2022 | 08:04
        Observador desembre 03, 2022 | 08:04
        Si, Pau, ja ho se. Però els Mossos i els seus comandaments ho deien
  2. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a desembre 02, 2022 | 16:16
    uno que vive en Tabarnia desembre 02, 2022 | 16:16
    mentres els goriles dels mosos s,he sentit protejits i que la seva paraula tingui mes credibilitat que la gent del poble, aixo no cambiara, si tinguesin que donar explicacions de les seves acuasions potser s,ho pensarien mes, a la vida laboral les responsabilitats les asumeix un mateix, al menys aixi tindria que ser, i aqui es passen la patata calenta de un a l,altre, estan caient en "el todo vale"
    • Icona del comentari de: Àcrata. a desembre 03, 2022 | 08:06
      Àcrata. desembre 03, 2022 | 08:06
      Les forces policials son iguals aquí i arreu. S>empre a favor del Poder i en contra del Poble.
  3. Icona del comentari de: Delfí Artós a desembre 02, 2022 | 16:20
    Delfí Artós desembre 02, 2022 | 16:20
    D'acord, molt bé, però, mentre la independència del nostre país no sigui efectiva, cal una clàusula ben clara que prohibeixi també aquesta mesura a les forces d'ocupació que "operen" al nostre país, altrament anomenades pels ocupants "fuerzas de seguridad y cuerpos del estado [espanyol]", altrament és una tasca a mig fer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa