El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos enllesteixen una directiva nacional d’intel·ligència

El nou comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, té a punt de sortir del forn una eina absolutament novedosa per a la seguretat a Catalunya. En poques setmanes, els Mossos tindran una directiva nacional d’intel·ligència policial per a Catalunya. Un document que ha d’orientar i legitimar l’activitat policial dels Mossos basada en la informació, el seu processament i la generació d’intel·ligència. De fet, és un document que penjarà de la nova estratègia nacional de seguretat que haurà d’incorporar el Pla General de Seguretat de Catalunya. És a dir, el document marc –caducat des del 2019– que ha d’elaborar periòdicament el Departament d’Interior per tal d’orientar la seguretat pública.

La directiva d’Intel·ligència en preparació és la transposició catalana del que en els darrers anys han fet els cossos policials occidentals. De fet, l’Estat espanyol, des de la creació del Departament de Seguretat Nacional a partir de la Llei de Seguretat Nacional de 2015, i amb la direcció tècnica del general Miguel Ángel Ballesteros, aprova any rere any una directiva amb el mateix títol. Un informe que configura un catàleg de treball i les preferències i objectius per decidir les polítiques de seguretat enteses en global. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, espera poder presentar el document al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en les properes setmanes.

Una veritable estructura d’Estat

Fonts policials consultades per El Món qualifiquen la nova directiva de ”veritable estructura d’estat”. Un dels seus responsables és el comissari Rafael Comes, que ha coordinat sota la direcció de Sallent la redacció del document. “L’objectiu és que tot el cos tingui intel·ligència, des d’Informació a Investigació tindran intel·ligència i ciberseguretat”, comenten les mateixes fonts. En aquest sentit, els responsables de l’elaboració del document emfatitzen que la directiva ha d’organitzar i legitimar la feina d’intel·ligència policial que porten a terme els Mossos. Així mateix, ha d’establir “processos que serveixin per presentar als responsables polítics escenaris per tal que puguin prendre decisions”. És a dir, per marcar “objectius i els criteris per assolir-los”.

D’aquesta manera, el document recollirà anualment tot allò “que ha de ser reflexionat, seguit, processat i generat com a producte d’intel·ligència”. Aquí entra en joc tant el processament de dades com les anàlisis més elementals –de fluxos, relacionals, diagrames, eines de perfilació- i metodologies comunes per poder integrar informació des de diversos departaments. Això vol dir regular el sistema de com intercanviar informació dins el cos i amb altres operadors, tant de seguretat com socials i econòmics.

El comissari dels Mossos d'Esquadra Eduard Sallent, expert en ciberseguretat / David Zorrakino / Europa Press
El comissari dels Mossos d’Esquadra Eduard Sallent, expert en ciberseguretat / David Zorrakino / Europa Press

Recursos : tecnologia i personal civil

La directiva marca, doncs, recursos, objectius i necessitats que pot tenir el Govern de cara la seguretat de Catalunya. El document, que tindrà caràcter reservat, definirà els instruments amb què la policia podrà elaborar intel·ligència. En aquest punt, la directiva distingeix molt clarament les funcions la Divisió d’Investigació Criminal i la de la Comissaria General d’Informació (CGI). Quan comenci a operar la nova directiva, s’establirà una delegació permanent de la CGI a nivell de regió policial. És a dir, la comissaria que actualment dirigeix l’intendent Carles Hernàndez es descentralitzarà amb funcions directives al territori i amb vincle també directe amb els caps de regió. Així mateix, l’expectativa també es treballar en l’increment de les fonts obertes aprofitant la capil·laritat del territori i la col·laboració amb policies locals que són “agents d’informació en cru”.

En l’apartat de recursos, Sallent i Comes han volgut subratllar la necessitat d’incrementar el pressupost en tecnologia i començar a treballar amb “intel·ligència artificial”, seguint el model de la policia holandesa, molt pionera en aquesta tasca. Per altra banda, continua l’aposta per eines tecnològiques de prevenció com el Voyager –un rastrejador que aporta informació sobre moviments violents detectada a la xarxa. Una de les novetats que incorporarà la directiva és la possibilitat d’incorporar personal civil. De fet, els Mossos sempre han tingut els anomenats facultatius, que no són uniformats i que aporten valor afegit i especialització en les investigacions. En l’àmbit de la intel·ligència, Sallent espera poder fitxar analistes o bé compartir recerca amb el món universitari o de l’empresa. El document també determina com s’ha de treballar la contraintel·ligència.

Un hacker fa de les seves posant en perill la ciberseguretat, la ciberintel·ligència i la ciberdefensa /EUParlament
Un hacker fa de les seves posant en perill la ciberseguretat, la ciberintel·ligència i la ciberdefensa /EUParlament

Els objectius de la directiva

Els objectius de la directiva nacional d’intel·ligència són ara com ara identificar les amenaces i prevenir riscos. D’entrada, el document fixa objectius clars com ara el crim organitzat, moviments violents com el supremacisme blanc, el terrorisme i el moviment jihadista global, però també la violència sexual i la ciberseguretat. L’anàlisi d’aquests fenòmens haurà de servir per poder establir polítiques de seguretat arran de la informació que s’obtingui i segons les instruccions que es rebin des del Govern per ordenar prioritats o destinar-hi recursos financers. Un dels punts que també estudia la directiva és la informació que s’ha recollit arran de la pandèmia de la Covid, que abasta des de prevenció d’estafes a l’assegurament territorial o la distribució de material mèdic.

De fet, aquest document ha de servir per establir el mecanisme de donar informació fiable a la direcció política de la policia i de la seguretat. També per monitoritzar la seguretat de les infraestructures crítiques, com ara el Port de Barcelona i el de Tarragona, els aeroports de Barcelona, Girona i Reus, la petroquímica de Tarragona, empreses energètiques, les centrals nuclears, les empreses farmacèutiques i les de biotecnologia i indústries alimentàries. Al capdavall, aquesta directiva també preveu alimentar-se de la informació que tinguin aquests operadors i els riscos que puguin detectar. Els Mossos també esperen estrènyer la col·laboració amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Pla de Seguretat de Catalunya

Per altra banda, el Departament d’Interior també està acabant un document que és fonamental per a les polítiques de seguretat. És el Pla General de Seguretat de Catalunya, que preveu la llei d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, de l’any 2003. Des del 2019,que Catalunya no té aquest pla actualitzat. “És necessari aprovar-lo”, reconeixen des d’Interior. Fins ara, ja hi ha hagut cinc d’aquests plans, que contemplen la “visió estratègica de la seguretat entesa com un tot”. És a dir, “prevenció de riscos i amenaces i protecció de les persones”.

Un document que, segons els experts consultats, ha de tenir dos subsistemes. Un de policial i un d’emergències. Per una banda, establir les funcions estratègiques de la policia –Mossos d’Esquadra, policies locals i agents rurals– i, per l’altra, fixar com actuar per part dels equips d’emergències com Bombers, SEM i Protecció Civil. De fet, aquest document marc també hauria de legitimar la directiva d’intel·ligència. Fonts d’Interior també apunten que el “pla es pot reconvertir en una Estratègia de Seguretat Nacional o en un Pla de Seguretat Nacional de la mateixa manera que hi ha un Pacte Nacional d’Indústria, un Pacte Nacional de Salut o d’Ensenyament”. Sia com sia, tot apunta que en les properes setmanes la Generalitat tindrà dos instruments per enfocar de nou la seguretat pública del país.

Més notícies
La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i del president del Consell, Charles Michel / ACN

Michel proposa reformar el Consell de Seguretat per expulsar els estats que inicien guerres

Notícia: Michel proposa reformar el Consell de Seguretat per expulsar els estats que inicien guerres
Comparteix
També ha denunciat les "mentides" del règim de Vladimir Putin
Notícia: Michel proposa reformar el Consell de Seguretat per expulsar els estats que inicien guerres - Mobile
Antiavalot disparant projectils de foam a la protesta per Hasél / Jordi Borràs

Els Mossos no troben càmeres per a les llançadores de projectils de foam dels antiavalots

Notícia: Els Mossos no troben càmeres per a les llançadores de projectils de foam dels antiavalots
Comparteix
Fonts del cos asseguren que no hi ha tecnologia per seguir el projectil | Problemes d'emmagatzematge de les imatges i de drets fontamental
Notícia: Els Mossos no troben càmeres per a les llançadores de projectils de foam dels antiavalots - Mobile
Un dispositiu policial enduent-se activistes que volien evitar un desnonament / D.C.

El nou protocol dels Mossos per a desnonaments manté la Brimo com a últim recurs

Notícia: El nou protocol dels Mossos per a desnonaments manté la Brimo com a últim recurs
Comparteix
El document presentat per la policia de la Generalitat té l'aval de la fiscalia
Notícia: El nou protocol dels Mossos per a desnonaments manté la Brimo com a últim recurs - Mobile

Planificació estratègica per democratitzar la seguretat

Notícia: Planificació estratègica per democratitzar la seguretat
Comparteix
"L’absència actual de planificació estratègica està generant un buit que, si no es resol, comportarà l’empobriment de tot el sistema"
Notícia: Planificació estratègica per democratitzar la seguretat - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 21, 2022 | 23:18
  Luisnomeacuerdo novembre 21, 2022 | 23:18
  Plan regional, mortadelo, plan regional, lo que hace una comunidad autónoma, el plan nacional lo hace la nación, y esa es España. No te me vengas arriba que enseguida decís cosas que no son. Y por supuesto con la supervisión del gobierno de la nación, no te quepa duda, no hagas creer a la parr lo que no es ni será.
  • Icona del comentari de: fat boy a novembre 22, 2022 | 09:00
   fat boy novembre 22, 2022 | 09:00
   Doncs amb tots els teus plans nacionals els que han anat de Madrid al cielo son uns quants.
 2. Icona del comentari de: fat boy a novembre 21, 2022 | 23:52
  fat boy novembre 21, 2022 | 23:52
  Que?.
 3. Icona del comentari de: Perdoni vostè a novembre 22, 2022 | 01:19
  Perdoni vostè novembre 22, 2022 | 01:19
  Si els Mossos pasen aquesta informació a la Fiscafina, deixa de ser una estructura d'estat per ser una estructura d'estado.
 4. Icona del comentari de: Preguntes freqüents a novembre 22, 2022 | 01:22
  Preguntes freqüents novembre 22, 2022 | 01:22
  Però els Mossos passaran la informació al estado que ens assassina, extorssiona i saqueja? O ho farem servir per treurens de sobre el borbó i els qui en pengen, per la Independència de Catalunya?
  • Icona del comentari de: Mollet a novembre 22, 2022 | 10:01
   Mollet novembre 22, 2022 | 10:01
   Ja et dic jo perque ho farándula servir, per proseguir els corruptes, els libres, I perseguir qualsevol Catala qué protesti. Sempre es dediquen mes recursos contra Catalunya, que contre els delinquents
 5. Icona del comentari de: MHP a novembre 22, 2022 | 19:46
  MHP novembre 22, 2022 | 19:46
  "Directiva d’Intel·ligència" Doncs a veure si hi ha sort i s'encomana una mica al ramat lazi i als seus dirigents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa