El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa crea una ‘policia d’internet’ amb l’excusa del jihadisme

El departament de Seguretat Nacional, el gran cervell de la protecció de l’Estat i que penja directament de la presidència del govern espanyol, vol crear una policia dels continguts que hi ha a internet. Així ho admet la nova Estratègia de Seguretat Nacional 2021, el document marc de la seguretat pública espanyola, publicat aquest dimarts i que renova l’anterior informe, de l’any 2017. El nou paradigma és la creació del que anomenen la “Unitat Nacional de Notificació de Continguts de Internet per a la monitorització i retirada de continguts il·lícits d’internet”.

La nova Estratègia de Seguretat Nacional, a la qual ha tingut accés El Món, té un capítol titulat Lluita contra el terrorisme i la radicalització violenta, on fa una prospectiva d’escenaris i solucions i mira de ple cap a la ciberintel·ligència. Així, considera que per tal de “reduir la vulnerabilitat de la societat cal neutralitzar l’amenaça que representen les accions terroristes dirigides contra els ciutadans i els interessos d’Espanya dins i fora de les fronteres i fer front als processos radicalització que condueixen a l’extremisme violent”.

Unitats especials europees antiterroristes fan una demostració a Brussel·les/EuroParlament
Unitats especials europees antiterroristes fan una demostració a Brussel·les/EuroParlament

Precisament en aquest punt de processos de radicalització, els responsables de la seguretat de l’Estat volen controlar ela xarxa, que consideren un dels principals planters de jihadistes, font de desinformació i que pot afeblir les estructures d’Estat i facilitar l’adoctrinament terrorista. En aquest sentit, la intenció és “fomentar i actualitzar les eines per a la prevenció, la detecció i el seguiment dels processos de radicalització, en general, amb la col·laboració ciutadana i als centres penitenciaris, en particular, amb programes de tractament i avaluació del risc de radicalització”.

Un d’aquests puntals passa per “monitoritzar les xarxes” per “tallar les activitats terroristes o de radicalització a la xarxa”. D’aquí, la creació d’aquesta Unitat Nacional de Notificació de Continguts de Internet, que centralitzarà tota la informació que detectin els serveis d’intel·ligència de l’Estat així com els serveis d’informació del Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra o l’Ertzaintza, en el cas de Catalunya o d’Euskadi.

Aquesta “unitat” tindrà prou poder per censurar, retirar, modificar, bloquejar o eliminar continguts a la xarxa, sense que en cap cas s’especifiqui de quina manera es portarà a terme. És a dir, que no se sap si n’hi haurà prou amb una decisió governativa o bé caldrà una autorització judicial. De fet, la Guàrdia Civil va censurar i bloquejar pàgines web que va sospitar servien per al referèndum del Primer d’Octubre sobre la base d’un suposat mandat d’una interlocutòria judicial o una instrucció ordenada per la fiscalia.

El nou sistema de La Moncloa per intentar aturar la radicalització a la xarxa es basa en el pla Estratègic Nacional de Prevenció i Lluita contra la radicalització violenta 2020 i el Pla Estratègic Nacional de lluita contra el finançament del terrorisme. Dos projectes que inclouen, igual que la nova Estratègia de Seguretat Nacional, la “col·laboració ciutadana” a través de les antenes de les “Oficines de Prevenció a les delegacions del govern espanyol i dels grups territorials de les Juntes Locals de Seguretat”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Carles a desembre 29, 2021 | 18:17
  Carles desembre 29, 2021 | 18:17
  A l'albada d'Internet l'excusa va ser la pedofília, després la pirateria, després l'independentisme, ara el jihadisme. Cada país té la seva d'excusa. Afortunadament, tal i com els científics van dissenyar Internet, el control absolut és virtualment impossible. Ara bé, en lloc de controlar es pot intoxicar amb informació falsa o irrellevant. Això ja està passant i l'espionatge de totes les passes i activitats dels ciutadans també. Això funciona en els dos sentits, però. Els ciutadans també poden espiar les autoritats i els aparells dels estats i inundar-los d'informació falsa i irrellevant. Naturalment els que fan això són perseguits sense descans, com ara Snowden. Però la dissidència no desapareix.
 2. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 18:34
  Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 18:34
  Puede ser un peligro, efectivamente, este control del Estado por muchos países y que esto se convierta en un "Gran Hermano" opresor como en China... En los países Democráticos este riesgo se ve diluido, pero no eliminado. Aumentar todos los resortes democráticos a todos los niveles es la solución a cualquier posible problema... En todo caso Tanto el problema del Jihadismo, y otros tipos de terrorismo y Cyber-Criminales están ya ahí presentes, muchas veces con enormes recursos y conocimientos técnicos y científicos; o sea que algo había que hacer... Y , no solo a nivel de Policía, sino a nivel Militar también hay que dar rápidos y grandes pasos hacia adelante para proteger el País, la sociedad y el mismo Estado de países, fuerzas y grupos exteriores...
 3. Icona del comentari de: Gabriel a desembre 29, 2021 | 18:57
  Gabriel desembre 29, 2021 | 18:57
  Gràcies direcció d´ERC per recolzar el pitjor d'Espanya, el Psoe, així tots estem igual de malament, a Catalunya, a Galícia o a Extremadura. Sou un auténtic càncer per a Catalunya
 4. Icona del comentari de: Ja a desembre 29, 2021 | 20:04
  Ja desembre 29, 2021 | 20:04
  Segur que no ho utilitzaran per vigilar i preveure el terrorisme d'estado.
 5. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 20:30
  Gonzalo desembre 29, 2021 | 20:30
  Una policia que no és nacional y una guardia que no és civil, jugando en internet, que puede salir mal. Así igual encuentran las urnas.
 6. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 20:36
  Gonzalo desembre 29, 2021 | 20:36
  Epañoles, estavamos frente un abismo, pero ahora hemos dado un paso al frente. Vi VA EPA ÑA!
 7. Icona del comentari de: Ricard a desembre 29, 2021 | 20:40
  Ricard desembre 29, 2021 | 20:40
  Aquesta “unitat” tindrà prou poder per censurar, retirar, modificar, bloquejar o eliminar continguts a la xarxa, sense que en cap cas s’especifiqui de quina manera es portarà a terme. És a dir, que no se sap si n’hi haurà prou amb una decisió governativa o bé caldrà una autorització judicial. De fet, la Guàrdia Civil va censurar i bloquejar pàgines web que va sospitar servien per al referèndum del Primer d’Octubre sobre la base d’un suposat mandat d’una interlocutòria judicial o una instrucció ordenada per la fiscalia. Ja se sap que per als pancastellanistes és pitjor convocar un referèndum que matar policies o nens. Em remeto a les penes demanades i assolides per la brigada Aranzadi. Lamentable per criminal.
  • Icona del comentari de: Jordi a desembre 29, 2021 | 23:49
   Jordi desembre 29, 2021 | 23:49
   Vamos Ricardo,que todo lo que has puesto es copiado del artículo de Quico,a ver si eres un poco más original,es más la mayoría de lo que pone Quico ,es cosecha propia,que eso a él le gusta mucho.
   • Icona del comentari de: Ricard a desembre 30, 2021 | 11:10
    Ricard desembre 30, 2021 | 11:10
    Un altre maleducat? No saben què dir?
 8. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 21:44
  Gonzalo desembre 29, 2021 | 21:44
  Querer destruir la integridad territorial de una nación soberana tiene sus consecuencias. Asumidlas. Lo que pasa es que en el juicio dijeron que iban de farol, y se creían que la condena sería de inhabilitación para ocupar un puesto público. Quién la hace la paga. Vamos bien. Seguimos. A POR ELLOS!
  • Icona del comentari de: la mare del talp a desembre 30, 2021 | 09:44
   la mare del talp desembre 30, 2021 | 09:44
   Ets molt tonto.
  • Icona del comentari de: Hiperventilat a desembre 30, 2021 | 18:52
   Hiperventilat desembre 30, 2021 | 18:52
   Obre la boca que m’he cagat de por.
  • Icona del comentari de: Manel a desembre 30, 2021 | 22:57
   Manel desembre 30, 2021 | 22:57
   La unitat territorial se la va passar pels ous el JuanCa1 per tal de ser rei. Regalant el sahara occidental al Marroc a canvi del trono fascista i així aconseguint el suport dels EUA. Podeu buscar a documents desclassificats de la CIA
 9. Icona del comentari de: Ermessenda de Carcassona a desembre 29, 2021 | 23:01
  Ermessenda de Carcassona desembre 29, 2021 | 23:01
  Quina por! Faran servir aquesta nova policia contra el moviment democràtic per la independència de Catalunya. Després de la policia patriòtica no me'n refio de res. Espanya té dèficit democràtic.
 10. Icona del comentari de: J.C. a desembre 30, 2021 | 09:41
  J.C. desembre 30, 2021 | 09:41
  No la crea, perquè ja existeix. La legalitza, amb una rentada d'imatge dins de l'hipòcrita context polític europeu. Pertoca a la ciutadania no afecta al règim desemmascarar-la, desligitimar-la i fer-li front.
 11. Icona del comentari de: MHP a desembre 30, 2021 | 12:49
  MHP desembre 30, 2021 | 12:49
  Quico, ¿ja dorms tranquil? Amb la quantitat de merda que escrius cada dia, manipulant la informació i mentint, no crec que puguis descansar tranquil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa