El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Clatellot judicial a l’excap de la Brimo i actual cap d’Informació dels Mossos
  • CA

Forta estirada d’orelles d’un jutge a l’excap de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra i actual màxim responsable de la poderosa Comissaria General d’Informació, l’intendent Carles Hernàndez. La secció tercera de l’Audiència de Girona ha absolt l’acusat per part de l’intendent d’haver-li llençat una pedra de grans dimensions en una manifestació el 6 de desembre de 2018 a la capital gironina. La sentència carrega els neulers per no aportar cap prova –només el testimoni de la presumpta víctima, el mateix Heràndez– i més quan l’investigat ha reconegut haver llençat un “globus de pintura” dirigit a la línia policial. Una acció que el tribunal considera que “suposa més una forma d’expressar la seva protesta, que no un acte de comissió violenta contra alguns dels agents”.

Els magistrats, a més, constaten i retreuen als Mossos d’Esquadra el que consideren que va ser una maniobra policial per crear un ambient hostil cap a l’acusat. Així, la sentència recorda que la majoria de mossos que van ser cridats a declarar per exposar el que havia passat aquell 6 de desembre a la Plaça de l’1 d’Octubre es referien a fets posteriors a la detenció de Ricard, l’acusat. La defensa ha anat a càrrec de Salellas Advocats i Alerta Solidària. La sentència, a la qual ha tingut accés el Món, es va dictar el passat 3 de novembre i avui ha estat notificada a les parts.

Imatge aèria de la manifestació a Girona en protesta per la concentració espanyolista, els Mossos sobre el símbol antifeixista
Imatge aèria de la manifestació a Girona en protesta per la concentració espanyolista, els Mossos sobre el símbol antifeixista

Contramanifestació

Els fets es remunten a la manifestació que diversos partits i entitats espanyolistes van convocar per commemorar els 40 anys de la Constitució. La convocatòria era al matí, a la plaça de l’1 d’Octubre de Girona. Paral·lelament, diverses entitats i plataformes van convocar una contramanifestació a 2/4 de 9 del matí. La policia, advertida del risc que suposava la topada entre els dos col·lectius, va articular un operatiu amb un cordó de separació. Segons la sentència, cap a les 9.20 hores del matí hi va haver un llançament d’objectes a la línia policial, sobretot globus plens de pintura, que en Ricard va llençar “sense que arribés a tocar el cordó ni que cap agent hagués de bellugar-se per esquivar-lo”.

Els fets van provocar el moviment de la Brigada Mòbil, amb càrregues, per mantenir el perímetre i va ser en aquell moment que va ser detingut en Ricard per ordre de l’intendent Hernàndez. L’acusació va ser que li havia tirat una pedra de grans dimensions, unes afirmacions que sempre va negar el detingut, que només va admetre haver tirat el globus amb pintura. La prova practicada a la sala de judicis tampoc va ajudar l’intendent, ans al contrari. Fins i tot un company de fatigues, el mosso 5.095, que es trobava amb ell en el moment dels fets, va admetre que va veure el “moviment del llançament” però que no havia vist què llançava i que en tot cas, no es van haver de bellugar de lloc per esquivar el llançament. De fet, l’agent 5.095 va detallar al tribunal que no podien veure la trajectòria perquè no portaven casc i només vigilaven mirant cap al davant i no pas l’aire.

Part de la sentència on carrega els neulers contra el testimoni del Carles Hernàndez/QS
Part de la sentència on carrega els neulers contra el testimoni del Carles Hernàndez/QS

Sabates Quechua i sense imatges ni cos del delicte

La resolució també ressalta que Hernàndez va utilitzar com a prova de càrrec per a la detenció d’en Ricard les seves botes, unes Quechua de la casa Decathlon. Unes sabates força populars. És més, l’agent 17.699, autor de l’atestat inculpatori, també va reconèixer davant el tribunal que tot i el grapat d’imatges recollides no n’havien trobat cap on es pogués veure en Ricard ni llençant una pedra ni qualsevol altre mena d’objecte. En aquest sentit destaca que “l’única prova” és el testimoni de l’intendent 5.422 i que “no existeix cap element de corroboració” i per tant “queda òrfena de credibilitat”.

Fins i tot, el tribunal recorre a la ironia. “Unes expectatives de corroboració que han quedat frustrades”, insisteix. “No obra a la investigació la indicada pedra que permetria no només tenir present l’objecte de l’acusació o com dirien els clàssics l’objecte del delicte”, indiquen. “No hi ha cap imatge a la causa de l’objecte o del llançament”, critica la sentència. Una situació que permet al tribunal apostar per les càmeres unipersonals. I afegeix, amb un avís implícit, de la falta de rigor de la investigació en el fet que els altres mossos –a les declaracions dels quals al final van renunciar totes les parts durant el judici oral, a la vista del que constava al sumari– només es referissin a fets que van passar després de la detenció del jove ara absolt. Una maniobra que es fa constar clarament a la resolució.

En definitiva, els jutges no veuen cap prova o indici per condemnar per atemptat o desordres en Ricard i conclouen que ha de ser absolt de tots els càrrecs. Això sí, reivindiquen el dret a expressar la protesta amb un globus amb pintura sempre i quan no sigui un acte de violència.

Més notícies
Un dispositiu policial enduent-se activistes que volien evitar un desnonament / D.C.
El nou protocol dels Mossos per a desnonaments manté la Brimo com a últim recurs
Notícia: El nou protocol dels Mossos per a desnonaments manté la Brimo com a últim recurs
Comparteix
El document presentat per la policia de la Generalitat té l'aval de la fiscalia
Intendents dels Mossos desafiant diputats submisos
Notícia: Intendents dels Mossos desafiant diputats submisos
Comparteix
"Els diputats, aquest divendres, han decidit ser ningú"
Imatge d’arxiu d’un uniforme dels Mossos d’Esquadra | Europa Press
Unió sindical a l’Estat per la jubilació anticipada dels Mossos d’Esquadra
Notícia: Unió sindical a l’Estat per la jubilació anticipada dels Mossos d’Esquadra
Comparteix
L’SPC i el SEI dels Mossos lideren una esmena als pressupostos
El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, en sortir de la seu de l'alta magistratura després de prendre declaració als líders independentistes
Eduardo Parra / Europa Press
Mossos i CNP, units per demanar presó per a un independentista per escridassar Llarena
Notícia: Mossos i CNP, units per demanar presó per a un independentista per escridassar Llarena
Comparteix
Geolocalitzacions i anàlisis de dades per saber qui va cridar insults i consignes al jutge en un restaurant

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a novembre 07, 2022 | 18:01
    fat boy novembre 07, 2022 | 18:01
    Aixo requereix una dimissio immediata. Aquest mentider no te lloc en una policia democratica.
  2. Icona del comentari de: Ja l'han suspès del càrrec, no? a novembre 07, 2022 | 18:12
    Ja l'han suspès del càrrec, no? novembre 07, 2022 | 18:12
    No es aquell milhomes que de paisà es va afegir a la gresca amb una porra il.legal?. Molt valent per fer front a globus de pintura.
  3. Icona del comentari de: Català a novembre 07, 2022 | 19:27
    Català novembre 07, 2022 | 19:27
    Però la policia - i els mossos- no son democràtics.
    • Icona del comentari de: Serafí Bandarra i Grataconys a febrer 13, 2023 | 13:12
      Serafí Bandarra i Grataconys febrer 13, 2023 | 13:12
      Santa inocencia, home
  4. Icona del comentari de: Jaume a novembre 07, 2022 | 19:32
    Jaume novembre 07, 2022 | 19:32
    Una persona que menteix així no pot ser policia, si de cas que és faci Guàrdia Civil que allà no tindran problema incorporantlo.
  5. Icona del comentari de: BrimoTarats a novembre 07, 2022 | 21:48
    BrimoTarats novembre 07, 2022 | 21:48
    Les neurones que te tot el cos de la Brimo juntes, es poden comptar amb els dits de una ma. però el tatos amb esbastiques i simbologia fexiste, son incontables, Busqueu a telegram foros dels mossos, veureu el que hi ha, només si apunten els que no poden o no volen treballar, ni de escombriarie.
  6. Icona del comentari de: Lleida a novembre 07, 2022 | 22:00
    Lleida novembre 07, 2022 | 22:00
    Mentider
  7. Icona del comentari de: Gironí a novembre 08, 2022 | 00:13
    Gironí novembre 08, 2022 | 00:13
    A Girona vam veure coses que mai hagués pensat en un estat democràtic. Recordo manifestacions pacífiques contra les sentències del procés, la gent asseguda a terra, amb nens petits que jugaven, gent gran, hi havia de tot, però ningú ni amb pals ni pedres ni encaputxats ni res. Els mossos, que vigilaven feia hores havien vist que no passava res ni remotament violent. De cop, arribat el vespre, com si haguessin rebut l'ordre de fer fora tothom de males maneres abans de les vuit, carregaven contra la gent a cops de porra. Tothom a recollir mainada o els estris de seure i a córrer per no rebre. Era tal la ràbia que portaven aquells antiavalots que tiraven per terra taules de terrasses de carrers pròxims,on hi havia gent sopant, que ni havien anat a la manifestació. Van entrar a diversos locals, provocant moments de pànic a persones que no sabien ni de què anava tot allò. Sé que no tots els mossos són iguals, però és normal que la gent ja no els vulgui ni veure. La policia catalana necessita refer-se de dalt a baix.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 08, 2022 | 13:37
      Gonzalo novembre 08, 2022 | 13:37
      Un día de furia. La historia que emocionó a Steven Spielberg. Jajaja! No se Rick...parece falso. Jajaja!
  8. Icona del comentari de: Ciutadà estorat a novembre 08, 2022 | 07:49
    Ciutadà estorat novembre 08, 2022 | 07:49
    Una conxorxa plena de mentides i no pasa res.
  9. Icona del comentari de: Observador a novembre 08, 2022 | 07:52
    Observador novembre 08, 2022 | 07:52
    Fat Boy, policia democràtica?. On és?.
    • Icona del comentari de: fat boy a novembre 08, 2022 | 10:18
      fat boy novembre 08, 2022 | 10:18
      Aixo dic jo. A Catalunya segur que no.
  10. Icona del comentari de: vendetta a novembre 08, 2022 | 08:32
    vendetta novembre 08, 2022 | 08:32
    dimissio inmediata del cacanyol
    • Icona del comentari de: Un mosso a novembre 08, 2022 | 13:36
      Un mosso novembre 08, 2022 | 13:36
      Funcionari de carrera de la Generalitat amb sou superior a 80.000€ anuals. Jajajaja para todo lo demás, mastercard.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa