El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Presumir d’arma, desobeir, beure o racisme: els motius de sanció als Mossos

A la policia també n’hi ha que es porten malament. De fet, el departament d’Interior ha sancionat 222 agents del cos de Mossos d’Esquadra des de l’1 de gener del 2015 fins al 30 de gener del 2022. Una quantitat baixa, si es té present que el cos l’integraven en el moment del balanç uns 17.000 agents. Desobeir, conductes relacionades amb la discriminació o el racisme, presumir de placa i arma, anar borratxo o revelar secrets són el motiu de la majoria de les sancions que reben.

Així ho determina un informe presentat al Parlament el 2 de maig, signat pel mateix conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i al qual ha tingut accés El Món. De fet, aquest informe ha estat elaborat per la Divisió d’Afers Interns (DAI), encarregada de fer de policia de la policia i que depèn directament de la Direcció General de la Policia de la Generalitat que ostenta Pere Ferrer.

Segons aquest informe, el nombre de sancions per falta molt greu, que comporta la suspensió de funcions per més d’un any però menys de sis i sense retribució, ha estat de 21 en els darrers cinc anys. Les sancions per falta greu han estat 104, de les quals 90 han implicat la suspensió de funcions entre 15 dies i un any i 14 més, el trasllat de lloc de treball, amb canvi de destinació, que comporta una minoració de la retribució. Per falta lleu, només dos agents han rebut el càstig, un amb una sanció d’1 a 14 dies i un altre que ha rebut una amonestació per escrit.

Una imatge de l'informe presentat al Parlament sobre el tipus de sancions als Mossos d'Esquadra/Quico Sallés
Una imatge de l’informe presentat al Parlament sobre el tipus de sancions als Mossos d’Esquadra/Quico Sallés

Les faltes molt greus

Les faltes molt greus comeses pels agents dels Mossos són diverses i han arribat a tenir sancions d’entre un any i un dia a quatre anys. Segons el balanç presentat, hi han hagut dues sancions per aplicació de l’article 95.2 de l’Estatut del Treballador públic, en concret, per actuacions discriminatòries o racistes. L’incompliment del règim d’incompatibilitat també ha fet sumar dues sancions més.

Tres de les sancions s’han dictat per haver enxampat l’agent en estat d’embriaguesa o bé sota els efectes de les drogues durant el servei o de manera habitual i negar-se a fer-se les proves. La manca de rendiment també ha motivat apartar del servei dos agents. Una sanció va ser per tortures i maltractaments. La resta són sancions derivades per haver estat condemnats amb pena de presó en l’àmbit penal.

Les faltes greus

Les faltes greus registrades en els darrers cinc anys tenen sancions de 16 dies a un màxim de tres mesos. S’emporten la palma els càstigs per desobediència, amb un total de 35 sancions. Interior suma un total de 17 sancions per negligència greu dels deures i obligacions de l’exercici policial, això sí, sense especificar. Les faltes de respecte o consideració han rebut onze sancions.

Per actes i conductes que atempten contra la dignitat dels funcionaris s’han comptabilitzat 6 sancions. La pèrdua de les credencials i la placa, o bé permetre’n la sostracció per negligència, l’ostentació de la placa i l’arma injustificadament, originar enfrontaments en el servei i actuacions amb abús d’atribucions, un total de 9 càstigs. La resta són faltes d’assistència, exercicis d’altres activitats compatibles però sense demanar permís al superiors o bé haver estat per un delicte que no suposi una falta molt greu.

Les faltes lleus

Per altra banda, les dues faltes lleus sancionades corresponen a un expedient tancat el 5 de gener d’enguany a un agent que va ser suspès durant dis dies per descurança en la conservació dels locals. L’altra va ser una amonestació per escrit per incorrecció amb els seus superiors.

Interior no aclareix per quins delictes van ser condemnats els agents sancionats arran d’una sentència penal que els assenyala com a culpables d’un delicte.

Més notícies
Miquel Sàmper, advocat, exconseller d'Interior i membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat/ Mireia Comas

Miquel Sàmper: “S’ha vist que la taula de diàleg és una autèntica presa de pèl”

Entrevista: Miquel Sàmper: “S’ha vist que la taula de diàleg és una autèntica presa de pèl”
Comparteix
ENTREVISTA a l'últim exconseller d'Interior del govern Torra, que assegura que la destitució de Trapero un any després de ser restituït va ser "un error" i per motius "polítics"
Entrevista: Miquel Sàmper: “S’ha vist que la taula de diàleg és una autèntica presa de pèl” - Mobile
Part de l'escena del vídeo on es constata el noi ferit pel projectil de foam/Quico Sallés

Els Mossos admeten que un “foam rebotat” va deixar sense testicle un manifestant

Notícia: Els Mossos admeten que un “foam rebotat” va deixar sense testicle un manifestant
Comparteix
Un informe d’Afers Interns aclareix el sinistre registrat durant les protestes pel consell de ministres del 21D del 2018 a Barcelona
Notícia: Els Mossos admeten que un “foam rebotat” va deixar sense testicle un manifestant - Mobile
Una parella de Mossos patrullant pels carrers d'Aitona

Interior ha expulsat 30 mossos del cos en els darrers deu anys

Notícia: Interior ha expulsat 30 mossos del cos en els darrers deu anys
Comparteix
Els processos per tornar la placa són molt llargs i poden durar anys
Notícia: Interior ha expulsat 30 mossos del cos en els darrers deu anys - Mobile
Plantació de marihuana a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) / Mossos d'Esquadra

Els Mossos desmantellen dues plantacions de marihuana a l’Empordà

Notícia: Els Mossos desmantellen dues plantacions de marihuana a l’Empordà
Comparteix
La policia ha detingut cinc persones, tres a Torroella i dues a Agullana
Notícia: Els Mossos desmantellen dues plantacions de marihuana a l’Empordà - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: ¿Y respecto a los Golpes... ? a juny 12, 2022 | 19:19
  ¿Y respecto a los Golpes... ? juny 12, 2022 | 19:19
  Y respecto a los Golpes... ¿Qué política interna y que reglamentación hay para los Mossos ?
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 12, 2022 | 22:28
   Pere Llimonera i Citronell juny 12, 2022 | 22:28
   La mateixa que la policia nacional castellana. Ells pero són jutge i part
 2. Icona del comentari de: almogaver.cat a juny 13, 2022 | 04:47
  almogaver.cat juny 13, 2022 | 04:47
  Molt interessant Misterr. És vostè tota originalitat. Al amigo Marchena li agradarà i "tendra en cuenta" Personalment conec una altra mira, més heroica i protectora; abnegada i eficient; dels Mossos d'Esquadra. https://youtu.be/g3Fbi1TxsDA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa