El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Interior ha expulsat 30 mossos del cos en els darrers deu anys
  • CA

Trenta agents dels Mossos d’Esquadra expulsats del cos arran d’una sanció disciplinària com a conseqüència d’una condemna judicial. Aquestes són les xifres que ha presentat el Departament d’Interior al Parlament de Catalunya en un informe annex a la resposta a una petició de la CUP, al qual ha tingut accés El Món. Una munió de dades que venen detallades per cas judicial i per expedient disciplinari entre el gener del 2012 i el juny del 2021, data de tall de l’estudi.

El gruix dels agents expulsats del cos ho són per sentència condemnatòria en l’àmbit penal. D’aquí que des de la data dels fets investigats fins a l’expulsió poden passar fins a nou anys. Els delictes pels quals van ser condemnats els agents són diversos i amb diferents intensitats, però sovint les penes comporten la inhabilitació absoluta per la feina policial o inhabilitacions especials.

Amplíssim ventall de delictes comesos per policies

En la llista de delictes pels quals els membres del cos són expulsats s’emporten la palma els delictes contra la integritat moral, els maltractaments, les lesions, els danys i les detencions il·legals, així com delictes molt específics de la feina policial, com ara l’omissió del deure de perseguir delictes, la falsificació documental, la falsificació de document oficial comesa per funcionari i la revelació de secrets. També s’hi troben temptatives d’homicidi dolós, robatoris, malversació de cabals públics, extorsió, delictes contra la salut pública, delictes contra la intimitat, estafes, lesions, i abusos sexuals.

Detall de les dades sobre Mossos d'Esquadra expulsats del cos per una sentència /Quico Sallés
Detall de les dades sobre Mossos d’Esquadra expulsats del cos per una sentència /Quico Sallés

Nou anys de procés

En l’informe destaca que en el període entre el gener del 2017 i el juny del 2021 només han estat expulsats dos agents. Dos exemples de la demora i els llargs processos que impliquen una sanció que suposa l’expulsió del cos i la separació del servei. En concret, en aquests dos casos, el primer és un agent de la Brigada Mòbil –la unitat d’elit antiavalots de la policia catalana– sancionat per uns fets del febrer del 2008 i expulsat del cos el febrer del 2017, nou anys després. El segon cas, un membre de l’àrea d’escortes. Se li va obrir l’expedient el 17 de setembre del 2013 i va ser expulsat el 26 d’abril del 2017.

En el mateix període dels darrers quatre anys i mig, s’han obert 42 procediments penals amb 73 agents denunciats. Des 42 processos, encara n’hi ha 24 en tràmit. De la resta, 8 han acabat amb sentència absolutòria, dos amb sentència condemnatòria i els vuit restants els tribunals han dictat una resolució de sobreseïment, que ha exculpat els imputats sense ni tan sols arribar a judici. L’acusació formal d’Interior contra els agents només s’ha fet quan s’ha dictat sentència, sigui condemnatòria o absolutòria. Com marca el dret processal i de garantia, els processos de la divisió d’Afers Interns s’aturen quan hi ha un procediment penal en marxa.

De l’informe també destaca que ,d’aquestes 42 causes penals, s’han obert 31 informacions reservades –el pas previ a l’expedient disciplinari– i només set han acabat amb una sanció disciplinària. Els delictes investigats han estat sobretot furts, apropiacions indegudes, danys, revelació de secrets, lesions, falsificació, encobriment i fals testimoni, coaccions o prevaricacions.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a febrer 06, 2022 | 17:59
    LLARENA dPENA febrer 06, 2022 | 17:59
    30 son molt pocs. S,i son dels repressors, tipus ARRO, molt posiblement, en sobren més d ela meitat de la colla. Aquesta gent son voluntaris en tots els departament repressors i no és per convicció ni esperit de servei a la ciutadanía. És perquè els agrada apallissar.la . La mateixa que paga els seus jornals.
  2. Icona del comentari de: De Roquetes vinc a febrer 06, 2022 | 18:54
    De Roquetes vinc febrer 06, 2022 | 18:54
    Pocs son. Saura va deixar entrar molta púrria.
  3. Icona del comentari de: Tècnic a febrer 06, 2022 | 20:46
    Tècnic febrer 06, 2022 | 20:46
    30?, en deu anys?, apa va, ridícul,
  4. Icona del comentari de: Anònim a febrer 07, 2022 | 00:19
    Anònim febrer 07, 2022 | 00:19
    Igual es k no s'investiga gaire 30 ? Jo sol ja coneixo uns quants.?
  5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2022 | 10:16
    Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2022 | 10:16
    En todos los cuerpos de seguridad de todos los sitios hay una parte de Purria, como en todas las profesiones. Esto es inevitable. Pero lo grave es que en los cuerpos de Seguridad o de la administración este problema puede tener consecuencias que van mas allá y que afecten a toda la sociedad, todo el país... Por esto se ha de ser muy cuidadoso y escrupuloso; porque no es igual que la Purria que pueda afectar al gremio de fruteros, dentistas o fontaneros, cuyos males, generalmente, alcanzarían un ámbito mas restringido en principio... Pero, lo peor es que eso es lo que pasa cuando la política y mas en concreto la malévola, como la del Nacional Catalanismo separata, intenta utilizar de mala manera a los servicios de seguridad con fines políticos abyectos; porque hay la Purria se duplica o triplica y alcanza todas direcciones...
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 17, 2022 | 22:12
      Pere Llimonera i Citronell maig 17, 2022 | 22:12
      Este comentario no és del Pere Llimonera autentico que soy yo. Yo nunca escribiria en castellano en un periodico catalan y independentista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa