El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gairebé el 80% de les dones han patit violència masclista a Catalunya

El 78,8% de les dones que viuen a Catalunya ha patit algun tipus de violència masclista al llarg de la vida, però només el 12% ha presentat denúncia. Les dades són fruit de l’informe ‘Enquesta sobre violències sexuals‘, elaborat per primera vegada per la conselleria d’Igualtat i Feminismes i la conselleria d’Interior. L’enquesta es va fer entre el novembre i el desembre del 2019 a 10.015 dones majors de 16 anys residents a Catalunya a través d’entrevistes telefòniques. L’objectiu de l’estudi és identificar i quantificar la victimització mitjançant 21 tipus de violència sexual, a més de descobrir l’agressor, la freqüència, les circumstàncies de l’agressió, l’impacte i les conseqüències en les dones i l’ús de serveis especialitzats després de l’agressió.

Els fets que es donen amb més freqüència són els que s’engloben sota el nom de violències sexuals normalitzades, com ara comentaris o gestos sexuals, exhibicionismes, insistir de manera molesta o desagradable quan la dona diu que no a una demanda de cita, acorralaments i tocaments i fregaments sense violència o oferir gratificacions a canvi de favors sexuals.

Unes noies a la manifestació de Barcelona contra la violència mascli
Unes noies a la manifestació de Barcelona contra la violència masclista / Jordi Borràs

Un 24,4% de les dones han patit almenys un dels 21 fets exposats a l’enquesta durant l’any 2019, mentre que un 78,8% ha sofert algun tipus de violència masclista des que tenien 15 anys. Les dones joves, d’entre 16 i 29 anys, han estat el grup més victimitzat el 2019, ja que representen un 44,2% del total. Un 10,9% de les enquestades ha manifestat ser víctima de cinc o més fets durant aquell any i un 19% ha sofert set o més fets de violències sexuals al llarg de la seva vida adulta. A més, un 0,9% de dones han patit una violació o un intent de violació durant el 2019 i un 8,5% en alguna ocasió des dels 15 anys.

El temor que es posi en dubte la seva credibilitat o el fet que les dones no considerin els casos d’agressió prou greus són alguns dels motius per què les dones no denuncien les agressions sexuals. De l’enquesta també se n’extreu que la falta d’informació del procés com de quines són agressions punibles són obstacles a l’hora de denunciar-les. Les dones que sí han denunciat valoren amb un vuit sobre deu el servei dels Mossos d’Esquadra en el moment de recepció de la denúncia.

Gran nombre de casos en l’àmbit de la parella

Moltes d’aquestes agressions, segons els resultats de l’enquesta, es produeixen en l’àmbit de la parella. Més del 80% de les coaccions o intimidacions psicològiques exercides sobres les dones per tenir relacions sexuals són practicades gairebé del tot en aquest àmbit. En el cas de violacions i intents de violació, un 45% també es donen en l’àmbit de la parella o exparella, mentre que les perpetrades per un desconegut són el 18,6% del total.

A l’informe també es mostren els casos de violència sexual a través de les xarxes socials o pels mitjans telemàtics. Una atra vegada, les dones joves són les més victimitzades, amb un 42,5% del total de casos. Instagram és el canal més utilitzat pels agressors (24%), seguit de Facebook (20’5%) i Whatsapp (15’4%). Un 44,8% dels casos té com a agressors a homes desconeguts.

Un 1,4% de les dones han patit assetjaments sexuals a la feina en el 2019 i un 14% els han patit en algun moment de la seva vida laboral. Finalment, les agressions en grup figuren com el 13,6% del total de fets produïts l’any 2019, gairebé tots inclosos al bloc de violències normalitzades.

Més notícies

La manca de finançament condemna una entitat d’atenció a dones violades

Notícia: La manca de finançament condemna una entitat d’atenció a dones violades
Comparteix
El departament d'Igualtat respon que presentarà les bases per demanar les subvencions "aviat" i que treballa per trobar altres vies de finançament
Notícia: La manca de finançament condemna una entitat d’atenció a dones violades - Mobile
Imatge d’arxiu d’un uniforme dels Mossos d’Esquadra | Europa Press

Detingut un menor per una agressió sexual a una menor de 10 anys

Notícia: Detingut un menor per una agressió sexual a una menor de 10 anys
Comparteix
L'agressor, menor d'edat, es troba ara en llibertat amb càrrecs
Notícia: Detingut un menor per una agressió sexual a una menor de 10 anys - Mobile
Els Mossos s'enduen detingut el violador d'Igualada / ACn

Una exparella del violador d’Igualada relata que va abusar d’ella cinc cops

Notícia: Una exparella del violador d’Igualada relata que va abusar d’ella cinc cops
Comparteix
La jove descriu l'agressor com una persona gelosa i agressiva amb problemes d'alcohol
Notícia: Una exparella del violador d’Igualada relata que va abusar d’ella cinc cops - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Horaci a juny 03, 2022 | 11:45
  Horaci juny 03, 2022 | 11:45
  Els lectors o els oients cada dia som víctimes dels noticiaris poca-soltes, i hem de callar.
 2. Icona del comentari de: Clara a juny 03, 2022 | 12:49
  Clara juny 03, 2022 | 12:49
  No és veritat. D'on surt el percentatge?
 3. Icona del comentari de: airausu a juny 03, 2022 | 17:50
  airausu juny 03, 2022 | 17:50
  Si es consideren els comentaris sexuals inapropiats per part dels homes, o que t'insisteixin després de dir que no a una cita, el percentatge hauria de ser directament del 100%... Per mi això no és violència masclista.
 4. Icona del comentari de: No ve d'un pam a juny 03, 2022 | 23:22
  No ve d'un pam juny 03, 2022 | 23:22
  A mida que es va banalitzant el concepte el percentatge anirà augmentant fins arribar a un 110% o més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa