Les denúncies per violència masclista es disparen en només un any

Les denúncies per violència de gènere van en augment. Segons han informat els Mossos d’Esquadra aquest dijous, aquest 2021 s’ha registrat un augment del 7,9% de denúncies respecte l’any passat, el 2020, l’any que es va caracteritzar per l’epoca més dura de la pandèmia del coronavirus i el confinament domiciliari. No obstant, les denúncies també augmenten respecte el 2019: han incrementat en un 2,7%. El mateix cos de la policia catalana assenyala que l’aïllament del confinament va provocar “dificultats de denunciar per part de dones i altres col·lectius com les i els menors d’edat“.

Aquestes dades difoses pels Mossos d’Esquadra arriben en el dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. En un comunicat, el cos treu pit de la feina que fan els seus agents per combatre aquesta violència, i assenyala que en un any s’ha arribat a incrementar en un 37,8% la protecció policial a víctimes (un 35% més respecte el 2019). Segons asseguren els Mossos, actualment el cos realitza protecció policial a 135 dones en situació de risc i “s’estableixen dispositius de seguretat individualitzats”. “En 13 casos per un risc molt alt, en 18 per risc alt i en 104 per risc mitjà“, apunten.

Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra
Imatge d’arxiu dels Mossos d’Esquadra

També apunta que qualsevol dona que denuncia ser víctima de violència de gènere pot demanat una ordre d’allunyament quan es fa la denúncia en dependències policials. També hi ha hagut un augment de la demanda d’aquest mecanisme de protecció: l’any 2021 s’ha produït un increment del 5,2% respecte l’any 2020 i un increment del 1,7% respecte l’any 2019.

És important recordar que fins a dia d’avui ja han estat assassinades set dones en el marc de la violència masclista. Davant d’un escenari tan cru, la policia fa també un treball de prevenció. Els Mossos assenyalen que per fer una feina efectiva “cal identificar constantment els problemes, inquietuds o necessitats i abordar-les amb perspectiva ‘interseccional’, és a dir, atenent a la combinació de circumstàncies i característiques individuals de cada víctima”.

Comentaris

  Parcialitat Novembre 25, 2021 | 10:08
  I quants homes portem assassinats? Bastants més, oi? La violència és violència, i l'assassinat és assassinat, sigui qui sigui la víctima. La persona violenta ho és amb tothom del seu entorn: parella, fills, quan surt de marxa... Òbviament cal protegir els més febles, que sobretot són els infants que no poden denunciar als pares ni a les mares. Quants infants amb traumatismes per l'acció dels seus progenitors? El maniqueisme de gènere només serveix per amagar les més innocents de totes les víctimes.
   El Sigronet Novembre 25, 2021 | 12:49
   Estic totalment d'acord amb aquest comentari. De tota manera jo també vull la fi de totes les violències.
  Veritat sempre Novembre 25, 2021 | 10:20
  Denuncieu dones! Totes! Cal treure de les nostres societats i carrers aquesta xusma

Nou comentari