El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont presenta un recurs a Llarena aprofitant la sentència del TJUE

Nou front judicial obert pel president a l’exili Carles Puigdemont aprofitant la munició que li ha atorgat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les qüestions prejudicials. En un escrit de “declinatòria de competència” i de recurs de reforma contra els recursos alhora presentats per la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i de Vox a la interlocutòria de processament per malversació del passat 12 de gener, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ja incorpora la doctrina de la justícia europea. Fins i tot, l’escrit, al que ha tingut accés El Món, reclama que enviï la causa del president i de la resta de l’exili a un Jutjat d’Instrucció de Barcelona.

En aquest sentit, torna a plantejar la declinatòria de competència del Tribunal Suprem pel judici del Procés aprofitant el paràgraf número 100 de la resolució a les set qüestions prejudicials que va plantejar el jutge instructor de la causa, Pablo Llarena davant el TJUE. Així, recorda que els magistrats de la Gran Sala entenen que hi ha una incompatibilitat manifesta amb el benentès que “no hi ha cap base legal” perquè els processats pel Primer d’Octubre vagin directament al Tribunal Suprem i perdin el dret a una segona instància. Per altra banda, retreuen la manca de presumpció d’innocència del ministeri fiscal contra el president exiliat en assumir en el seu escrit que va participar dels fets provats de la sentència del Procés, per acusar-lo de la nova modalitat delinqüencial dels desordres públics agreujats.

Només dos dies després

Així, l’equip de legal de l’exili, només dos dies després de la resolució que deixava tocada l’estratègia judicial espanyola per extradir membres de l’exili independentista, ja l’ha incorporada en l’argumentació de la defensa. En concret, la base del recurs és que el TJUE determinava que un estat membre de la Unió podia rebutjar una euroordre si constatava la una incompetència manifesta del tribunal que demanava l’extradició. En aquest cas, la sentència resolia que “no es pot considerar un tribunal establert per llei, un tribunal suprem nacional que resolgui en primera i darrera instància sobre un afer penal sense disposar d’una base legal per fer-ho”.

D’aquí que, l’escrit reclama a Llarena que tanqui la carpeta i l’enviï a un jutjat de Barcelona abans que li ordeni un tribunal europeu en cas que emeti una nova euroordre. “El Suprem ni pot ni ha de continuar coneixent del present procediment el risc de vulnerar els drets fonamentals reconeguts a l’article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans i de l’article 47 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea”, al·lega el text. “Es pot acordar en el sentit de no tenir competència ara o esperar que això sigui determinat per alguna autoritat d’execució d’un altre Estat membre que, sens dubte, acatarà el que estableix la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 31 de gener de 2023, o, pitjor encara, esperar que així ho dictamini el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)”, afegeix amb certa pàtina d’ironia.

Resposta al fiscal: “Semblen acusació particular”

Per altra banda, l’escrit de reforma també replica els recursos interposats pel ministeri fiscal reclamant a Llarena que processi Puigdemont per delictes de desordres públics agreujats i malversació. A l’escrit, la defensa de Puigdemont recorda que el ministeri públic un copiar i enganxar de la sentència del Procés per imputar-li directament un judici que en el moment dels fets ni existia. “De tan sistemàtica remissió només es pot desprendre que, per al Ministeri Fiscal, l’enjudiciament de Puigdemont només és un tràmit perquè la condemna ja estaria dictada”, assevera el recurs. De fet, li retreu que actui més com acusació particular que no pas com a garant del dret.

En aquest sentit, els acusa de vulnerar la presumpció d’innocència imputant-li uns fets provats d’una sentència en una causa en què ni tan sols ha declarat. També carrega contra l’escrit de l’Advocacia de l’Estat. En el recurs, Puigdemont l’acusa de “tenir dues postures diametralment oposades en funció de qui s’hagi d’aplicar la reforma del Codi Penal”. Així afirma que “en uns casos considera que no ha existit ànim de lucre i en altres”-com seria el del president Puigdemont- “avala el criteri del magistrat instructor, quant a la presència de l’ànim de lucre a la conducta objecte d’imputació”.

“Òbviament, aquesta part sosté -pel que fa als ànims de lucre- la seva inexistència en el cas que ens ocupa i, a més, que tampoc no ha existit cap actuació il·lícita, cosa que no impedeix posar de manifest les dues vares de mesura de l’Advocacia de l’Estat en defensar blanc i negre en el mateix procediment, depenent del subjecte passiu de què es tracti”, addueix el recurs. De fet, li recorda que manté dos criteris diferents sobre la malversació.

Més notícies
Josep Costa a la Xerrada col·loqui “el procés no ha acabat”. Sala Francesc Tarafa, Granollers 18/01/2023 / Mireia Comas

Costa defineix la sentència del TJUE com una “victòria rotunda i total”

Notícia: Costa defineix la sentència del TJUE com una “victòria rotunda i total”
Comparteix
L'exvicepresident del Parlament i lletrat valora positivament la sentència de les prejudicials del TJUE i diu que és un tret al peu de Llarena
L'exconseller de Cultura Lluís Puig | ACN

Lluís Puig, satisfet amb la decisió del TJUE: “Llarena ho té molt més difícil”

Notícia: Lluís Puig, satisfet amb la decisió del TJUE: “Llarena ho té molt més difícil”
Comparteix
El conseller de Cultura assegura que la resolució de la justícia europea és "molt millor" del que podia esperar
Francisco Marín, president del Tribunal Suprem, aquesta tarda a Barcelona valorant molt positivament la resolució del TJUE/Mireia Comas

El president del Suprem mostra la seva “satisfacció” amb el TJUE

Notícia: El president del Suprem mostra la seva “satisfacció” amb el TJUE
Comparteix
Francisco Marín opina que la sentència de les prejudicials avala Llarena
Carles Puigdemont i Gonzalo Boye, en una imatge d'arxiu, en l'afrenta judicial que van mantenir a Sardenya arran de les euroordres de Llarena/Quico Sallés

Puigdemont sospesa obrir un procés a Alemanya arran del Pegasus

Notícia: Puigdemont sospesa obrir un procés a Alemanya arran del Pegasus
Comparteix
L'informe del Bundestag, clau per l'exili

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 02, 2023 | 14:17
  Gonzalo febrer 02, 2023 | 14:17
  Ya tiene papel el señor juez para cuando vaya a cagar. Jajaja!
  • Icona del comentari de: Anònim a febrer 02, 2023 | 15:27
   Anònim febrer 02, 2023 | 15:27
   No le hace falta, el juez se caga en tu boca todos los días, y tu le lames los restos de mierda del culo.
 2. Icona del comentari de: fideli a febrer 02, 2023 | 14:56
  fideli febrer 02, 2023 | 14:56
  Llarena,a la corda fluixa... flairo destitució
  • Icona del comentari de: tira millas a febrer 02, 2023 | 19:16
   tira millas febrer 02, 2023 | 19:16
   Volem veure Llarena assentat davant d'un tribunal europeu.
   • Icona del comentari de: A en Milles a febrer 02, 2023 | 21:36
    A en Milles febrer 02, 2023 | 21:36
    Més que no pas "assentat" (Assentar : Posar sobre la seva base, en una posició estable), assegut (Seure : Algú, estar sobre un suport qualsevol de manera que el seu cos descansi sobre l’extremitat inferoposterior del tronc, estar assegut).
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 03, 2023 | 08:24
   Pere Llimonera i Citronell febrer 03, 2023 | 08:24
   Vamos a ver "fideli", porqué destitució? ... Si la cuestión es clara: "Este grupo identificable al que se refiere en TSJE, identifica a todos los independencieros" delincuentes o presuntos delincuentes y a todos aquellos separatas suprematas inventa patrias que hayan sido condenados, o contra los que haya pruebas o indicios de haber cometido algún delito o haber ayudado o colaborado en la comisión de alguno... Por tanto, parece que podemos afirmar con rotundidad que los involucrados en en B0tifarrendums ilegales creados para justificar luego el G0Lpe de 8 segundetes, son un "Grupo de delincuentes identificable"... Agradezco al Boye, TJUE y a todos los catalanes que han ayudado a discernir este asunto... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
 3. Icona del comentari de: Fart de pallassos a febrer 02, 2023 | 14:59
  Fart de pallassos febrer 02, 2023 | 14:59
  Quant s'acabarà aquesta partida de tenis? No en té prou de causes personals obertes encara? El que es evident és que no n'ha obert cap per Catalunya i la seva independència. Si el veiessin King, Mandela o Gandhi els faria vergonya de veure com perd el temps i no fa res pel seu país amb tot el que podria haver fet. Ja és patetic.
  • Icona del comentari de: Ricard a febrer 02, 2023 | 18:12
   Ricard febrer 02, 2023 | 18:12
   Trobo a faltar una crítica a l'enemic. Sense ell els castellans serien molt feliços. Veig que vostè també.
  • Icona del comentari de: Cal dir-ho a febrer 02, 2023 | 18:32
   Cal dir-ho febrer 02, 2023 | 18:32
   El comentaris de falsa bandera ja fatiguen. Aquí els qui ha fet comèdia de la dolenta i vil és la justícia lawfare espanyola amb l'empara de l'estat espanyol. Per a començar Puig, Comín, Ponsatí, Rovira haurien de deixar d'ésser perseguits per "delictes" inexistents i que els canvien segons convé a l'estat espanyol. També s'hauria de suspendre el judici farsa de Marchena als 7 polítics catalans i encara més als dos presidents d'associacions. Cal recordar que ni ara ni el 2017, segons el codi penal espanyol, celebrar un referèndum sense el permís d'Espanya és ni era cap delicte, i doncs, no és infracció de cap llei. La persecució venjativa dels polítics i seguidors de l'independentisme català per part de l'estat espanyol s'ha d'acabar. Una cosa és que no agradi a alguns espanyols que hi hagi tants d'independentistes catalans una altra titllar-los amb insults i poca-soltades com "nazis", "supremacistes", "adoctrinats" etc i voler-los humiliar i fent-los passar pel lawfare espanyol. Totes les causes judicials contra independentistes les allarguen per a fer-los perdre el temps i els diners als encausats innocents, i quan es fa finalment el judici, al cap d'anys, resten lliures i encara se'n foten i diuen "veieu com no som tant dolents ni us volem fer cap mal ?" I molts que queden absolts els hi fan repetir el judici o els detinguts el setembre del 2019 per "terrorisme" son tant "perillosos" que son encara a l'espera del judici... o la perillosa i dolenta "família" Pujol 9 anys i encara els hi han han fet cap judici, algú creu que si haguessin comés cap presumpte delicte amb les ganes que tenen no els haurien jutjat i condemnat a hores d'ara ? L'estat espanyol ens vol mal com a catalans i nosaltres sembla que mirem cap un altre cantó i a sobre hi ha qui encara insulta i es sorprèn per la falta d'unitat i de full de ruta cap a al independència comú. Però si l'estat espanyol s'aprofita de la repressió per a fer-nos xantatge ! Si deixeu d'ésser polítics i l'independentisme us deixarem tranquils. Per això Puigdemont i els eurodiputats els hi fan tanta ràbia perquè poden seguir fen política des del Parlament europeu sense ésser condicionats per l'estat espanyol.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 02, 2023 | 19:17
   Pere Llimonera i Citronell febrer 02, 2023 | 19:17
   L'exili es l'únic lloc fora de les urpes de ñordia.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 03, 2023 | 08:20
    Pere Llimonera i Citronell febrer 03, 2023 | 08:20
    A ver, TRoLL usurpa nombres separata supremata, N0 confundas mas las cosas, que de tanto andar errados por la vida se os pone cara de acémilas; con lo que habrá que herraros para que N0 erréis tanto... FuigPelMón hace muy bien en "presentar un recurs aprofitant la sentència del TJUE aprofitant el criteri de les prejudicials"... Porque, ahí está claro de todas todas, que hay, en Catalunya, al menos un "Grupo identificable"... Podemos afirmar que, sin duda, el TJUE "abre la puerta al reconocimiento de una causa general contra el movimiento independenciero"... El independentismo cae efectivamente en este "Grupo identificable" al que se refiere en TSJE... son un "Grupo de delincuentes identificable"... "Clar i català"... "Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 03, 2023 | 18:03
     Pere Llimonera i Citronell febrer 03, 2023 | 18:03
     ... MaL intento de suplantarme, TRoL separrata suprematra usurpa nombres de Galaxias Militares... el artícul0 Pere Llimonera i Citronell febrer 03, 2023 | 08:20 no es Mi0. Prueba otra vez, con algo mas de ahinco, ingenio y tesón... Apa, Siau, TRoL_ete!
  • Icona del comentari de: Caputxeta vermella a febrer 02, 2023 | 19:55
   Caputxeta vermella febrer 02, 2023 | 19:55
   Carinyo........ Realment no entens res.......o si.... I tant sols ets un p....o TROLL
 4. Icona del comentari de: cat a febrer 02, 2023 | 15:03
  cat febrer 02, 2023 | 15:03
  Carles Puigdemont es l´únic President que reconec i em representa, ningú mes
  • Icona del comentari de: Anònim a febrer 02, 2023 | 16:15
   Anònim febrer 02, 2023 | 16:15
   Doncs va ser ell qui et va imposar la tòtila d'en torra després d'acceptar les eleccions d'en mpuntorajoy.
  • Icona del comentari de: Independentista a febrer 02, 2023 | 16:34
   Independentista febrer 02, 2023 | 16:34
   I jo també.
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 02, 2023 | 17:28
   Doctor Strangelove febrer 02, 2023 | 17:28
   Clar que sí, t'ha de representar un batxiller, que almenys té algo més que un analfabet com tu sense l'EGB! Doc.
   • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a febrer 02, 2023 | 21:46
    Lionel Mandrake febrer 02, 2023 | 21:46
    "Algo" ? El vostre nivell de llengua no arriba ni a A1. A més si tenim en compte que l'EGB estigué vigent del 1970 fins el curs 1996-97 sembla que sou un vell i bufat gamarús. Doc
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 03, 2023 | 08:46
     Doctor Strangelove febrer 03, 2023 | 08:46
     Home, no sé si saps sumar. Si en saps i et dic que vaig entrar a l'EGB al curs 95-96 sabràs la meva edat, estimat hater meu! Soc tan superior a tu en tot, que m'encanta el que em diu! :) Doc.
     • Icona del comentari de: Anna a febrer 03, 2023 | 13:42
      Anna febrer 03, 2023 | 13:42
      Doctor, no et sembla que ets massa ganàpia per a escriure criaturades? El comentarista té raó ja ets un vell i ganàpia per a escriure la mena de comentaris cínics i fotetes que envies, a més ens volies fer creure que eres un jovenet i no ho ets, ja comences a ésser vell per al col·lectiu pre-adolescent sonat que "pensa" com tu. Ha, ha, ha.
      3
      Icona de dislike al comentari de: Anna a febrer 03, 2023 | 13:42 2
 5. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 02, 2023 | 15:18
  Gonzalo febrer 02, 2023 | 15:18
  Este hombre dice no reconocer a la justicia española, pero sin embargo, no para de enviarle recursos. Y más teniendo en cuenta que su caso ya está tramitándose en Estrasburgo....en fin. Así son el pelomocho y el terrorista chileno.
  • Icona del comentari de: Gavanenc a febrer 02, 2023 | 21:57
   Gavanenc febrer 02, 2023 | 21:57
   Fas pena Gonza. Des del xovinisme espanyol si no son naps son cols, és clar, els espanyols son sempre els més "coherents" en tot sobretot en el sistema judicial lawfare, és a dir, d'intentar encolomar un delicte als que no se senten espanyols, per a escarnir i intentar atemorir catalans, si no us serveix "rebel·lió", "sedició" i si la UE els toca el crostó i els informa que la sedició és del segle XVIII, aleshores cerquen una altra cosa... "agreujada" [sic], la qüestió és fer perdre el temps i venjar-se dels que consideren els vostres enemics. Convocar i fer un referendum no acordat amb l'estat espanyol no era ni és delicte ni infracció de cap llei a l'estat espanyol. Empresonar i empaitar persones innocents, fer judicis farsa i emetre euroordres farsa, a mig i llarg termini no us sortirà pas de franc. Recorda-ho. Temps.
 6. Icona del comentari de: Angelblau a febrer 02, 2023 | 16:29
  Angelblau febrer 02, 2023 | 16:29
  Puigdemont el nostre PRESIDENT
 7. Icona del comentari de: Ricard a febrer 02, 2023 | 18:12
  Ricard febrer 02, 2023 | 18:12
  Boye és molt llest.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa