El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TJUE posa condicions per rebutjar les euroordres contra l’exili
  • CA

Els quinze magistrats del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) han donat la raó al magistrat del Tribunal Suprem, instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, però no del tot, ni de bon tros. És més recorda que qualsevol procés ha de complir amb un “dret fonamental a un procés equitatiu” com advertència general. La defensa de l’exili considera una victòria aquesta resolució. Aquest matí han emès la resolució a la qüestió prejudicial presentada per Llarena quan la justícia belga va decidir rebutjar l’Ordre de Detenció Europea per al conseller de Justícia a l’exili, Lluís Puig. Una decisió que va fer plantejar a Llarena set preguntes sobre l’aplicació de les euroordres entre els Estats membres de la Unió que han signat el conveni que les regula.

El magistrat Pablo Llarena en la recollida d'un premi de la Fundació Cisneros /Europa Press
El magistrat Pablo Llarena en la recollida d’un premi de la Fundació Cisneros /Europa Press

De fet, les set preguntes versaven sobre dos criteris. En primer terme, si la justícia belga tenia prou capacitat en base les euroordres d’entrar a valorar si el Tribunal Suprem era el competent per instruir i jutjar el cas de Lluís Puig. I en segon terme, si el tribunal belga podia entrar a analitzar si hi havia risc de vulneració de drets fonamentals si el reclamat era retornat a Espanya. Tot en el context de l’acusació de sedició per la celebració del referèndum del Primer d’Octubre. El TJUE determina que Bèlgica hauria d’haver demanat més informació a Espanya i assegurar que Puig i Gordi formava part d’un “grup objectivament identificable” sense plenes garanties davant l’acció judicial a Espanya. És a dir, que en base el principi de confiança, una “decisió denegatòria, s’ha d’adoptar després d’un examen adient, i ha de tenir un caràcter excepcional”.

La tesi de l’advocat general

Bàsicament, els magistrats no han admès del tot la tesi exposada per l’advocat general del TJUE, Jean Richard de la Tour, el passat més de juliol advertint que el jutge belga havia d’acreditar la falla sistèmica del Regne d’Espanya. A més, de remarcar que una euroordre no permet constatar la competència del jutjat que l’emet i que estaria permesa una altra euroordre pels mateixos fets si la primera contravenia el dret de la Unió. Així en una resolució llarga, -respon set preguntes i 3 subpreguntes- el TJUE deixa clar que el marge de discrecionalitat de les euroordres és escàs, però no impedeix denegar l’extradicció si s’acredita de manera “objectiva” una falla sistèmica en el sistema polític i judicial de l’Estat que l’emet o que l’entregat no tindrà un “procés equitatiu”.

D’aquesta manera, la Gran Sala recorda a Llarena que “l’autoritat judicial d’execució -en aquest cas Bèlgica- pot aplicar una disposició nacional que prevegi que l’execució d’una ordre de detenció europea es denegarà quan aquesta execució donaria lloc a la vulneració d’un dret fonamental consagrat pel dret de la Unió”. Així considera que un Estat podrà negar-se a executar una euroordre si veu “deficiències manifestes en el dret a un procés just” i si la manca de competències és “manifesta”.

Revisar la competència… sempre i quan es respecti el dret a un procés just

Per altra banda, el tribunal també rebutja d’entrada que la justícia belga denegués l’ODE argüint que Llarena no tenia competència, vulnerant el principi de jutge predeterminat per llei. En aquest sentit, cal recordar que aquest punt és important amb el benentès que és el mateix jutge el que tramita les euroordres per a tot l’exili. En definitiva, el tribunal deixa clar que la legislació de les euroordres no permet que una autoritat judicial d’execució controli si una autoritat judicial emissora és competent per dictar una ODE, però també hi fa excepcions importants.

“A més”, asseguren els magistrats europeus, “l’autoritat judicial d’execució no pot comprovar si una ODE l’ha emesa una autoritat judicial que era competent a aquest efecte en virtut del dret nacional de l’estat membre emissor i negar-se a executar-la quan consideri que no és així”. “En canvi”, ressalta, “quan la persona buscada al·legui que el seu lliurament a l’estat membre emissor (en aquest cas, Espanya) l’exposaria a una vulneració del dret fonamental a un procés equitatiu, perquè en aquest estat membre seria enjudiciada per un òrgan jurisdiccional sense competència a aquest efecte, l’autoritat judicial d’execució (en aquest cas, els tribunals belgues) ha d’apreciar el fonament de l’al·legació esmentada mitjançant l’examen en dues fases establert per la jurisprudència del Tribunal de Justícia”.

Aquestes dues fases són, en primer terme, si existeix “un risc real de vulneració del dret fonamental a un procés equitatiu a causa de deficiències sistèmiques o generalitzades en el funcionament del sistema judicial de l’Estat emissor o deficiències que afectin a la “tutela judicial d’un grup objectivament identificables al que pertany l’interessat”. És a dir, entra en el debat el concepte al·legat per Gonzalo Boye de la “minoria nacional catalana”. En segon lloc, afegeix , que en aquest cas Bèlgica hauria de comprovar “de manera concreta i precisa, si, tenint en compte la situació individual d’aquesta persona, de la naturalesa de la infracció i del context fàctic, hi ha raons serioses i fundades per creure que aquesta persona correrà aquest risc en cas de ser lliurada a aquest Estat membre”. En tot cas, per valorar la competència l’estat d’execució haurà de demanar “una sol·licitud prèvia d’informació complementària”.

Una quarta euroordre…?

També la resolució considera que es pot tramitar una altra euroordre pels mateixos fets si la primera contravenia el dret de la Unió. En concret, el Tribunal de Justícia declara que “es poden emetre diverses ODE successives contra una persona buscada per tal d’obtenir-ne el lliurament per un Estat membre després que aquest Estat s’hagi negat a executar una primera ODE dirigida contra aquesta persona”. “Això no obstant”, remarca, “l’execució de la nova ODE no ha de donar lloc a una vulneració dels drets fonamentals de la persona esmentada i la seva emissió ha de tenir caràcter proporcionat”.

En aquest cas les defenses sí que consideren que hi ha un punt a favor perquè el TJUE aplica el principi de “tothom té el dret a viure en pau”. És a dir, un pas més en el principi de non bis in idem, en el sentit que si s’ha rebutjat una euroordre per uns fets, no es pot interpretar per recuperar-les que corresponen als mateixos fets però encabint altres delictes.

Més notícies
Oriol Junqueras
Els presos d’ERC aprofiten Llarena per defensar la seva absolució
Notícia: Els presos d’ERC aprofiten Llarena per defensar la seva absolució
Comparteix
Junqueras, Romeva, Bassa i Forcadell reclamen l'absolució en els recursos de revisió presentats al Suprem arran de la reforma del Codi Penal
El president a l'exili i eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont durant una protesta a l'Eurocambra per l'espionatge amb Pegasus a eurodiputats | ACN (Nazaret Romero)
L’exili demana a Europa una altra vista sobre les prejudicials arran del Catalangate
Notícia: L’exili demana a Europa una altra vista sobre les prejudicials arran del Catalangate
Comparteix
La defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí prepara també els arguments per defensar la seva immunitat en dues vistes, el 24 i 25 de novembre
El cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg
Llarena s’entrebanca amb les prejudicials i fa enfadar Bèlgica
Notícia: Llarena s’entrebanca amb les prejudicials i fa enfadar Bèlgica
Comparteix
Presentades les al·legacions amb què l'exili replica les demandes de detenció del Suprem| Els belgues, personats
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, durant un Consell Nacional del partit | ACN
El TJUE deixa Junqueras definitivament sense l’escó europeu
Notícia: El TJUE deixa Junqueras definitivament sense l’escó europeu
Comparteix
Els magistrats desestimen el seu darrer recurs

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 09:58
    Gonzalo gener 31, 2023 | 09:58
    ?????????????????? otro exitazo del terrorista chileno. ?????????????????????
    12
    Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 09:58 19
    Respon
    • Icona del comentari de: Si noi, a gener 31, 2023 | 11:01
      Si noi, gener 31, 2023 | 11:01
      Llarena tampoc surt hen parat. S'ho haurà de currar més, i li tornaran a tombar... ?????
    • Icona del comentari de: Si noi, a gener 31, 2023 | 11:02
      Si noi, gener 31, 2023 | 11:02
      Llarena tampoc surt ben parat. S'ho haurà de currar més, i li tornaran a tombar... ???????????????????????????????????????????????????????????????
    • Icona del comentari de: Caspanya a gener 31, 2023 | 11:31
      Caspanya gener 31, 2023 | 11:31
      Calla feixista espanyol. Ets un mentider i un imperialista caspanyol
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 13:08
        Gonzalo gener 31, 2023 | 13:08
        Uala....lo que me ha dicho....que malote eres ... jajaja! No entiendo cómo teniendo esa valentía y ese arrojo, no tenéis la andapandanchia. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 13:07
      Gonzalo gener 31, 2023 | 13:07
      Tocayo a cambiarte tu nick y no te olvides del DNI ni del pasaporte español. Y suerte en la vida, amargado/a!
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 31, 2023 | 10:09
    Luisnomeacuerdo gener 31, 2023 | 10:09
    Europa y sus instituciones están llenos de fascistas. Se le acaba el recreo a la rata de dos patas. Tendrá que huir a Brasil a comer mejillones topor.
    • Icona del comentari de: Caspanya BYE a gener 31, 2023 | 11:36
      Caspanya BYE gener 31, 2023 | 11:36
      Tots els caspanyols són sempre tant mal educats i mentiders? La cultura caspanyola imperial i violenta no té fre ni en el segle 21
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 13:09
        Gonzalo gener 31, 2023 | 13:09
        Jajaja! Anda, analfabeto, escríbe los siglos como se deben de poner.... jajaja! Menuda banda de analfabetos. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 12:07
      Gonzalo gener 31, 2023 | 12:07
      Tas seguro Luis, yo creo que te has precipitao.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 13:08
        Gonzalo gener 31, 2023 | 13:08
        Tocayo a cambiarte tu nick y no me olvides del DNI ni de mi pasaporte español. Y suerte en la vida, amargado/a!
  3. Icona del comentari de: El cit campejador a gener 31, 2023 | 10:29
    El cit campejador gener 31, 2023 | 10:29
    Quico, mamporrero, no llores. Lo dice claro: Puigdemont, alias el vivales, viene al hotel Rejaaaaa
    • Icona del comentari de: Cacaspanya a gener 31, 2023 | 11:34
      Cacaspanya gener 31, 2023 | 11:34
      Tu sí que ets uns gandul i mentider amb tricorni. Quina pena que fots
    • Icona del comentari de: Fart de Caspanyols a gener 31, 2023 | 11:40
      Fart de Caspanyols gener 31, 2023 | 11:40
      La vulgaritat i la mala educació és part essencial de la cultura caspanyola? Probablement sí
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 12:08
      Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 12:08
      Vuélvelo a leer y a poder ser en un medio objetivo.
  4. Icona del comentari de: MHP a gener 31, 2023 | 11:00
    MHP gener 31, 2023 | 11:00
    Jejejejeje, delinqüents fugats, us esperem amb els braços oberts, sereu benvinguts a Lladoners.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 12:13
      Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 12:13
      Et refereixes a Juan Carlos?
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 13:12
        Gonzalo gener 31, 2023 | 13:12
        Si viene después que los hijos de puta traidores estos, mejor que mejor. Así tendremos el pack completo. Jajaja! O antes! Da lo mismo. Aunque dudo que tus pastores opinen lo mismo. Jajaja!
        • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 19:01
          Pere LLimonera i Citronell gener 31, 2023 | 19:01
          bueno, primero juzgad a vuestro emerito y luego quizas conseguireis unos puntos dentro de la UE porque lo que és hoy...
    • Icona del comentari de: Ensenat&Cia a gener 31, 2023 | 12:51
      Ensenat&Cia gener 31, 2023 | 12:51
      Per a delinqüents vosaltres els germans Hernandez els infiltrats.
    • Icona del comentari de: Daniel a gener 31, 2023 | 13:11
      Daniel gener 31, 2023 | 13:11
      Marc tu ja ets a la presó ?
  5. Icona del comentari de: Kiss a gener 31, 2023 | 11:15
    Kiss gener 31, 2023 | 11:15
    Fallo sistèmico de la injustícia nyorda ! A darle otro premio al lanero este !
  6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 31, 2023 | 11:24
    Doctor Strangelove gener 31, 2023 | 11:24
    Game over! Ho podeu vestir com vulgueu, però us acaben de fotre el pal definitiu, colla d'adoctrinats! Doc.
    • Icona del comentari de: Caspanya a gener 31, 2023 | 11:33
      Caspanya gener 31, 2023 | 11:33
      Et refereixes a tota la teva caspanyolada amiga oi?
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 12:11
      Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 12:11
      Ho pots. Estur com vulguis però no aconseguireu cap extradició. El tema està en no desautoritzar públicament Espanya, cosa que fa lleig, pero a la practica fer que no puguin extraditar ningú. Pragmatisne Europeu
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 13:14
        Gonzalo gener 31, 2023 | 13:14
        7 preguntas realizadas, 7 respuestas favorables al estado español. Otra cosa es el humo que os vendan el terrorista chileno y la verdulera de Badalona. Jajaja!
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 13:51
          Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 13:51
          A lo mejor te están vendiendo humo los medios afines al régimen.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 13:54
        Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 13:54
        Otro mas... Ja, ja, ja... "o pots. Estur com vulguis però no aconseguireu cap extradició", dice el TRoLL separata supremata usurpa nombres... Y también que "El tema està en no desautoritzar públicament Espanya" y que "la practica fer que no puguin extraditar ningú. Pragmatisne Europeu" ... Aver TRoLL_ete deja de suplantarme que el lector medio va a pensar que lo llevo igual de MaL que vosotros... Pragmatismo el separata supremata, que pretende negar toda realidad, datos y hechos fehacientes, y hacer comulgar con ruedas de molino a todos los demás (demás, que son la Mayoría, además)... Y si N0 es pragmatismo, entonces es "dispersión mental cuántica" de vivir en un mundo paralelo... o lo que es lo mismo: que el natural "entrelazamiento cuántico" que se produce de forma instantánea entre átomos y sus sub-partículas: electrones, nucleones (neutrones, protones) y mesones (piones) que constituyen el núcleo atómico formados por constituyentes fermiónicos más elementales denominados quarks, en el caso de los separatas suprematas N0 se produce... N0 se da... A saber porqué... ??? ... Pero, el caso, es que así, los átomos, mesones y/o quarks de cada neurona van a su bola; y uno tira pa Monserrat, mientras otro está mirando a Cuenca; y otro puede estar medio ahogado en la caleta de Aigua Blava... Y así todos y cada uno de ellos... Total: que se les produce un desbarajuste sináptico neuronal de coj0nes; y en tal estado, parece que las células nerviosas cerebrales y de la espina dorsal dejan de ser solidas y pasan al estado de "Plasma"; y ahí ya los enlaces sinápticos neuronales se dan y no se dan, ellos están y no están; son autonómicos y separatas y mas españoles que 'Sergio Ramos' a la vez; y tienen un fermión en Calahorra, otro en Castellfollit de la Roca, otro entre 'Rupit i Pruït' y Betanzos, y otro en un universo paralelo en otro espacio-tiempo, además... Y así todo... de L0cura... Sufren "des-entrelazamiento cuántico" que les atora y desvirtúa enlaces sinápticos, neuronas y sistema nervioso... Poco se puede hacer, salvo rezar, quizás, o esperar a que se avance mas con la informática y Ordenadores Cuánticos; y ahí, SÍ ya, re-programarlos... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 17:59
          Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 17:59
          Y dale, a vuelta con el usurpador de nombres... me pregunto a mi mismo para que me envías este articulo Pere Llimonera i Citronell a la sazón un viejo comentario mio con algunas modificaciones jocosas, de hace varias semanas y N0 tiene que ver un caraj0 con el tema de ahora mismo... En fin; "cosas veredes"... "Apa, Adéu, TRoL_ete!"
  7. Icona del comentari de: Fart de Caspanya a gener 31, 2023 | 11:32
    Fart de Caspanya gener 31, 2023 | 11:32
    Excel·lent article, d'un gran periodista
  8. Icona del comentari de: Fart d'estar fart de Caspanya a gener 31, 2023 | 11:38
    Fart d'estar fart de Caspanya gener 31, 2023 | 11:38
    Creure que la sentència afavoreix el corrupte i prevaricador Sr Llarena és no entendre ni un borrall del dret de la Unió Europea. Caspanya fa el mateix amb les seves minories nacionals que Polònia, Hungria, i Turquia: eliminar-los culturalment i si pot ser físicament també. Independència ja! Cal ser lliures de l'Imperi Caspanyol. Prou Síndrome d'Estocolm!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 13:16
      Gonzalo gener 31, 2023 | 13:16
      Claro que sí, borreguitos....por eso le han dado una respuesta afirmativa a todas las cuestiones prejudiciales que planteó... jajaja!
  9. Icona del comentari de: Anònim a gener 31, 2023 | 11:48
    Anònim gener 31, 2023 | 11:48
    Oé, oé, oé soy español, español, español, Oé, oé, oé
    • Icona del comentari de: El Cid Campejador a gener 31, 2023 | 12:39
      El Cid Campejador gener 31, 2023 | 12:39
      Si, somos españoles, de españa. En Europa todos nos conocen ja ja ja. Semo una potensia mundiá
  10. Icona del comentari de: Independentista a gener 31, 2023 | 11:49
    Independentista gener 31, 2023 | 11:49
    Hem perdut.
    • Icona del comentari de: Obol a gener 31, 2023 | 12:37
      Obol gener 31, 2023 | 12:37
      Europa no desautoritza públicament a Espanya pero fa que no es pugui sortir amb la seva. Europa no es vol ficar contra Espanya però no pot permetre el comportament d'Espanya
    • Icona del comentari de: Caspanyols no a gener 31, 2023 | 13:07
      Caspanyols no gener 31, 2023 | 13:07
      No és cert
  11. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 11:58
    Gonzalo gener 31, 2023 | 11:58
    Fallo sistémico en la justicia española respecto al grupo separatista catalan? Noticia de ayer en este digital: el supremo rechaza por segunda vez la denuncia por acoso a la secretaria judicial presente en el registro policial del 20 de septiembre de 2017. Y cómo esta, muchas más resoluciones judiciales exonerando a ciudadanos españoles con ideales separatistas. Les va a costar mucho intentar demostrar una supuesta persecución hacia ellos. Y más teniendo en cuenta los insultos recibidos y las modificaciones en el código penal.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 13:10
      Gonzalo gener 31, 2023 | 13:10
      Tocayo a cambiarte tu nick y no te olvides de lo que pone en nuestro DNI y el pasaporte español. Y suerte en la vida, amargado/a!
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 13:53
        Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 13:53
        No te preocupes Gonzalo, cuando seamos independientes podrás seguir manteniendo la nacionalidad española, tu constitución así lo dice
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 13:17
      Gonzalo gener 31, 2023 | 13:17
      Insultos recibidos no. Indultos recibidos. Maldito autocorrector ...jajaja!
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 31, 2023 | 13:36
      Luisnomeacuerdo gener 31, 2023 | 13:36
      CoÑo, Gonzalo, tu siempre tan apuesto y mordaz con el Grupo Identificable Objetivamente hablando de los separatas de ideales separatistas respecto a nuestra entraÑable EspaÑa. RecoÑo. Renozco en ello que no te caen bien. CoÑo.
  12. Icona del comentari de: Kiss a gener 31, 2023 | 14:25
    Kiss gener 31, 2023 | 14:25
    Lo de arriba es un claro ejemplo de lo que ha sentenciado el tjue. Una pandilla de nyordos mafiosos y casposos persoguiendo y profiriendo ira , odio, contra una minoria nacional.
    • Icona del comentari de: Hiperventilat a gener 31, 2023 | 22:17
      Hiperventilat gener 31, 2023 | 22:17
      Bona nit carroÑas.
  13. Icona del comentari de: Loosers a gener 31, 2023 | 19:00
    Loosers gener 31, 2023 | 19:00
    Que gracia leer los comentarios ñordos. Ya vais con pañal? Pq la caquita huele hasta aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa