El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Exili i Llarena, pendents de les prejudicials per obrir una nova etapa
  • CA

Serà a dos quarts de deu del matí d’aquest dimarts quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) dictarà la sentència sobre les qüestions prejudicials arran de les euroordres plantejades pel magistrat instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena. La resolució suposarà un abans i un després en l’estratègia general tant de l’exili com de l’Estat espanyol, en el seu intent d’extradir el president exiliat, Carles Puigdemont, els consellers Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, actualment a Suïssa.

Tant des del Tribunal Suprem com des de l’equip de defensa de l’exili i dels condemnats admeten que la sentència del TJUE no serà de “blanc o negre”. “Caldrà mirar argument per argument, quines de les qüestions admet i quines no, i com afecta els diferents processos oberts o que es poden obrir”, apunten des de la defensa de Waterloo. En canvi, per la banda del Suprem, romanen “tranquils” després de l’exposició de l’advocat general destinat al cas, Jean Richard de la Tour, que es va pronunciar el passat el 13 de juliol i que és més favorable a les tesis de Llarena que no pas a les exposades per la defensa dels independentistes. “Haurem de conviure amb aquesta resolució”, asseguren fonts dels lletrats de l’exili, que esperen a veure el detall de la sentència per fer-ne una valoració de beneficis, costos i febleses que podria comportar.

Isabel Elbal, Gonzalo Boye, Pol i Simon Bekaert, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas, en la vista de les prejudicials al TJUE el passat cinc d'abril/ACN
Isabel Elbal, Gonzalo Boye, Pol i Simon Bekaert, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas, en la vista de les prejudicials al TJUE el passat cinc d’abril/ACN

Una història i set preguntes

L’origen de la sentència que s’ha de publicitar aquest dimarts es remunta al 7 d’agost del 2020, quan un jutjat neerlandòfon de primera instància va denegar el lliurament del conseller de Cultura Lluís Puig. El jutge entenia –a diferència del fiscal belga, que defensava els interessos d’Espanya– que l’ordre de detenció europea (ODE) emesa per Llarena no s’ajustava als criteris del conveni d’aquestes euroordres, i amb aquest criteri entrava en criteris de competència judicial espanyola així com en el fons del delicte pel qual empaitaven Puig, el delicte de sedició. La decisió del jutge va ser ratificada el 7 de gener del 2021 per la Sala del Tribunal d’Apel·lacions de Brussel·les.

Els magistrats van confirmar la denegació del lliurament per diversos motius, però principalment per dues raons. Per una banda, els jutges belgues entenien que l’òrgan competent per instruir la causa i, per tant, emetre l’ODE, havia de ser un tribunal català i no pas el Suprem. És a dir, entenien que s’havia vulnerat el principi d’un jutge predeterminat per llei, una regla fonamental en les democràcies liberals europees. Així mateix, la denegació també se sostenia sobre la sospita que el lliurament de Puig a les autoritats espanyoles posaria en perill els drets fonamentals del conseller de Cultura exiliat, com ara el de la presumpció d’innocència. Llarena no es va quedar de braços plegats i va formular set qüestions prejudicials a la justícia europea.

Una qüestió “perniciosa”

El 9 de març del 2021, Llarena va dictar una nova interlocutòria amb què plantejava set qüestions prejudicials a la justícia europea per poder contrarestar la resolució belga. Per altra banda, volia aclarir si podia presentar una altra euroordre contra Puig en cas que la resposta del TJUE fos favorable a les tesis del Tribunal Suprem. Bàsicament, Llarena formulava les preguntes –algunes del tipus arbre– per tal d’escatir si un tribunal d’un estat membre de la Unió Europea pot analitzar qüestions de competència o de dret intern en una ODE. Això és, si l’òrgan belga d’execució de l’euroordre té la facultat, conforme el dret de la UE, de poder controlar la competència del tribunal emissor de l’ODE, en aquest cas el Suprem espanyol.

Llarena, en les seves qüestions prejudicials, al·lega que el Marc 2002 –que regula les euroordres– “no reconeix aquesta facultat de control”. De fet, diu que ni en parla i que “el silenci deriva del principi de reconeixement mutu de les resolucions judicials entre els països membres”. És més, afegeix que la doctrina i la jurisprudència de les ODE “afirmen amb rotunditat que rebutjar l’execució d’una euroordre és excepcional i cal interpretar-la de manera restrictiva”. D’aquí que acusi la justícia belga de “transmutar” el “principi de confiança en el de desconfiança” que és on es basa la cooperació de les ODE. “Malament rai, si no es confia en el sistema penal i processal d’un altre Estat, si el primer que es pretén per l’Estat d’execució és posar en dubte la seva competència per emetre un instrument de cooperació basat, precisament en la confiança i la cooperació recíproca”, arguïa Llarena en la seva resolució.

Els eurodiputats Toni Comín, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont al seu escó a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg | ACN
Els eurodiputats Toni Comín, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont al seu escó a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg | ACN

Risc de violació de drets fonamentals?

Per altra banda, Llarena lamentava que Bèlgica denegués l’extradició en “apreciar un risc greu, real, concret i individual de violació dels drets fonamentals a ser enjudiciat per un tribunal independent i imparcial establert per la llei”. Un risc que tindria la base en l’informe del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre detencions arbitràries, que renyava Espanya pels presos del Procés. Llarena replicava als magistrats belgues que l’informe es “referia només alguns dels condemnats pel Procés” i no pas a Lluís Puig.

També al·legava que el Grup de Treball no va ser creat pel Comitè de Drets Humans, sinó pel Consell de Drets Humans i, per tant, no s’havia creat a l’empara de cap tractat internacional i està “integrat per persones independents que emeten opinions (no informes) que en cap cas són opinions del Consell de Drets Humans ni, en conseqüència, del sistema de Nacions Unides”. Un argument per expurgar de l’ordenament espanyol aquest informe. Arran d’aquesta premissa, Llarena pregunta al TJUE “si es pot denegar el lliurament de la persona reclamada per apreciar que hi hagi un risc de violació dels seus drets fonamentals a l’Estat emissor a partir d’un informe d’un Grup de Treball que presenta el mateix reclamat davant de l’autoritat nacional d’execució”.

Lluís Puig i Jordi Turull,en una trobada amistosa a la Universitat Catalana d'Estiu de 2022/Quico Sallés
Lluís Puig i Jordi Turull,en una trobada amistosa a la Universitat Catalana d’Estiu de 2022/Quico Sallés

“Conviure amb la resolució”: la previsió de la defensa dels exiliats

“Amb molt poc, ens pot anar molt bé”. Aquesta és la reflexió de la perspectiva que la defensa de l’exili té sobre la resolució d’aquest dimarts. D’aquí que vulguin analitzar amb tot detall la resolució. De fet, fonts de l’equip legal de l’exili asseguren que no faran cap declaració abans del pronunciament i que, segurament, trigaran una mica més d’allò que és habitual perquè sospiten que la sentència tingui cap a “200 paràgrafs”. En aquest sentit, tant al Suprem i com a l’Advocacia de l’Estat així com els lletrats de l’exili raonen que de les set preguntes algunes “les donaran per contestades aportant altres resolucions”. Cal recordar que, per exemple, l’advocacia de l’Estat belga només va fer al·legacions en dues qüestions i va obviar la resta o, per altra banda, el lletrat de la Comissió Europea va demanar que “s’admetessin totes”.

En aquest escenari, totes les parts sostenen que hi haurà “paranys i arguments per a les dues parts”. Ara bé, l’equip legal de l’exili sí que té clar que la resolució pot ajudar a totes les causes “entrellaçades”, com ara, el plet per la immunitat. Però davant de la possibilitat que les respostes del TJUE siguin favorables al Suprem i Llarena reaccioni amb l’enviament d’una quarta euroordre, la defensa de l’exili es frega les mans. “Si la nova ODE és per a nous delictes, com va advertir en la interlocutòria del passat 13 de gener, però pels mateixos fets, ens dona molt marge de defensa!”, reflexionen les fonts de l’exili que ja contemplen i preparen una nova estratègia de cara la justícia belga. En tot cas, tant a Madrid com a Brussel·les o Suïssa tenen coll avall que “hauran de conviure amb aquesta resolució i que la podran adaptar als seus interessos”.

Sia com sia, s’obre una nova etapa en l’estratègia judicial estatal i internacional. Les dues parts recorden que encara que difícilment el TJUE digui el que ha de fer o no un jutge sí que pot aclarir límits. Per altra banda, un detall que no s’ha escapat en els ambients judicials és que si dimarts al matí es dicta aquesta sentència, a la tarda el rei espanyol Felip VI lliura els despatxos dels nous jutges a Barcelona. Sovint, les agendes pronostiquen moltes coses.

+

Més notícies
Oriol Junqueras
Els presos d’ERC aprofiten Llarena per defensar la seva absolució
Notícia: Els presos d’ERC aprofiten Llarena per defensar la seva absolució
Comparteix
Junqueras, Romeva, Bassa i Forcadell reclamen l'absolució en els recursos de revisió presentats al Suprem arran de la reforma del Codi Penal
L'exconseller Lluís Puig durant una atenció als mitjans després de la vista per l'euroordre, a Brussel·les el 24 de febrer del 2020 (ACN)
Puig utilitza Marchena en el seu recurs contra la interlocutòria de Llarena
Notícia: Puig utilitza Marchena en el seu recurs contra la interlocutòria de Llarena
Comparteix
El conseller de Cultura a l'exili es basa en els fets provats de la sentència del judici del Procés per rebatre els arguments del jutge instructor que el persegueix
La sala del TJUE on aquest matí s'ha celebrat la vista de les prejudicials de Llarena pel conseller Lluís Puig/ACN
El TJUE sentenciarà sobre les prejudicials de Llarena el 31 de gener
Notícia: El TJUE sentenciarà sobre les prejudicials de Llarena el 31 de gener
Comparteix
La justícia europea decidirà sobre els dubtes del Suprem
Pablo Echenique / ACN
Echenique veu com una “mala notícia” l’opinió de l’advocat general del TJUE
Notícia: Echenique veu com una “mala notícia” l’opinió de l’advocat general del TJUE
Comparteix
El portaveu de Podem assegura que Catalunya necessita "desjudicialització"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a gener 30, 2023 | 20:32
    Català gener 30, 2023 | 20:32
    Doncs em sap greu, però crec que fallafan a favor de l'estat espanyol; els refugiats seran extradits. I quedi clar que tinc una ampolla de cava del millor en fresc per a cel·lebrar la meva equivocació.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 31, 2023 | 09:24
      Doctor Strangelove gener 31, 2023 | 09:24
      Doncs jo tinc un bollinger, suposo que tinc més gust que tu, per si passa el que dius! :) Doc.
  2. Icona del comentari de: Guiru a gener 30, 2023 | 22:07
    Guiru gener 30, 2023 | 22:07
    Vinga que volem a Puigdemont per aqui fent feina.
  3. Icona del comentari de: La falç al puny a gener 30, 2023 | 23:44
    La falç al puny gener 30, 2023 | 23:44
    Canya contra espanya i els botiflers, President. La falç al puny.
  4. Icona del comentari de: Cal recordar-ho a gener 31, 2023 | 02:02
    Cal recordar-ho gener 31, 2023 | 02:02
    Quina barra que Llarena pregunti com ha de fer una cosa que hauria de saber llegint la legislació i si no li accepten euroordres és perquè no hi ha delictes i els inventats que vol colar son inexistents i no es pot demanar una euroodre de detenció per qualsevol falsa acusació i a sobre canviant el "delicte" en cada euroordre esperant que alguna coli i li soni el flabiol... El lawfare espanyol, entre un munt de coses, és ridícul i tota la prevaricació, mala praxi judicial, trampes, parcialitat és dir jutges i fiscals que no son imparcials, aplicació del dret de l'enemic, ús del non bis i idem, és a dir que jutgen fets que no son delicte en diversos jutjats i intenten repetir condemnes i multes per falsos delictes de malversació que fins i tot el ministre del ram del PP va dir que no existia cap malversació durant l'assalt del 155... multes que son robatoris, fiscalia afinadora, espionatge il·legal...
  5. Icona del comentari de: Català a gener 31, 2023 | 06:03
    Català gener 31, 2023 | 06:03
    Jo també li hi vull, però, la veritat, ho veig negre. Tan de bo vagi errat.
  6. Icona del comentari de: Un seguidor de Fuigpelmon a gener 31, 2023 | 08:16
    Un seguidor de Fuigpelmon gener 31, 2023 | 08:16
    Palomitas Palomitas!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2023 | 09:30
      Gonzalo gener 31, 2023 | 09:30
      Yo me tomo hoy mis 13 carajillos matutinoa, ja, ja, ja cojones.
  7. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 08:46
    Pere LLimonera i Citronell gener 31, 2023 | 08:46
    "Plegueu"... "Plegueu"... Si de todas formas el Puigdemont es un Santo Varón. Pone cara de seriedad, de maLa h0stia y tal, como en la F0To, pero luego es un cacho pan... y a pesar de sus carencias, lacras y lagunas; y a pesar de ser un hombre equivocado -como todo el Nacional Catalanismo separata supremata-, peca con prudencia... N0 sé por qué algunos separatas suprematas critican tanto a Mossèn Junqueras, la verdad; con todas las cosas que ha dicho y cho por Catalunya; erróneamente, claro, y que le han llevado a la ruina moral y física; pero es que así son las erradas certezas, ética, virtud y dones" de los independencieros... es casi normal que, como indepa que es, diga todo tipo de cosas que le saltan a las seseras, de buenas a primeras... Además, el Junqueras, que dice que es secesionista desde los 8 años", debió haberse pegado un buen G0Lpe entonces y todavía le duran las secuelas... He oído rumores de ue le quitaron las 'ruedecitas laterales' que se ponen en la rueda de atrás para que los chicos aprendan a montar en Bici; y a la primera vuelta que dio, a los 8 segundos, se metió un piñ0 que le dejó aturdido y con la vista obnubilada... y ahí sigue... con sus cosas independencieras y por eso dice las cosas que dice y tira de fantasías, inventos históricos, mposturas culturales y toda clase de aberraciones que le asaltan las molleras de sopetón... Como todo buen asceta de Religion imp0sible en su cueva, suelta su CHaRLa y cree que tiene mas razón que un Santo; porque el Junki, aun en su nube, sigue siendo separata pero ahora algo menos fantasioso; y aunque con carencias, tiene algo mas de eso que todos los sectarios y totalitarios que escriben salvajadas de comentarios ridículos por aquí... El Junqueras N0 es responsable de nada de lo que le acusan tantos; es un buen separata; adoctrinado desde pequeñito (a los 8 años ya era independenciero) y completamente abducido... y para demostrarlo tengo la siguiente prueba: han llegado a mis manos por casualidad unos versos apócrifos de un personaje y un caso que se me antoja pudiera parecer similar al del luctuoso evento que provocó la equívoca carrera política del Junki ... ... ... / A los ocho años se metió una hostia, / quedáronle los sesos desviados, / un ojo del otro para cada lado, / y se tomó las cosas a lo bestia. / Insistía en dar charlas con mucha constancia, / repasar libros de Historia, comer helados; / criando manteca entre mantecados, / leyendo a deshoras se le fue la ciencia. / Como a Don Quijote se le fue la Olla; / Olla en que untaba pan y sobrasada. / Se untaba de Historias de Caballerías; / confundiendo Historia, Mitos, T0nterías / descompuso la Historia en Historia errada. / y "contigo, mi amor, pan y cebolla" / dijo a su 'Olla Catalana'. Vea el lector, / que la Historia errada que le descompuso, / descompuso en historias a la Historia misma; / y saque provecho, que del mal uso / de pasquines, manuales, televisor / y medios "subvencionados", llega el sofisma. ... Apa, Adéu!
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 12:56
      Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 12:56
      ... Este comentario de arriba N0 lo he enviado yo, lo ha enviado el TRoLL_ete separata supremata inventa patrias... Es un comentario mio de hace unos meses ya; y el TRoLL que me suplanta ha hecho algunas modificaciones, como por ejemplo, referirlo a Puigdemont, que N0 tenia nada que ver en el comentario original, sino que este se refería al Junkeres, y lo ha enviado suplantándome... Venga, TRoLL, descansa, que te veo "molt malament" y deja de suplantar a otros; que con el disgusto que os han dado en el TSJE hoy, N0 quiero que el exceso de trabajo te siente MAL y te vaya a dar un jamacuco... Ah, y reconoce, TRoLLete, que el Soneto incluido en el comentario es bueno de C0jones, me la aguantas, carpantas, ja, ja, ja cojones... Tal y como escribes en tus numerosas suplantaciones de otros comentaristas: Oé, oé, oé, estoy que me salgo, oé , oé, oé, soy español... "ja, ja, ja cojones, me la aguantas, carpantas, ja, ja, ja cojones... CoÑo. Como me pones colega, por Díos y por EspaÑa, muy bien dicho.CoÑo. ViVa la conllevancia espaÑola de lo regional. CoÑo." ... Hasta tu proxima suplantacion, TRoLL_ete... "Apa, Adéu!"
    • Icona del comentari de: G.Mx a març 09, 2023 | 18:31
      G.Mx març 09, 2023 | 18:31
      bla bla bla ..... y un par de huevos duros pasados por agua de limón......
  8. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 09:34
    Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 09:34
    ... Es una vergüenza para el Parlamento Europeo que estos 3 pájaros G0LPisTas tengan un asiento en el mismo... Afortunadamente, la gran mayoría de Eurodiputados son conscientes de ello y pasan olímpicamente de estos elementos de carácter tan sectario, totalitario y Anti-Democrático... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Siau!"
  9. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 31, 2023 | 09:51
    Pere Llimonera i Citronell gener 31, 2023 | 09:51
    ... Eso es... una nueva etapa, con cambio de "look" y de todo... a ver, si se le hace pasar por un peluquero decente, y con nueva vestimenta; de franjas horizontales blancas y negras, por ejemplo... y cambio de oficio también, que lo de Euro-Diputado le llega muy alto a un simple 'Batxiller' escapista en maleteros: en la "Residencia" donde se le asigne, seguramente se le adscribirá a un trabajo en 'Cocinas', para redimirse y redimir pena, en el que pueda crear y hornar toda clase de postres y dulces 'fantasiosos' para regocijo de sus compañeros de alojamiento y modo de vida... "Perdoneu, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Adéu!"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa