El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Echenique veu com una “mala notícia” l’opinió de l’advocat general del TJUE
  • CA

El portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, veu com una “mala notícia” que l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Jean Richard de la Tour, digui que l’autoritat judicial belga no pugui denegar l’entrega dels encausats per l’1-O reclamats pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, entre els quals hi ha el president a l’exili, Carles Puigdemont, i el conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig.

Malgrat que l’opinió de l’advocat general no és vinculant pel TJUE, la majoria de les sentències dictades pels magistrats segueixen la línia de la seva opinió. Així doncs, les paraules de Richard de la Tour preocupen al portaveu de Podem. “Tot el que no ajudi a desjudicialitzar el conflicte polític a Catalunya no és una bona notícia. Pensem que el conflicte s’ha de resoldre mitjançant el diàleg i solucions democràtiques”, ha assegurat en declaracions al pati del Congrés.

L'exconseller Lluís Puig durant una atenció als mitjans després de la vista per l'euroordre, a Brussel·les el 24 de febrer del 2020 (ACN)
L’exconseller Lluís Puig durant una atenció als mitjans després de la vista per l’euroordre, a Brussel·les el 24 de febrer del 2020 (ACN)

Confiança entre estats de la UE

El jutge Llarena va acudir a la justícia europea per a aclarir l’abast de l’emissió de les euroordres emeses pel Tribunal Suprem contra diversos encausats pel seu paper en l’1-O, entre elles al president a l’exili Carles Puigdemont.

L’advocat general recorda en el dictamen “el principi de confiança mútua” entre els estats membres de la Unió Europea que prima en matèria judicial i el defensa com un element “d’importància capital” que s’ha d’aplicar plenament per protegir l’espai sense fronteres dins de la UE.

Així doncs, afegeix que voler que l’autoritat judicial comprovi en profunditat l’existència d’un risc pels drets fonamentals i de “deficiències sistemàtiques o generalitzades” en el sistema judicial des que es dicta l’euroordre “seria l’expressió de desconfiança contrària” de les regles de la Unió Europea.

Més notícies
Carles Puigdemont i Gonzalo Boye, en una imatge d'arxiu, en l'afrenta judicial que van mantenir a Sardenya arran de les euroordres de Llarena/Quico Sallés
Puigdemont i Boye veuen contradiccions entre l’advocat general del TJUE i la jurisprudència
Notícia: Puigdemont i Boye veuen contradiccions entre l’advocat general del TJUE i la jurisprudència
Comparteix
Afirmen que tornen a estar a la "casella de sortida", però que tenen tots els escenaris preparats
L'exconseller Lluís Puig durant una atenció als mitjans després de la vista per l'euroordre, a Brussel·les el 24 de febrer del 2020 (ACN)
Junts perd el vot de Puig a la comissió on volia participar telemàticament
Notícia: Junts perd el vot de Puig a la comissió on volia participar telemàticament
Comparteix
La Mesa el Parlament és qui haurà de decidir si es fa excepció amb el diputat exiliat
Isabel Elbal, Gonzalo Boye, Pol i Simon Bekaert, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas, en la vista de les prejudicials al TJUE el passat cinc d'abril/ACN
Un dijous clau per a les euroordres de Llarena
Notícia: Un dijous clau per a les euroordres de Llarena
Comparteix
L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciarà sobre les qüestions prejudicials presentades pel jutge espanyol
La façana del Tribunal Suprem, a Madrid / Q.S.
El Suprem surt al rescat de la secretària judicial del 13
Notícia: El Suprem surt al rescat de la secretària judicial del 13
Comparteix
La sala penal obliga a investigar tuitares que van criticar a la xarxa la seva actuació en el judici del Procés

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a juliol 14, 2022 | 15:04
    ciutadà juliol 14, 2022 | 15:04
    Vinga va, no somieu truites, mestre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa