El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil va descriure al jutge un exèrcit de hackers capaç d’implementar la República
  • CA

Nou protagonista en les perquisicions de la Guàrdia Civil a l’independentisme. Es tracta de les UDR, l’acrònim d’Unitats de Defensa del Referèndum. Un derivada dels Comitès de Defensa de la República que, segons van explicar els analistes de l’institut armat a l’Audiència Nacional, feien una “passa més enllà” i actuaven per construir una “xarxa anònima, segura, sincronitzada i coordinada per fer efectiva la república catalana” abans del dos de febrer del 2018.

Aquestes suposades UDR són les protagonistes d’un informe confidencial de la Secció d’Informació de la Guàrdia Civil a Catalunya incorporat a les diligències 104/17 que han estat durant quatre anys i mig secretes, obertes per terrorisme, un concepte genèric amb què s’ha construït una causa general. Una llarga instrucció dirigida pel titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón. L’aparició d’aquestes UDR suposen per a la Guàrdia Civil, i així ho van advertir al jutge, un “repte difícil d’investigar” perquè si el projecte avançava i es consolidava seria “molt difícil detectar” les seves accions, com ara el “bloqueig de l’aeroport”.

Part de l'informe confidencial de la Guàrdia Civil sobre les UDR/Quico Sallés
Part de l’informe confidencial de la Guàrdia Civil sobre les UDR/Quico Sallés

Una estratègia per fer una passa més enllà

Els agents d’intel·ligència de l’institut armat situen la creació de les UDR el 24 de novembre del 2017, quan en troben les primeres suposades traces a la xarxa. La seva tesi és que els “CDR com a grup d’individus organitzats han estès la seva lluita i reivindicacions més enllà dels actes organitzats” sobre el terreny. És a dir, que a més de talls de carretera o missatges als mitjans de comunicació, “sembla ser que han fet una passa més donada la importància que saben que té el control de les xarxes socials”.

En aquesta línia, remarquen que “són conscients de l’ús d’internet com eina d’execució d’activitats il·lícites té els seus riscos i, per això, estan treballant per adquirir els coneixements necessaris per garantir la màxima seguretat digital, un anonimat que els dona impunitat”. “En definitiva”, sosté l’atestat, “un mètode de treball que els permeti aprofitar el potencial d’internet en tots els àmbits”. En aquest marc, la Guàrdia Civil insisteix al jutge que “ha detectat la creació del denominat UDR, que per les seves característiques podria tractar-se d’aquest grup activista tecnològic que podria ajudar a assolir els objectius marcats pels CDR”.

Multitud d’actes delictius i “reclutament de hackers”

Atès el to de l’atestat, els analistes no amaguen la seva preocupació per la potencial “multitud d’actes delictius” que creuen que poden fer aquests grups amb l’ajuda d’una “xarxa anònima, segura, sincronitzada i coordinada per fer efectiva la república”. Així, consideren objectius de les UDR el “control del territori”, el “tall de fronteres”, el “control de ports i aeroports”, “reclutament d’experts en diverses àrees”, “el joc brut propagandístic a la xarxa” i la “recollida d’informació sobre el moviment de cossos i forces de seguretat de l’Estat”.

Per assolir-ho, els guàrdies civils asseguren que s’ha posat en marxa un “procés de reclutament de hackers i experts informàtics” que es trien de manera “segura i anònima”. Les proves es fan apujant el nivell de dificultat a partir de “pràctiques de hackeig, xifrat d’arxius o creació d’entorns segurs”. “Tot es fa a través de la xarxa TOR, una xarxa utilitzada habitualment per activistes per portar a terme activitats il·lícites de manera segura”, sostenen.

“Un repte difícil d’investigar”

Els agents de la secció d’Informació preguen al jutge “no subestimar” les seves informacions, ja que atès el que han detectat és evident que les UDR “disposen de prou coneixements en matèria de seguretat informàtica per anonimitzar les comunicacions i actuar impunement a través d’internet”. “Però no només això”, alerten en l’atestat, “sinó que han iniciat una fase de reclutament amb la qual poden crear una extensa xarxa d’experts informàtics que garanteixin i protegeixin els seus actes”.

D’entrada, els guàrdies civils subratllen al magistrat que les UDR ja tenen creat “un sistema de comunicació segur”. Així que avisen i no amaguen el neguit: “Si aquest projecte avança i es consolida possiblement ens trobem davant d’un repte difícil d’investigar, donada la dificultat que suposa l’observació digital de les comunicacions que es porten a terme per part dels activistes. D’aquesta manera conclouen que serà “difícil de detectar i anticipar-se a les diferents accions” que proposen com ara el control del territori, sabotatges o impediments a aeroports o ports o tancament de fronteres. També demanen permís per actuar ràpid i poder procedir a la identificació de persones.

Capçalera de la manifestació dels CDR / Jordi Borràs

Peticions a Twitter per suposat terrorisme

La conclusió dels agents es trasllada en una petició formal al jutge amb el número 2109, del 13 de desembre, que el magistrat accepta tramitar. El que volen és demanar a Twitter informació sobre un compte que consideren relacionat amb aquestes suposades unitats, el compte @UDRCat. Es tracta d’un compte que encara existeix –actualment té només 2.843 seguidors– però que no fa cap moviment des de finals d’octubre del 2019. Principalment, es limitava a fer retuits d’altres usuaris, a banda d’un tuit fixat amb una declaració d’intencions que conté els suposats objectius de les UDRs que la Guàrdia Civil es va creure fil per randa. Tot i així, demanen a Twitter, als EUA, que els informi de les característiques del compte i el rastreig dels seus titulars. Una petició que reclamen per un suposat delicte de terrorisme.

De fet, consideren que les UDR estarien “emmarcades en la campanya de por i coacció, amb una estratègia planificada i organitzada per subvertir l’ordre constitucional”. Així mateix, el tinent en cap de la prefectura de la Secció d’Informació de Catalunya, M64905Z, considera que preveuen utilitzar “mitjans violents” per tal d’assolir els objectius independentistes, uns fets que al seu parer s’incardinen en el concepte de “terrorisme”. Així, després dels acrònims CDR, ERT –Equip de Resposta Tàctica– arriben les UDR. Continuarà.

Més notícies
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici
Notícia: El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici
Comparteix
García Castellón clou el sumari encara amb recursos pendents
Ninots amb màscares de polítics del 155 penjats a la C-17 el desembre del 2017 / ACN (Twitter SCC)
L’Audiència Nacional va investigar com a terrorisme uns ninots penjats a la C-17
Notícia: L’Audiència Nacional va investigar com a terrorisme uns ninots penjats a la C-17
Comparteix
Una investigació de Mossos per una protesta simbòlica va ser incorporada a petició del fiscal a la macrocausa secreta contra l'independentisme
Agents de la Guàrdia Civil
Operació Cadera contra Mambo: guerra entre Guàrdia Civil i CNP per empaitar independentistes
Notícia: Operació Cadera contra Mambo: guerra entre Guàrdia Civil i CNP per empaitar independentistes
Comparteix
Els dos cossos espanyols van assegurar al jutge que hi havia “comandos” disposats a actuar
Maria Dolores de Cospedal mira l'expresident espanyol Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu, durant l'época que pensava que els catalans eren més aviat un covarts/EP
L’Audiència Nacional protegeix Cospedal tot i les converses amb Villarejo
Notícia: L’Audiència Nacional protegeix Cospedal tot i les converses amb Villarejo
Comparteix
García Castellón assegura que els àudios estan descontextualitzats

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Policia feixista a novembre 02, 2022 | 21:33
    Policia feixista novembre 02, 2022 | 21:33
    Algú que espia gent que organitza referendums hauria d'estar a la presó.
    • Icona del comentari de: Expat a novembre 03, 2022 | 09:15
      Expat novembre 03, 2022 | 09:15
      Precisio Un agent d'inteligencia de qualsevol país que investiga gent que està preparant actes que van en contra de la legalitat vigent, el que està fent es la seva feina.
      • Icona del comentari de: @Expat a novembre 03, 2022 | 10:51
        @Expat novembre 03, 2022 | 10:51
        Una "feina" que ara consisteix en venjar-se matusserament per no haver trobat cap urna electoral l'estiu i la tardor de l'any 2017. N'estem farts dels xovinistes espanyols que feu de claca de les il·legalitats, judicis farsa, informes falsos, l'espionatge il·legal, fiscalia afinadora espanyola i la resta de trampes que fan des de les clavegueres de l'estat espanyol. Això sí, pel camí aneu deixant un munt de "víctimes" de l'antidemocratic sistema espanyol, un tal Villareco, DeAlonso, Fernandez Diaz, Sanchez-Camacho... Quins pebrots que tens Expat.
      • Icona del comentari de: Pregunta freqüent a novembre 03, 2022 | 12:43
        Pregunta freqüent novembre 03, 2022 | 12:43
        Si la legalitat vigent et mana torturar a ta mara, també ho faràs?
  2. Icona del comentari de: Guarra Civil a novembre 02, 2022 | 21:41
    Guarra Civil novembre 02, 2022 | 21:41
    Si us plau que deixin de pendre drogues aquests imbècils.
  3. Icona del comentari de: Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. a novembre 02, 2022 | 21:52
    Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. novembre 02, 2022 | 21:52
    Nenes i nens: estudieu una mica, que si no, de grans sereu ...
    • Icona del comentari de: Gecko a novembre 03, 2022 | 11:41
      Gecko novembre 03, 2022 | 11:41
      Si vols la independència pensa i actua com si ja fóssim un estat independent. Els catalans no podem fer part d'un policia estrangera i que a sobre son les forces d'ocupació. Més sentit comú, més desconnexió d'Espanya i més sentit d'estat (del nostre, evidentment).
    • Icona del comentari de: Penses per a tu mateix? a novembre 03, 2022 | 12:45
      Penses per a tu mateix? novembre 03, 2022 | 12:45
      La GC estudia, i ja veus, si els manen torturar a sa mara, ho fan. És la legalitat vugent. No pensen, executen ordres, encara que siguin barbàrie.
    • Icona del comentari de: Estudía això noi. a novembre 03, 2022 | 21:36
      Estudía això noi. novembre 03, 2022 | 21:36
      Imaginet que a ton pare l'hi han ordenat detenir-te i torturar-te per que has escrit en català. No fa gaire era així, i per llei vigent. Estudia-ho. Pense-hi.
    • Icona del comentari de: Preguntes a novembre 03, 2022 | 21:56
      Preguntes novembre 03, 2022 | 21:56
      Ton pare es va posar a laGC per tenir un sou, teni gana. Així esdevení sicari, i rep ordres per bé i per mal, depenent de si mana franco, un borbo, o un mafiós. Preguntali per que ho va fer? Preguntali que ha hagut de fer. No és culpa seva ni teva, però pensa-hi. Som els teus veïns els afectats. Estudía.
  4. Icona del comentari de: La vamos a tener a novembre 03, 2022 | 00:24
    La vamos a tener novembre 03, 2022 | 00:24
    Os vamos a cerrar el cuerpo este de policia, iros buscando un trabajo decente.
  5. Icona del comentari de: Josep a novembre 03, 2022 | 08:01
    Josep novembre 03, 2022 | 08:01
    La violència és lícita quan lluites contra un estat assassí com l'español.
    • Icona del comentari de: Vicenç Gaiols a novembre 03, 2022 | 11:35
      Vicenç Gaiols novembre 03, 2022 | 11:35
      Potser sí, però, els catalans, si volem i entre tots, aconseguirem fer efectiva la independència amb els nostres mètodes i mètodes del segle XXI. A més així de forma pacífica i no violenta deixarem més amb evidència i un pam de nas l'estat espanyol i l'espera haurà valgut la pena. Per a fer-ho com tu dius ja ho podíem haver fet als segles XVIII, XIX i XX i no ho vàrem fer, no serem tant totxos i inconscients de "provar-ho" ara. Menys xerrameca inútil i més fer per la independència, Josep.
  6. Icona del comentari de: Verdana a novembre 03, 2022 | 09:25
    Verdana novembre 03, 2022 | 09:25
    No es un Instituto Armado, ni una benemerita, és una policia militaritzada espanyola.
  7. Icona del comentari de: JordiP a novembre 03, 2022 | 09:58
    JordiP novembre 03, 2022 | 09:58
    Aqusta gent, que vigili quina mena d'orujo gasten per a "as gotiñas". Si tan llestos són (no s'autodenominen "inteligència"?) haurien de saber que els gallecs que destilen orujo a domicili solen afegir alcohol metílic (molt més barato) a l'alambique. I que de tant en tant s'els escapa una mica el moment de tancar l'aixeta i els surt un destilat tòxic. A veure si és per això que les veuen quadrades ...
  8. Icona del comentari de: Ferran a novembre 03, 2022 | 10:06
    Ferran novembre 03, 2022 | 10:06
    Si, eran los Hackers Sociedad Limitada....¡¡¡¡¡
  9. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 03, 2022 | 10:10
    Pere Llimonera i Citronell novembre 03, 2022 | 10:10
    Pero no van trobar cap urna. Extrany no?
  10. Icona del comentari de: Sant Kalashnikov ens farà lliures! a novembre 03, 2022 | 10:26
    Sant Kalashnikov ens farà lliures! novembre 03, 2022 | 10:26
    Com més va, més clar queda que vam tenir a l'abast aguantar la independència i que una colla de traïdors van vendre la nostra Pàtria per trenta monedes d'argent.
  11. Icona del comentari de: Democràcia i república catalana a novembre 03, 2022 | 10:53
    Democràcia i república catalana novembre 03, 2022 | 10:53
    Fora les forces d'ocupació espanyoles. Cal que fotin el camp.
  12. Icona del comentari de: · a novembre 03, 2022 | 10:59
    · novembre 03, 2022 | 10:59
    Les accions de la guardiacivil espanyola estan "emmarcades en la campanya espanyola de por i coacció, amb una estratègia planificada i organitzada tot subvertint i reinterpretant l’ordre constitucional espanyol, la democràcia i els drets fonamentals". Prou que ho sabem.
  13. Icona del comentari de: Ecs ! a novembre 03, 2022 | 11:07
    Ecs ! novembre 03, 2022 | 11:07
    Acabarien abans fent una descripció en forma d'informe on hi digués que tot català és susceptible d'ésser un antiespanyol i un terrorista. El més lamentable de tot és que des de fa segles estiguem sota la sobirania política d'aquesta mala gent creguda, vanitosa, infame i superba. Fet i fet ens podria haver colonitzat un altre poble més avançat, pacífic i intel·ligent. Però, em temo que els pobles democràtics, intel·ligents, responsables, pacífics i avançats no fan mai ni farien mai com fan els espanyols...
  14. Icona del comentari de: jmb a novembre 03, 2022 | 12:00
    jmb novembre 03, 2022 | 12:00
    Aquest gentussa, si no fosin paramilitars o militars estarien a l'atur. No arriben ni a indigents intel·lectuals,no superen ni l'ortografia del seu idioma, la veritat es que fan pena, quina quantitat de cavernícoles que te Espanya, cada cop entenc millor perquè aquest país no ha fotut mai res de bo en tota la seva historia...
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 03, 2022 | 12:26
      Gonzalo novembre 03, 2022 | 12:26
      Y sin embargo, aún seguís dando vueltecitas como un hamster. Jajaja!
      • Icona del comentari de: Escurçó Negre a novembre 04, 2022 | 08:15
        Escurçó Negre novembre 04, 2022 | 08:15
        I vosaltres què, Gonzalo ?. Espanya ha perdut el poc prestigi que tenia, si és que ha tingut en algun moment. A més els catalans a dia d'avui estem més convençuts de la necessitat d'aconseguir la independència que fa 5 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa