El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència Nacional va investigar com a terrorisme uns ninots penjats a la C-17

Les diligències 104/2017 són un veritable calaix de sastre i, també, un calaix de sorpreses. La investigació contra l’independentisme que ha estat secreta durant quatre anys i mig s’ha bastit sota el paraigua d’operació antiterrorista. Tot i la gravetat del delicte, la segona denúncia que va alimentar la causa va ser una simple protesta simbòlica, investigada pels Mossos d’Esquadra, que va consistir a penjar ninots amb cares de polítics de formacions que feien costat al 155. La primera denúncia, i causa d’obertura de les diligències de l’Audiència Nacional, va ser per un sabotatge a les vies d’Adif durant la vaga del 4 de novembre de 2017. 

Així, el fiscal en cap antiterrorista de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo –el mateix que va dirigir el cas dels atemptats del 17-A i el judici contra Trapero i la cúpula d’Interior per l’1-O– va enviar al Manuel García Castellón, titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, un atestat de la Comissaria General d’Informació dels Mossos on es detallava com s’havien penjat uns ninots d’un pont de la C-17 amb les cares de Felip de Borbó, Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, entre d’altres. L’Audiència Nacional ho va incorporar a les diligències i va ordenar a la Guàrdia Civil la investigació més a fons dels fets. Geolocalitzacions, intervencions telefòniques i localitzacions BTS de la zona -indiscriminades– i un prolífic estudi dels Mossos de les càmeres van ser els instruments per intentar trobar els responsables de la protesta. 

Part de l'atestat d'Informació dels Mossos que vban remetre a la fiscalia de l'Audiència Nacional sobre els ninots penjats a la C17/Quico Sallés
Part de l’atestat d’Informació dels Mossos que vban remetre a la fiscalia de l’Audiència Nacional sobre els ninots penjats a la C17/Quico Sallés

“Set ninots penjats pels peus”

Els fets se situen l’1 de desembre de 2017. Un home que es va identificar com “Daniel” va telefonar al 112, quan faltaven cinc minuts per a les nou del matí. Advertia que al punt quilomètric 55,8 de la C-17, el pont de Malla (Osona) hi havia set ninots penjats. Immediatament, s’hi va desplaçar una patrulla dels Mossos d’Esquadra, un conegut binomi enquadrat com a ARQUER 1. Els dos agents van retirar els ninots i van aixecar un atestat amb la seva descripció. 

En concret es tractava, segons la policia, que n’aporta un extens reportatge fotogràfic, de “set ninots, que mesuraven entre 1,40 i 1,60 metres, estaven fets amb una granota de tela blanca i fina, farcits al seu interior amb papers de diari”. “Aquests ninots”, continuaven els Mossos, “estaven penjats pel que representaria que eren els seus peus, amb una corda, en sentit vertical descendent, -mirant cap a la calçada de l’autovia- visibles de front en el sentit de la marxa de la Barcelona”. Els ninots duien màscares amb la cara de Felip de Borbó, Pedro Sánchez i el logo del PSOE, Mariano Rajoy i el logo del PP, Albert Rivera i les sigles de Cs, Miquel Iceta i el símbol del PSC, Xavier García Albiol i el logo del PP. I el setè no tenia cara però duia el logotip de Ciutadans (Cs). 

Dels Mossos, a la unitat de terrorisme de la Guàrdia Civil

L’atestat de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra, amb número 976925/2017 AT UINFManresa i amb el títol Localització de ninots, va ser remés el 4 de desembre a la fiscalia de l’Audiència Nacional. S’hi afegiria una denúncia de Ciutadans.

El deu de juliol del 2018, la mateixa Comissaria General d’Informació va enviar un altre atestat, amb el número 615334/2018, amb un extens informe sobre les càmeres de trànsit. Un document en què la policia admetia que no havien pogut trobar res perquè les càmeres no funcionaven aquell dia i que, de les poques imatges localitzades, no es va poder identificar ningú. 

Abans però, el 15 de desembre del 2017, el fiscal Carballo va arxivar la investigació dels ninots dels Mossos, que tenia com a número unes diligències ordinàries amb el número 132/17, per traslladar tota la investigació a l’Audiència Nacional, a les diligències 104/2017, en considerar que tenien el mateix origen: actes terroristes dels CDR. Un cop va arribar l’atestat a Madrid, la Secció d’Informació de la Guàrdia Civil es va fer càrrec del cas. En concret, la Prefectura d’Informació de l’institut armat a Catalunya i la Unitat Especial de Delictes de Terrorisme, la Tepol, que comandava les perquisicions des de Madrid.

Així, el 13 de desembre del 2017, van presentar l’informe 2.106, firmat pel tinent M64905Z, on ja demanaven intervencions a les antenes de telefonia mòbil. En concret, la localització de totes les línies telefòniques que van passar durant dues hores i mitja per l’autovia C-17 al seu pas per Malla, una de les vies més concorregudes de la Catalunya central. 

Part de l'encapçalamnet de l'atestat de la Guàrdia Civil sobre els ninots a la C17/Quico Sallés
Part de l’encapçalamnet de l’atestat de la Guàrdia Civil sobre els ninots a la C17/Quico Sallés

De “to d’amenaça” a “subversió”

La Guàrdia Civil sosté en l’atestat de la Secció d’Informació que penjar ninots “podria estar dirigit en to d’amenaça cap a les formacions polítiques que van donar suport al govern de la nació en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució dins les institucions de la Comunitat Autònoma de Catalunya, com  a conseqüència de la deriva secessionista”. També emfatitzen que la llegenda “Llibertat presos polítics”, que acompanyava els ninots, “és el lema utilitzat fins a la data per les organitzacions independentistes que busquen la separació de la comunitat autònoma catalana de la resta de l’Estat”. Un lema que, segons els perspicaços analistes de l’institut armat, era en “suport als càrrecs públics cessats que es troben o han estat fins a la data en presó preventiva per ordre judicial”. 

Atesa la interpretació dels analistes, “penjar aquests ninots és una acció que estaria emmarcada en la campanya de setge i violència que pateix la ciutadania en general i, en aquest cas, les formacions polítiques [representades pels ninots] que no mostren el seu suport al desafiament secessionista plantejat pels diversos col·lectius i associacions independentistes a la Comunitat Autònoma de Catalunya, des de la posada en marxa del procés sobiranista”.

En aquest context, els agents d’informació relacionen i posen al mateix sac els ninots amb “suposats apedregaments a vehicles policials”, “setge als hotels on s’hostatjaven els membres de les unitats antiavalots desplegats durant el Primer d’Octubre” , “barricades de foc” o “muralles humanes que defensaven els centres electorals [de l’1-O]”. “Fins i tot”, afegeixen els policies, “forçant els cossos de seguretat de l’Estat a utilitzar una força que d’una altra manera no hauria estat necessària”. Actes que, a parer de la Guàrdia Civil, formarien part “d’una estratègia planificada i organitzada per subvertir l’ordre constitucional de l’Estat”. Tot per uns ninots amb una mascara. Continuarà. 

Escrit de fiscalia enviant a les diligències 104/17 les perquisicions sobre els ninots/Quico Sallés
Escrit de fiscalia enviant a les diligències 104/17 les perquisicions sobre els ninots/Quico Sallés
Més notícies
Un membre de la policia judicial de la Guàrdia Civil analitza informació des del seu ordinador/MDI

L’Audiència Nacional guarda milers de contactes i dades manllevades de mòbils d’independentistes

Notícia: L’Audiència Nacional guarda milers de contactes i dades manllevades de mòbils d’independentistes
Comparteix
Les diligències 104/17 delaten com la Guàrdia Civil xuclava la informació dels dispositius amb un Pegasus
Notícia: L’Audiència Nacional guarda milers de contactes i dades manllevades de mòbils d’independentistes - Mobile
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP

L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes

Notícia: L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes
Comparteix
Les declaracions dels investigadors no deixen clar l’origen de les escoltes telefòniques
Notícia: L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes - Mobile
L'intendent Ramon Chacon, en la seva compareixença al Parlament/Parlament

El cap d’investigació dels Mossos es nega a dir al Parlament si fan servir Pegasus

Notícia: El cap d’investigació dels Mossos es nega a dir al Parlament si fan servir Pegasus
Comparteix
L'intendent Ramon Chacon al·lega als diputats que no vol dir de quines eines disposen per no donar pistes als delinqüents
Notícia: El cap d’investigació dels Mossos es nega a dir al Parlament si fan servir Pegasus - Mobile
Carles Puigdemont, en un acte del Consell per la República

La Guàrdia Civil va investigar deu mossos ‘fidels’ a Puigdemont

Notícia: La Guàrdia Civil va investigar deu mossos ‘fidels’ a Puigdemont
Comparteix
Un nou informe de les secretíssimes diligències 104/2017 revela el setge als agents
Notícia: La Guàrdia Civil va investigar deu mossos ‘fidels’ a Puigdemont - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a octubre 30, 2022 | 21:07
  Pere Llimonera i Citronell octubre 30, 2022 | 21:07
  Són trempats els jutges castellans.
 2. Icona del comentari de: SpainIsAFascistState a octubre 30, 2022 | 21:24
  SpainIsAFascistState octubre 30, 2022 | 21:24
  Aquests foten terrorisme allà on poden. Ara el terrorisme de debò aquest no el volen investigar els molt pollosos.
 3. Icona del comentari de: El cit campejador a octubre 30, 2022 | 21:36
  El cit campejador octubre 30, 2022 | 21:36
  Quico, eres muy aburrido. Escribes al dictado de tu subvención pero la gente ya no te lee
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a octubre 31, 2022 | 19:03
   Pere Llimonera i Citronell octubre 31, 2022 | 19:03
   Si, si que llegim. Els unionistes castellans poc però.
 4. Icona del comentari de: Si a octubre 30, 2022 | 22:10
  Si octubre 30, 2022 | 22:10
  A els que animàven els fatxes que ens enviàven a atonyinar-nos de l'aporellos no els investigaran com a terroristes, ni al del tanc amenaçant al President, ni als que disparàven escopetades a un ninot del President, ni als piolins, ni a la fiscafina, ni als fatxes amb pals protegits per la poli a les manis de Barcelona. És el dret de l'enemic. El derecho de conquista del bàrbar. Catalunya som enemics de castella, som esclaus de castella. Som un poble ocupat per castella. Ells ho saben. Ho sabem nosaltres?
 5. Icona del comentari de: Josep a octubre 30, 2022 | 22:20
  Josep octubre 30, 2022 | 22:20
  Cada dia hauriem de celebrar un 29 de maig
 6. Icona del comentari de: Gonzalo El Demente a octubre 30, 2022 | 22:36
  Gonzalo El Demente octubre 30, 2022 | 22:36
  Prucess, fuigpelmoon, maleteroo, dni, españooool, laziis, aldeanuss, ayuuudaaa
 7. Icona del comentari de: Charnego a octubre 31, 2022 | 08:29
  Charnego octubre 31, 2022 | 08:29
  Seguramente tú no lo sabes, eres muy joven ....en Cataluña había una banda de terroristas que mataban gente por una supuesta propiedad de un territorio ...entonces si ponen tu foto con como diana colgada de un puente , es normal que se investigue ..
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a octubre 31, 2022 | 19:06
   Pere Llimonera i Citronell octubre 31, 2022 | 19:06
   Esto que estan haciendo los jueces españoles solo demuestra una cosa: Debilidad. Un estado fuerte y democratico no tiene necesidad de ello. Vais a perder Cataluña.
 8. Icona del comentari de: Ferran a octubre 31, 2022 | 09:17
  Ferran octubre 31, 2022 | 09:17
  Es que estaban llenos de mierda de camello...¡¡¡ faltaría más que no lo investigaran dentro del terrorismo....
 9. Icona del comentari de: Ricard a octubre 31, 2022 | 09:38
  Ricard octubre 31, 2022 | 09:38
  L'habitual pell fina dels racistes estrangers a Catalunya.
 10. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a octubre 31, 2022 | 10:55
  Doctor Strangelove octubre 31, 2022 | 10:55
  Això demostra la classe d'éssers que són els hiperventilats! Plens d'odi i rancúnia, per això sempre dic que si volem una Catalunya rica i feliç que fotin el camp ben lluny! Doc.
  • Icona del comentari de: Busquis una vida Doc a octubre 31, 2022 | 11:50
   Busquis una vida Doc octubre 31, 2022 | 11:50
   Això demostra la clase de persona que ets, un pobre psicòpata al que a més se'l veu massa amargat.
  • Icona del comentari de: a pastar fang a octubre 31, 2022 | 19:04
   a pastar fang octubre 31, 2022 | 19:04
   Ho sento doctor, els independentistes som més i controlem el territori.
 11. Icona del comentari de: SCC = KK a octubre 31, 2022 | 11:51
  SCC = KK octubre 31, 2022 | 11:51
  Això no m'extranyaria que ho haguessin fet els manipuladors i nazis feixistes de SCC. Ja els coneixem a aquests criminals.
 12. Icona del comentari de: Kiki a octubre 31, 2022 | 12:40
  Kiki octubre 31, 2022 | 12:40
  Aquí s’ha parlat molt de la constitució per una REPUBLICA Catalana, el mes adient es conservar la constitució dels nyordus i aplicar la igual com l’apliqués.
 13. Icona del comentari de: Sant Kalashnikov ens farà lliures! a octubre 31, 2022 | 17:33
  Sant Kalashnikov ens farà lliures! octubre 31, 2022 | 17:33
  Tant de bo que els penjat fossin escurçons espanyols! Ens ho faran pagar igualment; merescudament, per babaus! Aquests paràsits només entenen la sang de la seva sang. Quan abans ho entenguem -i passem a l'acció- abans serem lliures. Altrament serem la vergonya i riota dels nostres fills, amb tota la raó. De debò queda algun partidari del "bonisme"???
 14. Icona del comentari de: ep a octubre 31, 2022 | 19:14
  ep octubre 31, 2022 | 19:14
  Ho van penjar els españolistes. Jo anava al treball i em va sobtar veure aquests ninots penjant de cap per avall. Eren les 8h matí. Van estar poques hores en exhibició. La ferum anti-indepe que desprenien els penjolls de sacs farcits arribava fins Madrid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa