El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència Nacional guarda milers de contactes i dades manllevades de mòbils d’independentistes
  • CA

Centenars de contactes i dades personals de periodistes, advocats, empresaris, polítics, activistes, familiars, amics i companys de feina. Això és el que han emmagatzemat les diligències 104/2017 del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional. Una investigació que ha estat secreta durant quatre anys i mig i que ha servit per investigar centenars de sospitosos de ser independentistes. Un cas que ha alimentat sonades operacions antiterroristes com l’Operació Judes o l’Operació Tadeu o el setge als Mossos d’Esquadra fidels a Puigdemont. La captació dels contactes es feia a través de la instal·lació d’un software com el Pegasus que xuclava totes les dades que hi havia en telèfons d’investigats i que tenia capacitat per “activar el micròfon”.

Un nou informe de la Guàrdia Civil, al qual ha tingut accés El Món, mostra com les intervencions telefòniques dels investigats –que són advocats o empresaris encara per imputar en un procediment–, autoritzades pel jutge Manuel Garcia Castellón amb l’aval de la fiscal Teresa Sandoval, han servit per alguna cosa més que per sentir converses o plans d’accions en favor de la independència. A través de mecanismes informàtics autoritzats judicialment, els agents de l’institut armat encarregats de les perquisicions xuclaven les dades de contactes de tots els telèfons dels investigats i tots els arxius dels terminals. De fet, moltes de les víctimes d’aquesta pesca d’arrossegament ni han estat imputats en cap causa, però en canvi la Guàrdia Civil té relacionats els seus contactes, agendes, historials d’internet i converses que no són telefòniques a través de l’activació del micròfon del telèfon.  

Part de l'atestat on es recull com es copten els contactes dels independentistes investigats a les 104/2017/Quico Sallés
Part de l’atestat on es recull com es copten els contactes dels independentistes investigats a les 104/2017/Quico Sallés

“Instal·lació d’un software”

Un dels atestats de la Guàrdia Civil de les diligències 104/2017 on queda més clara aquesta pràctica és el número 1.400, del 6 de juny del 2019. El document, amb el segell de “secret”, està signat pel cap de la secció d’informació de la Guàrdia Civil a Catalunya, el “JEZO” tinent M64905-Z, amb la cobertura de la Unitat Especial de la Policia Judicial de delictes de Terrorisme, la Tepol, que depèn de la Secretaria d’Estat de Seguretat a través del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). 

Aquest informe policial respon a la pròrroga concedida pel jutge García Castellón, amb el suport de la fiscalia, per a la “instal·lació d’un software en quatre dispositius” mòbils per tal de monitoritzar converses, dades i moviments d’advocats, empresaris, activistes o informàtics. Tot, en el marc de les 104/2017, per alimentar una altra causa desglossada d’investigació a diferents independentistes, les DP 99/18. De fet, una peça separada d’aquestes diligències, la dos, és l’Operació Judes. L’altra investiga el suposat entramat per tal de garantir el control del territori. 

Capçalera de l'informe secret de la Guàrdia Civil on es recullen les dades coptades per a les investigacions de l'Audiència Nacional/Quico Sallés
Capçalera de l’informe secret de la Guàrdia Civil on es recullen les dades coptades per a les investigacions de l’Audiència Nacional/Quico Sallés

Xuclada de dades amb un Pegasus

Tot i que els investigadors no detallen pas quin és el software que s’instal·la, tot apunta a què és un sistema Pegasus. De fet, els agents el defineixen com un “software precís que permeti l’anàlisi a distància i sense coneixement de l’investigat del dispositiu mòbil que utilitza accedint al contingut emmagatzemat al seu interior”. Un sistema intrusiu que permet manllevar i sostreure tot el material guardat en el dispositiu. Curiosament, però, la Guàrdia Civil, tant n’agafa converses en xarxes de comunicació com del llistat de contactes, dades del calendari o de xarxes wifi que té guardades, així com comunicacions per Signal o correus electrònics. 

“Amb aquest sofware”, indiquen els investigadors, “després de la seva instal·lació als diferents dispositius informàtics i telefònics, procedirà a enviar mitjançant tecnologia de commutació de paquets de dades encriptades per garantir la confidencialitat al sistema d’interceptació de telecomunicacions de la Guàrdia Civil, informació necessària per a la investigació”. Tota una descripció d’un sistema d’intrusió a distància per al traspàs i espionatge de dades de persones que no han estat ni informades de trobar-se sota cap investigació ni imputades en cap dels casos investigats per l’Audiència Nacional.

Explicació a l'atestat del que fa l'spyware incorporat als mòbils dels investigats/Quico Sallés
Explicació a l’atestat del que fa l’spyware incorporat als mòbils dels investigats/Quico Sallés

El que és al mòbil, també és a l’Audiència Nacional

En aquest sentit, incorporen a l’atestat una llista amb els contactes, tant amb la informació que consta a l’agenda de l’intervingut, com amb una glossa de qui és i a què es dedica cadascun dels contactes. A través dels contactes, conclouen que “es constaten les importants relacions mantingudes per l’investigat amb autoritats del Govern català, polítics rellevants, fins i tot amb alguns que es troben interns en centres penitenciaris a causa del Procés català, periodistes estrangers, influencers i altres investigats”.

En el mateix informe s’inclou el llistat d’actes agendats, tant professionals, com polítics o lúdics, així com les xarxes wifi que hi ha guardades al mòbil per tal de geolocalitzar moviments i fer connexions amb els titulars de les línies. També queden registrats els usuaris i les contrasenyes i l’historial de navegació. I hi ha una inquietant “possibilitat d’activació del micròfon”. És a dir, la possibilitat de gravar converses amb el mòbil dels participants de la conversa si els tenen a prop. Tota aquesta informació roman a mans del jutge com una “evidència” per a futures investigacions o bé per relacionar-la amb investigats o possibles investigats. Continuarà.

Més notícies
L'expresident de la Generalitat Quim Torra / ACN
El CNI nega a l’Audiència Nacional haver espiat Quim Torra i Josep Costa
Notícia: El CNI nega a l’Audiència Nacional haver espiat Quim Torra i Josep Costa
Comparteix
L'expresident de la Generalitat i Josep Costa veuen "greu" que el CNI ho negui si el govern espanyol va admetre l'espionatge a 18 independentistes
Aragonès i Reynders a Brussel·les / Govern
Aragonès sosté des de Brussel·les que la carpeta de Pegasus “no està tancada” a Europa
Notícia: Aragonès sosté des de Brussel·les que la carpeta de Pegasus “no està tancada” a Europa
Comparteix
El comissari de Justícia trasllada a Aragonès la "forta condemna" a l'espionatge de l'Estat espanyol
El president a l'exili, Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu / ACN
Ofensiva de Puigdemont contra el jutge de Pegasus aspirant del TC
Notícia: Ofensiva de Puigdemont contra el jutge de Pegasus aspirant del TC
Comparteix
Lucas va participar en diverses resolucions que afectaven a la condició d'eurodiputat del president
Maria Dolores de Cospedal mira l'expresident espanyol Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu, durant l'época que pensava que els catalans eren més aviat un covarts/EP
L’Audiència Nacional protegeix Cospedal tot i les converses amb Villarejo
Notícia: L’Audiència Nacional protegeix Cospedal tot i les converses amb Villarejo
Comparteix
García Castellón assegura que els àudios estan descontextualitzats

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a octubre 20, 2022 | 23:14
    Pere Llimonera i Citronell octubre 20, 2022 | 23:14
    Les guarden perquè ni l'audiencia nacional castellana ni la guardia civil entenen el català. Tothom ho sap.
  2. Icona del comentari de: GC = Gentuza made in sPAIN a octubre 20, 2022 | 23:25
    GC = Gentuza made in sPAIN octubre 20, 2022 | 23:25
    Aquí els teniu: criminals fent coses ilegals. Si no volen formar part del teu país es que potser el problema el tens tu.
    • Icona del comentari de: Llenguado a octubre 21, 2022 | 15:59
      Llenguado octubre 21, 2022 | 15:59
      Gentussa, com a sinònim de gentalla, s'escriu amb dues esses.
  3. Icona del comentari de: Què voleu que pensem a octubre 21, 2022 | 00:48
    Què voleu que pensem octubre 21, 2022 | 00:48
    La "poli" espiant gent per que no pensa com el estado. Això no és democràcia, Erc, Junts i Cup, i media. Si no trenqueu relacions amb ells, si no us hi enfroteu, que voleu que pensem de vosaltres? No deixeu opció.
  4. Icona del comentari de: Quina vergonya a octubre 21, 2022 | 00:51
    Quina vergonya octubre 21, 2022 | 00:51
    La llei de protecció de dadesno funciona. Queda cla. Els primers que la violen son els cossos policials al servei de la mafia econòmicaestado. I ningú fa res.
  5. Icona del comentari de: almogaver.cat a octubre 21, 2022 | 03:34
    almogaver.cat octubre 21, 2022 | 03:34
    És : L'easy target; fan el que ells nomenen "l'ofici del vago" Van al que els és facilet, no costa res i assentats fan informes de pàgines i pàgines, de fum i improvisació i encara més, mantega al pa. És" l'Embolica que fa fort" I el jutge es posa en èxtasis. "Asi me gusta Remigio, ahora tenemos un caso, como un cazo. Se va a enterar la minoria Catalana quien manda aqui" No es compliquen la vida, perquè, que mal, si ho fan malament i encara pitjor si ho fan bé, perquè desperta gelosia. Així que al mes fàcil i al "Todo por la pasta i mas fondos reservados" Tinc entès, que els sobresous són sols per oficials (almenys a Albacete) als altres... ja els premiarà "la Pàtria".
  6. Icona del comentari de: El cit campejador a octubre 21, 2022 | 07:22
    El cit campejador octubre 21, 2022 | 07:22
    "con un Pegasus". Hay que poner la palabra Pegasus, aunque sea mentira. Por eso te pagan.
  7. Icona del comentari de: Ricard a octubre 21, 2022 | 08:01
    Ricard octubre 21, 2022 | 08:01
    Són fitxes policials encobertes. Ho guarden per si cal fer progroms.
    • Icona del comentari de: Amb un ciri i un lliri a les mans a octubre 21, 2022 | 11:07
      Amb un ciri i un lliri a les mans octubre 21, 2022 | 11:07
      No s'ho guarden pas, ho fan servir tot. Quin creus que és dels motiu, potser el principal, de "l'enfrontament" actual entre independentistes ? No hem d'ésser tant ingenus. L'estat espanyol pot entrar, esborrar, modificar, falsificar... els missatges i les comunicacions dels aparells intervinguts. Solament els ha calgut escampar a les "xarxes" "socials" uns quants missatges amb bajanades amb mots clau com "mossèn" o "corrupgents" per a fotre un gran merder... És molt trist que molts de connacionals nostres hagin caigut en els paranys que ens han parat des l'estat espanyol. La repressió, el lawfare judicial espanyol, el 155 i a sobre la pandèmia, han facilitat a l'estat espanyola la seva tasca.
  8. Icona del comentari de: Ricardo B. a octubre 21, 2022 | 09:57
    Ricardo B. octubre 21, 2022 | 09:57
    pocs en van pelar, d'aquesta xusma ñorda
    • Icona del comentari de: @RB a octubre 21, 2022 | 10:57
      @RB octubre 21, 2022 | 10:57
      No cal pelar res, solament ens cal l'autonomia de Portugal. Menys escriure poca-soltades "marmota" o "tapis roulant" i més fer per aconseguir la independència.
      • Icona del comentari de: Anònim a octubre 21, 2022 | 13:04
        Anònim octubre 21, 2022 | 13:04
        A tots, que no en quedi ni un.
  9. Icona del comentari de: Cal dir-ho a octubre 21, 2022 | 10:45
    Cal dir-ho octubre 21, 2022 | 10:45
    Els catalans som molt ingenus, molt, molt ingenus, a l'estat espanyol el DNI l'emet la policia espanyola, és a dir tenen tots els "ciutadans" "espanyols" directament fitxats des del primer dia que tenen DNI, mentre que als estats democràtics els documents d'identitat els emeten des l'administració pública civil. Als catalans sota administració espanyola ens sembla d'allò més "normal" anar a una comissaria de les forces d'ocupació a "demanar" o renovar el DNI espanyol. Així la Carte nationale d'identité en France, a més que no és obligatòria, l'emet la Mairie és a dir l'Ajuntament... com ja saben els catalans sota sobirania i administració francesa. La Carta d'identità italiana s'emet a cada municipi i els ciutadans italians han d'anar a l'ajuntament del seu municipi a fer-ne els tràmits. Com a "curiositat" els ciutadans de la regió del Trentino-Südtirol / Alto Adige segons el web poden fer els tràmits i relacionar-se amb l'administració italiana en alemany... O Cartão de Cidadão de Portugal també s'emet fora de les comissaries de policia...
  10. Icona del comentari de: Independence Process a octubre 21, 2022 | 10:53
    Independence Process octubre 21, 2022 | 10:53
    El que hem de fer els catalans mentre duri el procés cap a la independència, és prendre totes les precaucions necessàries, corregir-les i millorar-les si cal, per a dificultar la feina a les forces d'ocupació espanyoles, CNI i als jutges del lawfare. Res de nou, durant la llarga nit del franquisme l'oposició clandestina al franquisme ja ho havia de fer, eren uns altres temps, és clar i d'acord, però, cal adaptar les precaucions i protocols de protecció al segle XXI. Hem d'ésser conscients que si ens espien des d'un aparell connectat a la xarxa alhora tenen "accés" directe a tots els nostres contactes converses i aparells on hi hem enviat o rebut comunicacions, telefonades o missatges... Ànims, malgrat tot ens en sortirem.
    • Icona del comentari de: Anònim a octubre 22, 2022 | 05:16
      Anònim octubre 22, 2022 | 05:16
      El que s'ha de fer és treure de les institucions el trio de partits progressistes que no han fet altra cosa que col.laborar amb l'estado. Mentre això passa, aprovaran pressupostos nyols i continuaran pactant arreu del pais amb els psoe.
  11. Icona del comentari de: Anna G. a octubre 21, 2022 | 13:19
    Anna G. octubre 21, 2022 | 13:19
    Els mossos també. Què us penseu que fan amb les identificacions al jovent independentista, que les reciclen al contenidor de paper?
    • Icona del comentari de: A Anna G. a octubre 21, 2022 | 18:02
      A Anna G. octubre 21, 2022 | 18:02
      Mentre no tinguem un estat propi i independent políticament d'Espanya, jo no criticaré la policia catalana, tret de si és tracta de casos flagrants, descarats aïllats o no, o molt greus. Per a començar la policia catalana no és la d'un estat independent i navega sempre entre la legalitat espanyola i el que vol ésser el nostre país i encara no ho és. A més no hi ha cap mena de dubte que és una policia més moderna, democràtica, avançada i oberta a modernitzar-se permanentment, malgrat la falta de recursos, que no pas l'espanyola la qual té cossos policials que son directament militars com la GC espanyola. Per exemple en el judici farsa contra la cúpula de la policia catalana, i també en el judici farsa anterior, als 7 polítics i a dos líders socials, es va fer palès que les policies espanyoles no tenien ni idea, ignoraven i a sobre ho intentaven fer servir de "proves" dos exemples que les fan diferents dels mètodes espanyols, la predicció i estudi de possibles escenaris quan fan una actuació policial o quan hi ha una manifestació, per la qual en principi estan preparats per si és el cas hi ha complicacions, però, no obligatòriament han d'intervenir amb mètodes coercitius de vell antuvi, mentre que les policies espanyols quan els hi encarreguen una "feina" van a sac; segon, la mediació en conflictes o manifestacions que es compliquen, les policies espanyoles no sabien que era la mediació de conflictes i a sobre volien fer colar la "mediació de la policia catalana" amb líders socials o sindicals amb "convivència" amb manifestants... A més la policia catalans té, entre d'altres, la prohibició d'utilitzar i disparar boles de goma, mentre que les policies espanyoles quan "actuen" a Catalunya fan servir la legislació espanyola la qual els hi permet de fer-les servir. I sí, la policia catalana fa investigacions pel seu compte, dins de la legalitat, cosa que fan totes les policies, no vol pas dir que les aprofiti per a fer política.
  12. Icona del comentari de: Renoi a novembre 08, 2022 | 17:07
    Renoi novembre 08, 2022 | 17:07
    Villareco ha creat escola, el seus deixebles tenen arxivats un munt d'enregistraments d'àudio i de tota mena per a intentar fotre merder, fer-ne xantatge o vendre'ls i fer-se un racó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa