El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sebastián, el tècnic d’ADIF que va començar la macrocausa contra l’independentisme

Les diligències 104/2017 del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, que dirigeix Manuel García Castellón, han estat gairebé cinc anys secretes. Una investigació judicial contra l’independentisme, inclosos els Comitès de Defensa de la República (CDRs) i altres col·lectius i que ha alimentat causes com l’Operació Judes, l’Operació Tadeu, l’Operació Mambo o l’Operació Cadera. L’origen d’aquesta causa, però, va ser gairebé accidental. El testimoni d’un tècnic d’ADIF anomenat Sebastián va generar una causa absolutament prospectiva, una investigació que no parteix de suposats delictes sinó que va a pescar el que pugui per intentar implicar determinades persones. 

Seguint fil per randa el sumari del cas, al qual ha tingut accés El Món, es detecta que els mateixos investigadors van demanar poc després al jutge arxivar la causa per poder-ne obrir-ne una de nova amb un delicte diferent: els fets van passar de ser considerats estralls a terrorisme, per poder justificar intervencions de les comunicacions. De fet, els mateixos guàrdies civils admeten per escrit que van canviar el delicte motiu de la instrucció orientats per la fiscalia, per tal de poder justificar les perquisicions. A més, el cas d’inici també va comptar amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra amb un atestat sobre nou ninots penjats a la C-17 que emulaven figures polítiques unionistes. 

La denuncia amb què s'inicia tota la investigació de les 104/2017 aportada per la Guiàrdia Civil per convèncer al jutge/Quico Sallés
La denuncia amb què s’inicia tota la investigació de les 104/2017 aportada per la Guiàrdia Civil per convèncer al jutge/Quico Sallés

Sebastián, l’iniciador

Amb el número de registre 300/17 es va obrir la carpeta de les diligències 104/2017. Era el 20  novembre del 2017, no havia passat ni un mes de la declaració d’independència i només feia un mes i mig del referèndum del Primer d’Octubre. Obria l’expedient un ofici de la Guàrdia Civil número 3052/5, de la Prefectura d’Informació de la Guàrdia Civil a Catalunya i de la Unitat de Delictes del Terrorisme, Tepol, del Centre contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Un ofici que reclamava la intervenció de les comunicacions de Jaume R. i Joan G. així com la localització per antena BTS i l’activació de les dades de navegació web. Tot per un suposat delicte de terrorisme

Era la reacció de la Guàrdia Civil a una denúncia presentada el 8 de novembre de 2017, el dia de la vaga general, de Sebastián, un tècnic operatiu de seguretat d’ADIF, l’empresa pública que gestiona infraestructures ferroviàries. A la denúncia hi feia constar “quatre actes de sabotatge” en l’estructura ferroviària de Renfe a Catalunya. En concret, era sobre “l’obstaculització” de les vies per “interrompre sobtadament la marxa” dels combois quan els “conductors se n’adonessin”. Sebastián va emfatitzar a l’institut armat que “es va evitar un possible descarrilament ”i “danys personals i materials”. Fins i tot, van aportar un peritatge de virtuals danys realitzat per la mateixa empresa pública. 

Capçalera de l'atestat de la Guàrdia Civil i Tepol que va iniciar la investigació contra els CDR/Quico Sallés
Capçalera de l’atestat de la Guàrdia Civil i Tepol que va iniciar la investigació contra els CDR/Quico Sallés

Quatre actes perpetrats per “grups organitzats”

Seguint el relat de la Guàrdia Civil i de la denúncia de Sebastián, les barricades del 8 de novembre –que consistien, per exemple, en palets encadenats– es van muntar a Sant Joan de Mollet, a Tarragona, Reus i a Orís (Osona). Actes de “sabotatge” que segons el denunciant també se n’havien registrat de similars el 5 i el 6 de novembre a la Llagosta, Sant Celoni i Cardedeu. “Tots aquests actes presentaven les mateixes característiques i modus operandi”. Fins i tot, Sebastián apunta als investigadors que els sabotejadors serien “lugareños” perquè interpreta que coneixen perfectament la zona. 

A la vista de l’extensa i densa denúncia de Sebastián, els analistes de la Guàrdia Civil afirmen que “hi ha prou elements per concloure que aquestes accions s’havien executat per grups organitzats, ja que pensaven que requerien la intervenció de diverses persones coordinades, perquè les accions van ser executades simultàniament per persones amb coneixement del lloc, en zones de difícil accés i de nit”. Fins i tot deixen caure la possibilitat que “en algun cas tinguin coneixement de les infraestructures ferroviàries”. “A més”, continua l’atestat, “totes aquestes accions s’incardinen dins l’estratègia propugnada pels sectors més radicals del separatisme a Catalunya, com ara la vaga general del 8 de novembre, i dins d’aquesta pel paper protagonista que van portar a terme els Comitès de Defensa de la República”. Unes entitats que ja defineixen com a “veritables actors de les accions violentes que es van produir”

L'escrit presentat pel tinent encarregat de la Guàrdia Civil al jutge per tal de renunciar a la instrucció que després recuperarà seguint instruccions de la fiscalia/Quico Sallés
L’escrit presentat pel tinent encarregat de la Guàrdia Civil al jutge per tal de renunciar a la instrucció que després recuperarà seguint instruccions de la fiscalia/Quico Sallés

La fiscalia antiterrorista canvia el rumb del cas

Un cop s’han demanat les intervencions de les comunicacions i les geolocalitzacions es produeix un gir de guió. El 15 de novembre , Sebastián creu que s’ha quedat curt en la seva denúncia i l’amplia. Així, afegeix un “sabotatge a la subsestació de Baró de Viver a Barcelona, que consisteix en una tallada de cables” i el tall d’un arbre proper a la via en la línia de Barcelona-Girona. Aquests elements animen a incrementar la gravetat del relat per part dels analistes de la Guàrdia Civil. I revisen les seves peticions al jutge.  Concretament, el 22 de novembre de 2017, una setmana després que Sebastián ampliés la denúncia, el tinent de la Guàrdia Civil encarregat de la investigació, cap accidental de la Secció d’Informació, el Q18393L, renuncia a les peticions d’intervenció i demanar arxivar provisionalment la causa. 

La seva justificació al jutge és que manega el cas amb la fiscalia antiterrorista que dirigeix Miguel Ángel Carballo, el fiscal del cas Trapero. “Recentment, i al fil de la present investigació, aquesta unitat ha mantingut contactes amb la fiscalia de l’Audiència Nacional, que aconsella una reformulació de la tipificació penal dels fets investigats”, escriu el tinent. A més, alerta que aportarà nous informes.

Efectivament, el 13 de desembre i amb l’ofici 2105, la Guàrdia Civil torna a demanar la intervenció de les comunicacions, ara sota l’acusació de terrorisme. L’argument exposat en el seu ofici és la “ràpida escalada de violència utilitzada en les accions de l’estratègia secessionista”. El fiscal defensa aquesta tesi i García Castellón comença a autoritzar intervencions de comunicacions, geolocalitzacions i seguiments que s’incrementen exponencialment al llarg de quatre anys i que emboliquen centenars de persones. I tot havia començat per una denuncia de Sebastián, l’empleat d’ADIF que va alertar de quatre barricades en una jornada de vaga. Continuarà. 

Més notícies
El president espanyol, Mariano Rajoy

L’Audiència de Madrid avala que Andorra investigui Rajoy

Notícia: L’Audiència de Madrid avala que Andorra investigui Rajoy
Comparteix
Els magistrats, però, creuen que s'hauria d'haver revisat al petició d'auxili judicial
Notícia: L’Audiència de Madrid avala que Andorra investigui Rajoy - Mobile
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP

El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici

Notícia: El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici
Comparteix
García Castellón clou el sumari encara amb recursos pendents
Notícia: El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici - Mobile
Josep Costa en una imatge davant del TSJC/EP

Fiscalia es rebel·la i recorre una de les recusacions guanyades per Josep Costa

Notícia: Fiscalia es rebel·la i recorre una de les recusacions guanyades per Josep Costa
Comparteix
L'exvicepresident també recusa el secretari judicial
Notícia: Fiscalia es rebel·la i recorre una de les recusacions guanyades per Josep Costa - Mobile
El conseller de Territori, Jordi Puigneró, en una conferència al Cercle d'Infraestructures / Marta Vidal

La Guàrdia Civil creu que Puigneró preparava un “exèrcit robotitzat” per a una Catalunya independent

Notícia: La Guàrdia Civil creu que Puigneró preparava un “exèrcit robotitzat” per a una Catalunya independent
Comparteix
Un nou informe dels serveis d’informació analitzen la política tecnològica de l’exvicepresident del Govern
Notícia: La Guàrdia Civil creu que Puigneró preparava un “exèrcit robotitzat” per a una Catalunya independent - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Terrorisme fiscal a octubre 28, 2022 | 21:08
  Terrorisme fiscal octubre 28, 2022 | 21:08
  S'en diu Terrorisme Fiscal. Cal fotre tot els fiscals a la presó.
  • Icona del comentari de: Josep a octubre 29, 2022 | 08:57
   Josep octubre 29, 2022 | 08:57
   Millor passar-los pel garrot.
 2. Icona del comentari de: avia a octubre 28, 2022 | 22:04
  avia octubre 28, 2022 | 22:04
  Quin fastic......ERC que feu i que fareu??????
  • Icona del comentari de: Juan Fernando a octubre 30, 2022 | 15:24
   Juan Fernando octubre 30, 2022 | 15:24
   Perseguir independentistas a las ordenas del amo espanol?
 3. Icona del comentari de: El cit campejador a octubre 29, 2022 | 07:29
  El cit campejador octubre 29, 2022 | 07:29
  Tribulete redactando lo que sea ya que si el complemento de FAQs es difícil llegar a fin de mes. Mis amigos indepes, que son muchos pero errados, no han pisado un juzgado en su vida.... No sé que quiere decir causa contra el independentismo... Bueno, sí lo sé: es un mantra cutre falso que por mucho repetir, no es cierto. Falta incluir represaliados, derechos fundamentales y exilio en el mismo artículo
 4. Icona del comentari de: fideli a octubre 29, 2022 | 08:12
  fideli octubre 29, 2022 | 08:12
  just, españa, immersa en terrorisme d'estat, i en el cas, togat... tot el que toca i fa és de pura violència: els tribunals, també... tribunals TOP
 5. Icona del comentari de: Raül a octubre 29, 2022 | 09:03
  Raül octubre 29, 2022 | 09:03
  Aquesta sí que és la excepció ibèrica
 6. Icona del comentari de: Murciano a octubre 29, 2022 | 11:17
  Murciano octubre 29, 2022 | 11:17
  Sr. Sallés, el que tenga que ser un técnico de ADIF (Salvador) quien demande ante los tribunales un acto de sabotaje refleja la cobardía de una sociedad de "orden" que deseando fervientemente la independencia por eso de los "mío es mío" no hace lo más mínimo por conseguirla. Y que cuando las cosas se ponen bravas no dudan recurrir a quien sea para poner "orden". Por ejemplo a Salvador e incluso a Franco.
 7. Icona del comentari de: Espanya s'enfonsa a octubre 29, 2022 | 11:17
  Espanya s'enfonsa octubre 29, 2022 | 11:17
  Manipulacions made in spain, a tot li foten terrorisme quans ells són els primers que el practiquen.
 8. Icona del comentari de: España país de criminales a octubre 29, 2022 | 11:18
  España país de criminales octubre 29, 2022 | 11:18
  Volen passar per terrorisme fotre uns pals de fusta a les vies. Colla de putos sonats que tenim per cagaÑistan
  • Icona del comentari de: Realitat a octubre 29, 2022 | 15:12
   Realitat octubre 29, 2022 | 15:12
   No se si serà terrorisme, pero pot passar un tren, descarrilar i que morin 200 persones, s'ha d'anar amb compte, pensa si un dels morts es el teu fill/a, després et dirien que eren 4 fustes....
   • Icona del comentari de: Ricard a octubre 29, 2022 | 20:54
    Ricard octubre 29, 2022 | 20:54
    I pot passar que la policia dels castellans no vingui de força expedicionaria expressament a agredir catalans, sense que hi intervingui l'atzar. Terrible oi?
 9. Icona del comentari de: Ricard a octubre 29, 2022 | 13:37
  Ricard octubre 29, 2022 | 13:37
  En Sebastian treballa a l'estranger, i fa d'estranger.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa