El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil va creure que es preparava un ‘CNI’ català amb 69.000 euros

La Guàrdia Civil va engreixant el sumari del Volhov, una mena de segona gran causa contra l’independentisme que dirigeix el jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona. Aquesta vegada, a la peça separada dos, amb un atestat sobre l’estructura i activitats de la Plataforma pro Seleccions Catalanes. Es tracta d’un informe policial que acusava l’entitat de fer espionatge. El document, al qual ha tingut accés El Món, de 230 pàgines i amb el número 28 dels lliurats al jutge Joaquín Aguirre, té un llarg i dens estudi sobre el disseny, operativa, pressupost i objectius d’aquest suposat servei d’informació català, un CNI independentista. 

Segons els agents de la policia judicial de l’institut armat, el CNI català s’havia batejat com a “Oficina de Control de la Informació”. El pressupost de la seva posada en marxa s’enfilava a poc més de 69.000 euros. L’estratègia era tan interna com exterior i havia de comptar amb experts en investigació i seguretat digital. El document en què la Guàrdia Civil basa les seves especulacions el va obtenir en l’escorcoll de la seu de la Plataforma pro Seleccions el 28 d’octubre del 2020. Curiosament, no portava data ni signatura. 

Part de l'atestat amb què la Guàrdia Civil desgrana el suposat CNI català/Quico Sallés
Part de l’atestat amb què la Guàrdia Civil desgrana el suposat CNI català/Quico Sallés

“Oficina de Control de la Informació”

L’atestat descriu el “projecte Oficina de Control de la Informació”. Segons explica la Guàrdia Civil, el projecte “té per objectiu crear una estructura que permeti realitzar un seguiment exhaustiu de tota la informació que perjudiqui la imatge d’Espanya, de cara a conscienciar els ciutadans de Catalunya, especialment d’aquells que no s’identifiquin amb el catalanisme”.  Per altra banda, els analistes policials asseveren que “part d’aquesta informació ha de servir per difondre a nivell internacional la visió de la fallida econòmica i política de l’Estat espanyol. 

“El mètode que es proposa”, continua la Guàrdia Civil, “és el de recollir dades i elaborar-les per ser difoses a Catalunya i l’exterior, utilitzant fonts oficials o informacions contrastades”. “Per difondre aquesta informació difícilment es pot comptar amb els mitjans de comunicació espanyolistes, malgrat es preveuen acords publicitaris o d’altres tipus”, raonen. “Tampoc és útil que la informació es difongui per mitjans nacionalment coherents, perquè el seu públic ja està conscienciat”, explica el document segons la versió policial. 

Estructura de difusió pròpia i finançament 

L’atestat remarca la creació d’una “Estructura de Difusió Pròpia” a través d’una oficina que “s’ha de dotar”, -seguint el relat dels analistes-, a través “d’internet, amb dos portals informatius, un dirigit als catalans i un altre dirigit a l’opinió pública internacional”. “Aquest projecte”, prosegueix l’informe, “necessita d’un finançament adient que permeti elaborar un projecte amb prou impacte”. 

“Tant si és públic com privat ha de néixer amb una estructura professional fugint del voluntariat, i aquest finançament ha de ser estable, per garantir la continuïtat fins que el procés sobiranista s’hagi completat”, conclouen els agents.  El pressupost es divideix en dues partides, de 61.080 euros i 7.943 euros anuals. No es donen més detalls de com es desglossen les despeses ni els ingressos, tot i que insisteixen que s’alimentarà amb diners públics a través de subvencions.

Caràtula de l'atestat de la Guàrdia Civil amb què hi veu un servei d'espionatge/QS
Caràtula de l’atestat de la Guàrdia Civil amb què hi veu un servei d’espionatge/QS

“Objectius”

La conclusió de la Guàrdia Civil és que el “projecte” té com a “objectiu principal el d’investigar i explotar tot allò relacionat amb fraus de qualsevol tipus, actuacions de caràcter il·legal, vinculacions d’àrees d’influència i altres informacions que poguessin afectar la reputació dels actors claus que siguin d’interès per a la institució contractant”.  D’aquí que els analistes desglossin el “plantejament per contractar una sèrie de persones, que mitjançant tècniques OSINT i HUMINT (fonts obertes i humanes) recopilin aquesta intel·ligència”. 

Per “garantir la confidencialitat i seguretat”, la Guàrdia Civil ressalta que la Plataforma volia crear “un protocol de seguretat de la informació i la comunicació”. Així mateix incorporava un “control de la identitat digital de les persones que integren l’equip d’investigació”. Per altra banda, es preveia la “signatura d’un acord de confidencialitat amb la institució (el servei d’intel·ligència i informació)”. L’equip el formarien, segons la Guàrdia Civil, “analistes, periodistes d’investigació i experts en seguretat digital”. 

Una placa identificativa del CNI/Quico Sallés
Una placa identificativa del CNI/Quico Sallés

“Metodologia”

Els policies subratllen en el seu informe que la “metodologia proposada consisteix en una anàlisi en profunditat de l’entorn de la institució investigada, que inclou també les persones que la formen”. Així, relaten que es “recopilarà tota la documentació generada per la institució disponible amb fonts obertes i per altres mètodes”.  En darrer lloc, afegeixen “que s’analitzarà la totalitat de les persones de més o menys rellevància de la institució siguin o no responsables directes, especialment aquells que siguin susceptibles de convertir-se en càrrecs electes en les properes eleccions generals”. És a dir, elaborar documents amb informació compromesa de líders polítics unionistes i protegir informativament els independentistes amb operacions de contrainformació i contraintel·ligència.

En aquest marc, la Guàrdia Civil indica que “un cop realitzat aquesta primera anàlisi” els de la Plataforma asseguren que “s’estarà en condicions d’establir estratègies i les metodologies necessàries per començar a extreure informació i intel·ligència amb un impacte en l’opinió pública. El dossier trobat per la Guàrdia Civil, en l’escorcoll a la seu de Plataforma, ha fet especular la policia i presentar-li al jutge Joaquín Aguirre un projecte de CNI català.  “Hem trobat documents a la seu d’aquesta entitat en què s’observa que es pretenia fer tasques d’intel·ligència amb l’objecte de blasmar l’Estat espanyol i aconseguir seguidors del moviment independentista”, sentencia l’agent 66914D de la Guàrdia Civil que signa l’atestat.

Més notícies
L'exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saenz de Santamaria, qui s'hauria acollonit per la participació del Pequeño Nicolás en l'operació Catalunya/Quico Sallés

El Pequeño Nicolás va destapar la guerra entre el CNI i la policia patriòtica

Reportatge: El Pequeño Nicolás va destapar la guerra entre el CNI i la policia patriòtica
Comparteix
EXPEDIENT NICOLÁS (II) | Un nou àudio descarna l'agror entre els serveis d'intel·ligència i la policia patriòtica
Reportatge: El Pequeño Nicolás va destapar la guerra entre el CNI i la policia patriòtica - Mobile
David Madí, en una imatge d'arxiu

La Guàrdia Civil admet que no troba proves contra Madí per a la fiscalia europea

Notícia: La Guàrdia Civil admet que no troba proves contra Madí per a la fiscalia europea
Comparteix
El jutge de la causa Volhov reclamava material per aconseguir la imputació internacional de l’empresari i la policia no se'n surt
Notícia: La Guàrdia Civil admet que no troba proves contra Madí per a la fiscalia europea - Mobile
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias a la foto de família abans del primer consell de ministres

La Moncloa va mantenir Pablo Iglesias al marge del que feia el CNI sobre el Procés

Notícia: La Moncloa va mantenir Pablo Iglesias al marge del que feia el CNI sobre el Procés
Comparteix
La Comissió Delegada d'Intel·ligència mai no es va convocar mentre ell en formava part
Notícia: La Moncloa va mantenir Pablo Iglesias al marge del que feia el CNI sobre el Procés - Mobile
El comissari Villarejo i el seu advocat, en una compareixença/Ricardo Rubio

El jutge salva del cas Villarejo l’energètica on treballa l’excap del CNI

Notícia: El jutge salva del cas Villarejo l’energètica on treballa l’excap del CNI
Comparteix
García Castellón sobreseu la causa contra Iberdrola per l’espionatge a una altra empresa
Notícia: El jutge salva del cas Villarejo l’energètica on treballa l’excap del CNI - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ciencia ficción a octubre 09, 2022 | 18:49
  Ciencia ficción octubre 09, 2022 | 18:49
  Falta afinar un poco los atestados
 2. Icona del comentari de: El cit campejador a octubre 09, 2022 | 18:59
  El cit campejador octubre 09, 2022 | 18:59
  Zzz zzz zzzz
 3. Icona del comentari de: vahh a octubre 09, 2022 | 19:04
  vahh octubre 09, 2022 | 19:04
  La Guardia Civil es a les policies europees el que la Juan Carlos I és a les universitats europees.
 4. Icona del comentari de: GUARRA CHIVÍ a octubre 09, 2022 | 19:13
  GUARRA CHIVÍ octubre 09, 2022 | 19:13
  Aquesta imbecilitat la porten als gens oi?
 5. Icona del comentari de: Gonzalo a octubre 09, 2022 | 19:49
  Gonzalo octubre 09, 2022 | 19:49
  Con lo agarraos que sois los catalanes de la "ceba", es más que probable. Jajaja!
  • Icona del comentari de: Serafí Bandarra i Grataconys a octubre 10, 2022 | 09:40
   Serafí Bandarra i Grataconys octubre 10, 2022 | 09:40
   Lo de "ceba" demuestra su nivel.
   • Icona del comentari de: Gonzalo a octubre 10, 2022 | 15:35
    Gonzalo octubre 10, 2022 | 15:35
    Otro tractoriano con acceso a internet. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a octubre 10, 2022 | 18:31
     Pere Llimonera i Citronell octubre 10, 2022 | 18:31
     La mayoria de los que usted llama tractorianos tienen más dinero que usted.
     • Icona del comentari de: Gonzalo a octubre 10, 2022 | 19:56
      Gonzalo octubre 10, 2022 | 19:56
      No todo en la vida es dinero. Así os va, banda de indigentes mentales.
  • Icona del comentari de: Anònim a octubre 10, 2022 | 10:22
   Anònim octubre 10, 2022 | 10:22
   Carpetovetònic dixit…
 6. Icona del comentari de: JordiP a octubre 09, 2022 | 23:54
  JordiP octubre 09, 2022 | 23:54
  Els noveleros redactors de pomposos i artístics anàlisis polítics sobre Catalunya del servei d'informació de la GC (l'antic servei del Baena-Alexander Dumas) o s'ho empassen tot o no saben el cost que té un servei com el que descriuen. O és que es pensen que els conspirador processistes tenen un generós descompte? Seràn pardalets! Igual pretenen aixecar la camisa del jutge del Volhov! He, he.
 7. Icona del comentari de: fideli a octubre 10, 2022 | 08:19
  fideli octubre 10, 2022 | 08:19
  fora invasors!
 8. Icona del comentari de: Ricard a octubre 10, 2022 | 12:35
  Ricard octubre 10, 2022 | 12:35
  Els castellans amb 70.000 euros no bellugen un dit, i nosaltres muntarem un Mossad, oi? S'ha de ser miserable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa