El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els independentistes de la Mesa de Torrent, absolts

Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit absoldre els membres independentistes de la Mesa del Parlament que presidia Roger Torrent. Així ho ha resolt aquest matí el president del tribunal jutjador, Carlos Mir, que signa així la seva darrera sentència com a magistrat en actiu abans de passar a la jubilació, i Francisco Segura. El Tribunal ha convocat a les parts a les deu del matí per comunicar-los la resolució i lliurar els arguments amb els que basa l’absolució. La sentència arriba poc més d’un mes i mig des que va acabar la vista oral, tot i que el president del tribunal va demanar paciència als implicats perquè la sentència “no era fàcil”. La resolució compta amb un vot particular contrari, és a dir, que considera que van delinquir amb una desobediència, que signa la magistrada Marta Pesqueira,

D’aquesta manera, l’expresident de la cambra catalana i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent, l’exvicepresident Josep Costa, i els exsecretaris Ariadna Delgado i Eusebi Campdepadrós queden exonerats de l’acusació de desobediència que sustentaven el ministeri fiscal i l’acusació popular de Vox. A tots quatre, se’ls demanaven penes d’inhabilitació per un delicte de desobediència en entendre que havien permès, com integrants de la Mesa, la tramitació de dues propostes de resolució -una de reprovació a la monarquia espanyola i l’altra de suport al dret a l’autodeterminació- que el Tribunal Constitucional havia declarat nul·les. 

La convicció dels magistrats és que no van cometre un delicte desobediència per manca de “mandat clar i específic” a les providències del Tribunal Constitucional dels dies 10 i 16 d’octubre de 2019. De fet, els magistrats consideren que “aquelles providències permetien més d’una interpretació”. Així mateix, la resolució inclou que “no hi va haver dol, perquè no ha quedat acreditat que els acusats tinguessin coneixement i volguessin desobeir els mandats del Tribunal Constitucional“. La majoria del tribunal jutjador entèn que els quatre acusats van seguir les indicacions del secretari general del Parlament i del Lletrat Major, en canvi la magistrada Marta Pesqueire, en el seu vot particular, considera que sí que van cometre una desobediència. 

Rogert Torrent i Adriana Delgado abans de començar el judici/ D.Zorrakino.
Roger Torrent i Adriana Delgado abans de començar el judici/ D.Zorrakino.

Una intepretació teleològica

El tribunal fa i, es va vanta de fer, una “interpretació teleològica” -és a dir, de conjunt-, i “no estrictament literal o formal,”. Per tant, conclouen que “es pot entendre- i no és arbitrari- que el que realment estava prohibit pel Tribunal Constitucional era continuar el procés polític d’independència iniciat en la Resolució 1/XI de 9.11.2015 del Parlament de Catalunya, i voler materialitzar o exercir l’autodeterminació, és a dir, la secessió de Catalunya, així com continuar rebutjant al rei Felip VI- persona inviolable constitucionalment- per haver pronunciat un discurs arrel del fets de  l’1 d’octubre de 2017”.

Amb aquesta premissa, els togats consideren que les resolucions que es van tramitar tenien una “perspectiva ex ante, senzillament només es volia parlar de l’autodeterminació com a mera proclama política, de futur, però sense intenció de materialitzar-la, en una nova legislatura, la XII, després de noves eleccions; i que res a veure tenia amb l’anterior  legislatura XI del Parlament de Catalunya”. D’aquesta manera, el TSJC intepreta al TC incidint que els diputats “no volien a dur a terme un procés de desconnexió de l’Estat espanyol ni iniciar un procés per a la creació d’un estat català independent”. “Tot això tenint en compte les nombroses resolucions del Tribunal Constitucional anterior a l’inici del Procés que permetien parlar del dret de decidir en abstracte”, destaca la resolució.  

Part dispositiva de la sentència del TSJC que absolt els membres indepedentistes de la Mesa que presidia Roger Torrent/QS
Part dispositiva de la sentència del TSJC que absolt els membres indepedentistes de la Mesa que presidia Roger Torrent/QS

Sense dol i el mail

Així mateix, la sentència assegura que els membres de la mesa acusats van actuar sense dol. “En cap cas es pot  parlar de que concorri el tipus subjectiu, el dol directe, que els acusats tinguessin coneixement i volguessin desobeir el mandat del Tribunal Constitucional”. Un marc en què els togats consideren que no és “possible castigar el delicte de desobediència funcionarial per imprudència, en  no venir tipificada expressament pel legislador, segons sustenta l’article 12 del Codi Penal. “Tampoc és possible en aquest delicte el dol eventual, segons la doctrina tradicional del Tribunal Suprem, doncs el tipus objectiu exigeix que “es negaren obertament a donar el degut compliment a resolucions judicials, decisions o ordres de l’autoritat superior” de manera que s’exigeix “dol directe” en aquest delicte, que no es dona en el cas d’actuacions”, raonen els magistrats.

Per altra banda, el tribunal té molt present la seqüència temporal dels fets per bastir la manca de voluntat de la desobediència. Així recull la tesi exposada per les defenses del famós mail que va arribar després d’aprovar una de les propostes de la resolució. És a dir, que famós correu que la “Secretària del Ple del Tribunal Constitucional va intentar enviar a les 9,55h no va arribar mai a aquella hora perquè quan l’Alt Tribunal va enviar a la bústia dels serveis jurídics les resolucions dictades aquell dia, va adjuntar també tota la documentació annexa que, per l’excés de capacitat, va provocar que el sistema no permetés la sortida del correu”. “Això va donar lloc a que precisament a les 10:08 h., la Secretària del Ple del Tribunal Constitucional remetés novament un correu en el que manifestava repetimos el correo solo con las Providencias doncs l’inicial correu de les 9,55h els havia estat retornat i figurava com a no entregat degut a l’excés del pes de la documentació adjunta”, recull la sentència. Una seqüència temporal que va permetre aprovar les resolucions abans de la notificació informal per mail.  

De qüestions prèvies i del fons

El tribunal arriba a la conclusió que no s’han vulnerat els drets fonamentals tal i com s’havia defensat en les denses qüestions prèvies del primer dia de la vista. Així mateix, en base el relat fàctic també entèn que no s’ha acreditat la voluntat de desobeïr. En aquest marc, raona que les adminissions a tràmit es van fer abans que els membres de la Mesa de la cambra rebessin de forma fefaent les diligències del Tribunal Constitucional , i per tant, no estaven advertits de manera personal. També ressalta que en la sessió de la Mesa que es va aprovar el tràmit d’una de ls resolucions ni tan sols hi era present la inculpada Adriana Delgado. Per tant, conclou que no es donen els elements del tipus. 

Els magistrats també fan una anàlisi sobre les qüestions prèvies al·legades a l’inici de la vista oral, que fins i tot, incloïen recusacions dels integrants del tribunal. De fet, aquest judici ha estat el paradigma dels entrebancs fins al punts que el mateix president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, es va haver d’apartar, i posteriorment Carlos Ramos, perquè la seva participació en el tribunal jutjador no garantia la imparcialitat que requereix un judici penal. Les seves opinions contra el procés en van ser l’argument. Costa, fins i tot, va abandonar la vista oral argumentant que el judici era un “simulacre”.

En aquest marc, cal recordar que fa just una setmana el Tribunal Suprem va anul·lar la sentència condemnatòria als integrants de la Mesa que presidia Roger Torrent, al·legant que la presència de dos dels magistrats contaminava la causa perquè havien participat en el tràmit d’admissió de les querelles de fiscalia. El TSJC està pendent d’acordar una nova data per celebrar el nou judici. El tribunal qualificia i defineix la “inviolabilitat parlamentària” com “l’exclusió de la jurisdicció ordinària llevat de la constitucional” i sostè que en el cas no s’hi adiu i els mateixos magistrats demanen esperar el resultat de les resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans ja interposades en aquest cas quan es va prohibir debatre per tal de variar, si és el cas, la doctrina del Tribunal Constitucional actual que no els dona la raó.

L’acusació argüida pel ministeri fiscal -que ha utilitzat el judici com una protesta contra la desjudicialització i va titllar els acusats de “casta”- i Vox, com acusació popular, es basava en la tramitació de dues propostes de resolució que el Tribunal Constitucional hauria declarat al marge de la llei. En concret, una sobre el dret a l’autodeterminació i, una segona, de reprovació a la monarquia espanyola. Les defenses van al·legar que no van cometre desobediència perquè no van ser requerits ni en temps ni forma i, a més, per protegir la llibertat d’expressió de la cambra catalana i els seus diputats.

Eusebio Campdepadrós, amb els seus advocats Jordi Pina i Míriam Company i Josep Costa a l'extrem/D.Zorriko
Eusebio Campdepadrós, amb els seus advocats Jordi Pina i Míriam Company i Josep Costa a l’extrem/D.Zorriko

Penes dures que no queden en res, però un vot particular

El ministeri públic demanava una condemna per desobediència greu al president Torrent, el vicepresident Josep Costa i l’exsecretari primer. La pena, un any i 8 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa. Pel que fa la secretària tercera, Adriana Delgado, la fiscalia vol una condemna de 16 mesos d’inhabilitació i 24.000 euros de multa. Finalment, els acusats no han estat condemnats. Amb aquesta absolució s’obre una nova via amb un recurs davant el Tribunal Suprem.

El vot particular de la magistrada Marta Pesqueira, en canvi, considera que calia condemnar els independentistes perun delicte de desobediència. La togada interpreta que van ser advertits de la seva obligació d’abstenir-se de realitzar qualsevol actuació tendent a donar compliment als incisos impugnats de la resolució així com el seu deure de paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directa o indirectament suposés ignorar les sentències del TC 259/15, 136/18 y 98/19”.  Per això conclou que calia condemnar-los penes de multa de entre cinc i 10 mesos; i de inhabilitació especial per treball o càrrec públic d’entre un any i quatre mesos i un any i vuit mesos.  

Més notícies
Vista de la sala de vistes al judici dels membres independentistes de la Mesa de Torrent/D.Zorrakino. POOL / Europa Press
05/10/2022

El TSJC dictarà sentència a la Mesa de Torrent dimecres

Notícia: El TSJC dictarà sentència a la Mesa de Torrent dimecres
Comparteix
La Sala Penal convoca personalment als processats
Josep Costa, amb toga, al judici de la Mesa de Roger Torrent /D.Zorrakino. POOL / Europa Press

El TSJC recula i retira a Costa la condemna a pagar les costes judicials d’un recurs

Notícia: El TSJC recula i retira a Costa la condemna a pagar les costes judicials d’un recurs
Comparteix
Nova resolució a favor de l'exvicepresident del Parlament en el judici a la Mesa de Torrent
Lesmes i Barrientos / ACN

Lesmes s’afegeix a l’ofensiva contra Josep Costa

Notícia: Lesmes s’afegeix a l’ofensiva contra Josep Costa
Comparteix
El ple del Consell General del Poder Judicial espanyol tomba les recusacions de l'exvicepresident del Parlament
Part superior de la façana del Tribunal Suprem, el 2 de novembre de 2018 / ACN

El jutge del CNI inflama la crisi al TSJC amb la destitució d’una magistrada catalanista

Notícia: El jutge del CNI inflama la crisi al TSJC amb la destitució d’una magistrada catalanista
Comparteix
La sentència obligarà Núria Bassols a deixar la presidència de la secció 4ta del Contenciós Administratiu

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Independentista a novembre 23, 2022 | 10:26
  Independentista novembre 23, 2022 | 10:26
  Millor. Encara que em sembla que aquesta absolució serà moneda de canvi.
  • Icona del comentari de: Jeroni Munyós a novembre 23, 2022 | 12:06
   Jeroni Munyós novembre 23, 2022 | 12:06
   És el sistema espanyol. Fan un "segrest" i després en demanen el rescat i alhora la UE i els tribunals internacionals el hi fan pressió. La qüestió és intentar desestabilitzar, desmoralitzar, atemorir, fer perdre temps i diners a "l'enemic". Això, company, és el lawfare que fa servir el poder judicial espanyol per a intentar preservar allò que en diuen amb sornegueria espanyola, unitat d'Espanya i que és una fal·làcia com una casa, car "Espanya" des del 1587 ha vist com se li han separat sense aturador un fotimer de territoris que, ai las, eren "inseparables" d e la unitat d'Espanya. Fins i tot durant el regnat de "l'emeritus campetchanus" l'any 1976 se li va separar la 52a província espanyola, tema encara no resolt el 2022 i de la qual encara segons l'ONU Espanya en té responsabilitats administratives sobre aquest territori.
 2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, castigo de supremacistas, terror de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) a novembre 23, 2022 | 10:34
  Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, castigo de supremacistas, terror de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) novembre 23, 2022 | 10:34
  Ni el TEDH, ni el TJUE, ni naa... Que mala suerte tienen y van a tener, mas aun en el futuro, los separatas suprematas inventa_patrias del Movimiento del Nacional Catalanismo: ya nadie, o casi nadie, excepto algunos fantasiosos totalitarios como ellos, les presta la mas mínima atención en la UE, el resto de Europa, o en toda la Galaxia... Tampoco los políticos, ni los Tribunales y jueces, se creen ya sus patrañas, porque poco a poco se va desvaneciendo la sociedad Europea, que ha sido tradicionalmente y durante siglos, racista, xenófoba, antiespañola, supremacista y dominada por el discurso de siglos de Leyenda Negra contra España... Sea por lo que sea, por el Nuevo Orden mundial, necesidad de mayor cohesión política y económica europea, desafío de otras potencias, mayor tolerancia y apertura mental en una sociedad occidental cada vez mas tolerante y abierta (y mas T0NTi-W0Ki también), u otras razones, todos estos enormes prejuicios, que ya tienden a desaparecer poco a poco, hacen que ya ni los tribunales ni políticos que antes emitían sentencias y decisiones prejuiciosas apoyando a terroristas y secesionistas demagogos y populistas, les apoyen o den la razón ahora que han comprendido la verdad y la realidad... Y, la verdad y la realidad son que los movimientos periféricos nacionatas inventa patrias españoles, nacieron al albur de penosas y apestosas ideologías -hoy proscritas de la sociedad y la política- desde el final del siglo XIX y durante los siglos XIX-XX; y que llevaron a las terribles Guerras Mundiales en la primera mitad del siglo anterior. Ya todos saben que estos movimientos nacieron contaminados por el populismo, racismo, supremacismo, xenofobia, sectarismo, totalitarismo, e imposturas y falsificaciones históricas y culturales que se exponían y vendían con dosis insoportables de maniqueismo, sofistica y Demagogia Barata... Su formula y métodos no han cambiado mucho, todo hay que decirlo; y últimamente han tenido cierto auge desde la Crisis financiera e inmobiliaria que afecto al globo desde el 2007, y que fue particularmente cruda en España... Pero, hoy día las sociedades Europeas ya están al tanto de todas estas características; mientras que antes las desconocían o miraban a otro lado, precisamente por esos prejuicios, supremacismo, racismo y Leyenda Negra imperantes en ellas... Hoy ya N0 es así, y las repercusiones y cambios de óptica en las cámaras de Políticos y en los Tribunales de Justicia Europeos e Internacionales N0 se han hecho esperar, a partir de la segunda década de nuestro siglo XXI; y esa es y será la tónica en el futuro... Sería, por ejemplo, impensable hoy, que Francia continuara a ser el Santuario de Terroristas que fue en el pasado para perjudicar a España; no imposible, pero muy difícilmente podría justificarse hoy y volver a darse... y lo miso ocurre en las instancias políticas y Judiciales de toda Europa, poco a poco.; y todo esto en detrimento de los separatas suprematas y en beneficio de la Democracia y el Estado de Derecho... "ho sento molt, perdoneu, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Adéu!
  • Icona del comentari de: Pere Mandarina a novembre 23, 2022 | 17:01
   Pere Mandarina novembre 23, 2022 | 17:01
   Pero tu te crees que vamos a perder el tiempo leyendo tus idioteces? Mira que os gusta perder el tiempo y la energia a los ñordos en esta web.
 3. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 10:57
  Gonzalo novembre 23, 2022 | 10:57
  No veas con la justicia franquista...será posible? Jajaja! Estáis contentos o también os quejareis de algo? Jajaja!
  • Icona del comentari de: A en Gonza a novembre 23, 2022 | 11:22
   A en Gonza novembre 23, 2022 | 11:22
   Aquest paio fanfarró cada vegada que una operació del lawfare espanyol resta en no res, encara se'ns en fot. Que des de fa més de cinc anys (i més) els judicis lawfare, operacions de matinada, trampes, informes tacito. persecució, infiltrats... caiguin i restin en no res son proves de la mala praxi, prevaricació, abús de poder i malversació en coses inútils, i que no serveixen per a res, de fons públics. A banda del temps que fan perdre i de l'angoixa que fan passar durant mesos i anys a les seves víctimes i famílies. Gonzalo ens denota el seu nivell, el de la claca xovinista del miserable estat espanyol. Malgrat la seva ignomínia i no aconseguiran frenar el procés cap a la independència.
   • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 12:40
    Gonzalo novembre 23, 2022 | 12:40
    ??????? pero piltrafillas, de verdad os creíais que el estado no iba a defenderse y luego atacar a todo aquel que ponga en peligro la integridad territorial de la nación? Jajaja! Pero que tiernecitos sois. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 13:33
     Gonzalo novembre 23, 2022 | 13:33
     No veas con la justicia franquista... será posible? Jajaja! Estáis contentos o también os quejareis de algo? Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gentuza made in spain a novembre 23, 2022 | 17:03
     Gentuza made in spain novembre 23, 2022 | 17:03
     Que nación atontao? La nación espanola existirá en matrix, no en la vida real.
     • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 19:05
      Gonzalo novembre 23, 2022 | 19:05
      Vaya..entonces la UE es Matrix. La ONU es Matrix. Jajaja! Pobres indigentes mentales. Menuda empanada mental arrastrais. Jajaja!
      4
      Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 19:05 5
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 23, 2022 | 19:34
     Pere Llimonera i Citronell novembre 23, 2022 | 19:34
     España es un país y si quieres un reino, que verguenza da, pero no es una nación te pongas como te pongas. La meva nació té una llengua pròpia, una cultura pròpia i una bandera propia, molt més antiga que la rojigualda, que us vàreu inventar al segle XIX. Tu deus pertànyer a la nació castellana, ni millor ni pitjor, diferent.
     • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 23, 2022 | 21:36
      Pere Llimonera i Citronell novembre 23, 2022 | 21:36
      Deja ya de Suplantar mi Nombre para escribir sandeces de Falsa Bandera, TRoLL separata supremata... ToDos pertenecemos a la misma Nacion en este foro, TRoLL-ete Usurpa Nombres del Nacional Catalanismo separata supremata inventa patrias; N0 puedes negarlo... España es un país y un reino, que verguenza da que N0 losepas, tarugo; y es una nación te pongas como te pongas, porque ademas de los motivos Histoicos, raices, relaciones, cultura, Lenguas/s etc, así lo han V0Tado sus ciudadanos... La teva nació espanyola té una llengua pròpia (i altres regionals), una cultura pròpia molt més antigas que la Bandera... i també té una bandera propia: la rojigualda, que es và a crear al segle XIX.. (Antes había otra Trolete, pero se cambio, porque N0 se distinguía muy bien de lejos en los Navíos españoles que la portaban en el Mar; y se eligieron los colores porque eran mas llamativos y podían verse mejor de lejos; y ademas en honor a la Corona de Aragón, al ser sus colores y parte esencial de España).. Tu, TRoLL-ete usurpaNombres, deus pertànyer a la nació Espanyola, ni millor ni pitjor, diferent de la Gabatxa, o Italiana, etc. ... Cuando vas de viaje a Australia, Japón, o Escocia, en UK, tú N0 dices que vienes de Narnia, sino de España, y presentas tu pasaporte español... y hasta la 'Emeterita' y los bomberos saben que eres un TRoLL independenciero del Nacional Catalanismo inventa patrias que usurpa mi nombre y el de otros comentaristas todos los días y plagia mis comentarios y los modifica con chorradas y escribe T0NTaas, dejando clara la "Etica" o falta de ella del Movimiento y el Régimen separata... Apa, TRoLL_ete, Siau!
      4
      Icona de dislike al comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 23, 2022 | 21:36 1
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 23, 2022 | 11:29
   Luisnomeacuerdo novembre 23, 2022 | 11:29
   CoÑo, Gonzalo y la espapañola? Quiero decir con ello nosotros que hemos de hacer estar contentos o quejarnos y tal? CoÑo, Gonzalo no sé que hacer, CoÑo. Anda échame un mano y tal. CoÑo.
  • Icona del comentari de: Ha !, ha !, ha ! a novembre 23, 2022 | 12:08
   Ha !, ha !, ha ! novembre 23, 2022 | 12:08
   A més de xovinista espanyol de pa sucat amb oli, bufat i repel·lent és cínic.
  • Icona del comentari de: Gonçal possa't a treballar a novembre 23, 2022 | 17:02
   Gonçal possa't a treballar novembre 23, 2022 | 17:02
   Lo mejor es que seguro que te jode, que vida más triste la tuya jajajaja
   • Icona del comentari de: Ha, ha, ha, ha a novembre 23, 2022 | 19:13
    Ha, ha, ha, ha novembre 23, 2022 | 19:13
    No t'ho creguis, de moment redactar informes i atestats falsos per al consum de fiscals espanyols afinadors lawfare li rendeix i fins i tot Espanya li agrairà els serveis prestats amb alguna medalleta... Però, se li acaba la feina a mig termini, això sí.
 4. Icona del comentari de: Ricard a novembre 23, 2022 | 11:09
  Ricard novembre 23, 2022 | 11:09
  Mèrit del Lletrat Costa, que va deixar en evidència moltes persones, per dir-ho d'alguna manera, que deien ser jutges.
 5. Icona del comentari de: Independence Process a novembre 23, 2022 | 11:25
  Independence Process novembre 23, 2022 | 11:25
  La sentència era fàcil, el que no era fàcil i doncs era difícil era seguir les "directrius" "unidad-de-Espana-por-encima-de-todo-lawfare" del poder judicial espanyol. La resta fum. fum, fum espanyol.
 6. Icona del comentari de: Gecko a novembre 23, 2022 | 11:34
  Gecko novembre 23, 2022 | 11:34
  Tal com dèiem, mentre els xovinistes espanyol ho intentaven negar i amagar amb el seu "estado de derecho" de fireta, fer resolucions Parlamentàries sobre el dret a l'autodeterminació i sobre la monarquia espanyol no és cap infracció de cap llei. Solament ha estat una maniobra del poder judicial espanyol lawfare, de mesos i anys per a empaitar i emprenyar unes persones lliures i innocents en nom de la pretesa i fal·laç unitat d'Espanya. Res més.
 7. Icona del comentari de: El cit campejador a novembre 23, 2022 | 11:35
  El cit campejador novembre 23, 2022 | 11:35
  Indepres, vaya chollo tenéis con Pedro Sánchez...
 8. Icona del comentari de: El cit campejador a novembre 23, 2022 | 11:37
  El cit campejador novembre 23, 2022 | 11:37
  Aunque la noticia del día, que este periódico no da cancha es esta: El Suprem britànic nega que Escòcia pugui celebrar un referèndum sense l'aval de Londres. Los ingleses son unos fachas y no respetan los derechos fundamentales.. jua ju jua. Dignitat.
 9. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 11:43
  Gonzalo novembre 23, 2022 | 11:43
  Por cierto.....el tribunal inglés ha dicho que escocia no tiene derecho a realizar un referéndum de secesión unilateral. A ver cómo transforman esta noticia aquí para que crea la gente que es algo positivo para la causa separatista.
 10. Icona del comentari de: Josep Et felicito, savi i valent a novembre 23, 2022 | 11:53
  Josep Et felicito, savi i valent novembre 23, 2022 | 11:53
  Si Josep Costa hagués estat l'advocat dels presos polític, i no aquells advocats que deien amén a to i que sols ploraven quan veien el seu fracàs, que diferent que hauria anat tot. Josep Et felicito, savi i valent.
  • Icona del comentari de: A 'et felicito, savi i valent' a novembre 23, 2022 | 13:02
   A "et felicito, savi i valent" novembre 23, 2022 | 13:02
   A vegades a la vida hi ha moments en que coincideixen diverses accions alhora, algunes cercades expressament, altres te les trobes i hom es troba en el lloc adient. Malgrat que en el fons penso com tu, no hem d'ignorar algunes coses, el judici farsa de Marchena penso que ingènuament va agafar de sorpresa als advocats de les defenses, crec que creien que anaven a un judici normal amb totes les garanties internacionals i per una altra banda semblava que els acusats o la majoria dels set polítics i els dos activistes socials, malgrat tot també "confiaven" amb la justícia... Espanyola, si més no de vell antuvi. En el cas de Costa al qual aplaudeixo molt, ha pogut fer la seva feina amb més coneixement i l'experiència de tots els judicis lawfare que hi ha hagut a rel de 14N2014, 1O2017 etc, per una altra banda ell és advocat i va decidir encertadament defensar-se ell mateix, Costa no té cap càrrec polític, tampoc pertany crec a cap partit polític en concret, a més a més els càrrecs que li imputaven feien riure, o plorar, encara més que altres causes, a qualsevol persona demòcrata... Sigui com sigui ha fet una molt bona feina, ha beneficiat connacionals seus i en beneficiarà encara més. Confiem molt que el seu exemple el segueixin les víctimes i els advocats defensors de totes les causes pendents del lawfare espanyol. El procés engegat cap a la independència, continua. Gracies, Josep Costa.
 11. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 23, 2022 | 12:10
  Luisnomeacuerdo novembre 23, 2022 | 12:10
  CoÑo, Gonzalo, esta notícia no merece que le saques tu güevo y tu gata Flora y tal? CoÑo.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 13:10
   Gonzalo novembre 23, 2022 | 13:10
   Cuando no suplentes nicks, lo haré, pedazo de aborto.
   • Icona del comentari de: Gonzalo el psicopata a novembre 23, 2022 | 17:05
    Gonzalo el psicopata novembre 23, 2022 | 17:05
    Pero con cuantos nicks firmas gonzalo? El citronell, el doctor, el luisito, se nota que eres un pobre trastornado.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 19:10
     Gonzalo novembre 23, 2022 | 19:10
     ?????????? y habla de trastornado alguien que se puso un huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreaba andapandanchia. Jajaja!
     • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 23, 2022 | 19:22
      Luisnomeacuerdo novembre 23, 2022 | 19:22
      CoÑo, Gonzalo no me fallas, yo ya me lo pensaba y tal que hoy sacarias tu reluciente y sobao güevo con tantos comentarios y tal que has redactado, lo habias de sacar en algun momento, anda, majo ahora solo te falta comentar lo de tu gata y tal. CoÑo. Somos muy previsibles nosotros, como nuestra querida EspaÑa y tal. CoÑo.
 12. Icona del comentari de: bs a novembre 23, 2022 | 12:51
  bs novembre 23, 2022 | 12:51
  la nyordería paga els favors als botiflers llepaculs erñ
  • Icona del comentari de: SB a novembre 23, 2022 | 13:35
   SB novembre 23, 2022 | 13:35
   Tu saps què escrius o ets un patètic xovinista espanyol de falsa bandera ? Ens ho pots aclarir ?
 13. Icona del comentari de: Vicenç Gaiols a novembre 23, 2022 | 13:32
  Vicenç Gaiols novembre 23, 2022 | 13:32
  Com molt bé diu Costa : "El mer fet d’haver promogut i celebrat el judici ja és un atemptat contra la democràcia i la separació de poders" i "La lluita no era per una absolució personal, sinó per la sobirania del Parlament".
 14. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 23, 2022 | 21:29
  Luisnomeacuerdo novembre 23, 2022 | 21:29
  Veis tractorianos como el imperio impone su justicia en las colonias, y vosotros a callar y obedecer. Todo en orden. Para mi alter ego lazinazi a ver si te esmeras un poco más que eres más simple que una olla de coles, se nota que eres un simplón amargado.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa