El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una bústia de correu plena, clau en el judici de la Mesa de Torrent
  • CA

Una bústia plena del servei del correu electrònic del Parlament podria aclarir el cas de la Mesa del Parlament. Així s’ha constatat aquesta tarda en la segona jornada del judici dels membres independentistes de la Mesa que presidia Roger Torrent. La història ha estat detallada en la declaració com a testimoni de l’exlletrat major del Parlament Joan Ridao, que ha relatat el cas d’una moció de la CUP –en l’arrel d’aquest judici per desobediència–, que es va suspendre pel Tribunal Constitucional un cop ja havia estat votada. 

En concret, Ridao ha explicat que la notificació del Tribunal Constitucional va arribar després de la votació perquè la primera comunicació enviada va ser retornada automàticament pel sistema informàtic perquè la bústia estava saturada i no podia assumir la documentació que tenia adjunta. Un informe dels serveis tècnics del Parlament aportat al sumari avala aquest relat de Ridao. Aquest fet ja havia estat apuntat pels membres de la Mesa de partits unionistes que han passat per l’estrada aquesta matí. Ridao també ha criticat, igual que l’exsecretari general del Parlament Xavier Muro, que el Tribunal Constitucional no sigui clar en la seva doctrina. Tant Muro com també l’exlletrat major Antoni Bayona han manifestat que les mocions eren merament declaratives i que no es podia entendre que vulneressin resolucions del Tribunal Constitucional.

De la CUP al mail

El fets es remunten al 28 d’octubre del 2019, quan l’aleshores subgrup parlamentari de la CUP va registrar al Parlament una moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre l’autogovern. L’apartat 1 del text contenia la declaració que deia: “El Parlament de Catalunya expressa la seva voluntat d’exercir de forma concreta el dret d’autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català”. Aleshores, la Mesa del Parlament va decidir, amb data del 29 d’octubre del 2019, admetre a tràmit la moció i desestimar les peticions de reconsideració amb una resolució motivada. 

El text dels cupaires tenia el primer apartat polèmic per a les formacions unionistes. Tant Ridao com Muro van entendre, i així consta en les actes, que “inadmetre aquest apartat de la moció seria excessiu atesa l’ambigüitat del text”. Fins i tot el  secretari segon de la Mesa, el socialista David Pérez, va manifestar que tenia “bastants dubtes sobre si s’està referint a aspectes de resolucions declarades inconstitucionals pel TC”. Un extrem que ha avançat en el seu testimoni d’aquest matí. Finalment, la Junta de Portaveus va incloure el text per a debat i deliberació al ple del Parlament del dia 12 de novembre del 2019. Però es van presentar incidents d’execució per part de l’Advocacia de l’Estat contra la resolució, malgrat que els lletrats defensaven la validesa de la proposta. 

Arribats el 12 de novembre, el secretari general estava de baixa i va assumir el relleu el lletrat major de la cambra, Joan Ridao. Es va avançar l’ordre del dia i es va acordar que fos a primera hora del debat i votació. A les deu i cinc, es va procedir a la votació del punt número 1 de la moció, que va ser aprovada per 61 vots a favor. Abans, l’aleshores portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa va preguntar si havia arribat un requeriment del Tribunal Constitucional, moment en què el president Torrent va preguntar expressament a Ridao si havia arribat algun requeriment del TC. La resposta va ser negativa. Pocs minuts després de la votació, el lletrat major va informar que a les 10.08 s’havia rebut la comunicació per part de la secretaria del ple del Tribunal Constitucional, a través del correu electrònic. Havia arribat més tard que la votació. 

Eusebio Campdepadrós, amb els seus advocats Jordi Pina i Míriam Company i Josep Costa a l'extrem/D.Zorriko
Eusebio Campdepadrós, amb els seus advocats Jordi Pina i Míriam Company i Josep Costa a l’extrem/D.Zorriko

Un historial informàtic 

Un informe dels serveis tècnics aclaria la trigança de la comunicació del TC i posava en evidència el grup de Ciutadans, que sabia abans que la cambra que arribaria una comunicació del tribunal. El correu que la secretaria del ple del TC va intentar enviar a les 9.55h no va arribar mai a aquella hora per una senzilla raó: quan el Tribunal Constitucional va enviar a la bústia dels serveis jurídics les resolucions dictades aquell dia, va adjuntar també tota la documentació annexa que, per l’excés de pes, va provocar que el sistema no permetés la sortida del correu

Això va donar lloc al fet que, just a les 10.08 hores, la secretaria del ple del TC remetés novament un correu en què manifestava “repetimos el correo solo con las Providencias”, doncs l’inicial correu de les 9.55 hores els havia estat retornat i figurava com a no entregat degut a l’excés del pes de la documentació adjunta, que no va arribar fins a les 10.09 h, a les 10.34 h i les 13.18 h. De tota manera, Ridao ha subratllat que aquestes comunicacions no són vàlides a efectes processals fins que no arriben per correu ordinari. Per la seva banda, Eduard Bayona, també exlletrat major del Parlament, ha defensat la legalitat de les mocions.

Més notícies
jes?s Maria Barrientos, en un moment de la vista amb l'engaxada amb els lletrats
Costa demana al fiscal que actuï contra el president del TSJC per incomplir la Constitució
Notícia: Costa demana al fiscal que actuï contra el president del TSJC per incomplir la Constitució
Comparteix
L'exvicepresident reclama complir la recusació
Torrent proposa Ridao per ser lletrat major del Parlament
Notícia: Torrent proposa Ridao per ser lletrat major del Parlament
Comparteix
La Mesa tractarà dijous el nomenament i previsiblement serà aprovat
Lesmes i Barrientos / ACN
El president del TSJC: “Els jutges no deuen res al poder polític”
Notícia: El president del TSJC: “Els jutges no deuen res al poder polític”
Comparteix
Jesús Maria Barrientos carrega contra la desjudicialització i es vanta de la feina del poder judicial contra el Procés
L'exvicepresident del Parlament Josep Costa saludant els manifestants independentistes en sortir del TSJC, el passat octubre/ACN
El TSJC tira pel dret i designa un advocat per a Costa contra la seva voluntat
Notícia: El TSJC tira pel dret i designa un advocat per a Costa contra la seva voluntat
Comparteix
L'exvicepresident del Parlament avisa que el tribunal "prejutja" i vulnera el dret a la pròpia estratègia

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Raül a octubre 06, 2022 | 19:53
    Raül octubre 06, 2022 | 19:53
    La clau de la defensa és que per ordre del TC es persegueix als representats escollits del poble per complir la seva funció; representar al poble. La resta és adherir-se al marc mental Ñ de la repressió.
  2. Icona del comentari de: Independentista a octubre 06, 2022 | 20:21
    Independentista octubre 06, 2022 | 20:21
    Ara no voldran condemnar-lo?. Aixó fa pudor de socarrim
  3. Icona del comentari de: gatemprenyat a octubre 06, 2022 | 20:29
    gatemprenyat octubre 06, 2022 | 20:29
    No, un mail no és la clau de res. La clau és no reconèixer el tribunal ni la farsa de judici.
  4. Icona del comentari de: El cit campejador a octubre 06, 2022 | 20:32
    El cit campejador octubre 06, 2022 | 20:32
    Es cutrillo. Ahora resulta que los indepes se quieren salvar porque había 7n buzón del servidor lleno. No porque no quisieran desobedecer a un tribunal fascista y colono... No, por un jodido buzón de un servidor. Vaya cagones....
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a octubre 06, 2022 | 21:22
      Pere Llimonera i Citronell octubre 06, 2022 | 21:22
      Se trata de poner en evidencia que esto es una farsa de juicio político. España ya no puede caer más bajo.
  5. Icona del comentari de: Joan a octubre 06, 2022 | 20:49
    Joan octubre 06, 2022 | 20:49
    Ah! que intel.ligents. El Sr. Ridao, pare de l'antic "nou estatut" recaragolat i retallat, resulta que junt amb els lletrats, afirma "que la notificació va arribar després". Això vol dir que si arriba a temps, el barbut i els seus no haguèssin fet la cosa. I així, fent-se els miseràbles, diuen "a mi, que me registren"! com diuen els castellans.
  6. Icona del comentari de: Un català desconnectat de fa anys d'Espanya a octubre 06, 2022 | 20:50
    Un català desconnectat de fa anys d'Espanya octubre 06, 2022 | 20:50
    L'objectiu del lawfare espanyol, o guerra judicial espanyola, és fer perdre el temps i diners, perjudicar, emmerdar, humiliar, fer-ho passar malament, no legitimar i escarmentar catalans significatius o anònims, en nom de la fal·làcia espanyola de la unitat indivisible d'Espanya (Una cínica i perversa "unitat" que pateix separacions des de l'any 1587...). Si encara no ho veieu o no ho teniu clar, demaneu hora a ca l'oculista. Cap agressió espanyola sense resposta pacífica i no violenta.
  7. Icona del comentari de: Delfí Artós a octubre 06, 2022 | 20:56
    Delfí Artós octubre 06, 2022 | 20:56
    Els catalans no podem fer seguidisme ni seguir les bajanades del lawfare espanyol, al nostre Parlament s'ha de poder parlar de tot inclús d'Autodeterminació i del borbó espanyol, independentment de si una bústia de correu era plena o buida. Bravo per en Costa !
  8. Icona del comentari de: Guillem.? a octubre 06, 2022 | 22:31
    Guillem.? octubre 06, 2022 | 22:31
    Quina pena que fan humiliant-se perque els perdonin. L'unic amb dignitat, en Josep Costa.Aquest si que em representa. Aquest son els que diuen avançar cap a la independencia? Colla de venuts
  9. Icona del comentari de: Jaux a octubre 06, 2022 | 23:38
    Jaux octubre 06, 2022 | 23:38
    Costa el millor
  10. Icona del comentari de: Aneualamerda a octubre 06, 2022 | 23:46
    Aneualamerda octubre 06, 2022 | 23:46
    Tota fent cas del que diu el estado terrorista. Quina colla de covards vebuts esteu fets tots plegats. Us passarem pel damunt.
  11. Icona del comentari de: Jaume a octubre 07, 2022 | 03:20
    Jaume octubre 07, 2022 | 03:20
    A ERC els hi esta funcionant molt be la taula de rendicio, es nota
  12. Icona del comentari de: Gonzalo a octubre 07, 2022 | 04:19
    Gonzalo octubre 07, 2022 | 04:19
    A los diputados del parlamento regional se les paga para que mejoren la vida de sus conciudadanos, no para que estén todo los días con pajillas mentales y con proposiciones declarativas. Son los políticos mejor pagados de toda España, y no pegan ni un palo al agua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa