El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El president del TSJC: “Els jutges no deuen res al poder polític”
  • CA

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, ha fet una encesa defensa del paper dels jutges i magistrats durant el Procés català i de la seva independència de la política. Així ho ha sentenciat en el seu discurs d’obertura de l’any judicial que s’ha celebrat aquest dimecres al Palau de Justícia. Barrientos s’ha referit al discurs del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lemes, en l’obertura a nivell estatal el passat 7 de setembre on carregava contra el poder polític sobre la caducitat dels seus membres.

Barrientos també ha reclamat més jutges i més funcionaris a Catalunya i ha alertat del creixement de les ocupacions. Per altra banda, ha felicitat el departament de Justícia per facilitar beques per tal que llicenciats en dret puguin opositar a la carrera judicial i fiscal. El president del TSJC ha pronunciat el seu discurs, en un acte solemne i envoltat de les primeres espases de la judicatura, fiscalia i les policies, en català i castellà i ha comminat a les administracions a treballar conjuntament. També ha apuntat que “ningú està per sobre la llei” per avisar -sense esmentar-ho- que els jutges arrufen el nas quan es parla de desjudicialització.

Els jutges, “exemples paradigmàtics” a Catalunya

Només al començament del seu discurs, Barrientos ha citat Lesmes per haver “ressaltat la tasca dels jutges a Catalunya, com exemple paradigmàtic de l’extraordinari servei prestat a la societat espanyola durant els darrers anys, per preservar la convivència, l’assegurança de la primacia de la nostra Constitució i el compliment de les lleis”.

El magistrat també ha recordat que la lloança al poder judicial establert a Catalunya la va expressar fins i tot, en el Parlament. A més, ha agraït al suport de tot el cos funcionarial- lletrats de l’administració de Justícia, fiscalia, forenses, administratius- per tal de “superar totes les contrarietats del sistema de justícia, i de la societat catalana en general, que ha hagut d’afrontar els darrers anys”.

Injustificable el que passa al CGPJ

Especialment dur ha estat amb el que Barrientos ha qualificat “d’injustificable demora en la renovació del Consell General del Poder Judicial, i la retallada parcial de les seves competències constitucionals”. El magistrat ha retret l’incompliment dels grups parlamentaris al Congrés per tal de procedir a la renovació dels membres del Consell. “A conseqüència d’aquests incompliments”, ha acusat, “assistim a un deteriorament progressiu de la imatge del Poder Judicial, i de la percepció ciutadana sobre la politització del seu òrgan de govern per excel·lència, el Consell General del Poder Judicial, que l’imaginari col·lectiu no arriba a diferenciar dels tribunals ordinaris, amb dany evident per a la seva pròpia aparença de neutralitat”.

En aquest marc, Barrientos ha alertat que “cal establir una separació nítida entre les tensions polítiques que condicionen la renovació del Consell i l’activitat ordinària dels jutjats i tribunals en l’exercici de la seva activitat jurisdiccional, els jutges titulars que són els primers que assisteixen perplexos a les posicions partidistes i a les recriminacions recíproques, que impedeixen la renovació efectiva del seu òrgan de govern”. “La indissimulada politització“, ha continuat, “dels nomenaments dels vocals del Consell General del Poder Judicial no afecta en absolut els més de cinc mil jutges, magistrats i magistrades -846 a Catalunya- a l’exercici de la seva tasca jurisdiccional. “És manifestament injust, i no està justificat, projectar sobre ells i elles els mateixos mals que puguin afectar el seu òrgan de govern”, ha conclòs.

En aquest sentit, ha posat en valor “la independència, la responsabilitat i el sotmetiment a la llei com a únics motors” de l’activitat dels jutges. De fet, ha admès que “està en joc el crèdit i la confiança de la ciutadania en els seus jutges”. “Els ciutadans poden restar tranquils perquè els seus afers seran vistos, estudiats i resolts per jutges professionals, imparcials que res tenen a veure amb les lluites partidistes i, sobretot, que res deuen al poder polític”, ha reblat.

Desjudicialització?

Sense esmentar-ho, Barrientos s’ha referit al discurs de la desjudicialització que proposen ERC i el govern espanyol de Pedro Sánchez. Així ha defensat “la primacia de la Llei i la separació de poders en un Estat de Dret i Democràtic”. “Només preval el dret si es respecten i acaten les resolucions judicials”, ha advertit. “La Constitució Espanyola (art. 117.3 CE) atribueix al Poder Judicial, a jutges i tribunals en exclusiva, la potestat de jutjar i fer executar allò jutjat”, ha emmarcat per afegir que “cap dels altres poders, fora de les vies legals, pot interferir en el compliment efectiu d’aquesta potestat constitucional”. “Qualsevol intent d‟interferència ni és legítima ni és democràtica”, ha resumit.

“Encara que pogués semblar innecessari recordar-ho, la Llei obliga tots per igual, les persones físiques, però també totes les institucions i entitats –tant públiques com privades-, inclòs el mateix Estat”, ha exhortat Barrientos. “Tots estem sotmesos a l’imperi de la llei, ningú no s’hi pot col·locar per sobre o pretendre eludir les conseqüències de la seva vulneració”, ha precisat.

Més notícies
Trapero i Barrientos, els últims supervivents de l’1-O
Notícia: Trapero i Barrientos, els últims supervivents de l’1-O
Comparteix
Els únics alts càrrecs policials i judicials a Catalunya relacionats amb el Primer d’Octubre que es mantenen són el major dels Mossos i el president del TSJC
L'exvicepresident del Parlament Josep Costa saludant els manifestants independentistes en sortir del TSJC, el passat octubre/ACN
El TSJC claudica i retira l’advocat d’ofici imposat a Josep Costa
Notícia: El TSJC claudica i retira l’advocat d’ofici imposat a Josep Costa
Comparteix
Els magistrats estimen el recurs de l'exvicepresident del Parlament en una batalla més vinculada al judici de la Mesa de Torrent
Boya, a Barrientos: “No li tinc por!”
Notícia: Boya, a Barrientos: “No li tinc por!”
Comparteix
Finalment, els acusats fan ús del dret a la darrera paraula
Un correu confirma la conversa de Trapero amb Barrientos per la DUI
Notícia: Un correu confirma la conversa de Trapero amb Barrientos per la DUI
Comparteix
El document contradiu la versió del brigada analista dels mails del Major, el TIP R77175H,

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Roser a setembre 21, 2022 | 14:18
    Roser setembre 21, 2022 | 14:18
    Fora de Catalunya totes les togues feixistes i cagades de merda franquista.Foteu el camp de Catalunya miserables rates franquistes i deixeu en pau als catalans/es...mai ens fareu ñordos i deixeu de parlar de Catalunya amb la vostra porca boca de merda. Fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants españols inadaptats. Visca Catalunya lliure i independent.
    • Icona del comentari de: Justice a setembre 21, 2022 | 20:56
      Justice setembre 21, 2022 | 20:56
      Es el primer que s'ha de fer quan s'aixequi la DUI, inhabilitar aquestes rates i desmantelar el TSJC. Si s'ha d'obrir un de nou que sigui amb cares noves i un altre nom.
  2. Icona del comentari de: Pere Roger de Mirapeis a setembre 21, 2022 | 15:05
    Pere Roger de Mirapeis setembre 21, 2022 | 15:05
    Cal aixecar la DUI ja.
  3. Icona del comentari de: Jueces de Franco, excomunión a setembre 21, 2022 | 15:14
    Jueces de Franco, excomunión setembre 21, 2022 | 15:14
    FRANCO SE MURIÓ, SU justicia franquista, SIGUE, VIVE Y MANDANDO
  4. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a setembre 21, 2022 | 15:40
    uno que vive en Tabarnia setembre 21, 2022 | 15:40
    es queixe que ells son els primers en saltarse la llei, caram aquesta no la habia sentit mai i a sobre que no s,auto apliqui la llei, inaudit, seran pitjor que els lladragots? i pretenen jutjar a la gent? per escollonarte
    • Icona del comentari de: Hem de marxar a setembre 21, 2022 | 20:14
      Hem de marxar setembre 21, 2022 | 20:14
      Tabarnia no existeix.. El proper alcalde de Barcelona serà independentista
  5. Icona del comentari de: Ferran a setembre 21, 2022 | 15:50
    Ferran setembre 21, 2022 | 15:50
    Pluta tuvo por novia a Pluta y montón de descendientes,los hijos de Pluta.
  6. Icona del comentari de: Espectador a setembre 21, 2022 | 15:51
    Espectador setembre 21, 2022 | 15:51
    La llei és igual per tots excepte l'emerit és clar. I el rei és clar. M. Rajoy no se sap qui es. Manifestar-se com van fer Cuixart i Sánchez es sedicio i es castiga amb 12 anys. El que diu l'ONU i el Consell d' Europa no ens afecta, perquè els drets humans són el que nosaltres decidim. Si Europa denega extradicions estan equivocats, i nosaltres som els que tenim raó. El Consell del Poder Judicial fa quatre anys que ha caducat però segueix actuant i prenent decisions, i es legal perquè és judicial, si fos un govern seria totalment ilegal. Ens carreguem un jutge si veiem que ESO dependentista perquè aquest si que està polititzat, si es fatxa no perquè les opinions són respectables na en la seva activitat privada. Nosaltres decidim temes legals com el 25 % de català, com podíem haver decidit el 33 o el 78, perquè la separació de poders només actua en un sentit i no en l'altre. I el TSJC te el % més baix d'ús del català en tots els àmbits, perque ens dóna la gana. I els jutges són sempre imparcials, justos, i magnífics. I no estem polititzats mai, perquè els jutges estem per sobre del bé i el mal. I al final els jutges no polititzats, mai, del CJPJ, ja s'encarregaran que tot continuï igual per la porta del darrera
  7. Icona del comentari de: Narcís a setembre 21, 2022 | 15:52
    Narcís setembre 21, 2022 | 15:52
    Aquest ni és jutge ni magistrat ni . . . simple ejpanyol ( fonètica Bono )/ espanyoler/ espanyolissim amb tot el que impliquen aquests mots que ni tan sols espanyol de res ! PD : no els hi fum vergonya tanta prevaricació.. com pot ser possible inventar-se " rebel·lió , sedició i jo que sé més " i romandre's tan amples ( però si mateix feixet comentarista no para de dir fou suspès en 8 segons i, damunt, sense ser-ho gens ni mica ni poc ni gaire !) !
  8. Icona del comentari de: fat boy a setembre 21, 2022 | 16:06
    fat boy setembre 21, 2022 | 16:06
    En la democracia espanyola la sobirania resideix en els jutges.
    • Icona del comentari de: Fato a setembre 21, 2022 | 18:07
      Fato setembre 21, 2022 | 18:07
      Se'n diu democràcia orgànica.
  9. Icona del comentari de: Ricard a setembre 21, 2022 | 16:56
    Ricard setembre 21, 2022 | 16:56
    Denuncia que els jutges estan incomplint la llei impunement. I en canvi assegura que ningú està sobre la llei. I que no s'ha de desjudicialitzar res. Doncs bé, cal processar els jutges esmentats per ell que incompleixen la llei, i naturalment a l'èlit que dicta sentències per pur racisme contra els nostres compatriotes. Mentrestant no deixo de denunciar l'escandalós silenci dels jutges catalans davant de l'agressió, també judicial, de massa castellans.
  10. Icona del comentari de: Fa podor de fatxa! a setembre 21, 2022 | 17:20
    Fa podor de fatxa! setembre 21, 2022 | 17:20
    I podor de gunçal!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 22, 2022 | 11:57
      Gonzalo setembre 22, 2022 | 11:57
      ???? De verdad que os acordáis tanto de mi? ?????? Seguimos. Ni un paso atrás. Ni olvidó ni perdón, laZisnaZis a prisión. No hay campo sin grillo, ni gilipollas sin lazo amarillo. Jajaja!
  11. Icona del comentari de: Raül a setembre 21, 2022 | 17:22
    Raül setembre 21, 2022 | 17:22
    Ara que ho han fet per força ho han de defensar, no sortiran a reconèixer que són una colla de prevaricadors. Però recordem tots que van haver de fer trampes per emportar-se el cas a Madrid perquè aquí al 2017 no s'atrevien a fer el van fer a Madrid.
  12. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 21, 2022 | 20:15
    Pere Llimonera i Citronell setembre 21, 2022 | 20:15
    Espanya té una justicia al nivell de Polonia, Hungria i Turquia.
  13. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 21, 2022 | 20:34
    Luisnomeacuerdo setembre 21, 2022 | 20:34
    Exigim la disolució d'aquesta banda de jutges franquistes i que entreguin les armes.
  14. Icona del comentari de: Bronco a setembre 21, 2022 | 20:54
    Bronco setembre 21, 2022 | 20:54
    Quina colla de desgraciats controlen les nostres vides. I contra aquests miserables no es pot fer res?? Perque esta la UE sinó? Alguna cosa s'hauria de poder fer contra aquesta brossa.
  15. Icona del comentari de: Català a setembre 22, 2022 | 08:37
    Català setembre 22, 2022 | 08:37
    Bronco, el què passa és que la U.E. també és brossa d'aquesta mena.
  16. Icona del comentari de: Teix a setembre 22, 2022 | 09:35
    Teix setembre 22, 2022 | 09:35
    Barrientos, en el teu cas els deus tot. O no recordes com vas arribar al TSJC, designat per un Consell del PJ polititzat, de designació directament política?
  17. Icona del comentari de: ton c. a setembre 22, 2022 | 11:43
    ton c. setembre 22, 2022 | 11:43
    com que no, EL SEU SILENCI, li sembla poc?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa