El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un correu confirma la conversa de Trapero amb Barrientos per la DUI
  • CA
El mail remès per Gàmez a Barrientos on s'acredita la conversa del president del TSJC amb el Major

El mail enviat per Gàmez a Barrientos on s’acredita la conversa telèfonica del president del TSJC amb el Major Trapero Quico Sallés

 

Conversa clau. El Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero,  va parlar en “confiança” amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, el mateix dia de la Declaració d’Independència del 27 d’octubre. Així ho acredita un mail aportat a la causa per rebel·lió contra la cúpula d’Interior que se celebra a l’Audiència Nacional. Concretament, és el text del correu que acompanya sengles cartes que el Major va remetre tant a Barrientos com al llavors Fiscal en cap de Catalunya, Luis Romero de Tejada,-ja mort- amb qui també va enraonar per telèfon.

El mails, als que ha tingut accés El Món, certifiquen la versió del Major tant en la instrucció, com davant el Tribunal Suprem com la del dia 20 de gener davant el Tribunal presidit per Concepción Espejel. En canvi, desmunta la versió de l’analista de la Guàrdia Civil, el Brigada de la Unitat de la Policai Judicial de la Guàrdia Civil, TIP R77175H , encarregat de l’anàlisi de la safata de correus electrònics del Major. L’investigador va assegurar al tinent fiscal, Miguel Ángel Carballo, que “no va trobar cap mail” del que es pogués deduir que els Mossos detindrien membres del Govern. Un testimoni ja impugnat per la defensa del Major, la lletrada Olga Tubau, en la mateixa vista. 

Concretament, són dos mails del 27 d’octubre a les set del vespre, que va remetre el comissari de la Prefectura dels Mossos i home de confiança de Trapero, Xavier Gàmez. Són els dos correus amb què el comissari acompanyava les cartes ja aportades a la causa, amb què Trapero es dirigia al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, i al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, per dir-los que havia tingut coneixement de l’aprovació de la DUI al Parlament aquella mateixa tarda. Com que els Mossos afirmaven desconèixer les conseqüències jurídiques de la declaració i sobre qui podien recaure, el cos es posava “a disposició” del TSJC i de la fiscalia “per tal de donar compliment a les ordres que en relació amb aquests fets se’n puguin derivar”. Les missives acabaven amb un breu paràgraf que comunicava a Barrientos i Romero de Tejada que el cos dels Mossos “continuarà garantint la seguretat ciutadana i l’ordre públic a Catalunya”.

El mail remès pel comissari Gàmez a Romero de Tejada on confirma la conversa de Trapero amb el cap dels fiscals a Catalunya

El mail remès pel comissari Gàmez a Romero de Tejada on confirma la conversa de Trapero amb el cap dels fiscals a Catalunya Quico Sallés

Els mails que acompanyaven la carta deixen clar que el Major ja havia parlat per telèfon amb Barrientos i Romero de Tejada sobre la feina que els pertocaria fer als Mossos arran de la DUI. “En relació a Ia trucada telefónica que ha mantingut amb el major cap de Ia Prefectura de Ia Policia de Ia Generalitat de Catalunya, I per encàrrec d’aquest, adjunt Ii faig tramesa del document a qué Ia mateixa es referia, del qual farem Iliurament en el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya en horari de registre el proper dilluns”, concretava el mail.

Una versió que va detallar el mateix Trapero en la seva declaració a l’Audiència Nacional. De fet, el Major va afegir que després d’enraonar amb Barrientos, aquest el va trucar per preguntar-li si també enviaria una carta del mateix estil i fons a la delegació del govern espanyol. Proposta que el Major va entendre que això dependria de l’aplicació del 155. Segons va assenyalar Trapero, en aquestes converses va admetre que el que havia passat el 26 al Parlament era “greu” però també afegia que “en confiança no sabia ben bé que era allò aprovat” i que no sabia pas en quin delicte encaixava.

El Major després d’enraonar per telèfon amb Barrientos i Romero va ordenar enviar les cartes per deixar negre sobre blanc la disposició dels Mossos a qualsevol ordre que dictaminessin el TSJC o la fiscalia, fins i tot la detenció de membres del Govern. De fet, el Major ja havia encomanat al seu número dos Comissari Ferran Lòpez, un pla de detenció del Govern que incloïa el Grup Especial d’Intervenció, l’helicòpter i quins comissaris que detindrien a cada conseller.

Després d’aquestes converses per telèfon Trapero va ordenar enviar les cartes per deixar negre sobre blanc la disposició dels Mossos a qualsevol ordre que dictaminessin el TSJC o la fiscalia, fins i tot la detenció de membres del Govern. De fet, el Major ja havia encomanat al seu número dos Comissari Ferran Lòpez, un pla de detenció del Govern que incloïa el Grup Especial d’Intervenció, l’helicòpter i quins comissaris que detindrien a cada conseller.

La carta remesa per Trapero a Barrientos enviada amb els mails de Gàmez

La carta remesa per Trapero a Barrientos enviada amb els mails de Gàmez Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa