El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TSJC obre judici oral contra Jové, Salvadó i la consellera Garriga per l’1-O
  • CA

Després d’una densa i entrebancada instrucció, finalment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert judici oral respecte els diputats Josep Maria Jové i Lluís Salvadó pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secret. Pel que fa, la consellera de Cultura, Natalia Garriga, pel delicte de desobediència greu a autoritat judicial. En dues interlocutòries, el TSJC dona per conclòs el sumari i deixa a un pas del judici els tres dirigents d’ERC per la seva participació pressumpta en l’organització del referèdum del Primer d’Octubre. Ara les parts, que a més de la defensa, s’hi compta el ministeri fiscal, l’advocacia de l’Estat i Vox com acusacions tenen tres dies per interposar recurs de súplica i formular els escrits d’acusació.

Curiosament , la interlocutòria de conclusió del sumari no deixa espai al marge per el pressumpte espionatge que hauria patit Jové a través d’un sistema com Pegasus. Així les diligències que interessa per practicar mitjançant oficis dirigits als responsables del CNI i dels diferents Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, sobre la intromissió als seus aparells mòbils queda desestimada perquè els fets serien posteriors i no tindrien cap efecte sobre el material indiciari del judici.

Responsables de l’organització de l’1-O

El TSJC interpreta que tant Jové com Salvadó, com a secretari general de la Vicepresidència i Economia i, com a secretari d’Hisenda, respectivament van participar de l’orgabnització del referèndum d’autodeterminació. Garriga per la seva banda està processada per desobediència arran de la licitació d’unes obres al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. Ara el ministeri públic i les acusacions hauran de perfilar exactament la qualificació dels fets i quantificar les penes que demanen per cadascun dels delictes.

La causa contra Jové i Salvadó prové del que s’ha anomenat la causa mare del Procés, és a dir, la megacausa del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona que va començar les perquisicions contra el referèndum. Tot i que aquesta instrucció s’ha embolicat amb la causa oberta al Jutjat 18 també per malversació sobre la despesa de la Generalitat que pressumptament hauria finançat diferents parts de l’organització del referèndum i la política exterior. De fet, tant el 13 com el 18 incorporen com a prova de càrrec l’informe del Tribunal de Comptes sobre la matèria. Tant Jové com Salvadó s’hi juguen en aquest cas elevades penes de presó per malversació i prevaricació-

Res del CNI

El Tribunal també ha estat molt clar en tancar la possibilitat d’investigar si el CNI té res a veure en l’aportació de proves contra els acusats. En concret, sobre la utilització de mecanismes de intrusió il·legítima a les comunicacions i terminals informàtiques de Jové a través de sistemes com Pegasus tal i com va reclamar en un escrit la defensa de l’actual portaveu parlamentari d’ERC.

Segons el tribunal, les seves peticions se “sustenten en una bateria d’al·legacions especulatives que, en qualsevol cas, no tenen cap capacitat per projectar efectes sobre uns fets i un material investigatiu recollit i incorporat al procés en temps molt anterior al que es refereixen les al·legacions sobre eventuals ingerències il·legítimes”. Ara tots tres queden a un pas del judici.


Més notícies
Ciutat de la Justícia / Wikimedia
Absolt per segon cop de difondre les dades de la secretària del jutjat 13
Notícia: Absolt per segon cop de difondre les dades de la secretària del jutjat 13
Comparteix
L'Audiència de Barcelona va ordenar refer la sentència arran d'un recurs de la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, però el resultat és el mateix
Ciutat de la Justícia / Wikimedia
Les defenses de la causa mare del Procés desactiven un parany del jutjat 13
Notícia: Les defenses de la causa mare del Procés desactiven un parany del jutjat 13
Comparteix
La jutgessa admet finalment el recurs i no envia els acusats al Suprem
L'entrada de la seu del Diplocat tancada mentre la Guàrdia Civil feia un registre al seu interior l'abril del 2018 | ACN
Les defenses, en peu de guerra, contra ‘l’estranya’ personació de la Moncloa al jutjat 18
Notícia: Les defenses, en peu de guerra, contra ‘l’estranya’ personació de la Moncloa al jutjat 18
Comparteix
Critiquen que ho faci per una diligència de la secretaria i al·leguen que es van apartar al Tribunal de Comptes
L'exconseller d'Exteriors Raül Romeva i l'ex secretari general d'Exteriors Aleix Villatoro arribant a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per declarar com a investigats./ACN
Romeva es defensa al jutjat 18 al·legant que els informes tècnics avalaven les subvencions
Notícia: Romeva es defensa al jutjat 18 al·legant que els informes tècnics avalaven les subvencions
Comparteix
Villatoro s'acull al seu dret de no declarar fins que no s'aclareixi la guerra de competències entre jutjats

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 18, 2022 | 13:35
    Gonzalo novembre 18, 2022 | 13:35
    Uala....con esto, ya sois un país soberano, verdad? Jajaja!
    • Icona del comentari de: Venga a trabajar un ratito a novembre 18, 2022 | 16:59
      Venga a trabajar un ratito novembre 18, 2022 | 16:59
      Gonzalo se te ve nerviosillo ultimamente, ya sabes la que os viene encima verdad?
      • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 19, 2022 | 11:51
        Gonzalo novembre 19, 2022 | 11:51
        Otros 8 segundos ? Jajaja! De verdad os creéis que desde Europa van a obligar a un estado miembro a perder parte de su territorio? Jajaja! Estáis peor de lo que pensábamos.
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 19, 2022 | 22:21
          Pere Llimonera i Citronell novembre 19, 2022 | 22:21
          Quan la gent d'aquest territori, Catalunya, expressa el seu anhel majoritari de no voler ser espanyols, ja l'has perdut.
          • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 21, 2022 | 11:48
            Gonzalo novembre 21, 2022 | 11:48
            Uy, si. Jajaja! Venga, zoquete, no te olvides el año que viene, y el siguiente, y el siguiente, de hacer la declaración de la renta al erario público español. Jajaja! Que banda de pringados. Y que tenga que convivir con esta gentuza.... jajaja!
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 18, 2022 | 14:31
    Gonzalo novembre 18, 2022 | 14:31
    El salvado ese es el de las tetas gordas, brasileñas o rumanas, no? Jajaja!.vaya tropa tenéis.... jajaja! Parece que la diputación de Barcelona le hizo caso. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 18, 2022 | 17:32
      Luisnomeacuerdo novembre 18, 2022 | 17:32
      Macho, coÑo, Gonzalo no te pases tantos pueblos, macho. Además nos desacreditas a los que creemos y tenemos fe en EspaÑa Una y tal, para enardecernos hemos de sacar a colación este tipo de argumentos y tal? CoÑo, EspaÑa ya tiene meritos própios y tal y a mi parecer creo que nos rebajas un poco con tus bobadas y tal.
    • Icona del comentari de: Vendetta a novembre 18, 2022 | 21:30
      Vendetta novembre 18, 2022 | 21:30
      Jjjaaja cacanyol paga la hipoteca y plora jojo, segurrata dema 12h de jornada jojo
  3. Icona del comentari de: Possem-nos d'acord a novembre 18, 2022 | 16:59
    Possem-nos d'acord novembre 18, 2022 | 16:59
    Que no es presentin, que es el que hem de començar a fer tots amb aquests miserables. Que ningú es presenti a cap dels judicis que té pendents i sel's hi acaba la tonteria.
  4. Icona del comentari de: MHP a novembre 18, 2022 | 21:06
    MHP novembre 18, 2022 | 21:06
    Gota a gota, delinqüent a delinqüent (pressumptes), van caient. Enhorabona al poder judicial per defensar la democràcia i lliurarnos d'aquests feixistes supremacistes.
  5. Icona del comentari de: Vendetta a novembre 18, 2022 | 21:32
    Vendetta novembre 18, 2022 | 21:32
    Orioljudes els teus acabarán am tu, tros de botifler kins fruits mes galdosos de la taula de sumisio
  6. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a novembre 19, 2022 | 17:34
    Joan de Sant Andreu novembre 19, 2022 | 17:34
    Lluis Salvado, és aquell que van escoltar aconsellant que per a consellera agafessin a la que tingués "les tetes més grans". Quin respecte a la dona!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa