El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les defenses de la causa mare del Procés desactiven un parany del jutjat 13

La titular del jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona ha donat curs, finalment, a un important recurs de la defensa d’Aleix Villatoro, ex número dos al Departament d’Exteriors del conseller Raül Romeva, a la qual s’hi han afegit altres imputats per la causa del Procés. Era el darrer pas d’una rocambolesca jugada processal que ha intentat aturar l’advocat Ramon Setó i, de moment, se n’ha sortit. En concret, és una qüestió inhibitòria que va plantejar la defensa de Villatoro, i a la qual s’hi van sumar les des de Francesc Sutrías i Albert Royo.

Villatoro impugnava la instrucció oberta al jutjat 18, que es basa en el mateix informe del Tribunal de Comptes que hi ha al jutjat 13 sobre la despesa d’Exteriors. Ras i curt, advertia que uns mateixos fets només poden ser investigats per un sol jutjat. La titular del 13 va tombar la qüestió i utilitzant una particular interpretació de la llei d’enjudiciament criminal enviava la qüestió al Tribunal Suprem. Una maniobra amb flaire de parany que van detectar els lletrats i que ara s’ha paralitzat. De fet, la jutgessa ha rectificat.

Diligència de la magistrada del 13 sobre el recurs interposat per la qúestió inhibitòria/Quico Sallés
Diligència de la magistrada del 13 sobre el recurs interposat per la qúestió inhibitòria/Quico Sallés

Un estrany recurs de cassació

El passat 26 d’abril, i després d’un estira i arronsa entre el jutjat 13, el 18 i l’Audiència de Barcelona, la magistrada del 13 va decidir tombar la inhibitòria. En la seva interlocutòria, però, hi havia un parany processal força interessant i, segons les defenses, enverinat. Així en la resolució desestimatòria de la inhibitòria oferia a les parts anar directament al Tribunal Suprem a través d’un recurs de cassació. Una opció que va despertar les sospites de la defensa perquè no tenia cap sentit anar directament al darrer esglaó jurisdiccional espanyol. El truc de la magistrada era aplicar l’article 35 de la llei d’enjudiciament criminal.

Però aquesta aplicació grinyolava amb la reiterada i pacífica doctrina del mateix Tribunal Suprem que determina que no es pot anar des d’una primera instància directament al Suprem per una qüestió competencial. És a dir, la instructora, per anar per feina i enllestir ja la instrucció, enviava el recurs a la instància més alta quan la doctrina deixa ben clar que aquest article ja no s’aplica. És a dir, en cas d’haver interposat el recurs, el Suprem l’hauria tombat d’entrada aplicant la seva mateixa jurisprudència. Aquí és on les defenses van copsar un possible parany judicial.

En aquest marc, van interposar un nou escrit amb què reclamaven la improcedència del recurs de cassació. De fet, demanaven que es tingués per interposat el recurs com un recurs de reforma i, subsidiàriament, d’apel·lació. Ara la jutgessa ha decidit deixar estar la seva estratègia i donar curs al recurs com a reforma i apel·lació. És a dir, que passarà per la seva taula i després, si ella el desestima –que és el que sol passar amb els recursos de reforma, perquè els veu el mateix jutge que ha pres la decisió– anirà a l’Audiència de Barcelona. En qualsevol cas, és l’itinerari normal, al final del qual es podrà accedir al Suprem si algun dels investigats ho reclama en cas que sigui desestimat. Així aquest 15 de juny, la magistrada ha dictat una nova resolució amb què accepta el recurs i dona la raó als lletrats de la defensa i deixa sense efecte la ratera que suposava anar al Suprem.

Més notícies
Pla general de l'entrada de la seu del Tribunal de Comptes al carrer Torrelaguna de Madrid on estan citats els 40 excàrrecs del Govern per les despeses d'acció exterior, el 29 de juny de 2021/ACN

El Tribunal de Comptes torna a embolicar la causa mare del Procés

Notícia: El Tribunal de Comptes torna a embolicar la causa mare del Procés
Comparteix
La decisió d'unificar expedients i la rebaixa de la fiscalia, nous elements de complicació als jutjats d'instrucció 13 i 18 de Barcelona
Notícia: El Tribunal de Comptes torna a embolicar la causa mare del Procés - Mobile
Part superior de la façana del Tribunal Suprem, el 2 de novembre de 2018 / ACN

La causa mare del Procés s’entrebanca amb un parany processal amb el Suprem

Notícia: La causa mare del Procés s’entrebanca amb un parany processal amb el Suprem
Comparteix
Una interpretació de la llei d'enjudiciament complica encara més el procediment judicial
Notícia: La causa mare del Procés s’entrebanca amb un parany processal amb el Suprem - Mobile
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

Embolic entre jutjats per saber qui té la causa mare del Procés

Notícia: Embolic entre jutjats per saber qui té la causa mare del Procés
Comparteix
Els toms de la instrucció del jutjat 13, motiu de la batussa
Notícia: Embolic entre jutjats per saber qui té la causa mare del Procés - Mobile
El conseller d'Economia, Jaume Giró / Jordi Borràs

29 encausats pel Tribunal de Comptes han demanat l’aval al Govern

Notícia: 29 encausats pel Tribunal de Comptes han demanat l’aval al Govern
Comparteix
El Departament d'Economia assumeix la gestió del Fons Complementari de Riscos
Notícia: 29 encausats pel Tribunal de Comptes han demanat l’aval al Govern - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Delfí Artós a juny 15, 2022 | 18:23
  Delfí Artós juny 15, 2022 | 18:23
  Les trampes i les maniobres per males arts del lawfare espanyol, ja fa temps que és insuportable. El temps i la història diran per a què els haurà servit a l'estat espanyol el lawfare, el joc brut, el clavegueram d'estat i la repressió, com a mínim a molts de catalans ens ha servit per a desconnectar encara més d'Espanya i tenir més consciència que el nostre futur és fora de la sobirania política d'Espanya.
 2. Icona del comentari de: Ferran a juny 15, 2022 | 19:26
  Ferran juny 15, 2022 | 19:26
  Descendientes directos de Pluta, la novia de Pluto, ha habido muchos.
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 16, 2022 | 07:53
  Pere Llimonera i Citronell juny 16, 2022 | 07:53
  Volem veure jutges a la presó

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa