El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Embolic entre jutjats per saber qui té la causa mare del Procés

El sumari 5/18 del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, la causa mare del Procés, ja té pel capbaix uns 90 toms de documents. Una quantitat ingent de prova documental que ha protagonitzat una autèntica batussa entre diferents òrgans judicials que han ficat el nas a la causa. Una instrucció que va generar l’escorcoll del famós 20 de setembre del 2017 a la seu de la conselleria d’Economia. En els darrers mesos, l’ofensiva de recursos i les corredisses de la magistrada instructora per cloure la instrucció ha fet traginar amunt i avall els documents fins que ha estat el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, qui ha hagut de posar ordre. Un veritable periple que ha portat de corcoll les parts.

El teva-meva entre jutjats va esclatar a l’estiu amb una resolució del TSJC sobre una documentació sobre la consellera cultura Natàlia Garriga arran de l’acusació per desobediència que mantenia oberta contra ella al jutjat 13 en la causa pel referèndum del Primer d’Octubre, per la seva etapa com a directora general de Vicepresidència, Economia i Hisenda en la vicepresidència d’Oriol Junqueras. Una acusació que fiscalia va formalitzar el passat 20 de desembre. Va ser aleshores quan la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya va demanar formalment al TSJC que investigués la consellera.

El TSJC va proveïr l’escrit i va demanar les actuacions a la secció 21 de l’Audiència de Barcelona, que es qui jutjarà en primera instància el cas. De fet, aquest mateix dijous n’ha assumit la causa de la consellera. Però els magistrats van informar que no tenien les actuacions perquè les havien remès al jutjat 13. El motiu havia estat un dels recursos dels processats que aquest dijous ha estat estimat per l’Audiència de Barcelona. En concret, la troca es va embolicar quan el jutjat 13, sense cloure el sumari, ho va enviar a la secció 21.

El tancament de la instrucció va ser recorregut davant l’Audiència, que va estimar les peticions de les acusacions, entre elles les del ministeri fiscal, i va revocar la conclusió del sumari. Alhora, obligava la jutgessa instructora a tornar a practicar unes indagatòries i, un cop acabades, dictar una nova interlocutòria de conclusió del sumari. Un garbuix processal que havia suposat l’enviament dels toms de la causa a la secció 21 de l’Audiència, que finalment s’ha quedat els toms per evitar més trànsit.

Les darreres hores de la protesta al carrer el 20S
Les darreres hores de la protesta al carrer el 20S/Jordi Borràs

Curiosament, una defensa es va adonar que els magistrats feien constar que es quedaven els toms, tot i que estava pendent de resoldre’s un recurs. El lletrat va aixecar el dit i va presentar un escrit al·legant que, com que el sumari no estava clos, els toms documentals havien d’anar a parar al jutjat 13. “Els toms han d’estar on hi ha la causa”, arguïa tècnicament el lletrat.

A principis de setembre, en ple teva-meva amb el jutjat 18 sobre qui es quedava part de la causa del Procés, el jutjat 13 va enviar els toms a l’Audiència. Però no els havia de tenir perquè la instrucció encara no estava tècnicament acabada, calia acabar l’apel·lació. Ara, la darrera resolució de la secció 2, la sala d’apel·lació de l’Audiència, ordena a la jutgessa instructora del 13 que decideixi si estima o no la inhibitòria de manera raonada per assumir la causa oberta al jutjat 18 –que investiga les despeses d’Exterior– i s’ha d’aclarir si té tota la causa al seu jutjat fins a resoldre o bé la té la secció 21, pressionada per la sala penal del TSJC que li reclamava la part que afecta la consellera Garriga, que serà jutjada juntament amb els actuals diputats –també aforats– Lluís Salvador i Josep Maria Jove.

Ara, els toms ja es troben a la secció 21 de manera definitiva perquè l’única resolució que resta pendent és una inhibitòria que no depèn de la totalitat de la causa. De fet, no és la primera vegada que hi ha problemes arran de la dispersió de causa. La instrucció del 13 ha servit per als judicis al Tribunal Suprem i a l’Audiència Nacional i al TSJC, per la Mesa que presidia Carme Forcadell. Ara tornarà part al TSJC i, per primera vegada, a l’Audiència de Barcelona. Una instrucció per a cinc òrgans jurisdiccionals.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: I això vol dir... a gener 21, 2022 | 00:49
  I això vol dir... gener 21, 2022 | 00:49
  I en cristià?
 2. Icona del comentari de: ciutadà a gener 21, 2022 | 07:52
  ciutadà gener 21, 2022 | 07:52
  A veure si encarta es perdran. Aleshores si que es podrà dir que els jutges han perdut els papers. Encara que tot plegat és tan fastigós que no s'hi pot fer brometa, sinó tapar-se el nas.
 3. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 21, 2022 | 08:17
  Pere LLimonera i Citronell gener 21, 2022 | 08:17
  Pues claro, hay mucha gente de 'mal vivir' en ese murillo (murillo, pero que tiene tanto poder); y engatusan a los mas simples con demagogia, sofismas y apetencias primarias; de ahi lo que ocurre hoy dia en Catalunya... Ademas, siempre ha sido así, pero con algunos que lanzan Movimientos y Regímenes poco claros para quedarse ellos con todo el pastel bajo subterfugios, aun mas... Lo de siempre , vamos... Endogamia, Nepotismo, Caciquismo... todo lo que los "supuestos" Izquierdistas y Nacional-Socialistas e IndePendencieros supremacistas de Patrias-Inventadas criticaban de las derechas, criticaban de estar extendido en España, etc... resulta que ellos lo hacen en Catalunya allí donde gobiernan "MuLTipLicaDo por 10" (ENdoGamia, nEPOTISMo, CaCiqUisMo x 10 )... pero los fachas siempre son los otros...ENdoGamia, nEPOTISMo, CaCiqUisMo x 10 ... pero los fachas siempre son los de derechas, no los de izqueirads son terroristas y FACHAS!, por que lo digo yo, por mis cojones españoles.
  • Icona del comentari de: Decastellar a gener 22, 2022 | 19:11
   Decastellar gener 22, 2022 | 19:11
   La culpa de tot plegat es de la justicia, no dels que van saltar se la llei, van promocionar amb diner de tots un referéndum nomes pels seus i van trencar la sicietat catalana... I el Pere Aragones dient que ningu posara en risc la cohesio social...cinisme o amnesia? Quina poca vergonya
 4. Icona del comentari de: Patrick a gener 21, 2022 | 09:42
  Patrick gener 21, 2022 | 09:42
  El lawfare, al capdavall l'estat espanyol, s'ha fotut en un batibull de ca l'ample. A propòsit els escorcolls del 20 de setembre del 2017 per a què varen servir o encara en fan "atestats" per a la fiscalia afinadora ? Cap agressió espanyola sense resposta pacífica i no violenta. Despertem-nos i actuem.
 5. Icona del comentari de: Patrick a gener 21, 2022 | 10:12
  Patrick gener 21, 2022 | 10:12
  La causa mare del procés lawfare espanyola fou el jutge que va fer anar a Madrid un regidor de Vic a escatir que volia dir que per a fer una truita cal trencar els ous. L'estat espanyol és molt ridícul i mentrestant els catalans no som capaços de desempallegar-nos de tanta ignomínia i vilesa espanyola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa