El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència talla les presses del jutjat 13 per tancar la causa mare del Procés

Nou entrebanc processal en la tramitació de la macrocausa del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. La secció 21 de l’Audiència de Barcelona ha decidit deixar en suspens el sumari fins a decidir sobre un conflicte de competències del mateix jutjat 13 amb el jutjat 18, que investiga l’acció d’Exteriors de la Generalitat del període que va de l’any 2011 a l’any 2017. Així ho ha decidit amb una interlocutòria, a la qual ha tingut accés El Món, el passat 4 de novembre, notificada avui mateix. Una resolució que talla les presses del jutjat 13 per cloure el sumari contra el Procés.

La resolució del magistrats decideix sobre un guerra processal que ha embolicat la troca d’una causa que, en un inici, va provocar la ràtzia d’escorcolls del 20-S. El jutjat 13 investigava una sèrie d’alts càrrecs de la Generalitat del departament de Presidència i Exteriors, però des de l’estiu, i arran d’una maniobra si més no dubtosa del ministeri fiscal, es va obrir una altra instrucció al jutjat 18. Diverses defenses van presentar recursos reclamant que el jutge del 18 s’inhibís en favor del 13. De fet, abans es va presentar un escrit reclamant a l’Audiència de Barcelona que decidís si ho continuava l’un o l’altre.

La resolució de l’Audiència sobre el jutjat 13 i el 18 /Quico Sallés

Les peticions d’inhibició es van desestimar, i també un recurs sobre la conclusió del sumari, que algunes parts entenien que s’havia de repetir perquè l’Audiència havia obligat a fer noves diligències. Els dos recursos van ser una bomba de grafit en el cas que ho va aturar tot per uns dies. Però l’Audiència, finalment, va tirar pel dret amb un cop de mà al 13, al qual va permetre que continués la tramitació, malgrat que un dels recursos continuava en un recurs d’apel·lació sense resoldre, el d’inhibició.

Una decisió gens compartida per les defenses, que van tornar a interposar un recurs de súplica, en el qual reivindicaven davant l’Audiència que no es podia concloure el sumari fins que no es resolgués el recurs –pendent al mateix tribunal– sobre quin jutjat havia de tenir de la competència de la investigació de la política d’Exteriors. Al capdavall, totes dues instruccions comparteixen proves documentals i informes del Tribunal de Comptes que han servit d’indicis incriminatoris. Conscient de la importància de la resolució d’aquest recurs, interposat per l’advocat Ramon Setó, que porta la defensa d’Aleix Villatoro, finalment, en un nou gir de guió, la sala ha decidit aturar màquines i no caure en una errada processal que podria contaminar tot el procés.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 08, 2021 | 19:05
  Gonzalo novembre 08, 2021 | 19:05
  Kina upresio, eh?
  • Icona del comentari de: JordiP a novembre 09, 2021 | 12:26
   JordiP novembre 09, 2021 | 12:26
   Ni idea de procesal, oi, nen?
  • Icona del comentari de: Rocabruna a novembre 09, 2021 | 13:07
   Rocabruna novembre 09, 2021 | 13:07
   Tacito, tu saps llegir ?
 2. Icona del comentari de: Quina uprasió de la gunçala! a novembre 09, 2021 | 14:50
  Quina uprasió de la gunçala! novembre 09, 2021 | 14:50
  I l’orinal a sobre del cap, com els teus amics de la guarra InZivil!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa