El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Romeva es defensa al jutjat 18 al·legant que els informes tècnics avalaven les subvencions

L’exconseller d’Exteriors, Raül Romeva, ha tingut un matí relativament fàcil. La seva declaració davant la magistrada del Jutjat 18 de Barcelona s’ha allargat una hora. Una causa amb una desena d’imputats que investiga l’activitat d’Exteriors de la Generalitat des del 2011 al 2017. Romeva n’ha tingut prou en una hora per replicar les acusacions de la fiscalia de malversació en les subvencions que va rebre la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) en la seva etapa com a responsable de l’acció exterior de la Generalitat. De fet, Romeva ha assegurat a la jutgessa que va signar les subvencions per import de 40.000 euros perquè els informes tècnics ho avalaven. Fins i tot, en dos casos, on els quadres tècnics de la conselleria van afirmar que no calia fer un concurs obert perquè les activitats subvencionades només les podia dur a terme la FOCIR, que no té cap entitat equivalent a Catalunya. Per la seva banda, el seu número dos, Aleix Villatoro, s’ha acollit al seu dret de no declarar a la vista de l’embolic de competències que hi ha entre el jutjat 13 i el 18.

Romeva ha detallat a la magistrada que ell no revisava a fons els expedients de les subvencions si ja veien amb l’aval del departament tècnic. De fet, ha recordat que si “un conseller ha de revisar tots els expedients a fons no es tramitaria res”. És més, Romeva no es va reunir mai amb la FOCIR ni tampoc va veure cap document comptable com les factures pels serveis. Ara bé, va decidir atorgar la subvenció davant els informes favorables dels tècnics del departament i de la intervenció de la Generalitat. En aquest sentit, ha remarcat que fins i tot després de deixar de ser conseller i quan ja estava empresonat, l’interventor va emetre un informe tornant a avalar la subvenció i assegurant que s’havia dedicat a allò indicat, una sèrie d’activitats i xerrades.

La versió de Romeva coincideix amb la dels testimonis i amb una testifical clau que es va celebrar fa tres setmanes, de l’expresidenta de la FOCIR, l’activista Mònica Sabata, que va lliurar tota la documentació i va justificar tots i cadascun dels euros rebuts i la seva pertinent despesa per a cada entitat. De fet, l’advocada d’Albert Royo, Judi Gené, va fer-li explicar a la jutgessa que la FOCIR no reconeixia entitats sinó que federava aquelles que tenien l’aval sectorial de les federacions internacionals corresponents.

En l’entramat de la causa, la setmana passada la magistrada va decidir arxivar, tal i com va informar aquest diari, de l’acusació pels 48.230 euros a una productora perquè fes 20 vídeos promocionant el dret a decidir durant la consulta del 9 de novembre del 2014, i 10.000 euros més per pagar el viatge a Catalunya de vuit eurodiputats aquell mateix dia. Una acusació directament dirigida a Albert Royo, aleshores president del Diplocat, l’institut de la diplomàcia pública de Catalunya. Els investigats, a part de Romeva i Villatoro, són vuit exalts càrrecs més de Presidència, Exteriors, el Diplocat i la Secretaria d’Esports com Roger Albinyana, Teresa Prohias, Víctor Cullell, Albert Royo o Gerard Figueras.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan de l'Ós a novembre 24, 2021 | 15:08
    Joan de l'Ós novembre 24, 2021 | 15:08
    Gran defensa, si no entenc malament, que buida les decisions de tot contingut polític i càrrega el mort a '"linfome tècnic". L'acció d'una conselleria estratègica com si fos una gestoria administrativa. Bravo per la devaluació de la política i la dimissió de responsabilitat cįvica. Per fer això no calen consellers, o potser millor dir-ne desertors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa