El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Batussa entre la Generalitat i el fiscal pels Bombers de l’1-O a Girona

La instrucció judicial contra els bombers de Girona que van participar en la manifestació per reivindicar l’1-O l’endemà del referèndum està provocant una veritable batalla entre l’advocacia de la Generalitat i fiscalia. La petició del ministeri públic de convertir la causa en un procediment pel Tribunal del Jurat ha fet saltar com una molla el lletrat del Govern contra la buidor de la mesura. El recurs interposat per l’advocacia de la Generalitat, que assumeix part de la defensa dels bombers per principi d’indemnitat que protegeix funcionaris i càrrecs públics, ha posat el crit al cel contra el procediment per la inexistència de delictes dels que s’acusa els vuit bombers. L’aliança entre fiscalia i la jutgessa instructora per convertir la causa en un procediment de jurat mostra la batalla oberta entre fiscalia i la Generalitat.

Així, i segons l’escrit amb què el Govern s’oposava a la conversió de la causa i en demanava l’arxiu, l’advocada de la Generalitat no està per brocs. El document, al qual ha tingut accés El Món, critica obertament la fiscalia per no aportar cap element o indici de l’existència dels delictes de malversació i d’abandonament del servei públic. Així conclou que el fiscal només s’ha “limitat a fer una relació de fets i de diligències practicades però no esgrimeix cap indici de criminalitat”.

Delictes inconnexos

L’evolució del cas, que ja porta gairebé cinc anys d’instrucció, ha estat un veritable paradigma de la repressió post referèndum. Primer, es va imputar tot un servei de guàrdia del parc de bombers, -fins i tot, apuntant rebel·lió- i es va donar la investigació a la unitat especialitzada en crim organitzat de la Guàrdia Civil. Escorcolls i intervenció de les telecomunicacions van apujar el to de la investigació, fins al punt que el mateix ministeri públic s’hi va oposar. Després va sorgir la sorpresa que la majoria d’imputats o bé aquell dia estaven de festa, o bé de baixa o bé ni eren a la protesta, i els van haver desimputar. La darrera etapa va ser que el ministeri fiscal va demanar processar els vuit bombers restants per “abandonament del servei públic” i per malversació per un import de 996,16 euros.

Abans que la jutgessa acordés passar la instrucció com un cas del jurat, l’advocada de la Generalitat, Pilar Camps, s’hi va oposar frontalment amb una duresa argumental sense embuts. Així, en el seu escrit, recorda que els dos delictes -malversació i abandonament del servei públic-“no tenen res a veure entre si” i, per tant, no es poden acumular en un procés per a un tribunal popular. És més, la lletrada retreu obertament al ministeri públic que ni tan sols ha fet una relació “individualitzada” de les conductes suposadament delictives, cosa que vulnera el principi de “responsabilitat pel fet propi”.

Part de l'escrit de la Generalitat contra el processament dels Bombers/Quico Sallés
Part de l’escrit de la Generalitat contra el processament dels Bombers/Quico Sallés

Cap indici

L’escrit emfatitza la manca de fets exposats per part del ministeri públic que siguin mínimament incriminatoris. Així, de l’article 409, d’abandonament de servei públic, assegura que “ni en la descripció dels fets que formula el fiscal, ni de les diligències practicades resulta cap indici que cap dels bombers processats hagi promogut, dirigit o organitzat l’abandonament col·lectiu i manifestament il·legal”. És més critica que el ministeri públic no aporti tampoc cap indici que apunti a què els “bombers no estaven en disposició de donar resposta a una emergència”.

En aquest sentit, l’advocada remarca que els bombers estaven dins el perímetre previst d’actuació del parc amb tot el material. A més, comptaven amb una autorització, tal com consta en el sumari del cas. Altra cosa hauria estat que els bombers haguessin participat en un acte legal, dins l’àmbit d’actuació del parc, sense els vehicles ni el material necessari per cobrir una emergència. “El servei de guàrdia estava operatiu”, sentencia amb to irat l’advocada. “No s’ha aportat a la causa cap indici o element acreditatiu de la causació d’un greu perjudici al servei públic o a la comunitat, ans al contrari, consta un certificat conforme no hi ha hagut cap afectació en la prestació del servei ni en la disposició de més recursos per part del departament”, conclou. “Tampoc consta que la conducta s’hagi materialitzat en greus perjudicis a la comunitat”, afegeix.

En conclusió, la lletrada alerta a la jutgessa que el ministeri públic, en el seu relat dels fets “ni tan sols descriu aquest element de perjudici que és indispensable per l’existència del tipus penal”. A la vista de tot plegat, la Generalitat reclama a la instructora que arxivi o sobresegui la causa, tal i com ha fet altres vegades, per la inexistència de delictes. Però la connexió de la jutgessa amb la fiscalia ha generat que finalment, continuï el tràmit pel tribunal del jurat tot i la ferma oposició de les defenses.

Més notícies
Bombers a la plaça del Vi de Girona el dos d'octubre del 2017 / ACN

El fiscal vol un tribunal popular per jutjar els bombers de l’1-O a Girona

Notícia: El fiscal vol un tribunal popular per jutjar els bombers de l’1-O a Girona
Comparteix
La Generalitat, com les defenses, sol·licita l’arxiu del cas de la protesta de la plaça del Vi l'endemà del referèndum
Notícia: El fiscal vol un tribunal popular per jutjar els bombers de l’1-O a Girona - Mobile

Citats a declarar els alcaldes de Tàrrega, Tremp i Sort per col·laborar amb l’1-O

Notícia: Citats a declarar els alcaldes de Tàrrega, Tremp i Sort per col·laborar amb l’1-O
Comparteix
Degoteig de citacions als alcaldes de Lleida que donen suport al referèndum en què s'hi sumen els alcaldes de Rialp i el Palau d'Anglesola
Notícia: Citats a declarar els alcaldes de Tàrrega, Tremp i Sort per col·laborar amb l’1-O - Mobile

Citat a declarar un torn del parc de bombers de Girona per un acte en suport de l’1-O

Notícia: Citat a declarar un torn del parc de bombers de Girona per un acte en suport de l’1-O
Comparteix
Bombers per la República denuncia més repressió
Notícia: Citat a declarar un torn del parc de bombers de Girona per un acte en suport de l’1-O - Mobile
Bombers a la plaça del Vi de Girona el dos d'octubre del 2017 / ACN

El jutge passa a un tribunal popular el cas dels bombers de Girona de l’1-O

Notícia: El jutge passa a un tribunal popular el cas dels bombers de Girona de l’1-O
Comparteix
La magistrada fa cas al fiscal i veu indicis de malversació i abandonament de funcions
Notícia: El jutge passa a un tribunal popular el cas dels bombers de Girona de l’1-O - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Cat a juliol 10, 2022 | 15:46
  Cat juliol 10, 2022 | 15:46
  Estic esperant que el fiscal imputi càrrecs de malversació i abandonament de servei públic als piolins. Vull saber quants calers ens va costar que vinguessin a hostiar-nos i quants delictes van abandonar
 2. Icona del comentari de: els bombers indepes... amortitzats! a juliol 10, 2022 | 16:59
  els bombers indepes... amortitzats! juliol 10, 2022 | 16:59
  Com tants d'altres catalans que'ls vam fer "confiança" des de Miss Catalunya i així portem 10 anys... Ara hi ha un nou Govern, i té l'enemic a casa, estàn en contra de tot, sense proposar res, sembla que només busquin parar-ho tot, total a fi de mes reben el mateix escandalós salari...
  • Icona del comentari de: Si noi, a juliol 10, 2022 | 22:02
   Si noi, juliol 10, 2022 | 22:02
   prefereixo als bomber que a miss Catalunya, la Reina del PrUcessisme...
 3. Icona del comentari de: Un funcionari indepe a juliol 10, 2022 | 17:18
  Un funcionari indepe juliol 10, 2022 | 17:18
  Jo també estic esperant, amb candeletes, que canviï la política d'abandonament judicial que han practicat els corruptgents duran 10 anys, mentre el culpable que va suspendre la DUI i va fugir indemne a un palauet amb una generosa pensió vitalícia que mai s'ha guanyat.
 4. Icona del comentari de: 'dos delictes -malversació i abandonament del servei públic-“no tenen res a veure entre si' a juliol 10, 2022 | 17:36
  "dos delictes -malversació i abandonament del servei públic-“no tenen res a veure entre si" juliol 10, 2022 | 17:36
  A veure Quico, tots sabem qu'ets "bordeline", també ho són els que t'han contractat? A ón has estudiat periodisme???? per no anar-hi...
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 10, 2022 | 18:28
  Pere Llimonera i Citronell juliol 10, 2022 | 18:28
  Que ganas de montar el P0LLo y de marear la PerdiZ que tienen siempre estos payos suprematas, populistas, demagogos y fantasiosos... es lo que tienen el Nacional Catalanismo supremata falsificador de hechos y datos, de la Historia y de T0Do ... Ells són així : N0 són dolents, és que els han adoctrinat així... i D'on no n'hi ha, no en pot rajar... ¿Por Qué L0 LLaman 'Procés', cuando quieren decir "Movimiento" ? ???
  • Icona del comentari de: El Cid Campejador a juliol 10, 2022 | 22:49
   El Cid Campejador juliol 10, 2022 | 22:49
   La historia d'Espanya si que està plena de falsificacions. Per tu va.
 6. Icona del comentari de: Joan Gibert a juliol 10, 2022 | 18:30
  Joan Gibert juliol 10, 2022 | 18:30
  Quan s'acabarà la barra lliure del Lawfare de l'estructura judicial espanyola a Catalunya? Quan siguem independents i ens els traguem del damunt. O sigui, a treballar de nou per la independència, amb o sense els partits dits independentistes.
  • Icona del comentari de: què ressucites d'un coma? a juliol 10, 2022 | 22:08
   què ressucites d'un coma? juliol 10, 2022 | 22:08
   Et poso al dia: els corruptgents han estat prucessant cap enlloc durant 10 anys, intentant tapar els forats negres de la corrupció famigliar. Mala peça al teler...
  • Icona del comentari de: Resposta a juliol 10, 2022 | 22:13
   Resposta juliol 10, 2022 | 22:13
   Espero que no acabi fins que no fagin net dels corruptgents, Laura Borràs l'última perla. No vull que Catalunya sigui governada per corruptes prUcessistes cap enlloc que volen amagar ses vergonyes amb l'independentisme...
  • Icona del comentari de: Treure'ns del d'amunt? a juliol 10, 2022 | 22:16
   Treure'ns del d'amunt? juliol 10, 2022 | 22:16
   El primer que'm de netejar són els corruptes prUcessistes cap enlloc durant 10 anys...
  • Icona del comentari de: Resposta: a juliol 10, 2022 | 22:18
   Resposta: juliol 10, 2022 | 22:18
   Quan els discapacitats intel·lectuals deixin de votar corruptes prUcessistes cap enlloc, com han demostrat des de fa més de 10 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa