La Guàrdia Civil investiga bombers pro 1-O com si fossin mafiosos

El dos d’octubre del 2017, l’endemà del referèndum sobre la independència de Catalunya de l’1-O, es va fer una concentració a la plaça del Vi de Girona. Uns dels protagonistes de la manifestació van ser un grup de bombers, que van ser aclamats pels milers de persones que omplien la històrica plaça gironina. Un fets que no deixarien de ser una anècdota simbòlica si no fos perquè han comportat una densa investigació de quatre anys de la Guàrdia Civil, amb sofisticats mitjans –patents israelianes– i la dedicació dels poderosos equips d’investigació de Delinqüència Organitzada i Antidroga (EDOA) de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil i del Servei de Criminalística. Així ho mostra la instrucció policial a què ha tingut accés El Món. Una instrucció, però, que de moment ha hagut de deixar de banda 8 del 12 imputats perquè el dia dels fets ni tan sols eren a la manifestació o bé estaven de baixa o no estaven de servei. Una protesta, doncs, a la qual la Guàrdia Civil ha dedicat tants esforços i recursos com si fos un cas de jihadisme o d’alguna màfia del crim organitzat. 

La història es remunta a l’endemà del referèndum. Segons el relat del fiscal, “sobre les 11.37 hores del matí de dilluns, una caravana de set vehicles logotipats com a bombers de la Generalitat, fent ús dels elements acústics i lluminosos, formats amb personal adscrit al referit cos que viatjaven uniformats i portant diferents cartells favorables al referèndum declarat il·legal pel Tribunal Constitucional, van aparèixer pel flanc esquerre de la comandància de Girona del cos de la Guàrdia Civil”. “Al seu pas”, continua exposant, “van realitzar diferents gestos i expressions cap als agents de l’autoritat que consistien en insults, fer-los botifarra, així com expressions de menyspreu, i van continuar el seu camí fins la plaça del Vi , on van ser rebuts amb aclamacions al seu favor per una agrupació de persones”. En aquella manifestació hi van participar unes quatre mil persones, segons la Policia Municipal de Girona, entre les quals hi havia, fins i tot, el bisbe de Girona, Francesc Pardo

Part de l’informe policial amb què s’informa que la investigació contra els bombers ho porten agents contra la delinqüència organitzada/Quico Sallés

Amb l’ajuda d’una denúncia com a suposat perjudicat d’un col·laborador habitual de la Guàrdia Civil per a afers d’estrangeria, els fets es van denunciar al jutjat d’instrucció número 2 de Girona. La reacció va ser immediata, i la magistrada va citar a declarar tot un torn de bombers com a investigats. Va incoar diligències per malversació de diners públics, així com per un suposat delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques d’incitació a l’odi, a més d’un delicte de sedició. La densa i intensa investigació va començar com una maquinària insadollable. El primer pas, va consistir a requerir a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament sobre les persones que podien anar en el comboi i els seus responsables i el seu cost. El fiscal es queixa que la Generalitat va informar de manera “indirecta i poc clara” que el cost de l’actuació podria suposar 996,15 euros. De fet, la Generalitat emfatitza que no hi va haver cap servei el dia de les actuacions.

Part de l’informe fiscal on recorda que es reclamava Sedició contra els bombers i frenava les ànsies de la policia judicial en escorcollar el parc de Bombers de Girona/Quico Sallés

Amb aquests documents, es va activar l’Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga de la Guàrdia Civil que va demanar un any després dels fets a la instructora l’escorcoll del parc de bombers, els despatxos i altres llocs de treball. El delicte de sedició permetia, segons l’institut armat, una mesura invasiva com una entrada i escorcoll. Davant el vici de demanar, hi ha la virtut de no donar. El ministeri fiscal va parar els peus a la Guàrdia Civil i no va fer costat a la petició d’entrada i escorcoll, sinó només el lliurament dels telèfons mòbils i ordinadors. Els investigadors van complir les ordres, es van personar al parc de bombers i van requisar tres telèfons mòbils. 

El fiasco dels telèfons requisats

El 23 d’agost del 2019, gairebé dos anys després els telèfons mòbils es traslladen al Servei de Criminalística de l’institut armat. La feinada és ingent i han d’utilitzar el sistema de desxiframent de codis de l’empresa israeliana Cellebrite, utilitzat per investigar el cas dels atemptats gihadistes del 17-A. Hores i diners invertits per arribar a una conclusió evident per part del Departament d’Enginyeria Criminal de la Guàrdia Civil: “Els dispositius no contenen arxius de les dates investigades”. Un fiasco de manual. Els mòbils de la base dels bombers havien estat renovats al desembre i, per tant, no contenien arxius anteriors a aquella data. No serà aquest l’única espifiada de la instrucció. Un denunciat no va ser citat a declarar perquè arran d’una “errada deguda a la càrrega de treball del jutjat” es van confondre amb un altre investigat que també tenia el mateix nom de pila. Tampoc, a hores d’ara, després de quatre anys, s’ha determinat formalment que els 4 investigats que continuen en la instrucció són personal laboral o funcionari de la Generalitat. 

Part de l’anàlisi dels telèfons intervinguts on s’admet el fiasco de no trobar cap informació/Quico Sallés

El fiscal, a la vista del fracàs de les proves recollides no ha tingut més remei que demanar l’arxiu per a aquests vuit bombers. Tot perquè o bé no estaven de servei, o estaven de baixa o ni tant sols van anar a la concentració. Un desistiment que també ha acordat la jutgessa. Ara bé,  continua la causa contra els quatre restants. Però, el ministeri públic continua amb una acusació inèdita no només de malversació sinó “d’abandonament de funcions”, un delicte poquíssimes vegades aplicat, atesa la seva dificultat provatòria. Ja ha caigut el delicte d’odi i de sedició que, de bon principi, volia la Guàrdia Civil. La intenció, des d’un primer moment, en aquest cas ha estat anar a màxims contra aquests bombers suposadament independentistes com si pertanyessin a una màfia russa o una cèl·lula gihadista. O qui sap, si totes dues coses. 

Part de l’atestat que explica com es va utilitzar Cellebrite per desencriptar els mòbils dels bombers/Quico Sallés

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Novembre 07, 2021 | 21:36
  Que simpáticos esos muchachitos con sus cascos amarillos de los chinos, parecían hasta bomberos de verdad, mejor harian en prepararse mejor para su trabajo por el que le pagan y demasiado bien para lo que hacen y valen, total para poner pancartitas en los tejados y pasearse con los camiones molestando no se necesita gran cosa , solo ser un fanático fascista independentista. Mortadelo tu sigue investigando la historia de tractoria a ver con que nueva tontería sorprendes al mundo.
   Hi ha gent que tard o d’hora rebentarà d’odi! Novembre 08, 2021 | 10:40
   I el lluisquenoesrenta serà un d’ells!
   Evarist Novembre 08, 2021 | 13:49
   ets a la llista dels peixos
   Guaita-que-fan-ara Novembre 08, 2021 | 13:58
   luisito-no-te-acuerdas de las purgues del camarada Pepe-Stalin que acostumava a fer quan tenia la mosca a l'orella? ell era un camarada colorao i tu deus ser un camarada azulete coincidint en el gust per les purgues.
   ultimomono Novembre 08, 2021 | 15:46
   Ets tan tonto que ni ha entès que aquesta Guardies Civils estan malbaratant molts diners públics i temps que haurien de dedicar a altres coses més importants en perseguir als que són contraris polítics d'ells perquè si haguessin anat amb la bandera del pollastre no haurien dedicat ni un segon. Espero que algún dia et calgui ajut policial i et diguin que no tenen ni personal ni recursos perquè els estan dedicant a perseguir gent per les seves idees polítiques. Potser aixcí se't passarà de cop la tonteria de ser fatxa.
   jo Novembre 08, 2021 | 20:29
   no sé perquè llegiu i contesteu els comentaris d'aquests indigents mentals...el nomeacuerdo, el Gonzalo, el Strangelove...penseu en el que va dir algú molt assenyat, discutir amb un idiota et farà rebaixar al seu lloc i aquí sempre et guanyarà ell... preneu nota i deixeu-los per el que son...
   xavier Torrents Novembre 08, 2021 | 21:41
   Luisito si no te acuerdas come cues de panses , neng, La mare que et v.... De pallussos com tu ens en sobren al País
  Independence Process Novembre 07, 2021 | 21:46
  Què hi fem encara dins d'Espanya ? Aquesta és la qüestió.
  David Novembre 07, 2021 | 22:17
  Corrupció, malversació... denunciable...
  Claravalls Novembre 07, 2021 | 23:38
  Porcs de guarra inzivil...fora de Catalunya miserables descerebrats de merda. Visca els nostres bombers catalans. Guarra inzivil foteu el camp de Catalunya,marxeu al vostre puto país a hostiar els vostres avis i nens ñordos. Fora de Catalunya rates franquistes i traieu-se la gibrelleta del cap...ja que teniu merda en comptes de cervell.Assassins,criminals fora de Catalunya. Catalunya no és ni serà mai España.//*// Som República.//"//
   MHP Novembre 08, 2021 | 08:20
   Isti claravalls cada cop el teu discurs se sembla mes al de Himmler. Brutal. Deu ens en guard de la vostre república.
    Josep Novembre 08, 2021 | 10:30
    molts més marxaran corrents, potser fins i tot tu, caldrà fer molta neteja....
     A en Josep Novembre 08, 2021 | 12:30
     No caldrà fer cap "neteja", les forces d'ocupació i els alts funcionaris espanyols, els quals son de pas al nostre país per a fer carrera a Espanya, se n'aniran tot sols, la resta de funcionaris espanyols que no es vulguin integrar adquirnit la nacionalitat catalana, ni romandre al nostre país com a residents, també retornaran al seu país. Recordeu, per exemple DeAlonso, un funcionari espanyol que ja va fotre el camp arrel de l'enregistrament "nos hemos cargado la sanidad" amb l'inefable Fernandez Diaz.
    Al M(uy) H(ico) P Novembre 08, 2021 | 12:49
    A la vostra monarquia espanyola, al regne d'Espanya, no solament no hi ha fastigosos aprenents de himmlers sinó que fins i tot el propi nazi i malparit Himmler va instruir la policia ocupant espanyola durant els anys 40... També franco va "governar" per la gràcia de "Díos", crec que Déu no et guardarà ni et pot guardar de res, tros de suro renegat. Ets un cínic, car amb tot, el teu regne d'Espanya no solament existeix, fins i tot té ocupat la major part de territoris de parla catalana. No sé qui us ha dit que les condicions per a constituir la república catalana és que sigui angelical i neta de tot mal. Primer tros de quòniam aplica les condicions que demanes al altres, a la teva miserable Espanya i monarquia regnant.
    La Fenice Novembre 08, 2021 | 14:01
    Mucho Hi.. Pu.. suelto en els comentaris
    @M(uy) H(ico) P Novembre 08, 2021 | 16:03
    A la vostra "excelsa" monarquia espanyola, al regne d'Espanya, no solament no hi ha fastigosos aprenents de himmlers sinó que fins i tot el propi nazi i malparit Himmler va instruir la policia ocupant espanyola durant els anys 1940... També franco va "governar" per la gràcia de "Díos", crec que Déu no et guardarà ni et pot guardar de res, tros de suro renegat. Ets un cínic, car amb tot, el teu regne d'Espanya no solament existeix, fins i tot té ocupat la major part de territoris de parla catalana. No sabem d'on heu tret que les condicions per a constituir la república catalana és que sigui angelical i neta de tot mal. Primer tros de quòniam aplica les condicions que demanes al altres, a la teva miserable Espanya i monarquia regnant.
    Ricard Novembre 08, 2021 | 21:26
    Els racistes falangistes soleu recórrer a la banalització del vostre ideari germà.
   Pau Novembre 08, 2021 | 09:29
   Clarita,escribes que la GC,no tiene cerebro tienen mierda,tú solo tienes odio,yo cuando te leo me recuerda una canción de los Mojinos Escozios,titulada"como te digo una cosa,te digo la otra" y una de sus estrofas célebres era cuando una tenía mala cara o estaba siempre cabreada o irritada como tú, que decía "de ti para mí que está mal follada" y eso da la impresión que te pasa a tí, también puede ser que ese odio sea porque algún Guardia Civil te dio calabazas y no lo has superado,haztelo mirar y serás más feliz
    ultimomono Novembre 08, 2021 | 15:48
    A un paio com tú li hagués posat jo a fer la mili a Melilla cobrant 10 euros al mes, com es cobraven. Se us passava l'amor per la pàtria i els cosos aquests feixistes en un no res.
  Josep Novembre 08, 2021 | 08:33
  sense sang no farem la independència
   Independence Process Novembre 08, 2021 | 12:22
   Això ho dius tu, tros de quòniam. Rebutgem els comentaris annexionistes de falsa bandera. Si molts de catalans ho volem entre tots, aconseguirem fer efectiva la independència de forma pacífica i no violenta.
    Josep Novembre 08, 2021 | 13:51
    tu fes de gandhi, jo faré a la meva manera...
     Al patètic espanyolista Josep Novembre 08, 2021 | 16:29
     Set veu el llautó. Ets molt ridícul, uns exemples dins d'Europa, les darreres dècades amb la maleïda violència ni Irlanda ha aconseguit la reunificació, ni Còrcega ni Euskal Herria han aconseguir la independència política, solament han aconseguit que els estats del Regne Unit, França i Espanya poguessin impunement "justificar" la menyspreable violència d'estat contra irlandesos, corsos i bascs. Els catalans amb una votació hem aconseguit patir el despotisme, la revenja, i la repressió espanyoles, però, també posar amb el cul enlaire i als ulls del mon les mancances la suposada democràcia ("plena", "homologable", "consolidada"...) espanyola fruit d'una transició de la dictadura de Franco a la democràcia que els espanyols no han acabat i en alguns àmbits ha resultat que ni havien començat. Els estats democràtics no han de posar qualificatius inútils a la democràcia. Ara solament si molts de catalans seguim demanant la independència, entre tots la farem efectiva. Molts d'estats actuals, varen aconseguir la independència efectiva dècades després de proclamar-la. Encara ens cal trencar molts de tabús en forma de fal·làcia, com el de la unitat d'Espanya, una ridiculesa que cal desmuntar-la, Espanya no és cap unitat, ans al contrari, ha estat i és un ens al qual des de l'any 1587 se li han separat una quantitat molt gran de territoris que ara son estats independents o en fan part d'altres. Una tirallonga d'estats actuals que no podem escriure aquí per manca d'espai, però, podeu consultar-la on line. Nosaltres seguim bregant per la independència fins aconseguir-la de forma pacífica i no violenta. Ànims.
   ave-maría Novembre 08, 2021 | 14:04
   Josep, suposo que no parles de "sang d'orxata" . . . . .
  joanka Novembre 08, 2021 | 08:52
  Cree el ladron que todos son de su condicion. Ara dedicar recursos a aclarir que passa amb el campechano res de res... no sigui que e ncara surti mes merda i esquitxi a altres intocables de la marca caspanya.
   Rèplica Novembre 08, 2021 | 12:53
   El lladre creu que tots son com ell. Ara dedicar recursos a aclarir que passa amb el campechano emerito res de res...tot i que encara surti mes merda i esquitxi a altres intocables de la marca Espanya.
   Llengües Novembre 08, 2021 | 12:56
   Aquesta dita popular no solament és espanyola, els italians diuen Il ladro crede che tutti rubino i els catalans diem i podem escriure, en la nostra llengua sense necessitat de canviar-la, el lladre pensa que tots son com ell...
  Lerele Novembre 08, 2021 | 09:05
  Es una vergonya utilitzar serveis públics per fet protestes així. El servei de bombers el paguem tots els catalans, si si, fins i tot els catalans no indepes paguem els serveis públics. Els bombers que es dediquin a apagar focs i baixar gatets dels arbres i deixi de fer activisme polític. Si volen manifestar-se que ho facin quan no treballin i sense els uniformes que paguem nosaltres.
   Joanka Novembre 08, 2021 | 10:17
   tens raó. El TC, el suprem la GC etc etc els paguen (forçadament) entre tots i hem d'aguantar les seves prevaricacions en clau de partits. I per no parlar ¡de la casa reial que ja ni apareix a les enquestes perque tothom sap que la paguem entre tots i només la volen uns quants. Quin fàstic oi???
   Fora la ignorància Novembre 08, 2021 | 12:35
   Un altre curt de gambals que tampoc se n'ha assabentat que al nostre país hi ha el cos de bombers voluntaris i benèvols organitzats que fan el servei d'extinció d'incendis i altres salvaments a l'ensems amb els professionals. Més enllà d'Espanya hi ha vida. Visquem-la.
  La papallona viu Novembre 08, 2021 | 10:08
  Home mhp és que a la nostra República no hi haurà ni guarres inzivils,ni polimerdes nacionals ni exercits masclistes i borratxos.Tots aquesta espècies d'éssers humans marxaran cap a Ñordia i Catalunya serà lliure.Ahhh i tu també en sembla que fotras al camp per inadaptat españolito. Visca Catalunya lliure i independent.
  Jeroni Munyós Novembre 08, 2021 | 10:23
  Cap agressió espanyola sense resposta, pacífica i no violenta. No caiguem en els paranys que des de l'estat espanyol ens paren quotidianament. Ànims i fins a fer efectiva la independència.
  Ha, ha, ha Novembre 08, 2021 | 10:29
  L'espanyolam ximple, poca-solta i ridícul que fa comentaris per ací, sempre fa de claca dels aparells de l'estat espanyol ( o directament en fan part ), no se n'adonen de la pena que fan ? Encara sort en tenim d'un pallús que no se'n recorda mai de res. Ha, ha, ha.
  Clara Novembre 08, 2021 | 12:27
  Aixo de caspanyistan cada dia esta pitjor,I lo trist es que no te solucio cada dia hi ha mes faxas,mes represors ,mes lladres mafiosos mes xusma que viu a costa dels altres. Mes aprop de Africa que de Europa
  Miserables Novembre 08, 2021 | 12:45
  I el Govern de Vichy formarà part de l'acusació?
  Veritat sempre Novembre 08, 2021 | 13:22
  De Guàrdies Civils Mafiosos i corruptes de debò, n'hi ha a dojo, però clar, d'això no interessa parlar.
   Jordi Novembre 08, 2021 | 17:08
   Se nota que eres un tío con dos huevos,nombre y apellidos y a juzgado de guardia y denuncia al canto,no pierdas el tiempo con comentarios inútiles.
    A en Corquito Novembre 08, 2021 | 19:17
    Jordiet, solament cal llegir diaris, no et facis l'espanyol ximplet. Repassa les hemeroteques.
  Delfí Artós Novembre 08, 2021 | 17:04
  L'estat espanyol i els seus aparells han perdut la xaveta des de que hi ha molts de catalans independentistes, a la guardia civil tacito li ha tocat el patètic paper de fotre informes i atestats prospectius plens de fantasies i trampes a veure si es poden carregar dirigents i persones que donen suport explícit a l'independentisme, amb l'ajut de fiscals espanyols afinadors i jutges lawfare. Sense anar més lluny avui també s'ha sabut que han fotut un "informe" per a intentar inculpar per enèsima vegada el professor Alay, amb el text d'un llibre que el propi Alay havia traduït del rus (?!). No sabem si riure del ridícul espanyol o plorar pels catalans que no aconseguim desempallegar-nos de l'opressor espanyol i esdevenir un estat independent en forma de república. Amb tot, tenim fortuna, molts del nostres avantpassat varen sofrir als segles XVIII, XIX i XX, a banda de la presó política, l'exili i la repressió, tortura i fins i tot la mort, per fer el mateix que fem els catalans al segle XXI. A veure si aconseguim d'una vegada la independència i aleshores la guardia civil i companyia ens els mirem definitivament com un "succés", "esdeveniment" o "anècdota", de l'exterior que no ens va ni ens ve ni ens afecta per a res.
  remigio III Novembre 08, 2021 | 17:04
  La Guàrdia Civil investiga bombers pro 1-O com si fossin mafiosos.Sembla que va de mafiosos, però els bombers no ho són.
  Lisa Novembre 08, 2021 | 20:25
  La guàrdia Civil, està molt acostumada a fer relats de ciència ficció...no se si perquè han vist moltes pel·lícules de lladres i serenos, o perquè son una colla d'ignorants i es creuen que qualsevol cosa, per el fet de que vingui d'ells es creïble... quan mes aviat es el contrari...
  República catalana Novembre 08, 2021 | 20:48
  a veure quan serem independents i podrem fotre fora la merda de la guardia incivil i la policia innacional(del a por ellos).Colla de cabr......
  Ricard Novembre 08, 2021 | 21:25
  Els moderats volem fer Catalunya lliure. Els radicals volen mantenir-nos esclaus de l'ocupant. La policia militar castellana és un mitjà dels radicals que, lluny de la professionalitat, dedica als seus màxims esforços a reprimir ciutadans honrats en lloc d'afrontar els problemes greus que pateixen els esmentats ciutadans. Així doncs la policia militar castellana, radical, vol perpetuar l'agressió als catalans, i no pas servir-los com a funcionaris que diuen ser... El racisme és un component incompatible amb el bon funcionament d'un servei públic. I els tribunals castellans ja veiem que s'ho miren tot passivament, còmplicement.

Nou comentari