El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Setge de la CUP als ‘espies’ dels Mossos d’Esquadra

La Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra torna a estar al punt de mira de la CUP. Ara, és arran del cas Cornelius, destapat per aquest diari, sobre les fitxes ideològiques que elaboren els analistes i investigadors d’Informació dels Mossos a activistes antifeixistes o membres de militància d’esquerra. Unes fitxes que han aparegut aprofitant una investigació sobre una baralla entre aficions d’equips de futbol rivals. La formació anticapitalista ha presentat una bateria de preguntes i peticions al departament d’Interior per tal d’aclarir les tasques d’investigació prospectiva de la Comissaria General d’Informació. Tot, en plena polèmica pels agents encoberts del Cos Nacional de Policia que s’infiltren en els moviments independentistes d’esquerra.

En aquest sentit, el diputat portaveu d’Interior de la CUP, Xavier Pellicer, ha recordat que ja va demanar a la comissió d’estudi del model policial que s’estableixi un sistema de transparència per tal que aquesta comissaria dels Mossos d’Esquadra doni explicacions al Parlament de la seva activitat. Fins i tot, a través de la Comissió de Control de Matèries Reservades que es reuneix com a mínim dues vegades per cada període parlamentari. La CUP vol saber quina és la tasca dels anomenats “espies dels Mossos”. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, haurà de respondre a les preguntes tot i que es plantegen la possibilitat de lliurar aquests informes en una de les sessions de la comissió parlamentària de matèries reservades. De fet, la bateria de qüestions de la CUP implica que el mateix conseller posi negre sobre blanc quins càrrecs d’Interior i de l’estructura de comandament dels Mossos tenen accés a aquests informes.

El diputat de la CUP, Xavier Pallicer, en un moment de la seva intervenció/David Aparicio-Parlament
El diputat de la CUP, Xavier Pallicer, en un moment de la seva intervenció/David Aparicio-Parlament

Llistats d’informes

Pellicer ha reclamat per escrit el llistat de tots els informes sobre “radicalitat” que hagin realitzat les àrees d’informació dels Mossos d’Esquadra. Un llistat que hauria d’incloure el títol, l’extensió, agents signants, els comandaments que han autoritzat o ordenat la investigació, ideologia i objectius dels informes. També reclamen aclarir quins d’aquests dossiers han estat judicialitzats i quins no. En aquest marc, la CUP exigeix saber qui els custodia i com s’emmagatzemen, a més de tenir constància de qui hi té accés i el motiu d’aquest accés. En aquest punt també reclamen saber com i quants informes “d’impacte mediàtic i a xarxes socials de diferents esdeveniments” han realitzat els Mossos d’Esquadra.

A més, Pellicer demanda a la conselleria que especifiqui si aquests tipus de dossiers es realitzen a sol·licitud d’un tribunal o d’un comandament policial, i quins “són els paràmetres que han de constar en aquests informes“. Concretament, la CUP vol saber quants informes d’aquesta mena s’han realitzat en els darrers cinc anys, qui els custodia i qui hi pot tenir accés. Els cupaires consideren que aquesta informació és vital per poder destapar les bases de dades de la policia catalana sobre els moviments socials i polítics.

Pegasus o Voyager?

Els anticapitalistes també sospiten que la policia de la Generalitat utilitza programaris per poder “diagramar” els riscos que, a parer seu, tindria l’extrema esquerra independentista. La intenció de la CUP és saber “quin programari realitza el monitoratge de les xarxes socials, com s’identifiquen les persones amb les xarxes socials, quines dades s’utilitzen per fer comparacions i com s’identifiquen les persones sense antecedents penals i/o policials. Precisament aquí és on incideixen especialment els cupaires i exigeixen a la Direcció General de la Policia i a la conselleria d’Interior si “tenen bases de dades de persones sense antecedents penals i/o policials, com es regulen, quins paràmetres s’utilitzen, qui hi té accés i com s’articula el sistema d’informació amb aquestes dades.

En aquest sentit, els cupaires sospiten que els Mossos d’Esquadra abusen del programa Voyager. És a dir, un “sniffer de xarxes, un inquietant sistema de rastreig de la xarxa que utilitza la intel·ligència artificial per obtenir i triar milions de dades. En teoria, aquest programari ha de servir per prevenir un delicte. Els Mossos el van adquirir el juliol del 2020 amb l’argument que el necessitaven per investigar el jihadisme, i des de fa mesos la CUP sospita que s’utilitza per investigar diversos col·lectius de manera “prospectiva”. A més, en la seva compareixença a la comissió del model policial del Parlament, que va cloure els seus treballs al novembre, el cap de la Comissaria General d’Informació, l’intendent Carles Hernàndez, es va negar a explicar quin tipus de programari utilitzen les seves unitats d’anàlisi.

El cap de la Comissaria General d’Informació, l’intendent Carles Hernàndez, condecorat per la Guàrdia Civil a la Festa patronal de la Guàrdia Civil a Catalunya 11/10/2022 / Mireia Comas
El cap de la Comissaria General d’Informació, l’intendent Carles Hernàndez, condecorat per la Guàrdia Civil a la Festa patronal de la Guàrdia Civil a Catalunya 11/10/2022 / Mireia Comas

El cas Cornelius

En la seva estratègia parlamentària, la CUP fa una passa més enllà i va al detall d’operacions concretes. En aquesta línia també ha presentat una sèrie de preguntes concretes sobre l’operació Cornelius. Una investigació sobre una baralla entre aficions futbolístiques que ha delatat les pràctiques de la Comissaria General d’Informació contra l’antifeixisme i l’esquerra independentista. En aquest cas, Pellicer reclama saber si “el Departament d’Interior considera que aquests informes tenen cabuda o no en el marc legal actual” o bé “si es poden fer sense una autorització judicial explícita”. Aquests informes descriuen la ideologia dels investigats a través de les seves xarxes, dels tatuatges, la roba o les xapes o pegats que porten a la roba.

Per a més concreció, la CUP també demana als responsables d’Interior respostes clares sobre si entenen que “ser simpatitzant d’ERC, Junts o la CUP és símbol de radicalitat”. Un algoritme que els analistes dels Mossos d’Esquadra apliquen en el cas Cornelius. També vol explicacions sobre per què la policia considera que els símbols antifeixistes són símbols de radicalitat i si el gabinet del conseller tenia presents aquests criteris. D’aquí que reclamin parlamentàriament quines “mesures” prendrà Elena per tal que els agents d’Informació dels Mossos deixin de considerar “indicatius de radicalitat els fets de ser antifeixista, participar en el moviment per l’habitatge o ser simpatitzant dels partits que ara mateix sumen el 52% de la representació parlamentària”. “Això només és el principi”, assegura Pellicer a El Món. “Anirem a totes per destapar aquesta maquinària de persecució política!”, sentencia. Pellicer avisa que es dona el tret de sortida a “controlar de debò la impunitat amb què treballa Informació dels Mossos”.

Una part d'una de les fitxes dels antifeixistes investigats on destaquen al jutge que s'identifica amb la CUP/Quico Sallés
Una part d’una de les fitxes dels antifeixistes investigats on destaquen al jutge que s’identifica amb la CUP/Quico Sallés

Més notícies
El dron inhibidor dels Mossos, la darrera defensa del projecte Kuppel

Els Mossos van activar els seus drons en 300 serveis el 2022

Notícia: Els Mossos van activar els seus drons en 300 serveis el 2022
Comparteix
Trobar desapareguts, plantacions de marihuana o control de manifestacions, entre les tasques més nombroses
Notícia: Els Mossos van activar els seus drons en 300 serveis el 2022 - Mobile
Carles Hernàndez, en la seva polèmica actuació a Girona

Clatellot judicial a l’excap de la Brimo i actual cap d’Informació dels Mossos

Notícia: Clatellot judicial a l’excap de la Brimo i actual cap d’Informació dels Mossos
Comparteix
Absolt un manifestant acusat d'haver-li tirat una 'pedra', que en realitat era un globus amb pintura
Notícia: Clatellot judicial a l’excap de la Brimo i actual cap d’Informació dels Mossos - Mobile
El conseller Joan Ignasi Elena mira el diputat de la CUP d'Interior, Xavier Pellicer/David Aparicio

La CUP acusa Informació dels Mossos de marcar “l’agenda política”

Notícia: La CUP acusa Informació dels Mossos de marcar “l’agenda política”
Comparteix
Debat encès entre Elena i Pallicer
Notícia: La CUP acusa Informació dels Mossos de marcar “l’agenda política” - Mobile
Pla mitjà, extret de senyal institucional, de l'excap de la Brimo dels Mossos Carles Hernández, i futur cap de la Comissaria General d'Informació declarant com a testimoni al judici contra Trapero a l'Audiència Nacional, el 25-2-20 (horitzontal).

L’excap de la Brimo guanya punts com a futur cap d’Informació dels Mossos

Notícia: L’excap de la Brimo guanya punts com a futur cap d’Informació dels Mossos
Comparteix
L'intendent Carles Hernàndez ja era el número dos de la intel·ligència policial
Notícia: L’excap de la Brimo guanya punts com a futur cap d’Informació dels Mossos - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Lagrimitas a febrer 12, 2023 | 21:12
  Lagrimitas febrer 12, 2023 | 21:12
  A ver cuatro perroflautas que hace n, lo máximo denunciare opresión estatal cuando sean juzgados, dais entre ternura, pena y risa
 2. Icona del comentari de: Manel BCN a febrer 12, 2023 | 21:47
  Manel BCN febrer 12, 2023 | 21:47
  Tant la CUP com Arran no són cap germanetes de la caritat..
 3. Icona del comentari de: Dragó a febrer 12, 2023 | 22:55
  Dragó febrer 12, 2023 | 22:55
  Si el conseller tingués un mínim de dignitat respondria "sabes contar, pues no cuentes con los Mossos". Però tots sabem quina mena de personatge és.
  • Icona del comentari de: josep a febrer 13, 2023 | 12:27
   josep febrer 13, 2023 | 12:27
   més que gragó, ets sargantana, dormitant cara al sol fins que t'axaifin o et fotin un balí al cap
 4. Icona del comentari de: Pep a febrer 13, 2023 | 04:11
  Pep febrer 13, 2023 | 04:11
  Son unes preguntes bastant raonables, molt be per les CUP.
  • Icona del comentari de: Un català a febrer 13, 2023 | 09:22
   Un català febrer 13, 2023 | 09:22
   Si yo fuera policía, cogía esas preguntas y me las pasaba por el ojete....
 5. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 13, 2023 | 09:12
  Gonzalo febrer 13, 2023 | 09:12
  Buh, buh, independentistas Lazinazis, Buuuh. Doc.
 6. Icona del comentari de: Àcrata a febrer 13, 2023 | 09:13
  Àcrata febrer 13, 2023 | 09:13
  Totes les policies de món son iguals: estan al servei del poder i en contra del Poble.
  • Icona del comentari de: Un a febrer 13, 2023 | 10:17
   Un febrer 13, 2023 | 10:17
   Sí, ja, la típica resposta dels criptofatxes: tot són iguals, i per tant no cal que fem res.
 7. Icona del comentari de: Españistan, pais de corruptes i ganduls. a febrer 13, 2023 | 11:03
  Españistan, pais de corruptes i ganduls. febrer 13, 2023 | 11:03
  Quant es detecti un infiltrat, una bona pallisa, i al pantà, s'ha acabat el Broquil, nomes un que no te on caure mort es fa policia/delinqüent. es el mateix.
 8. Icona del comentari de: El Picha Floja a febrer 13, 2023 | 12:57
  El Picha Floja febrer 13, 2023 | 12:57
  Doncs mireu q s'ha de tenir molt mal gust per tirar-te a les de la CUP.
  • Icona del comentari de: Va ser un acte heroic a febrer 13, 2023 | 14:43
   Va ser un acte heroic febrer 13, 2023 | 14:43
   A l'estil James Bond: roba, mata i folla't a qui vulguis però compleix la missió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa