El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ‘pegasus’ de la xarxa que tenen els Mossos amb l’excusa del jihadisme
  • CA

“Nosaltres no tenim el Pegasus, és molt (massa) car”, asseguren fonts dels Mossos d’Esquadra a El Món, una afirmació que no acaba de quadrar amb les afirmacions del ministeri de l’Interior que apunten que sí que en tenen un. De fet, van intentar comprar una versió anterior i no se’n van sortir. Però, en canvi, sí que han aconseguit establir com a despesa anual el Voyager, un sistema “sniffer de xarxes”. És a dir, un polèmic sistema de rastreig de la xarxa que utilitza la intel·ligència artificial per obtenir i triar milions de dades per “prevenir” un delicte. Els Mossos el tenen amb l’excusa de la lluita contra el jihadisme, però sense cap garantia que no s’utilitzi per investigar determinats col·lectius o fer perquisicions prospectives d’altres tipus de delictes. “És una mena de gran germà de la xarxa”, comparen fonts dels Mossos. El sistema també està integrat al SITEL/SILC, el sistema d’interceptació legal de telecomunicacions, on per cert, també el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil hi aboquen els registres fets amb el seu pegasus.

El juliol del 2020, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) comprava per 1.481.785,97 euros, IVA inclòs, pel procediment d’emergència -sense ofertes i puntuacions, les plataformes d’anàlisi Voyager Analytics i Voyager Check per a la poderosa Comissaria General d’Informació del Cos de Mossos d’Esquadra (CGINF). Un contracte, firmat en l’època del comissari Eduard Sallent com a cap del cos, un comandament procliu a implantar alta tecnologia al cos per generar intel·ligència policial. El contracte es va renovar el passat mes de juliol, segons detallen fonts d’Interior. La promoció i recomanació de la compra va ser a càrrec de l’Àrea TIC de la policia catalana, que feia temps que reclamava una eina de prospecció de la xarxa. De fet, no van haver de menester, segons l’expedient administratiu, ni un informe tècnic de la compra. L’empresa subministradora va ser S21SEC, una firma especialitzada en ciberseguretat i ciberdefensa que va començar la seva singladura el 1988 a través de la seva empresa mare, Nextel. Ara té a Madrid el gran centre de control de l’empresa i un centre de recerca i desenvolupament a Tel Aviv i oficines a Nova York, Washington i Londres.

Resolució per la que es formalitza la compra de Voyager per la comissaria general d'Informació dels Mossos d'Esquadra
Resolució per la que es formalitza la compra de Voyager per la comissaria general d’Informació dels Mossos d’Esquadra

“Una necessitat” per investigar el jihadisme

Segons el certificat de licitació del mateix CTTI, la compra va ser la “necessitat” del departament d’Interior, que en aquell temps dirigira el conseller Miquel Buch, de “dotar la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra” d’un programa de control preventiu. En concret, “d’un sistema basat en la intel·ligència artificial per a terme estratègies de recerca d’amenaces a internet centrades a combatre el terrorisme de caire jihadista amb molta més capacitat i profunditat”. Però, a hores d’ara, no existeix cap garantia ni protocol que eviti el dubte que s’utilitzi el Voyager per investigar altres tipus de delictes o altres col·lectius com l’anarquista –una obsessió de la comissaria general d’informació dels Mossos–, el supremacisme blanc, l’esquerra antisistema o l’independentisme. El Voyager pot monitoritzar qualsevol tipus de moviment a la xarxa segons l’ordre de la policia o la investigació.

La contractació per part del CTTI també especificava que aquest sistema possibilitaria “la recerca exhaustiva d’entitats concretes a internet (identitats, nicknames, comptes de correu, telèfons, etc.) i la seva anàlisi per poder establir relacions d’interès entre les entitats i augmentar així les capacitats de generació d’intel·ligència, d’investigació i de recerca d’evidències relatives a fets delictius de caire terrorista jihadista”. És a dir, un gran radar que controla fil per randa la informació segons els paràmetres i els algoritmes que s’hi programin. El prospecte tècnic de la mateixa empresa fabricant del software és concloent. L’eina serveix per “comprendre el comportament humà a partir de dades no estructurades”.

La intendent Rosa Bosch, el comissari Josep Estela i el comissari Eduard Sallent/Quico Sallés
La intendent Rosa Bosch, el comissari Josep Estela i el comissari Eduard Sallent / Quico Sallés

Diagramar el perill i alguna polèmica

Segons fonts d’Interior, aquesta eina d’anàlisi va una passa més enllà de la que els Mossos ja tenia de feia anys, la I2 Analyst Notebook, una aplicació que comercialitza IBM i que permet arrossegar informació i realitzar tasques de raonament de les dades. “Més que intel·ligència artificial són el que es coneix com a machine learning, com els antics jocs d’escacs informàtics que guardaven dades”, concreten. “Fa anys vam comprar algun sistema de recerca però va ser un bluf i es va quedar al calaix tant de la comissaria general d’informació com de la Divisió d’Investigació Criminal”.

Ara les Mossos insisteixen que amb Voyager Analytics, tenen un “sistema capaç d’analitzar immenses quantitats de dades”. D’aquí que “diagramin o pintin i coloregin” -segons l’argot dels investigadors- per clarificar i establir xarxes de relacions, el comportament i les preferències d’un individu concret, els interessos d’un grup, els vincles i els membres, el rol que exerceix cadascun, les figures clau dels esdeveniments i el grau en què tot això pot esdevenir una amenaça. L’altra part del paquet és el Voyager Check, que treballa amb “algoritmes d’aprenentatge automàtic i llenguatge natural per generar alertes o respondre preguntes específiques”. Segons el prospecte de la companyia, aquest sistema “permet una resposta gairebé en temps real” fins i tot si es tracta d’informació de milions de persones.

Voyager Labs i els seus programaris, però, no s’han escapat d’alguna polèmica. L’empresa que, a través dels seus canals, assegura i assevera que només utilitza el que es coneix com a “fonts obertes”, és a dir, públiques, ha viscut algun episodi crític. De fet, el Democracy Center for Transparency, una entitat que vigila i monitoritza els sistemes de control dels estats, va vincular aquest programari a espionatges del govern colombià a les guerrilles, de l’administració de la seguretat xilena a la comunitat maputxe o fins i tot a Itàlia, on s’hauria utilitzat com una màquina clandestina d’informació electoral. El seguiment del que es coneix com a fonts obertes no és nou als Mossos d’Esquadra ni a la Generalitat: el cas Cesicat, n’és l’exemple. Un escàndol sobre un suposat seguiment a les xarxes d’activistes i periodistes per part del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya.

Més notícies
El director de Citizen Lab, Ronald Deibert / ACN
Citizen Lab desmunta les acusacions de Ciutadans sobre el Catalangate
Notícia: Citizen Lab desmunta les acusacions de Ciutadans sobre el Catalangate
Comparteix
El director del centre defensa la credibilitat de les seves investigacions sobre l'ús de Pegasus
El Tsunami talla la Jonquera en les protestes post-sentència / Jordi Borràs
El secret de sumari del Tsunami caduca en plena crisi pel Pegasus
Notícia: El secret de sumari del Tsunami caduca en plena crisi pel Pegasus
Comparteix
El 20 de maig el magistrat García Castellón ha de decidir si prorroga el secret de la investigació
Paz Esteban, enraona amb membres del govern espanyol en la inauguració de les jornades del CCN-CERT del passat desembre/CCN
El Suprem va autoritzar l’espionatge a Aragonès per “evitar una secessió”
Notícia: El Suprem va autoritzar l’espionatge a Aragonès per “evitar una secessió”
Comparteix
El jutge va comprar els arguments del CNI per intervenir els mòbils d'almenys 18 independentistes
Esperanza Casteleiro, la nova directora del CNI en substitució de Paz Esteban / Rubén SomontéMdD
Casteleiro, una oficial d’intel·ligència per fer dissabte al CNI
Notícia: Casteleiro, una oficial d’intel·ligència per fer dissabte al CNI
Comparteix
La nova directora dels serveis d'Intel·ligència va treballar a Cuba i Portugal

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manuel a maig 16, 2022 | 00:19
    Manuel maig 16, 2022 | 00:19
    Quico,te lo repetiré en todos tus artículos cuando pueda:CORONEL D.Diego Pérez de los Cobos,nada de excoronel.
    • Icona del comentari de: Etc a maig 16, 2022 | 10:39
      Etc maig 16, 2022 | 10:39
      Parguel·la Diego Perez de los Cobos, fascista condecorado por la gracia de dios. Aquest titol t’agrada més?
    • Icona del comentari de: Ricard a maig 16, 2022 | 10:57
      Ricard maig 16, 2022 | 10:57
      Un policia militar patrocinador de la violència contra persones honrades, o voluntari del 23-F té la graduació militar esgrimida només gràcies a la nominació feta i mantinguda per un Estat racista com el dels castellans. Però de facto aquest criminal amb tricorni no hauria de poder ser ni l'uxier d'un pavelló esportiu a Totana o Sigüensa. Per tant se me'n refot la graduació que els racistes diguin que té.
  2. Icona del comentari de: Kim a maig 16, 2022 | 09:15
    Kim maig 16, 2022 | 09:15
    La ja cansina excusa del jihadisme, no se la creu ningú, TOTS sabem que busca la Policia, Mozos de escaire inclosos, busque Catalans independentistes, manifestants que protestin contra el poder, o sigui, que CATALUNYA sigui el lloc d'Europa on hi han mes capos internacionels, es un mostra que els Mossos no hi dediquen gaire temps, o son molt incompatens, a part de que tenen traficans de droga, i membres de la extrema dreta dins el cos.
  3. Icona del comentari de: Tècnic a maig 16, 2022 | 09:28
    Tècnic maig 16, 2022 | 09:28
    I les urnes?, i el Sunami?, s'en sap res?, colla de inutils, Aquest sitemes de espionatje, han perdut tot el valor, ara ja saben com funcionen, les cosses importants, es fan lluny dels movils i ordinsdors, el millor sistema per comunicarse, es el que ningù coneix la seva existencia, no es pot espiar el que no existeix, per ells esclar, o pilleu CNI i Mortadelos?,
  4. Icona del comentari de: Cococ a maig 16, 2022 | 09:29
    Cococ maig 16, 2022 | 09:29
    Aquest sistemes de espionatje, nomès serveixen per pillar tontos digitals, que es pensen que estàn a la ultima amb 4 apps de merda.
  5. Icona del comentari de: Ricard a maig 16, 2022 | 10:52
    Ricard maig 16, 2022 | 10:52
    El jihadisme no és cap "excusa', sinó una flagrants "necessitat". Si ho qualifiquen cal una mica més de rigor, si li plau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa