El Món
Citizen Lab desmunta les acusacions de Ciutadans sobre el Catalangate

El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, ha reivindicat la seva investigació sobre el ‘Catalangate‘ i ha negat que l’independentisme influenciés la recerca. “Cap partit polític català o organització independentista va estar implicat en la redacció de l’informe o en l’anàlisi tècnic”, assegura Deibert en una carta dirigida a l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas per respondre a les seves preguntes sobre la investigació. El director de Citizen Lab defensa que són una organització “independent” i “lliure de directrius externes de governs o empreses”. “La nostra recerca segueix un protocol ètic aprovat per la junta d’ètica de la Universitat de Toronto”, diu. A més, afirma que no hi havia cap “conflicte d’interès” en el rol d’Elies Campo.

La investigació i el contacte amb els potencials afectats va començar la tardor del 2019 i es va allargar “fins al moment de la publicació”, explica Deibert, que no revela on es va fer l’anàlisi dels telèfons mòbils ni el nombre total d’aparells analitzats per “protegir la privacitat dels participants de la investigació”. En aquest sentit, insisteix que no poden dir si van examinar mòbils de polítics o activistes no independentistes.

L’estratègia de comunicació és decisió de Citizen Lab

Deibert detalla que Citizen Lab, com és pràctica habitual a l’organització, va decidir revelar tota la investigació perquè coincidís amb la publicació del ‘New Yorker’, que els va informar primer de la seva data de publicació. Així, subratlla que l’estratègia de comunicació la va decidir únicament el Citizen Lab.

També va ser Deibert qui va decidir utilitzar el terme “Catalangate’ després de saber que “les víctimes l’estaven fent servir per referir-se al cas”. En tot cas, nega que rebés cap pressió o indicació per fer servir aquest terme.

Un moment de la roda de premsa a Brussel·les / ACN

A part de defensar la integritat de la investigació, Citizen Lab afegeix que Amnistia Internacional va “validar els mètodes tècnics” usats per identificar infeccions amb Pegasus i que, a més, van corroborar les infeccions amb la seva pròpia metodologia en una mostra dels casos. La tria d’aquesta mostra es va fer tenint en compte diversos indicadors, com el nombre d’intents d’infecció, i que fossin casos relacionats amb “la societat civil”, ja que així ho marca el mandat d’investigació d’Amnistia Internacional.

Les dades de l’anàlisi forense no es poden compartir sense autorització de les víctimes

Preguntat per l’accés a les dades, Deibert replica a Cañas que no poden compartir les dades de l’anàlisi forense sense l’autorització dels afectats, tal com marca el seu protocol ètic.

Qüestionat sobre credibilitat de l’organització, el director de Citizen Lab assegura que “fins ara cap anàlisi tècnica de bona reputació ha contradit” les seves investigacions “ni s’ha demostrat cap preocupació específica” sobre la seva metodologia per identificar Pegasus.

Per exemple, recorda que en un judici al Regne Unit sobre l’ús de Pegasus es va acceptar com a testimoni un investigador del Citizen Lab, sobre el qual un expert independent va dir el següent: “Va ser un testimoni impressionant que va presentar un relat detallat i lògic, amb el suport de les dades bàsiques que havia trobat, la qual cosa va portar a la conclusió que hi havia proves sòlides que els tres telèfons principals [en qüestió en el litigi ] havien estat piratejat per Pegasus”.

Deibert recorda que fa dues dècades que fan recerca en l’àmbit dels drets humans i les tecnologies digitals i adjunta en la carta una llarga llista d’investigacions. També referma l’habilitat de Citizen Lab per distingir entre Pegasus i altres tipus de ciberatacs.

Elies Ocampo, cap “conflicte d’interès”

El director de Pegasus defensa que la feina de l’enginyer català Elies Campo no va suposar cap “conflicte d’interès” i remarca que el seu rol era “assistir en la coordinació” amb els afectats a Catalunya, però que en cap cas era l’únic implicat en la investigació. De fet, Deibert subratlla que ell mateix va coordinar juntament Scott-Railton la investigació del ‘Catalangate’.

En concret, Bill Marczak, John Scott-Railton i Bahr AbdulRazzak van liderar l’anàlisi tècnica de l’informe. Campo va assistir a l’hora d’identificar “casos potencials” i va ajudar en la coordinació amb les “víctimes potencials”. Deibert va treballar en l’anàlisi contextual amb Siena Anstis amb l’ajuda de Salvatori Solimano i Gözde Böcü.

“Si bé Campo va col·laborar en la coordinació d’activitats de divulgació a Catalunya, és incorrecte donar a entendre que era l’únic coordinador d’aquestes activitats. Totes les activitats van tenir lloc sota la meva direcció, així com la de Scott-Railton”, reitera el director de Citizen Lab.

Citizen Lab no tenia constància que Campo fos investigat

Citizen Lab diu que no va tenir constància que Campo estigui sent investigat a l’Audiència Nacional pel Tsunami Democràtic fins després de la publicació del ‘Catalangate’.

Davant les insistents preguntes sobre el finançament de l’organització Deibert nega que Citizen Lab hagi rebut diners d’Apple, WatsApp o Facebook ni de cap organització a l’estat espanyol. “La participació de les víctimes del Pegasus i d’organitzacions de la societat civil és voluntària i no remunerada”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: fideli a maig 14, 2022 | 17:34
  fideli maig 14, 2022 | 17:34
  C's, per definició i constitució: uns malparit's
 2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 14, 2022 | 18:21
  Pere Llimonera i Citronell maig 14, 2022 | 18:21
  Vamos por orden... Espías ha habido y los que mas han espiado son los Israelíes, que son los dueños del programa informático, seguro... Sabemos que el Gobierno Español también ha sido espiado; y NO sabemos aun con seguridad, si los Rusos o los Chinos forman parte de este meollo de espías que han espiado a España por todos lados y en todas las Regiones Autonómicas; mas aun, no sabemos aun con certeza absoluta si Los separatas suprematas y "Carles Carlovich Puigdemonov", que algo debe saber, están también metidos en el lio espiratorio, y han colaborado en ello con Rusos y Chinos... Lo mejor seria que "Carles Carlovich Puigdemonov" 'vinga a casa i a declarar; que torni'... Que venga cuanto antes a declarar sobre el asunto; y antes se aclarara todo... Por otro lado, a los Delincuentes convictos y confesos, y a sus colegas y relaciones, ademas de los reincidentes, los 'presuntos' o los posibles delincuentes que quieren arruinar y echar por tierra a la Democracia y al Estado de Derecho, hay que tenerlos vigilados de cerca y si necesario, atados en corto... Ya lo dijo Karl Popper : con los Tolerantes hay que mostrarse y ser Tolerantes, y con los inTolerantes: 'leña al m0no..." ... bueno, él decía, que con los intolerantes hay que ser intolerante también; pero luego cada uno lo interpreta como puede, y Dios y las circunstancias le dan a entender... os habéis pasao mas de 3 pueblos... que digo 3; os habéis pasao mas de 53 pueblos, y los enfermos y fanáticos paranoides adoctrinados siguen; dale que dale con el runrún y la cerrazón, la paranoia, las Fantasías, el supremacismo, el Mono-tema, la mala gestión y malas actitudes, el mal 'r0TLLo', la delincuencia política y la negación y desprecio de las leyes, de la Democracia y el Estado de Derecho... Ya solo queda una, como decía Karl Popper, y por tanto se hace necesario investigar a los que se quieren saltar y arruinar el Estado de Derecho y la Democracia... Es N0rmal que los entes y cuerpos de Seguridad del Estado de la Nacion investiguen, por tanto... Apa, petonets i Bon dia!
 3. Icona del comentari de: El cid campejador a maig 14, 2022 | 18:49
  El cid campejador maig 14, 2022 | 18:49
  Yo antes era de Ciudadanos, pensava que gobernariamos Cataluña y que toda España seria una grande y libre, pero resulta que era un partido artificial creado por el interés de 4 empresarios poderosos. Pero ahora estoy muy ilusionado con Vox, el autentico partido de los españoles de bien. Estos si que són gente seria, aunque se quieren cargar la autonomías, y esto no seria muy constitucional, pero los obreros que votamos al Partido Popular estamos muy desilusionados porque se patearon todo el dinero de los españoles como nosotros. Saludos y Gibraltar Epañó.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 14, 2022 | 20:07
   Pere Llimonera i Citronell maig 14, 2022 | 20:07
   Sois patéticos... TroLLete separata supremata sue USuRPa los nombres de otros para comentar... os creéis que todos los que N0 son indePendencieros suremacistas son fachas, o son de Vox, o de lo que sea; porque en vuestra simpleza mental y estrechez de miras todo el que N0 es separata supremata es 'feixista'... Vaya Morrón que os vais a dar... al tiempo... Habéis arruinado Catalunya por 2 o 3 décadas, al menos, para N0 conseguir ninguno de vuestros objetivos Fantasiosos, Supremacistas y Anti-Democráticos; y muchos aun N0 se enteran... Tanta jodieNDa para NaDa... y es que así es la política : cuando los HDP gobiernan maL0; y cuando los T0Nt0s gobiernan, "Pe0r" (habría que exigir por Ley, en todo el País, políticos para el Parlamento y Gobierno con estrictamente mínimo: 40 años, titulo universitario y 2 idiomas... y para los ayuntamientos se les hace un test y que tengan Cociente intelectual superior a 85 (aunque sería deseable un estrictamente mínimo de 100, que estos, parece que, ni de lejos, lo raspan...)... así no saldría por todos lados personal too L0Ko, notas y colgaos haciendo cosas raras siempre y T0ntac0s de cuidao a la que te das la vuelta; y se garantizaría que los psicópatas que entran en política, al menos, tuvieran estudios superiores, que ya es algo... se evitaría, seguramente, que personal de esta ralea se dedicara a hacer sandeces del tipo que hacen estos cándidos y pueriles payeses... 'Estem aviats'... estos son los elementos de los "Batallones de AZ0V" ibéricos... los "fans" de Bandera y Estelada... Con este personal, "Cap al Precipi"; pero ya... Directos... GarantiZada la RuiNa T0TaL... Apa, Bon dia...
 4. Icona del comentari de: MHP a maig 14, 2022 | 20:49
  MHP maig 14, 2022 | 20:49
  El mòn, com sempre, manipulant. Ciutadans no ha acusat a ningú, només va fer una serie de preguntes per veure d'aclarir la procedència de l'informació vers l'espionatge.
  • Icona del comentari de: JordiP a maig 15, 2022 | 13:06
   JordiP maig 15, 2022 | 13:06
   Preguntes amb la manipulació malalletera habitual del Cañas. "Os vamos a montar un Ulster que os vais a cagar". Recordeu? Quan el sento parlar s'em remouen els budells. Em costa reconèixer-lo, perquè les bobades i mentides que pugui vomitar un xitxarel·lo com el Cañas no haurien de cridar la meva atenció, però és així. És un provocador nat, i tunc d'admetre que ho fa bé. Cabrit. Quan penso la vidorra que s'està donant, el molt paràsit, a cavall entre Bèlgica i Barcelona (se'l veu sovint per aquí) i la morterada que li cau cada mes em bull la sang.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 17, 2022 | 18:55
   Anònim maig 17, 2022 | 18:55
   💩
 5. Icona del comentari de: JordiP a maig 15, 2022 | 13:08
  JordiP maig 15, 2022 | 13:08
  I la Dolors Montserrat, una altra que tal baila.

Nou comentari

Comparteix