El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos també van intentar comprar el seu ‘pegasus’ 

Els programes espies com Pegasus o Galileo van ser objecte de desig (i compra) del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), les forces armades espanyoles, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia (CNP), però també dels Mossos d’Esquadra. Així ho apunten els mails intercanviats entre un comandament de la policia catalana amb els responsables de l’empresa HackingTeam, la multinacional que distribuïa a Europa i l’Amèrica Llatina spywares com Galileo Remot Control System per a smartphones o ordinadors, que l’any 2015 tenia més experiència i capacitat que no pas l’ara famós Pegasus, de la israeliana NSO. 

Els documents filtrats després que un hackeig rebentés la base de dades de HackingTeam a finals del 2015, fet que va obligar a tancar l’empresa, indiquen l’interès de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra per aquest tipus de sistema operatiu. En concret, els documents es remunten al 2013 i arriben fins al 12 de març del 2015, i estan emmagatzemats a Wikileaks. Tota una història que la policia catalana manté sota una mena de manta de secretisme i pocs gosen donar-ne algun detall. A diferència del Pegasus que ha despertat el Catalangate, Galileo va passar inadvertit per a l’opinió pública espanyola i catalana.

El sotsinspector Tomàs Copete dels Mossos, la clau

El primer contacte documentat entre HackingTeam i els Mossos d’Esquadra és del 21 d’octubre del 2013, quan un dels directius de vendes de HackingTeam, Emad Shehata, remet un interessantíssim correu electrònic a l’aleshores sotsinspector Tomàs Copete, cap de l’àrea de mitjans tècnics de la poderosa Comissaria General d’Informació.

De fet, Copete tenia aleshores com a cap Manuel Justo Medrano, número dos de la intel·ligència policial amb el comissari Manel Castellví, conegut com “l’spaguetti” per la seva obsessió amb els ja famosos i clàssics anarquistes italians. Castellví ara ja ha passat a la segona activitat, però també és recordat pel fiasco de la seva declaració davant la justícia espanyola arran del Primer d’Octubre, en el judici del Procés al Tribunal Suprem. Manuel Justo Medrano arrossega la sospita de ser considerat per algunes veus l’autor de la xivatada dels papers de la incineradora, els documents que els Mossos portaven a destruir, que van ser interceptats per la Policia Nacional espanyola i que han alimentat desenes d’informes d’intel·ligència de les policies estatals contra la policia de la Generalitat. 

En aquest mail, el director comercial de la firma informa Copete que “Hacking Team està llançant la darrera versió del sistema de control remot, anomenada Galileo”. I li remet una presentació en powerpoint adjunta al correu. En el mateix mail afegeix que el “sistema de control remot (RCS) està dissenyat per atacar, infectar i controlar un gran nombre d’ordinadors i telèfons intel·ligents objectiu d’una manera sigil·losa”. “La nostra solució us permet recopilar dades de manera encoberta de tots els sistemes operatius més utilitzats, com ara Windows XP/Vista/7/8 (32 i 64 bits), Mac-OS i Linux pel que fa als ordinadors de sobretaula”, afegeix.

Part dels mails entre HackingTeam i el sotsinspector Tomàs Copete per comprar un sistema spyware pels Mossos d'Esquadra/Wikileaks
Part dels mails entre HackingTeam i el sotsinspector Tomàs Copete per comprar un sistema spyware pels Mossos d’Esquadra/Wikileaks

Un milió d’euros de pressupost

El mateix comercial indica que, “pel que fa als telèfons intel·ligents, Galileo pot supervisar iPhone, Symbian, Blackberry, Android i Windows Phone8”. “Un cop infectat un objectiu, el RCS permet accedir a una varietat d’informació que inclou: trànsit d’Skype, xat d’aplicacions (Facebook, Twitter, WhatsApp, Line, Viber, etc.), tecles (tots els idiomes Unicode), ubicació de destinació, fitxers, captures de pantalla, dades escoltades pel micròfon, instantànies de la càmera i molts altres” subratlla com a avantatges competitius. “Les característiques d’invisibilitat inclouen una resistència total a tots els sistemes de protecció de punts finals principals i més comuns”, es vanta el comercial.

Un cop comentades les qualitats tècniques de Galileo, li demana al sotsinspector Copete si “encara està interessat” en el sistema i li proposa la disponibilitat per “programar una presentació/demostració en directe” a les instal·lacions dels Mossos. La resposta documental és inexistent, però sí que tres fonts de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra asseguren que es va tenir “molt interès per aquest tipus d’spayware”, sense que certifiquin si realment es va comprar. “Hi havia un pressupost d’un milió d’euros, potser per comprar-ho a través del Centre Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació o a través del Cesicat”, recorden les mateixes fonts que descarten desmentir-ho o assegurar que es va comprar algun sistema d’aquesta empresa. 

Un telèfon mòbil
Un telèfon mòbil, objecte que podia ser espiat amb facilitat per Galileo com fa ara Pegasus

El 2015, un nou intent de venda d’un programa espia als Mossos

Sia com sia, la policia catalana va continuar tenint relacions amb HackingTeam. En aquest cas, queda documentat a través d’una seqüència de mails entre la firma italiana i el sotsinspector Copete. En detall, és el 12 de març del 2015. Gairebé dos anys després del primer intent. En aquesta ocasió Philippe Vinci, un altre representant de l’empresa, remet als seus caps un mail amb un informe de les visites a la fira de la Seguretat de Farnoborough al Regne Unit. 

En aquest informe, Vinci explica les visites que ha tingut a l’estand de la fira durant aquell dia i el nivell d’interès que n’han tret. Relata que han explicat les novetats a l’Oficina Nacional de Finlàndia (NBI), que hi han mostrat interès; la policia nacional dels Països Baixos (KLPD), que qualifiquen de “seriosa”; la policia de Westmidland, la segona al Regne Unit després de la Policia Metropolitana de Londres (MET), i els Mossos d’Esquadra. Philippe Vinci descriu la policia de la Generalitat com d’origen espanyol, però especifica que “és la policia catalana”, més concretament de Barcelona. “Van veure una demostració completa”, emfatitza el comercial. Ara bé, també subratlla que “potser són els que tenen menys diners”. 

Curiosament, el mateix dia de la visita dels Mossos d’Esquadra també hi va passar la Guàrdia Civil demanant “coses noves”. En aquest sentit, Vinci informa que l’institut armat espanyol “demana i afirma haver vist una solució per aconseguir fotos, identitat i altres tipus d’informació des del mòbil a través d’una xarxa wifi abans de fer qualsevol infecció”. Un sistema que el comercial dissimula que desconeix i que es proposa investigar. 

La ciberseguretat de milers d'empreses s'ha vist afectada
La ciberseguretat de milers d’empreses s’ha vist afectada

El sotsinspector Copete dels Mossos, un altre cop

Pocs dies després, el 26 de març, HackingTeam es posa en contacte amb els Mossos d’Esquadra. Aquesta vegada, Massimiliano Luppi es presenta com el gestor de comptes del mercat europeu de HackingTeam. S’adreça a Copete i li agraeix la visita que va fer a l’estand de la fira i l’interès pels seus productes. Torna a donar detalls sobre allò en què el sotsinspector dels Mossos d’Esquadra havia parat l’orella. Li comenta les capacitats de Galileo per “atacar, infectar i controlar els ordinadors i telèfons intel·ligents objectiu, de manera sigil·losa”. Fet que fa deduir que el 2013 no el van comprar i, atès el comentari sobre el fet que són els que “tenen menys diners”, tot fa pensar que no haurien adquirit el programa per manca de pressupost. En tot cas, Luppi emfatitza que el nou Galileo és eficaç per “protegir les vostres operacions, la resistència i la invisibilitat als principals sistemes de protecció de punts finals com a part integral de la solució”.

Així mateix, Luppi insisteix que “Galileo també presenta Intel·ligència, un mòdul dissenyat per correlacionar la informació recollida, per accelerar les investigacions i destacar les connexions rellevants”. És a dir, que amb aquest sistema podran anar més ràpid en les seves operacions d’intel·ligència i informació. No existeix més documentació concreta que exposi com van acabar els negocis entre HackingTeam i Mossos d’Esquadra. Copete va respondre amb un “Ok. Thank you“. Fonts de la intel·ligència policial espanyola consultades per El Món asseguren que el ministeri va vetar-ne la compra, però no descarten que adquirissin sistemes similars a un preu més raonable de mercat i sobretot, en els darrers anys, quan aquesta tecnologia s’ha abaratit. 

Més notícies
La ministra de Defensa, Margarita Robles i la directora del CNI, Paz Esteban/EP

Els altres Pegasus que va comprar el CNI a través d’una empresa tapadora

Notícia: Els altres Pegasus que va comprar el CNI a través d’una empresa tapadora
Comparteix
Els negocis de la seguretat de l'Estat amb l''spyware' Galileo
Notícia: Els altres Pegasus que va comprar el CNI a través d’una empresa tapadora - Mobile
Un hacker fa de les seves posant en perill la ciberseguretat, la ciberintel·ligència i la ciberdefensa /EUParlament

Els trucs dels estats per pagar Pegasus al marge dels fons reservats oficials

Notícia: Els trucs dels estats per pagar Pegasus al marge dels fons reservats oficials
Comparteix
La partida destinada a despeses secretes és insuficient per pagar el Catalangate i a Mèxic ja es va demostrar com es camuflen aquestes compres
Notícia: Els trucs dels estats per pagar Pegasus al marge dels fons reservats oficials - Mobile
El president espanyol, Pedro Sánchez, després del Consell Europeu / ACN

Sánchez esquiva Pegasus i tira endavant el decret anticrisi sense ERC

Notícia: Sánchez esquiva Pegasus i tira endavant el decret anticrisi sense ERC
Comparteix
El govern espanyol salva 'in extremis' el paquet de mesures per pal·liar els efectes de la crisi entre retrets dels socis d'investidura
Notícia: Sánchez esquiva Pegasus i tira endavant el decret anticrisi sense ERC - Mobile
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, al Parlament Europeu / ACN

El Parlament Europeu debatrà sobre l’espionatge a eurodiputats amb Pegasus

Notícia: El Parlament Europeu debatrà sobre l’espionatge a eurodiputats amb Pegasus
Comparteix
ERC ha forçat que al pròxim ple de l'Eurocambra es parli de l'ús de programes espia
Notícia: El Parlament Europeu debatrà sobre l’espionatge a eurodiputats amb Pegasus - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Sapiens a abril 28, 2022 | 23:11
  Sapiens abril 28, 2022 | 23:11
  Us penseu que aquí hem descobert la sopa d'all? Es el mes normal a nivell d'estats internacionalment, us en fariau creus dels mitjans que tenen i del que espien psisos com Usa, Uk, França, per no dir ja China, Rusia, etc.
 2. Icona del comentari de: Anònim a abril 29, 2022 | 00:05
  Anònim abril 29, 2022 | 00:05
  Cova
 3. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 29, 2022 | 00:22
  Gonzalo abril 29, 2022 | 00:22
  Pero como no sois estado, os jodeis y no lo tenéis. A espiar, a las puertas de los colegios.
  • Icona del comentari de: Gonçal a abril 29, 2022 | 09:53
   Gonçal abril 29, 2022 | 09:53
   Però ja arribarà el dia. Tranquil, no siguis impacient. I quan arribi, estaràs invitat a la celebració, en un lloc d’honor, i rebràs una medalla al mèrit, se’t donarà un copet a l’esquena, i se’t dirà: molt bé noi, ara a queixar-te a ta puta casa.
   • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 29, 2022 | 11:40
    Gonzalo abril 29, 2022 | 11:40
    En 18 meses, no? Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gonçal a abril 29, 2022 | 15:47
     Gonçal abril 29, 2022 | 15:47
     La típica cançoneta altra vegada. Si els nostres polítics no siguessin uns covards ja estaries plorant sol a casa
     • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 29, 2022 | 19:54
      Gonzalo abril 29, 2022 | 19:54
      Es que sois un puto meme. Entre lo de los 18 meses, y lo del huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreabais andapandenchia... Jajaja! Y luego lo de las camisetas de colores cada año. Y lo de juntaros las manos y jugar al corro de la patata en las carreteras. Sois el hazmerreir del resto de catalanes.
  • Icona del comentari de: Tururut-ginjola a abril 29, 2022 | 12:55
   Tururut-ginjola abril 29, 2022 | 12:55
   Gonzalete: el estado eres tu. O mejor dicho, tu estado cataleptico permanente es de manual. Saludos y cúrate de una vez.
   • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 29, 2022 | 14:56
    Gonzalo abril 29, 2022 | 14:56
    Un honor que alguien que se puso un huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreaba andapandenchia, me diga que estoy enfermo. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gonçal a abril 29, 2022 | 20:32
     Gonçal abril 29, 2022 | 20:32
     Gonzalinyo, aquest comentari ja el vas fer fa uns dies. Innova, pallús! I de totes maneres, segur que tu ets dels que cantava “a por ellos” amb la bandera del pollastre al tipic poble de Villafacha del Monte.
     • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 30, 2022 | 11:47
      Gonzalo abril 30, 2022 | 11:47
      Para que poner otro comentario, si este se que os jode? Es que estabais monisimos. Todos levantando el huevo frito de papel por encima de vuestras cabezas mientras berreabais andapandenchia. Jajaja!
 4. Icona del comentari de: Si a abril 29, 2022 | 12:43
  Si abril 29, 2022 | 12:43
  Si el tinguéssin per espiar al estado corcat que ens empresona, seríamolt bo. Però sabem que el farien servir contra Catalunya, per que de moment obeeixen la injustícia espanola.
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 29, 2022 | 12:52
  Pere Llimonera i Citronell abril 29, 2022 | 12:52
  Pero como se lo callan los separatas suprematas... Si ellos fueron los primeros en espiar a la oposición usando a los Mossos para ello y a toda la sociedad Catalana que consideran No IndePendenciera, par controlarla; y a los chicos en los patios de los colegios... eso se llama "pedófiloespias", que es mucho peor que ser simplemente espía, claro está.... Además una cosa es espiar a Delincuentes y presuntos Delincuentes para preservar la Democracia y el Estado de Derecho y otra espirar para delinquir saltándose la leyes y para dar G0lpes... 'N0 f0tis', que algunos, con las seseras recalentadas, N0 lo entienden...
  • Icona del comentari de: Carles V a abril 29, 2022 | 23:17
   Carles V abril 29, 2022 | 23:17
   no se t'enten un borrall del que dius
 6. Icona del comentari de: Carles V a abril 29, 2022 | 23:16
  Carles V abril 29, 2022 | 23:16
  Tomàs Copete i Manuel Justo Medrano...només amb el nom i l'historial ja els veus quin ADN els supura. Els xivatos de torn i els mètodes de torn, al servei del seu amo.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 30, 2022 | 11:49
   Gonzalo abril 30, 2022 | 11:49
   No como tú. El laZinaZi de 256 apellidos catalanes. El ser de luz. El tractoriano de la barretina enroscada.
   • Icona del comentari de: Gonçal a abril 30, 2022 | 15:25
    Gonçal abril 30, 2022 | 15:25
    Ho diu l’arribaspanya. El nostalgic de temps passats. El que veu esperança a fatxilandia amb vox. El que s’omple la boca de merda quan es parla d’independencia. El que creu que la justicia cacanyola es la unica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa