El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Castellví: “Vaig sortir frustrat de la reunió amb Puigdemont”
  • CA

 

 

El cap d’intel·ligència dels Mossos durant el Primer d’Octubre no ha afavorit gaire les defenses dels processats. El comissari Manuel Castellví ha testificat aquesta tarda al judici del Tribunal Suprem i, preguntat per la Fiscalia, ha assegurat que va ser el president Carles Puigdemont qui, malgrat els avisos dels episodis de violència que es podrien veure l’1-O, els va advertir que el “referèndum aniria endavant perque tenia un mandat del poble”. Va ser durant una reunió el 28 de setembre al Palau de Pedralbes de la prefectura dels Mossos -formada pel Major Josep Lluís Trapero i els comissaris Ferran Lòpez i Joan Carles Molinero- amb el president Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Interior, Joaquim Forn. “Jo, personalment, vaig sortir frustrat de la reunió perquè, si pujava l’escalada de violència als centres, hi podria haver conflicte”, ha sentenciat. “Vam deixar clar que nosaltres aplicaríem la interlocutòria de la jutgessa”, ha emfatitzat que obligava a impedir la jornada.

 

 

Castellví que dirigia la Comissaria General d’Informació ha detallat que en aquella reunió els va explicar “els escenaris i previsions” pel Primer d’Octubre. “Jo els vaig informar personalment que l’escenari que hi hauria l’1-O seria d’una gran mobilitat, que hi hauria crides – que ja s’estaven fent – per anar als col·legis, que eren centres de votació”, ha concretat. 

 

També va advertir “que hi hauria una participació molt important i que tot i que s’estava fent una crida perquè la gent assistís als col·legis d’una forma pacífica, això no treia que quan la força actués, aquella actitud passiva d’aquells grups es podria transformar en activa”.  “Es podien donar dualitats antagòniques i uns i altres s’oposarien a aquesta acció, si l’escalada de violència creixia tots corríem més riscos”, ha assenyalat. De fet, ha indicat que havien detectat per les xarxes una gran “capacitat de mobilització”. 

 

En aquest contexts els va retreure les declaracions públiques sobre el referèndum perquè “no s’atenien a la realitat” ja que l’1-O estava suspès i ells estaven “advertits pel TC”. “Estaven enviant missatges de tranquil·litat a la població com si fos una jornada electoral”, ha manifestat. La resposta del Govern va ser que complien el mandat popular. Castellví va marxar “frustat” de la reunió. El testimoni respondrà a les defenses dilluns. Els lletrats feien cares llargues. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa