El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salvador Illa: “Saben que un referèndum no és possible i els falta el coratge de dir-ho”

Salvador Illa (la Roca del Vallès, 1966) ha fet gairebé tots els papers de l’auca del PSC. Ha sigut alcalde del seu poble, secretari d’organització del partit, ministre en un govern del PSOE i, ara, primer secretari dels socialistes catalans i cap de l’oposició com a president del seu grup al Parlament de Catalunya. Només n’hi falta un: president de la Generalitat. És, clarament, el seu objectiu, ho diu sense embuts i creu que li pertoca després de ser el cap de la llista més votada el 14-F. Però també assegura que no té pressa. De fet, es comporta en la política com quan surt a córrer. Com a corredor de fons –va participar la setmana passada en la marató de València– vol preparar-se bé, no precipitar-se i no malgastar energies. Amb aquest plantejament, compatibilitza la negociació dels pressupostos de la Generalitat “per responsabilitat” amb una crítiques dures a l’executiu de Pere Aragonès, que considera “fracassat”. Arran de la proposta per a un referèndum pactat llançada aquesta setmana per ERC, es mostra inflexible: creu que aquesta idea només generarà “frustració” perquè és tan “irrealitzable” com proposar “que Catalunya s’uneixi a Suècia”.

Fa dies que el Govern insisteix que l’acord per als pressupostos està gairebé enllestit i en canvi el PSC diu que no. És a prop o no?

La percepció del grup PSC-Units per Avançar és que queda feina per fer. El Govern s’hi ha posat tard i ha tingut un actitud erràtica. Nosaltres mantenim el nostre compromís de treballar perquè Catalunya tingui uns pressupostos i que siguin uns pressupostos de país, de retrobament generacional, social, territorial i polític. Vam ser el primer grup que ens vam oferir a obrir les negociacions pressupostàries i l’actitud erràtica d’ERC  va provocar que això no es pogués fer fins fa escassament unes setmanes. Per tant, queda molta feina per fer. Estem treballant perquè es pugui revertir aquesta situació el més aviat possible però també ens agradaria ser molt clars, han de ser uns pressupostos de retrobament i de país.

Per tant, veuen calendari per portar els comptes al Parlament abans de final d’any, com diu la consellera de Presidència, Laura Vilagrà?

Veig molta feina per fer i amb algunes qüestions rellevants que hem assenyalat com a necessàries per al país des del nostre punt de vista, com que es desencallin algunes inversions que han de tenir reflex pressupostari i que hem sabut ara que el Govern les vol deixar fora. Per a nosaltres són fonamentals. Parlo, per exemple, de la inversió en el consorci recreatiu i turístic de Vila-seca i Salou [el Hard Rock] i a la B-40 al Vallès, entre d’altres.

Sobre el Hard Rock, el Govern manté que se n’ha de parlar fora de la negociació per als pressupostos, com una qüestió a banda. El PSC està disposat a acceptar-ho?

Per a nosaltres aquest projecte és fonamental perquè hi ha un consens molt ampli al territori perquè això es porti a terme, perquè és una manera de generar prosperitat en una part de Catalunya molt rellevant. Vull ser prudent respecte a quan i com parlar-ne, però insisteixo que per a nosaltres és un tema molt important.

“Plantejar un referèndum és com si jo plantegés que Catalunya s’unís amb Suècia. Són coses irrealitzables i hi ha una manca de coratge polític per dir les coses tal com són”

Mentre vostès negocien, el Govern ja ha presentat un acord amb els comuns i l’han qualificat de “tancat i barrat”, de manera que volen dir que qui es vulgui afegir a un pacte pels pressupostos haurà d’assumir aquest tracte.

Nosaltres hem dit des del principi, en públic i en privat, que som partidaris d’un acord el més ampli possible. Però també hem dit, en públic i en privat, que no ens sentim obligats ni concernits en acords en què no hem participat en la negociació. Estudiarem aquest acord i en el seu moment direm el que en pensem.

Creuen que és una mesura per apressar-los?

No sé si està fet amb aquesta intenció o no. El que és segur és que no té aquest efecte. El PSC té la seva manera de fer les coses. Jo no hauria conduït una negociació pressupostària d’aquesta manera. Em sembla que el més lògic és començar la casa pels fonaments. El que seria normal és que els grups que tenen més pes parlamentari són els primers que han de parlar a l’hora de travar un acord com els dels pressupostos. I en tot cas reservar espai perquè hi puguin entrar altres grups, i més en aquest cas, que amb dos grups no tenim el suport suficient. Però aquí s’ha triat una manera de fer diferent. Els que ho han fet que expliquin per què ho han fet. Si s’ha fet amb l’objectiu de pressionar o apressar el meu grup, no funcionarà. Seguirem amb el mateix esquema. Des del 22 d’agost que ens oferim per a una negociació seriosa i els acords en què no hem participat no ens comprometen.

Vostès també han dit que ara mateix no s’han de tocar els impostos i, precisament, hi ha algunes variacions en aquest àmbit en l’acord entre Govern i comuns.

El moment és prou complex com per què tota modificació que es faci de la fiscalitat sigui molt mesurada. Estem mirant la lletra petita d’aquest acord.

Mentre es negocia al Parlament per als pressupostos de la Generalitat, el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha dit a ERC que voti els pressupostos de l’executiu municipal si vol que els socialistes votin els de la Generalitat. Seguint aquesta lògica, ERC al Parlament pot reclamar al PSC que torni el vot a favor dels pressupostos de l’Estat.

No crec que estiguem plantejant un canvi de cromos. No som partidaris de canvis de cromos entre administracions, sí de mantenir una actitud coherent. I, efectivament, si tant important és tenir pressupostos a la Generalitat, també és important mantenir-los al principal Ajuntament de Catalunya, que és el de Barcelona. Fora bo que ERC mostrés una actitud coherent. Nosaltres ho fem. Vam ser els primers que ens vam oferir a negociar els pressupostos de la Generalitat i els estem negociant. Ho hem fet al govern d’Espanya i ho estem fent a l’Ajuntament. Als tres llocs diem i fem el mateix.

Quan parla d’un acord el més ampli possible vol dir que li agradaria que hi fos també Junts?

A mi m’agradaria que hi hagués uns pressupostos i que hi fossin l’u de gener, cosa que ja sabem que no passarà i serà per responsabilitat de Pere Aragonès. Dit això, a mi no m’agrada excloure ningú. I en els moments en què vivim s’han de travar pactes molt amplis. Ara, Junts formava part del govern del senyor Aragonès i aquest govern va col·lapsar. És un govern fracassat. Tampoc vull aventurar si aquest trencament pot permetre o no que hi hagi ara un acord entre les dues formacions polítiques que compartien el Govern fins fa molt poc. Jo no poso vetos. Si fossin capaços de travar un acord molt ampli, perfecte. Però sembla difícil després d’un trencament tan estrepitós com el que es va produir. 

“Cada vegada que hi ha algun mal funcionament de Rodalies alguns sembla que se n’alegrin i que ho elevin a la categoria màxima”

La visió crítica que tenia del govern de coalició la manté ara, amb ERC en solitari? O hi veu canvis?

És el govern més dèbil de la història, dels darrers 40 anys. I no funciona, no està a l’alçada dels reptes que té el país. És així en pràcticament tots els àmbits. En seguretat, en educació, en transició energètica, en drets socials i tercer sector.

Tot i aquestes crítiques, volen aprovar-li els pressupostos.

Nosaltres no estem per apuntalar el Govern, sinó per fer una alternativa a aquest govern. Però sí que volem evitar que la ciutadania pagui els plats trencats d’un govern inactiu, que ha perdut el nord i fracassat.

Han dit diverses vegades que ho fan per responsabilitat. Si finalment no hi ha acord, o si no s’afegeixen al pacte que ja hi ha, quedaran com a irresponsables?

La responsabilitat que hi hagi pressupost a Catalunya és del president de la Generalitat i del seu govern. I han tingut una actitud erràtica. Primer posant vetos, després aixecant vetos, han anat tard, ha col·lapsat el Govern. La responsabilitat és seva. Hi ha pocs exemples de partits que havent guanyat les eleccions i estant a l’oposició s’ofereixin tan insistentment com nosaltres per negociar uns pressupostos. Fins i tot quan col·lapsa el Govern. L’actitud de responsabilitat del PSC ha quedat més que acreditada. El que passa és que el Govern és el més dèbil en 40 anys i té una actitud que no afavoreix arribar a un acord. El senyor Aragonès va ser investit amb 74 vots corresponents a tres formacions polítiques. De les tres, dues s’han desdit de l’acord, i només ha passat un any i mig. I ha sigut per manca de paraula del senyor Aragonès. La CUP ha dit ‘vostè no és fiable, ens ha enganyat, li retirem el suport’. Junts ha dit el mateix.

I vostès se’n fien, per fer-hi un pacte de pressupostos?

Nosaltres estem construint una alternativa a un govern que ja vam dir que no funcionaria. El temps ens ha donat la raó. Per tant, estem construint l’alternativa. Però mentrestant intentarem evitar que els plats trencats de tot això els pagui la ciutadania. Estic intentant construir una alternativa per quan arribi el moment, i no tinc cap pressa, de dir a Catalunya que hi ha una altra manera de fer les coses, un altre camí per governar Catalunya. Un camí en què cabem tots, en què centrarem les energies de l’autogovern a resoldre els problemes que tenen els ciutadans, a generar prosperitat, a afavorir que hi hagi inversions, a vetllar pels drets socials i a treballar per tenir una relació bona, fluïda, amb la resta de pobles d’Espanya i d’Europa.

Diu que no té pressa. Creu que s’esgotarà la legislatura?

Veig molt difícil que un govern tan dèbil pugui esgotar la legislatura. El senyor Aragonès va rebre el suport de la cambra i però l’ha perdut de dos dels tres grups que l’hi van donar. Tampoc, té la legitimitat de ser el representat de la força més votada. Ell ha d’explicar què pensa fer. Ha dit que no vol fer una qüestió de confiança. Molt bé. És la seva potestat. Però ha d’explicar com pensa tirar el país endavant, perquè és ell qui té la responsabilitat de governar, cosa que no està fent.

Per tant, el PSC espera que l’actitud que manté, com ara negociar els pressupostos, sigui premiada per l’electorat.

No sé si ho premiaran. El que penso és que és l’actitud i el capteniment que demana avui la ciutadania. Jo en dic política útil, política que vol construir i no només fiscalitzar, destruir o malparlar. I una política que quan s’arribi a un acord es porta a terme.

Salvador Illa, Primer Secretari del PSC 15/12/22 / Mireia Comas
Salvador Illa creu que el traspàs total de Rodalies és possible si hi ha “cooperació entre administracions” / Mireia Comas

Una de les coses que forma part de l’acord que s’ha presentat entre Govern i els comuns és el traspàs de diverses línies de Renfe. I això està en el context de la petició de fons del traspàs total de les línies que només passin per Catalunya. 

Nosaltres no estem en contra d’estudiar cap opció, però per a això cal una actitud de cooperació entre administracions. El servei de Rodalies, en el darrer estudi del CEO, rep una nota del 7,7. És una nota alta. Molts parlen de Rodalies sense tenir dades objectives. El coordinador del pla de Rodalies nomenat pel govern d’Espanya per a Catalunya és Pere Macias, conseller de Política Territorial amb el govern de Jordi Pujol. Persona gens sospitosa d’adscripció al Partit Socialista, cosa que és una mostra que algunes formacions polítiques nomenem responsables pel que coneixen de l’ofici i no per adscripció política. Doncs Pere Macias diu que el pla de Rodalies avança bé i que s’estan complint els terminis de les inversions. Però cada vegada que hi ha algun mal funcionament de Rodalies alguns sembla que se n’alegrin i que ho elevin a la categoria màxima, amb una actitud completament diferent de quan hi ha un mal funcionament d’FGC.

Hi ha un treball a fer a Rodalies. S’han de millorar les coses. S’han de fer inversions que s’estan fent. I el que demana això és una actitud de col·laboració de totes les administracions. A partir d’aquí no excloem res. Estem disposats a explorar i buscar fórmules perquè hi hagi un gestor. Però qui es pensi que perquè ho gestioni la Generalitat funcionarà màgicament bé des del primer dia s’equivoca. I si no, mirem el procés de la T-Mobilitat, que té un retard d’anys. Cal una actitud d’humilitat, d’autoexigència i de treballar conjuntament i amb lleialtat.

Però hi ha un retard històric en les inversions a Rodalies.

Efectivament hi va haver uns anys sense inversió. Va coincidir amb governs del PP. I amb uns anys en què el govern de la Generalitat estava en altres coses i no es preocupava de reclamar que aquestes inversions es fessin. Per tant la responsabilitat és compartida. I, des del 2018, que torna a haver-hi un govern socialista a Espanya, això s’ha revertit.

Em deia que treballen per construir una alternativa al Govern actual. Les enquestes són favorables al PSC. Però també indiquen que hauria de pactar amb algun dels partits que han format part del Govern que diu que ha col·lapsat i del qual en té una visió molt crítica.

Ja ho veurem. Jo la percepció que tinc és que Catalunya ha girat full d’uns anys que no han sigut bons per a ningú. I crec que la ciutadania reclama una orientació diferent, anar a la feina i a les coses que realment preocupen la gent de forma majoritària. Jo aspiro a tenir un suport ampli i poder articular un govern centrat a generar prosperitat i a desenvolupar i exercir de forma eficaç l’autogovern de Catalunya.

“No ens sentim obligats ni concernits en acords en què no hem participat en la negociació”

Aquesta setmana ha fet una crítica molt dura al referèndum acordat que ha plantejat ERC. Ha dit que és “somiar truites”. Però hi ha una part important de la població que és independentista i que vol canalitzar aquesta aspiració per canals democràtics.

Amb molt de respecte, el que dic és prou d’enredar la ciutadania i d’embolicar la troca. Que es diguin les coses clares. Alguns fa ben poc parlaven de la via canadenca, ara parlen de la via Montenegro. Prou. No hi haurà referèndum d’autodeterminació a Catalunya. No hi serà perquè no té cabuda en el nostre marc de convivència. Es fa un exercici d’engany que portarà més frustració col·lectiva a Catalunya quan es plantegen coses que simplement no són possibles. El que hem viscut els darrers anys, la pandèmia i ara amb un atac als valors europeus, ens indica que el camí és justament el contrari, el d’anar plegats, amb la resta d’Espanya i amb la resta d’Europa. Amb respecte a la personalitat de cadascú. Jo defenso la personalitat del poble de Catalunya. Però hem d’anar plegats perquè compartim valors i moltes coses. Em sap molt greu que no hi hagi el coratge polític de dir la veritat als ciutadans de Catalunya.

Vol dir que plantegen aquest referèndum i no se’l creuen?

Saben perfectament que això no és possible. I els falta el coratge de dir la veritat.

Per què un referèndum, pactat i organitzat de manera acordada, no hi cap en el nostre marc de convivència?             

Per les mateixes raons per les quals el Tribunal Suprem del Regne Unit ha dit que no hi ha lloc per a un segon referèndum a Escòcia. No es compleixen els condicions que preveu les Nacions Unides. El Tribunal Suprem del Regne Unit diu que Escòcia no és cap colònia i que no hi ha minories amb drets fonamentals vulnerats. Per tant, no hi cap un referèndum. Com a Catalunya, on la gent vota sovint i no cal un referèndum, que és un mecanisme divisiu. I ja n’hi ha prou de dividir la societat catalana. Nosaltres el que volem és propiciar un retrobament.

Precisament quan la gent vota es veu que hi ha un volum important d’independentistes. Creu que això anirà canviant?

Jo tinc tot el respecte pel que pensin els electors. Però el marc de convivència que tenim a Catalunya i Espanya, dibuixat per la Constitució i l’Estatut, permet que cadascú expressi el seu punt de vista i fins i tot que defensi projectes polítics que a mi em semblen molt equivocats, com el de la secessió i la independència. El que no permet és actuar unilateralment, com es va fer fa cinc anys. I crec que s’equivoquen greument els dirigents polítics que plantegen coses irrealitzables. És com si jo plantegés que Catalunya s’unís amb Suècia. Són coses irrealitzables i hi ha una manca de coratge polític per dir les coses tal com són. 

Com es pot presentar Espanya com a projecte engrescador alternatiu a la independència amb l’actual crisi institucional, que aquesta setmana s’ha plasmat, per exemple, en l’intent del TC de bloquejar l’aprovació d’una reforma legislativa al Congrés?

És cert que a Espanya hi ha qüestions preocupants, com ara el bloqueig de la renovació dels òrgans judicials provocats per una actitud que no comprenc del PP. Però a Espanya hi ha un govern, que ha tirat endavant en temps i forma els pressupostos. A Catalunya el Govern ha col·lapsat. El Parlament de Catalunya té una presidència provisional per una baralla entre partits. Hi ha prou feina a casa nostra. En 40 anys no hem fet una llei electoral, som l’única autonomia que no en té. A mi m’agrada molt parlar d’autoexigència i faríem bé d’aplicar-nos-la. A partir d’aquí, els socialistes catalans estem compromesos amb una Espanya plural i diversa i contrastem políticament amb persones que plantegen un model d’Espanya que no compartim. I és veritat que hi ha una situació ara mateix, de bloqueig del poder judicial a Espanya, que a mi em sembla molt greu i que qüestiona el patriotisme o el suposat constitucionalisme de determinades formacions.

A banda de la qüestió concreta del bloqueig de la renovació del TC i del CGPJ, hi ha el paper general de la judicatura, que envaeix el terreny del poder legislatiu. 

Jo vull ser molt respectuós amb la judicatura, tot i que em sembla, efectivament, bastant inaudit i greu que es pugui ni tan sols plantejar l’alteració d’un procés legislatiu que correspon al poder legislatiu, al Congrés de Diputats, que és on rau la sobirania nacional. Però vull mantenir prudència perquè no han pres cap decisió.

A Catalunya, l’acord de quatre partits parlamentaris per la llengua, en el qual va participar el PSC, ha acabat també al TC, per decisió del TSJC.

Nosaltres vam participar en l’acord per la nova llei d’ús de les llengües oficials en l’ensenyament obligatori, no vam participar en la ratificació d’un decret llei que, des del nostre punt de vista, confrontava innecessàriament amb unes resolucions judicials que s’havien de complir.

Però el TSJC va enviar al TC les dues coses.

Tenen tot el dret a fer-ho, però la llei en què vam participar tenia l’aval del Consell de Garanties Estatutàries i estem segurs que és una llei que compleix en tots els aspectes. Però veurem què decideixen. Nosaltres sempre hem dit que s’han de respectar les resolucions judicials agradin o no agradin.

Salvador Illa, Primer Secretari del PSC 15/12/22 / Mireia Comas
Salvador Illa considera que plantejar un referèndum, com ha fet ERC aquesta setmana, només generarà “frustració” / Mireia Comas

Fa un any i mig, en una altra entrevista, ens va dir que calien canvis importants en la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i, sobretot, que fos viable. Ara hi ha hagut canvis en la composició del Consell i el PSC hi té majoria, tres consellers. Els canvis són escassos i els problemes pressupostaris els mateixos.

De moment hi ha hagut un acord i, aquesta vegada, a més d’un acord sobre els noms dels consellers, hi havia un full de ruta, que s’està seguint. Crec que hi ha una reorientació dels mitjans de comunicació públics de la Generalitat que va en la direcció correcta. Aquestes coses porten un temps, no són mai d’un dia per l’altre. Però els acords s’estan complint.

Però tant la presidenta del Consell com el director de TV3 han advertit que necessiten més recursos. 

Respecte del pressupost, perquè hi hagi acord ha d’estar molt ben justificat a què es dediquen aquests recursos. I s’està treballant en un pla estratègic que faci viables aquests mitjans públics i que tinguin una proporcionalitat amb les necessitats que hi ha. És important que hi hagi mitjans de comunicació públics? Sí. A vegades hi ha tan excés d’informació que genera desinformació. Però és important que hi siguin i les coses s’han de fer ben fetes.

Més notícies
El president de la Generalitat, Pere Aragonès; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; o el líder de Junts en el Parlament, Albert Batet / Europa Press

El triomfalisme de Sánchez uneix ERC i Junts: “El Procés no s’ha acabat”

Notícia: El triomfalisme de Sánchez uneix ERC i Junts: “El Procés no s’ha acabat”
Comparteix
Els dos partits coincideixen a contradir el president espanyol, però discrepen sobre el full de ruta que ha de seguir l'independentisme
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, abans del judici a l'anterior Mesa, donant suport als encausats davant del TSJC / Mireia Comas

Borràs diu que Junts ha guanyat 500 afiliats gràcies a la ruptura amb ERC

Notícia: Borràs diu que Junts ha guanyat 500 afiliats gràcies a la ruptura amb ERC
Comparteix
La presidenta de Junts demana al president del Govern, Pere Aragonès, que se sotmeti a "la confiança de la cambra" o convoqui eleccions
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, derogarà la reforma de la sedició si arriba a la presidència del govern espanyol | Europa Press

Feijóo troba més greu la votació del Congrés sobre la sedició que l’1-O

Notícia: Feijóo troba més greu la votació del Congrés sobre la sedició que l’1-O
Comparteix
"L'any 2017 va ser menys greu perquè el PSOE estava amb la Constitució, i ahir el PSOE la va abandonar", assegura el president del PP
Boye arriba a la seu del Tribunal de Comptes / Europa Press

El Tribunal de Comptes manté Puigdemont al procés de l’1-O tot i la immunitat

Notícia: El Tribunal de Comptes manté Puigdemont al procés de l’1-O tot i la immunitat
Comparteix
L'ens ignora la immunitat de l'eurodiputat de Junts perquè es troba en un procés comptable, no penal

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Independence Process a desembre 16, 2022 | 21:43
  Independence Process desembre 16, 2022 | 21:43
  Un altre referèndum d'autodeterminació és possible. Si molts de catalans volem la independència entre tots l'aconseguirem fer efectiva.
  45
  Icona de dislike al comentari de: Independence Process a desembre 16, 2022 | 21:43 10
  Respon
 2. Icona del comentari de: fideli a desembre 16, 2022 | 22:10
  fideli desembre 16, 2022 | 22:10
  el que cal és que us aneu a la merda, dròpols!
 3. Icona del comentari de: Bit a desembre 16, 2022 | 22:52
  Bit desembre 16, 2022 | 22:52
  Avi, prengui la pastilleta i a dormir
 4. Icona del comentari de: Ara a aixecar la DUI, es el que cal. a desembre 16, 2022 | 23:18
  Ara a aixecar la DUI, es el que cal. desembre 16, 2022 | 23:18
  Pobre ximple, el referèndum ja és va fer i el resultat va ser clar. A quin país del món diuen que un referèndum no es posible a part de corea del nord o similar? Aquesta genteta no te vergonya d'existir?
  • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 17, 2022 | 04:02
   Gonzalo desembre 17, 2022 | 04:02
   Pues en el reino unido, en Alemania, en Italia y en Francia. Ah...en EEUU también dicen lo mismo. Todos fachas, no? Jajaja!
   10
   Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a desembre 17, 2022 | 04:02 36
   Respon
   • Icona del comentari de: JMMR a desembre 17, 2022 | 21:38
    JMMR desembre 17, 2022 | 21:38
    No ho sé nen, estàvem massa ocupats en posar pedres als nens que parlen castellà al pati de les escoles.
  • Icona del comentari de: Que pesadet el corruptgent que demana aixecar la DUI als altres a desembre 17, 2022 | 09:01
   Que pesadet el corruptgent que demana aixecar la DUI als altres desembre 17, 2022 | 09:01
   La DUI la va suspendre el batxiller foll abans de fugir deixant-ho tot enmerdat, fins i tot els iogurts sota el sol caducan abans de 5 anys. Per què no li vas demanar a l pallasso Torra, hereu a dit de Fuigpelmón, que l'aixeques?
   12
   Icona de dislike al comentari de: Que pesadet el corruptgent que demana aixecar la DUI als altres a desembre 17, 2022 | 09:01 41
   Respon
   • Icona del comentari de: Josep a desembre 18, 2022 | 15:37
    Josep desembre 18, 2022 | 15:37
    Fes-nos un favor i penjat amb un filferro
   • Icona del comentari de: Que dius pesat! a desembre 20, 2022 | 09:23
    Que dius pesat! desembre 20, 2022 | 09:23
    Ets un pesat! Et direm el pesat de la merda!
 5. Icona del comentari de: Tot aquesta maldat se us tornarà amb la fi d'espanya. a desembre 16, 2022 | 23:21
  Tot aquesta maldat se us tornarà amb la fi d'espanya. desembre 16, 2022 | 23:21
  Es pot ser més miserable que un president d'Espanya? Començant per el criminal de guerra de l'Aznar, el terrorista del Gonzalez, el cap d'una banda criminal com el Rajoy i ara el seu amo, un pobre desgraciat, cínic i mentider. Si aquests pobres ximplets es pensen que continuarem a Espanya, i que tot seran flors i violes, o tenen clar. Els hi farem la guerra tot el que calguí fins que espanya caigui a terra. De moment està ben podrida així que només es questió de temps.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 17, 2022 | 04:03
   Gonzalo desembre 17, 2022 | 04:03
   Uala....que malote...jajaja!
   • Icona del comentari de: Spanish boums a desembre 17, 2022 | 09:07
    Spanish boums desembre 17, 2022 | 09:07
    Tic tac tic tac...
   • Icona del comentari de: Arreglacabezas a desembre 17, 2022 | 16:30
    Arreglacabezas desembre 17, 2022 | 16:30
    Te ríes que te meas, jajaja
  • Icona del comentari de: Lagrimitas a desembre 17, 2022 | 11:17
   Lagrimitas desembre 17, 2022 | 11:17
   Tots cagats ?
   • Icona del comentari de: Pobrets espanols a desembre 17, 2022 | 13:49
    Pobrets espanols desembre 17, 2022 | 13:49
    sisi el zasca que os ha metido es monumental
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 17, 2022 | 16:50
     Gonzalo desembre 17, 2022 | 16:50
     Aquí los únicos zascas y las únicas ostias que os metieron fueron a vosotros, banda de perdedores. Jajaja! Aún os duele la cabecita? Jajaja!
     • Icona del comentari de: 1714 a desembre 18, 2022 | 15:41
      1714 desembre 18, 2022 | 15:41
      ETA +800, gal un grapadet... La lluita armada conta un estat com l'español és perfectament legítima.
      5
      Icona de dislike al comentari de: 1714 a desembre 18, 2022 | 15:41 1
 6. Icona del comentari de: Psociates a desembre 16, 2022 | 23:23
  Psociates desembre 16, 2022 | 23:23
  Fa anys lluitaven per un referèndum, ara han canviat, semblen els d'ERC, fent el contrari del que deien. El que voldriem saber tots es perque han canviat d'opinió, els hi han rentat el cervell? O directament eren uns falsos i ara sel's hi veu l'autèntica cara?
  • Icona del comentari de: Independentista a desembre 17, 2022 | 08:55
   Independentista desembre 17, 2022 | 08:55
   Doncs perquè son gent mediocre; si no ho fossin ja no es dedicarian a la política. Els donen a escollir entre un càrrec ben remunerat, amb jubilació daurada i presó o exili: i com que d'ideologia no n'hi ha, doncs accepten el càrrec i prebendes.
  • Icona del comentari de: Independentista a desembre 17, 2022 | 08:55
   Independentista desembre 17, 2022 | 08:55
   Doncs perquè son gent mediocre; si no ho fossin ja no es dedicarian a la política. Els donen a escollir entre un càrrec ben remunerat, amb jubilació daurada i presó o exili: i com que d'ideologia no n'hi ha, doncs accepten el càrrec i prebendes.
  • Icona del comentari de: Mes aviat semblan corruptgents a desembre 17, 2022 | 09:07
   Mes aviat semblan corruptgents desembre 17, 2022 | 09:07
   Estàn encantats amb el batxiller foll que va suspendre la DUI en 8 segons, va fugir deixant-ho tot enmerdat, i no ha internacionalitzat res però viu com un reietó a un palauet de Waterloo amb una pensió vitalícia que mai s'ha guanyat.
   17
   Icona de dislike al comentari de: Mes aviat semblan corruptgents a desembre 17, 2022 | 09:07 30
   Respon
   • Icona del comentari de: Torni a la residència a desembre 17, 2022 | 13:51
    Torni a la residència desembre 17, 2022 | 13:51
    Calli doctor que tots sabem qui es el del batxiller foll
 7. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a desembre 16, 2022 | 23:41
  Pako Jones Menda desembre 16, 2022 | 23:41
  Descolonització ja
 8. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a desembre 17, 2022 | 00:59
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) desembre 17, 2022 | 00:59
  Traducció: Els meus "capos" de Madrid han pactat amb Junqueras enterrar i fer oblidar tot el que es refereixi al referèndum del 1-O i la Declaració d'Independència del dia 27. Hem pensat que la millor manera és que ERC proposi un nou referèndum acordat amb el poder colonial. Com que tothom sap que els colonialistes no ho acceptarem, la proposta no té cap recorregut, però mentre la gent discuteix de percentatges, dona per fet que el referèndum del 1-O és com si no s'hagués celebrat que és l'objectiu que pretenem
 9. Icona del comentari de: jop a desembre 17, 2022 | 01:39
  jop desembre 17, 2022 | 01:39
  I a Illa li falta el coratge de dir q si anem a independencia, castella (madrid) ens borra del mapa bélicament. Hi estar a Europa es igual.
 10. Icona del comentari de: ForaBotiflers a desembre 17, 2022 | 02:20
  ForaBotiflers desembre 17, 2022 | 02:20
  Quin Català vol llegir aquesta entrevista ? Un traïdor al servei dels Espanyols, carn de forca l'endemà de la Independència com feren amb tots els "collabos" a Netherlands i a França. Us imagineu l'Iceta i l'Illa fugint cap a Espanya per escapar a l'afusellament ? Quin interès pot haver a llegir el que aquesta deixalla diu ? És com entrevistar l'any 1945 al diari de la Resistència Francesa en Pierre Laval. Caldrà un Nuremberg i fer una gran neteja.
 11. Icona del comentari de: Un altre 'obsessionat', producte 'del atado y bien atado', insultant la lliure intel·ligència a desembre 17, 2022 | 05:58
  Un altre "obsessionat", producte "del atado y bien atado", insultant la lliure intel·ligència desembre 17, 2022 | 05:58
  Quan vostè tenia el coratge d'amagar-se darrere dels agressors, nosaltres, els covards, defensàvem les urnes i paperetes, amb els nostres cors i les mans nues, al més bell i noble estil dels pobles democràtics. Gandhi deia que la millor educació, és aquella que una persona obté del millor de si mateix. Això em fa sospitar, que vostè és un mal educat.
 12. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a desembre 17, 2022 | 07:53
  Doctor Strangelove desembre 17, 2022 | 07:53
  Una veritat com un temple! El problema: el populisme, la hiperventilazió, la falta de formació, la rancúnia i sobretot la ignorància. S'ha de ser humil en aquesta vida i acceptar l'engany! Hi ha gent en aquesta vida que es pensa que és intel.ligent quan només són un pobres ploramiques que no han fet res en la seva trista vida, els indepres hauríeu de pensar quines fites heu aconsoguit durant la vostra existència i reflexionar-hi. Sé que fa basarda, car la por de veure's un mateix davant del mirall és terrorífica, però cal fer aquest exercici, i adonar-se que el fracàs vital no implica una reconducció, per molt vell que un sigui. La individualitat és el que us pot portar a no fer seguidisme d'un moviment promogut per vividors, dròpos, batxillers, comunistes i mediocres. Sempre he pensat que el Senyor en la seva infinita bondat a tots en a dotat d'algun bon atribut, a uns d'intel.ligència i a d'altres també d'alguna cosa, per menor que sigui. Busqueu-la en el vostre interior més profund, i quan la trobeu veureu que el món és amor i no pas l'odi que el maligne us ha inculcat! Doc.
  • Icona del comentari de: Ninonano a desembre 17, 2022 | 09:08
   Ninonano desembre 17, 2022 | 09:08
   Vos si que sois un home culte , preparat i seriós, em pregunto, com es que encara voteu al PSC?
   • Icona del comentari de: Ferran a desembre 17, 2022 | 09:41
    Ferran desembre 17, 2022 | 09:41
    Ull amic, parecer no es ser....
  • Icona del comentari de: Aquesta vegada la consulta i copia enganxar del Google ha estat important, eh strange? a desembre 20, 2022 | 09:29
   Aquesta vegada la consulta i copia enganxar del Google ha estat important, eh strange? desembre 20, 2022 | 09:29
   Però el que no cambia es que continues veien comunistes i creient en un dèú inexistent. T’has deixat, però, la fantasmada del Ferrari…
 13. Icona del comentari de: JMMR a desembre 17, 2022 | 08:24
  JMMR desembre 17, 2022 | 08:24
  Parla com en Rajoy: no votaran nunca......
 14. Icona del comentari de: Illa menteix, i li falta coratge per dir-ho a desembre 17, 2022 | 08:56
  Illa menteix, i li falta coratge per dir-ho desembre 17, 2022 | 08:56
  Os farem la vida impossible fins que l'acomseguim!
 15. Icona del comentari de: Magí Brufaganya a desembre 17, 2022 | 09:09
  Magí Brufaganya desembre 17, 2022 | 09:09
  losabenaquelquedise........Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència)
 16. Icona del comentari de: Edgar a desembre 17, 2022 | 09:14
  Edgar desembre 17, 2022 | 09:14
  Aquesta entrevista només els podria resultar útil als votants d'ERC, perquè s'assabentin amb qui està pactant la cúpula del seu partit. A la resta... el que digui Illa té interès zero... cap novetat.
 17. Icona del comentari de: imperialisme en estat pur a desembre 17, 2022 | 09:53
  imperialisme en estat pur desembre 17, 2022 | 09:53
  En aquesta vida tot és possible, excepte una cosa. Tothom ho sap, i tu també. Un referèndum és la màxima expressió d'una democràcia plena, que repecte el pensar de la ciutadania i no obliga a cap poble a estar sotmès a les ambicions imperialistes d'un altre.
 18. Icona del comentari de: la mare del talp a desembre 17, 2022 | 11:23
  la mare del talp desembre 17, 2022 | 11:23
  No Salvador. A qui li falta coratge per admetre que no vivim en un estat democràtic, és a vosaltres. Si fos al contrari, no hauríeu de negar la voluntat de la gent a la que dieu representar.
  • Icona del comentari de: Ricard a desembre 17, 2022 | 13:04
   Ricard desembre 17, 2022 | 13:04
   Exacte.
  • Icona del comentari de: Juan Ripollés a desembre 17, 2022 | 14:07
   Juan Ripollés desembre 17, 2022 | 14:07
   NO la mare del talp : una CCAA no pot fer un referendum unilateralment sense demanar permis i que se li otorgui al Estat Español, aixo ho sabeu de sobres, la demovracia no son u uctubres, la democracia tu saps perfectament el que es, cumplor les lleis, am aquest cas les lleis Españoles .
   • Icona del comentari de: Mira, Ripollós a desembre 17, 2022 | 18:55
    Mira, Ripollós desembre 17, 2022 | 18:55
    Mira, Ripollòs, farem el que ens rotarà pels collons i no demanarem permís als colonialistes per fer-ho. Dit això: entre les coses que no farem està un nou referèndum. Com pots comprendre, si ja en vam fer un fa 5 anys i el vam guanyar per més del 92 % i si el darrer Parlament legítim que ha tingut aquest país ja va proclamar la independència, seriem uns rucs si tornéssim a pantalles de fa més de 5 anys
   • Icona del comentari de: CAT a desembre 17, 2022 | 23:54
    CAT desembre 17, 2022 | 23:54
    Es que no som una comunitat autonoma, som una nació més antiga que espanya borinot.
 19. Icona del comentari de: Ricard a desembre 17, 2022 | 12:56
  Ricard desembre 17, 2022 | 12:56
  Si un referèndum no és possible és que som en una democràcia nomes per a castellans. Per tant el coratge que falta als annexionistes és confessar que els catalans vivim en una dictadura. I naturalment els catalans tenim dret a decidir que fem al respecte. O sigui que el coratge sembla que està mal repartit. Quan es tenen canons és fàcil tenir coratge, imbècil.
 20. Icona del comentari de: Paciencia a desembre 17, 2022 | 13:23
  Paciencia desembre 17, 2022 | 13:23
  El referèndum no és possible perquè ? , no serà que ja s'ha fet? ja opinen per nosaltres, sense deixar-nos donar la nostra opinio, el primer principi d'una democràcia.
  • Icona del comentari de: Abans us enfonsem a desembre 17, 2022 | 20:12
   Abans us enfonsem desembre 17, 2022 | 20:12
   Es neguen a donar veu a milions de persones i es pensen que ens quedarem calladets.
 21. Icona del comentari de: Mikelet a desembre 17, 2022 | 14:46
  Mikelet desembre 17, 2022 | 14:46
  Un referendum es reforçar la democràcia i us falta el coratge de permetre'l. Fins quant ens tutelareu com a menors tutelats o com a mascles dominadors de la seva dona?
  • Icona del comentari de: Viuen al segle XVII a desembre 17, 2022 | 20:13
   Viuen al segle XVII desembre 17, 2022 | 20:13
   No podem esperar res d'un país retrasat com espanya
 22. Icona del comentari de: Vos falta coratge per entendre que ja s'ha fet. a desembre 18, 2022 | 03:24
  Vos falta coratge per entendre que ja s'ha fet. desembre 18, 2022 | 03:24
  Vos falta coratge per entendre que ja s'ha fet.
 23. Icona del comentari de: És l'hora per construir un nou país a desembre 18, 2022 | 08:37
  És l'hora per construir un nou país desembre 18, 2022 | 08:37
  I com es possible que els socialistes haguessin estat partidaris de l'autodeterminació dels pobles? Què ha passat, simplement saben que si la defensessin la Espanya més profunda se'ls menjaria amb patates, els poders fàctics, i ara es tracta de romandre al poder, i a més ja només fan politiques liberals i de dretes I aquest senyor no convenç ni de lluny, té un discurs fals, prepotent i gens respectuós amb el moviment social tan fort i significatiu que ha hagut a Catalunya i que tornarà amb molta més força.
 24. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a desembre 18, 2022 | 18:33
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) desembre 18, 2022 | 18:33
  Aquest cop, per variar, el senyor "Isla" diu la veritat. És més fàcil aconseguir la independència de forma unilateral que pactar amb els castellans un acord democràtic de respecte i tracte entre iguals, que és el que implicaria fer un referèndum acordat. Això ho sap tothom, això ho va dir el mateix Junqueras diversos cops. Aleshores, quina és la explicació de que ara ens surti amb aquest ciri trencat? Només en veig dues: portar l'independentisme al carreró sense sortida de discutir sobre percentatges i, el que és més important (per ells), esborrar de l'imaginari col·lectiu la gran victòria del 1-O
 25. Icona del comentari de: Anònim a desembre 19, 2022 | 09:35
  Anònim desembre 19, 2022 | 09:35
  “Ara és a Madrid que la meitat de la societat vol imposar el seu projecte a l’altra meitat, de manera que poseu-vos a dialogar amb Vox i el PP per recosir la unitat del vostre país”???
 26. Icona del comentari de: Anònim a desembre 19, 2022 | 12:40
  Anònim desembre 19, 2022 | 12:40
  Senyor Illa ja sabem que la democràcia no és el seu fort però podría dissimular una mica al fer els comentaris. Més que res és perquè alguns ens faria gràcia viurà en un país més democràtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa