El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El projecte de llei d’orientació agrària supera les esmenes a la totalitat
  • CA

El Projecte de llei de modificació de la Llei d’orientació agrària ha superat el debat a la totalitat al ple del Parlament i continua els tràmits parlamentaris. Amb aquest Projecte de llei, aprovat el passat mes d’agost, el Govern planteja una actualització del règim sancionador en matèria de gestió de dejeccions ramaderes i altres fertilitzants. El text també castiga l’entrada no autoritzada a les explotacions ramaderes i instal·lacions amb risc com ara escorxadors amb multes d’entre 600 i 60.000 euros. Vox, que critica un “excés de normativa” ha presentat una esmena a la totalitat que ha estat rebutjada per tots els grups excepte de Cs i PPC, que s’hi han abstingut.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha assegurat al debat parlamentari que a finals d’any ja “es detectarà una millora important en la reducció de la contaminació d’aigua per nitrats, l’acumulació de fòsfor al sòl, l’emissió d’amoníac i les males olors i els riscos sanitaris per la gestió de dejeccions ramaderes”.

La consellera Teresa Jordà, en roda de premsa a Palau | ACN
La consellera Teresa Jordà, en roda de premsa a Palau | ACN

La nova regulació

La nova regulació preveu, en primer lloc, un augment de la multa per infracció llei d’un mínim de 100 a 500 euros i la reducció de les més greus, que passen de 15.000 a 8.000 euros com a mínim, ja que l’administració considera l’import actual “manifestament excessiu”.

Així mateix, en aquesta llei es regula per primer cop el procediment sancionador pels perjudicis que pot causar per a la sanitat animal l’entrada sense autorització de persones alienes a les explotacions. La llei tipifica aquestes infraccions i estableix les sancions que poden anar entre 600 euros quan es tracta de lleus i com a màxim 60.000 en cas de molt greus.

La mort de l’animal seria infracció molt greu

En general es consideren infraccions molt greus quan l’entrada de persones pugui causar danys irreversibles o la mort de l’animal. Així també, es consideren molt greus la sostracció d’animals incomplint la normativa de transport i moviment, i el subministrament de medicaments o substàncies no autoritzades i l’alliberament voluntari d’aquests animals a l’exterior de la instal·lació.

Serà una infracció greu quan aquesta entrada produeixi lesions als animals, posi en perill la salut o el benestar dels animals i quan se subministri qualsevol substància o aliment que provoqui un risc per a la salut de l’animal; i, en canvi, serà lleu quan no es posi en risc la salut o el benestar dels animals.

Més notícies
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, i la vicepresidenta primera de l'entitat, Mònica Terribas, en la presentació de la campanya 'Treu la llengua' / S.B.
‘Treu la llengua’: Òmnium crida mig milió de persones a ser “activistes” pel català
Vídeo: ‘Treu la llengua’: Òmnium crida mig milió de persones a ser “activistes” pel català
Comparteix
El president de l'entitat, Xavier Antich, i la vicepresidenta primera, Mònica Terribas, han presentat la campanya
El president del Govern, Pere Aragonès, conversa amb el líder de l'oposició, Salvador Illa, durant el ple del Parlament / ACN
El PSC manté la distància amb ERC i Junts s’enfonsa, segons el CEO
Notícia: El PSC manté la distància amb ERC i Junts s’enfonsa, segons el CEO
Comparteix
L'últim baròmetre deixa tocat el bloc independentista, que podria treure entre 57 i 72 escons
El president del PP, Pablo Casado | ACN
Pablo Casado, imputat per les polèmiques declaracions contra la immersió
Notícia: Pablo Casado, imputat per les polèmiques declaracions contra la immersió
Comparteix
El jutge cita l'exlíder del PP pel proper 30 de novembre
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el primer ple del Parlament després de la ruptura amb Junts, amb els consellers del nou Govern a la primera fila de l'hemicicle / Francesc Xavier Subias Salvó (Parlament de Catalunya)
La CUP colla Aragonès pel diàleg després de l’informe de l’Eurocambra
Notícia: La CUP colla Aragonès pel diàleg després de l’informe de l’Eurocambra
Comparteix
El president Aragonès reivindica la taula de diàleg i demana a la cup que s'hi sumi

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 09, 2022 | 14:21
    Gonzalo novembre 09, 2022 | 14:21
    El Món. Quién te ha visto y quién te ve. De temas transcendentales para el mundo mundial e interplanetario (pruses), a acabar anunciando una "actualització del règim sancionador en matèria de gestió de dejeccions ramaderes i altres fertilitzants". Vivan las subvenciones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa