El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junts rebutja l’ultimàtum pel català i ERC manté la pressió
  • CA

Junts replica a ERC, PSC-Units i comuns que no se sumarà a la reforma de la llei de política lingüística, però s’ofereix a negociar “alternatives”. La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha dit aquest dimarts a la tarda que no se senten “interpel·lats” per l’ultimàtum d’aquests partits per sumar-se a l’acord en 24 hores, informa l’agència ACN. A Junts consideren que la reforma d’aquesta llei no servirà per blindar el català a l’escola i reivindiquen la seva proposta per fer un decret llei que protegeixi els centres educatius de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa el 25% de castellà a l’escola. “És una via eficient i efectiva”, ha defensat Sales sense aclarir si el decret llei és suficient per afrontar la sentència.

Amb tot, Sales ha avançat que “difícilment” es trobarà en 24 hores un consens també amb entitats i comunitat educativa sobre la iniciativa legislativa al Parlament per blindar el català. “Estem disposats a seure i escoltar, tenim la mà estesa”, ha afegit. En paral·lel, la portaveu de Junts ha reiterat que cal un “front comú a Madrid” per reformar la llei educativa espanyola actual, coneguda com a llei Celaá.

El temps “s’esgota”, adverteix ERC

Per la seva banda, ERC s’ha obert a negociar “alternatives” a la reforma de la llei de política lingüística, però avisa Junts que el temps “s’esgota”. La portaveu d’ERC al Parlament, Raquel Sans, ha manifestat aquest dimarts a la tarda que estan disposats a esperar més temps per intentar que “tothom se senti còmode”. “Volem que Junts hi sigui perquè és el millor per al país, com més grups millor”, ha afirmat Sans després de donar un ultimàtum a Junts per sumar-se a un acord sobre la llengua amb PSC-Units i comuns. Ara bé, els republicans avisen que el català és una “una qüestió de país” i exigeixen “responsabilitat”. “La llengua no és una qüestió d’independentisme”, ha afirmat Sans.

Raquel Sans, portaveu d’ERC al Parlament / ACN

La portaveu republicana ha insistit que cal la “màxima seguretat jurídica” i que el decret llei que prepara el Govern no és “suficient” per blindar el català a l’escola i afrontar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa un 25% de castellà a les aules. “Amb un decret llei no n’hi ha prou. Cal una norma amb solidesa per tal que pugui ser recorreguda per molts menys agents”, ha remarcat.

Preguntada per les desavinences amb els socis de govern sobre la reforma de la llei de política lingüística, Sans ha assegurat que “no hi ha discrepàncies en el contingut, sinó en l’eina jurídica” per protegir el model d’immersió lingüística. Sobre la crida de Junts a fer un front comú a Madrid per reformar la llei espanyola d’educació actual, la coneguda com a llei Celaá, la portaveu parlamentària d’ERC ha recordat que la sentència del 25% fa referència a la norma anterior, la llei Wert.

L’avís d’ERC, PSC i Comuns

ERC, PSC i Comuns han donat un termini de 24 hores a JxCat per tal de tornar al consens sobre la necessitat d’aprovar un canvi legislatiu per fer front a la sentència del 25% de castellà. El grup parlamentari de Junts es va retirar dilluns formalment de l’acord que havia rubricat el 24 de març amb la resta de forces parlamentàries proposant la reforma de la Llei de Política Lingüística. La polèmica posterior i el rebuig per part d’entitats com Plataforma per la Llengua i de l’àmbit eductiu van provocar que el partit de Puigdemont decidís fer marxa enrere, demanant més temps per aconseguir més consens. Dilluns Junts va tirar la tovallola.

Fonts de la resta de formacions han explicat que han presentat una proposta a JxCat per tal de salvar el consens del 24 de març, que consideren que els de Puigdemont “han trencat”. De moment aquesta setmana no s’ha incorporat a l’ordre del dia del ple de la setmana vinent que es debati i aprovi la controvertida reforma de la Llei de Política Lingüística. ERC, PSC i Comuns estan a l’espera de la resposta de Junts.

El Govern presentarà una recurs de reposició contra la interlocutòria del TSJC

La portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha anunciat que aquest dimarts presentarà el recurs de reposició contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena l’execució immediata de la sentència que obliga a impartir un 25% de les assignatures en castellà a totes les escoles del país. Plaja ha avançat que la Generalitat demanarà la suspensió cautelar de l’execució pels “greus perjudicis” que pot causar poques setmanes abans de la fi del curs.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja / ACN

Plaja ha reconegut que la “situació és complexa” perquè el TSJC no dona gaire marge d’actuació i ha defensat les diferents reformes que s’estan promovent. “No fer res és regalar la victòria a aquells que volen acabar amb el model d’escola catalana”, ha dit. En relació amb el recurs, la portaveu ha avançat que l’escrit qüestiona la legitimitat de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe per reclamar l’execució de la sentència del 25%.

Més notícies
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja / ACN
El Govern demana la suspensió de l’execució de la sentència del 25%
Notícia: El Govern demana la suspensió de l’execució de la sentència del 25%
Comparteix
La Generalitat considera que aplicar-la a poques setmanes d’acabar el curs tindrà “greus perjudicis” pels alumnes
Jéssica González (Comuns), Esther Niubó (PSC), Francesc Ten (JxCat) i Mònica Palacín (ERC) amb l'acord a la mà / Joan Antoni Guerrero
Ultimàtum a Junts perquè accepti reformar la Llei de Política Lingüística
Notícia: Ultimàtum a Junts perquè accepti reformar la Llei de Política Lingüística
Comparteix
ERC, PSC i Comuns consideren que fer front al 25% amb un decret no és suficient i tampoc ofereix estabilitat
Marta Vilalta al Parlament de Catalunya / ACN
ERC manté l’esperança d’un consens amb Junts per la defensa del català
Notícia: ERC manté l’esperança d’un consens amb Junts per la defensa del català
Comparteix
La formació creu que per blindar el català a l'escola cal "el màxim rang legislatiu"
El portaveu de JxCat, Josep Rius / ACN
JxCat proposa afrontar el 25% de castellà a l’escola amb un decret
Notícia: JxCat proposa afrontar el 25% de castellà a l’escola amb un decret
Comparteix
El partit de Puigdemont creu que és la via que pot recuperar el consens, també de les entitats lingüístiques i educatives

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Quina colla a maig 17, 2022 | 18:22
    Quina colla maig 17, 2022 | 18:22
    Aquest d'en Puigdemont és com en Lamban. Una mala peça que només es dedica a fer mal.
    • Icona del comentari de: Manu a maig 18, 2022 | 00:53
      Manu maig 18, 2022 | 00:53
      Apa piolin, que set veu el plumeru
      • Icona del comentari de: Resposta a maig 18, 2022 | 11:31
        Resposta maig 18, 2022 | 11:31
        Puigdemont ha fet més mal que una pedregada. Dedicar-se a amenaçar i no complir res del que s'anuncia, provoca problemes i no en soluciona cap. La política en negatiu és tòxica i nefasta per a Catalunya.
  2. Icona del comentari de: Anònim a maig 17, 2022 | 18:25
    Anònim maig 17, 2022 | 18:25
    A banda del contingut de l'article: la dèria (vici, costum, caguera,etc.) d'encapçalar els subtítols amb "el partit de Puigdemont" quan l'article tracta d'algun assumpte relacionat amb Junts, ara que el President deixa la direcció, té alguna finalitat especial?
  3. Icona del comentari de: Joan de l'Os a maig 17, 2022 | 18:25
    Joan de l'Os maig 17, 2022 | 18:25
    No és no, tant costa d'entendre? La CUP ja ho va dir,les associacions ciutadanes d'avantguarda també ho han dit. Allò que periodisticament té interès no és el no de l'independentismei menys de Junts, sinó la intrigant claudicació dels republicans, la seva aliança amb l'espanyolisme de centre i esquerra i la seva perversa acticud envers la llengua. El titular hauria de ser al revés: "ERC persevera en l'acceptació de la política lingüística de Ciutadans, aliada amb PSOE i Comuns"
  4. Icona del comentari de: Ella a maig 17, 2022 | 18:34
    Ella maig 17, 2022 | 18:34
    De fa uns dies (pot-ser des que en Sanchis hi treballa) que quan parleu de Junts li dieu "el partit de Puigdemont". Els partits en democràcia són de la gent que els vota.
    • Icona del comentari de: Maria a maig 18, 2022 | 01:01
      Maria maig 18, 2022 | 01:01
      Sí, el Sanchís va deixant el palter allí a on passa!
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 18, 2022 | 08:27
      Doctor Strangelove maig 18, 2022 | 08:27
      Tia, li diuen així perquè el batxiller de Waterloo és el líder únic. O ni això ets capaç de veure, tanoca? Doc.
      • Icona del comentari de: Maria. Canvio i fora. a maig 18, 2022 | 13:40
        Maria. Canvio i fora. maig 18, 2022 | 13:40
        Oncle, no em diguis que ets el Sanchis camuflat sota noms rònics i anglesos, strange-love, quin nomenet i si et vas inspirar en la peli...deixem-ho!
  5. Icona del comentari de: ç a maig 17, 2022 | 18:35
    ç maig 17, 2022 | 18:35
    El recurs es podrà guanyar o perdre, però la nova llei que volen ERC+Comuns+Pegasus i altres santificarà el 25% de castellà a les escoles. Imaginem que es guanya el recurs contra el 25% però queda vigent la llei que en permet l'aplicació. Vrabo per la hinteligència.
  6. Icona del comentari de: Anònim a maig 17, 2022 | 20:41
    Anònim maig 17, 2022 | 20:41
    Prou de perdre el temps amb qui ha tingut més de 30 anys el poder i no ha fet absolutament res ni per la immersió lingüística ni pel català. O us penseu que fa 4 dies que els nens es comuniquen amb castellà al pati de l'escola?
  7. Icona del comentari de: Mot bé. a maig 17, 2022 | 21:12
    Mot bé. maig 17, 2022 | 21:12
    Ben fet, junts per cat.
  8. Icona del comentari de: Manel a maig 18, 2022 | 00:55
    Manel maig 18, 2022 | 00:55
    Ben fet, que quedin retratats quan apliquin el 25% si o si, amb les seves lleis incloses.
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 18, 2022 | 11:04
      Anònim maig 18, 2022 | 11:04
      Seria fantàstic, al menys així aplicarien el 75% en català, cosa que no s'ha fet en més de 35 anys de governs sociovergents.
  9. Icona del comentari de: IMmundicia d'Esquerra d'españa.una a maig 18, 2022 | 08:06
    IMmundicia d'Esquerra d'españa.una maig 18, 2022 | 08:06
    Canya al tripqatit del NACIONALES DE ESPAÑA ERÑ.PSOE.GAL.JODEMOS
    • Icona del comentari de: traca a maig 18, 2022 | 08:58
      traca maig 18, 2022 | 08:58
      155.ferrovial Anna
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 18, 2022 | 11:07
      Anònim maig 18, 2022 | 11:07
      Ja tornem a tenir aquí a l'Anna. Juntaire de les que ja li va bé el 3% i el robatori del palau, i més de 30 anys de no fer res per la immersió lingüística. Si no pertany a una secta poc li falta, segur que té carnet de pagament del que les va fotre un mal polvo de 8 segons...... En fi, una inepta pertorbada
  10. Icona del comentari de: rd a maig 18, 2022 | 09:38
    rd maig 18, 2022 | 09:38
    erñ botiflers
  11. Icona del comentari de: junqueritas.illa la mateixa porqueria española a maig 18, 2022 | 10:07
    junqueritas.illa la mateixa porqueria española maig 18, 2022 | 10:07
    els cinco de les mamelles i Tardà amb Rufian volen un tripartito español. pero ILLA SERIA PRESIDENT, com es llogic, racional i republicà.... españols. ERÑ ES TRIPARTITO POR ESPAÑA.UNA, i putejar als catalans tot el que puguin i més amb impostos per anar a cagar
  12. Icona del comentari de: Gironí. a juliol 18, 2022 | 09:04
    Gironí. juliol 18, 2022 | 09:04
    Doncs si. Fa molt més que els nens, al pati de l'escola, es comuniquen en castellà. Fa 35 anys vaig assistir a un campionat de basquet al barceloní col·legi La Salle-Bonanova i ho vaig poder comprovar; llevat del grup de jugadores de l'equip de la meva població, les uniques paraules en català que vaig sentir van ser les d'una noia ja grandeta que em demanà si li podia encendre el cigarret. Quan ho vaig explicar em van dir que era un exagerat, que alló no podia ser. Però era.
  13. Icona del comentari de: Gironí. a juliol 18, 2022 | 09:04
    Gironí. juliol 18, 2022 | 09:04
    Doncs si. Fa molt més que els nens, al pati de l'escola, es comuniquen en castellà. Fa 35 anys vaig assistir a un campionat de basquet al barceloní col·legi La Salle-Bonanova i ho vaig poder comprovar; llevat del grup de jugadores de l'equip de la meva població, les uniques paraules en català que vaig sentir van ser les d'una noia ja grandeta que em demanà si li podia encendre el cigarret. Quan ho vaig explicar em van dir que era un exagerat, que alló no podia ser. Però era.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa