El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Plataforma per la Llengua vol un front judicial comú contra el 25% de castellà

Plataforma per la Llengua ha proposat un front judicial comú per aturar la implantació del 25% de castellà a totes les escoles del país. L’entitat ha fet aquest dilluns una crida a totes les associacions de defensa del català a l’ensenyament que facin els tràmits “necessaris” per presentar un recurs a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dona 15 dies al departament d’Educació per enviar les instruccions necessàries als centres perquè compleixen amb l’ordre d’impartir un quart de les matèries troncals en castellà.

L’entitat, que divendres passat va iniciar els tràmits per ser reconeguts com a part interessada i poder recórrer la resolució del TSJC, ha reclamat a la Generalitat que s’aliï amb les entitats i ha avançat que està en converses amb altres organitzacions interessades a presentar recursos de manera “coordinada” per tombar la interlocutòria. Plataforma per la Llengua assegura que veu bases legals “sòlides” per denunciar que la interlocutòria “no aplica correctament la sentència de la qual deriva” i que en fa una interpretació “expansiva i lesiva”.

Per Plataforma per la Llengua, l’objectiu del recurs és guanyar temps per retardar l’aplicació de la interlocutòria i aconseguir que el màxim nombre possible d’associacions siguin reconegudes com a part interessada per “canviar el contingut” de la resolució. L’entitat considera que la interlocutòria del TSJC suposa la “judicialització plena de l’escola” perquè segons el text del tribunal qualsevol família podria ser considerada part interessada de la causa i es podria produir una “execució perpètua de la sentència, centre a centre”.

Frenar l’embat contra l’escola en català

Segons l’advocada i directora de la Plataforma per la Llengua, Rut Carandell, ha denunciat que la interlocutòria “va en contra de la jurisprudència europea” i creu que si el cas arribés als tribunals europeus, quedaria “invalidat”. Per això considera que el Govern i les entitats de defensa del català s’han de coordinar per frenar “l’embat de l’Estat contra l’escola en català”. Carandell també ha reclamat la retirada de la reforma de la Llei de Política Lingüística després que Junts s’hagi despenjat definitivament de l’acord. “Posaria encara més en perill el català a l’escola” i “no serviria per respondre als requeriments de la sentència ni per aturar l’atac dels tribunals”.

Plataforma per la Llengua portarà la proposta d’un front judicial a la reunió que tindran les organitzacions de Som Escola amb representants de la Generalitat. El president d’Òmnium, Xavier Antich, també va avançar la setmana passada que l’entitat es personarà a la causa del TSJC. “No podem deixar sols els alumnes, els docents i les famílies”, va advertir Antich. Òmnium considera que cal “esgotar totes les vies a l’abast per defensar el dret a una escola en català per a tothom” i que la sentència del 25% és una “greu vulneració dels drets” de tots els alumnes de Catalunya.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Fora el castellanu a maig 16, 2022 | 13:40
  Fora el castellanu maig 16, 2022 | 13:40
  Exacte. A catalunya volem català i Anglés. Tant de bo tot el que sabessim d'espanyol o sabessim d'anglés. Segurament ens aniria millor la vida.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 19, 2022 | 10:46
   Pere Llimonera i Citronell maig 19, 2022 | 10:46
   TÚ puedes hacer lo que quieras, pero N0 arruines el futuro de tus hijos, negándoles la posibilidad de aprender bien la lengua Mayoritaria, común y Oficial del País; que luego N0 van a poder trabajar ni con el pico y la pala, ni siquiera limpiando WCs... Ya sabéis: ... hay que activarlo ya, efectivamente... 25% "como mínimo" de asignaturas en Español/Castellano en toda la Región autonómica... la Justicia dice el 25% "Como mínimo", osea, que lo estrictamente mínimo es dar el 25% de los cursos y asignaturas en Español/Castellano, pero puede ser mas también, en según que sitios y circunstancias... No se trata de ni nadie quiere eliminar el Catalán, sino todo lo contrario, que los supremacistas indePendencieros N0 consigan "ELiMiNaR" el Español de Catalunya, que es lo que buscan... Se trata de que los chicos salgan del cole hablando y escribiendo con soltura en ambos: en Catalán y en Español/Castellano... Oído, suprematas? ... Apa, Bon dia, macos!
 2. Icona del comentari de: Antonio a maig 16, 2022 | 15:59
  Antonio maig 16, 2022 | 15:59
  Por qué decimos español a un idioma impuesto desde Castilla? El español sólo existe para los que ponen la unidad de la patria y le van vendiendo a trozos.
  • Icona del comentari de: Si no lo sabes es porque no quieres a maig 17, 2022 | 12:30
   Si no lo sabes es porque no quieres maig 17, 2022 | 12:30
   La RAE recomienda usar el término “español”. Para la RAE resulta preferible reservar el término "castellano" para referirse al dialecto románico nacido en el Reino de Castilla durante la Edad Media, o al dialecto del español que se habla actualmente en esta región. El "español" es un idioma universal hablado por más de 400 millones de personas.
 3. Icona del comentari de: Anònim a maig 16, 2022 | 18:35
  Anònim maig 16, 2022 | 18:35
  Nois deixem de plorar, defensem la nostra llengua com hem fet sempre. Ni Paca la culona la va poguer defenestrar. I els de xarnegistan, ja s'espavilaran quant vegin que perden oportunitats, o marxaran duna vegada, que d'això és tracta, de fer espai pel català.
 4. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 16, 2022 | 18:52
  Català a l'escola i arreu maig 16, 2022 | 18:52
  Em temo que tot el que passi pels tribunals colonials serà una pèrdua de temps i de diners perquè ells sí que han fet un front comú per a destruir la nostra llengua, que és el moll de l'ós del nostre poble, i assegurar-se els 16800 milions que ens foten cada any. A l'escola cal desobeir, buscant les formes millors per esquivar la repressió entre els pares, mestres i alumnes. Els demés hem de fer el contrari del que hem estat fent tots aquests anys, no canviant de llengua davant els inadaptats i evitant la llengua colonial en totes les circumstàncies possibles
 5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 16, 2022 | 19:23
  Luisnomeacuerdo maig 16, 2022 | 19:23
  Los camisas pardoamarillas empiezan a repartir antorchas y capirotes blancos entre sus secuaces.
  • Icona del comentari de: LluisHoRecordoTot a maig 17, 2022 | 09:35
   LluisHoRecordoTot maig 17, 2022 | 09:35
   No sé qui són aquests que porten aquestes camises, i tu amb la merda de nom que tens, segur que no ho aclariràs. Ets un merda franquista violent, es evident.
 6. Icona del comentari de: Anònim a maig 17, 2022 | 11:15
  Anònim maig 17, 2022 | 11:15
  Parlar, escriure, llegir, escoltar, etc la llengua colonial danya els circuits cerebrals. Respondre els fatxes els alimenta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa