El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cambray anuncia un recurs contra l’execució forçosa de la sentència del 25%
  • CA

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha comparegut aquest dilluns dues hores després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi ordenat l’execució forçosa de la sentència del 25% a tots els centres educatius catalans independentment de si hi ha famílies que ho demanen o no. En la seva compareixença express a les portes del departament d’Educació, el conseller ha anunciat un recurs de la conselleria contra aquesta “aberrant” interlocutòria. “Aquesta interlocució no té validesa jurídica i per això aquest departament presentarà un recurs de reposició”, ha reblat abans de concretar que tenen cinc dies per presentar-lo i que en cas que no s’accepti encara es podria presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem demanant cautelars. Cambray ha evitat en tot moment afirmar amb rotunditat que no donarà ordre d’aplicar aquesta sentència en els pròxims quinze dies, com estableix la interlocutòria.

Cambray ha criticat que el TSJC hagi legitimat l’Asamblea por una Escuela Bilingüe perquè “extralimita les seves funcions”. “Dos dels cinc magistrats han dit que no té sentit”, ha assenyalat. El conseller ha parlat de “mala praxis” perquè el departament se n’ha assabentat “al mateix temps que la premsa”.

Cambray ha promès que en els pròxims anys hi haurà “més català a les escoles” del que hi ha ara i ha assegurat que continuarà treballant per millorar la situació de la llengua. “L’educació no va de percentatges. Farem que tot l’alumnat tingui coneixements tan en català com en castellà com en anglès en acabar l’ESO”, ha explicat el conseller, que ha emplaçat a trobar el “màxim consens” per defensar el català i el model d’escola catalana.

Missatge de tranquil·litat a les escoles

Cambray ha enviat un missatge de tranquil·litat als equips directius perquè “han de seguir fent el que feien fins ara”. “No han de fer canvis en els seus projectes lingüístics perquè el tribunal es dirigeix al conseller d’Educació”, ha explicat. Per això ha dit que donaran “un escut jurídic i legal” perquè els mestres “continuïn ensenyant en català”. El conseller ha assegurat que el decret de règim lingüístic pretén “acompanyar i assessorar” els centres educatius en funció de la seva realitat sociolingüística, però no ha avançat quan es podrà tirar endavant aquest decret. “Cal fer la feina ben feta”, ha dit. Cambray ha matisat, però, que amb aquest decret els professors no podran escollir en quina llengua fan les classes.

El conseller ha fet referència al pacte parlamentari per modificar la llei de política lingüística i ha demanat “màxim consens”. Aquest pacte ha embarrancat al Parlament amb l’ajornament, fins a tres cops, de la votació. “Busquem el màxim consens polític, social i pedagògic”, ha explicat. Cambray ha evitat concretar una data per aprovar aquesta modificació de la llei de política lingüística i ha demanat el màxim de propostes per blindar la immersió lingüística.

El TSJC posa un termini de quinze dies per aplicar la sentència

Aquesta ha estat la reacció del conseller Cambray a la decisió de la sala contenciosa del TSJC, que ha ordenat aquest migdia l’execució forçosa de la sentència que obliga a fer un 25% de les classes en castellà a tot el sistema educatiu català. La resolució del tribunal requereix al conseller que “faci efectiva” la sentència i a l’Alta Inspecció del ministeri espanyol d’Educació que en “verifiqui” el compliment i n’informi al tribunal. 

El tribunal sosté que “l’elecció del mitjà per garantir el resultat establert a la sentència és facultat de la Generalitat”, però recalca que “no està en la seva llibertat no actuar” ni “permetre una actuació contraria al mandat constitucional”. Per tant, obre la porta a que el Govern esculli en un termini màxim de 15 dies com aplicar aquesta sentència, però l’obliga a fer-ho i demana a l’Alta inspecció educativa que ho comprovi i ho confirmi al tribunal. Així, en 15 dies tots els centres educatius catalans hauran de fer una assignatura troncal en castellà així com un altre tipus d’assignatura també en aquesta llengua, deixant la resta en català, sense importar si hi ha famílies que ho hagin demanat o no.

El tribunal porta la contrària a l’Advocacia de l’Estat

El tribunal ha decidit fer cas del recurs de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe però ha rebutjat els recursos de Vox i altres partits del Parlament en considerar que no estan legitimats per demanar l’execució forçosa. Però l’altre gran ignorat ha estat l’Advocacia de l’Estat, que aquest divendres va enviar un escrit al tribunal on demanava que no s’activés l’execució forçosa de la sentència del 25% fins haver analitzat el grau de compliment de la sentència que garantien les mesures anunciades pel Govern, com ara el pacte per modificar la llei de política lingüística -que està encallat al Parlament després de la reculada de Junts– o el desplegament del decret de règim lingüístic que Cambray vol sotmetre a consulta.

El mateix Govern va notificar recentment al TSJC que estava prenent mesures per acatar la sentència, però això tampoc ha servit perquè el tribunal hagi esperat abans d’activar l’execució forçosa de la sentència, que obliga els centres catalans a fer el 25% de les classes en castellà en un termini màxim de quinze dies.

Més notícies
Una mare acompanya els seus fills a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, en una imatge d'arxiu | ACN
El TSJC ordena executar el 25% de castellà a totes les escoles
Notícia: El TSJC ordena executar el 25% de castellà a totes les escoles
Comparteix
El tribunal requereix a Cambray que faci efectiva la sentència i a la inspecció de l’estat que en verifiqui el compliment
La portaveu nacional d'USTEC, Iolanda Segura / Mireia Comas
Iolanda Segura: “Si fan anar els professors a les escoles al juliol, ho han de compensar”
Entrevista: Iolanda Segura: “Si fan anar els professors a les escoles al juliol, ho han de compensar”
Comparteix
ENTREVISTA a la portaveu nacional d'USTEC, sindicat majoritari de l'educació, que situa la reducció de les hores lectives com a clau per desencallar el conflicte
La ministra de Justícia, Pilar Llop / EP
Doble joc de l’Advocacia de l’Estat amb la sentència del 25% de castellà
Notícia: Doble joc de l’Advocacia de l’Estat amb la sentència del 25% de castellà
Comparteix
Demana que s'eviti l'execució forçosa de la sentència però accepta la legitimitat de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe per reclamar-la
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El Govern al·lega al TSJC que ja legisla per fer complir la sentència del 25%
Notícia: El Govern al·lega al TSJC que ja legisla per fer complir la sentència del 25%
Comparteix
Respon a la demanda d'execució forçosa de la sentència del 25% de l'Assemblea per una Escola Bilingüe

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jer a maig 09, 2022 | 17:52
    Jer maig 09, 2022 | 17:52
    L’acabaràs adoptant igual que vas adoptar el passat, per la porta del darrerra, amb el cap abaixat, i deixant que l’estat feixista se’ns pixi a la cara
  2. Icona del comentari de: Ricard a maig 09, 2022 | 18:01
    Ricard maig 09, 2022 | 18:01
    Prou recursos a tribunals estrangers i més fet pràctics de defensa nacional!
    15
    Icona de dislike al comentari de: Ricard a maig 09, 2022 | 18:01 161
    Respon
  3. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 09, 2022 | 18:45
    Català a l'escola i arreu maig 09, 2022 | 18:45
    Cambray anuncia un recurs contra la imposició del 25%? ...Li deu semblar poc el 25%... De fet la llei que volen aprovar el PPSOERC amb la Comuna pudenta i JUNTS va de fer tantes classes en llengua colonial com els roti als mestres
  4. Icona del comentari de: fart de nacionalistes espanyols a maig 09, 2022 | 19:00
    fart de nacionalistes espanyols maig 09, 2022 | 19:00
    El que haurien de fer és crear una policia per a retirar d'aquest món a jutges espanyols corruptes i donar gratificacions segons lo nacionalistes que siguin els jutges retirats.
  5. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a maig 09, 2022 | 20:15
    Veterà antifranquista. maig 09, 2022 | 20:15
    Doncs aixó és el què va acceptar el Poble Català en aprovar el malaurat Estatut de 1979. Els què ens hi vam oposar vam ser titllats d'enemics de Catalunya. És va aprovar i aquí en tenim les conseqüències.
  6. Icona del comentari de: El TSJC en socors al Gobierno a maig 09, 2022 | 22:18
    El TSJC en socors al Gobierno maig 09, 2022 | 22:18
    El Catalangate està creant massa problemes? La gent en parla massa?Doncs això s'arregla amb una sentència que podia arribar en qualsevol altre moment però arriba just ara per distreure el personal. La tàctica es prou coneguda, però hi caiem sempre com mosques. Ens tenen apamats.
  7. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 10, 2022 | 08:34
    Pere Llimonera i Citronell maig 10, 2022 | 08:34
    Pero, que pesadets que son los del supremacismo independenciero de patrias inventadas y manipulación espuria de la Lengua Catalana con objetivos Político-económicos escondidos de parte de las elites extractoras... pero, si ya os han dicho por activa y por pasiva y hasta en braille que es el 25%, "CoM0 Mínimo" de materias 'a tot Catalunya'. !Ojo!, que el MatiZ es importante... y es justo para evitar que los 'feixistes' quieran imponer la Dictadura supremacistas independenciera; el Totalitarismo, el Sectarismo y el Autoritarismo habitual a que nos tienen acostumbrados en una Lengua regional y minoritaria; y Respeten la Democracia, el Estado de Derecho y los Derechos de los chicos a estudiar en su Lengua Materna... Apa, Adeu!
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 10, 2022 | 09:00
    Gonzalo maig 10, 2022 | 09:00
    Señor consejero, usted no quiere que el 25% de la enseñanza sea en castellano. Pues apliqueselo a sus hijas. Leí que las tiene inscritas en un colegio privado que imparte el 25% en catalán, el 25% en castellano, el 25% en inglés y el 25% restante en alemán o francés. Exigimos una escuela pública así. Los hijos de los catalanes no son menos que sus hijas.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 10, 2022 | 15:03
      Gonzalo maig 10, 2022 | 15:03
      Vaya... Compruebo con estupor como la gente prefiere que sus hijos salgan más burros que las hijas del consejero. Nada nuevo en tractorlandia. Siempre podrán aprender a manejar el tractor.
  9. Icona del comentari de: JUNQUERAS EL A POR ELLOS a maig 10, 2022 | 11:39
    JUNQUERAS EL A POR ELLOS maig 10, 2022 | 11:39
    amb aquest gonssaless anem de pet al Sanvicentismo de los huertos del traidor, venut i monarquic Junqueras A POR ELLOS
  10. Icona del comentari de: JUNQUERAS EL A POR ELLOS a maig 10, 2022 | 11:40
    JUNQUERAS EL A POR ELLOS maig 10, 2022 | 11:40
    amb aquest gonssaless CAMBRAÑ anem de pet al Sanvicentismo de los huertos del traidor, venut i monarquic Junqueras el nostre A POR ELLOS
  11. Icona del comentari de: Miren a maig 10, 2022 | 17:54
    Miren maig 10, 2022 | 17:54
    Encara està aquest senyor com a conseller d'educació? Creia que ja havia demostrat sobradament la seva incapacitat per dirigir qualsevol conselleria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa