El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
VÍDEO | Els Bombers estabilitzen l’incendi del Bages
  • CA

El màxim responsable de l’operatiu per estabilitzar l’incendi del Bages, David Borrell, ha assegurat que el cos està “molt satisfet” de la feina feta durant les últimes hores per estabilitzar el foc sobretot al flanc dret. Aquesta feina ha permès estabilitzar l’incendi a les 20 hores del vespre. Borrell ha assenyalat que les pròximes dues hores seran “delicades” però els Bombers tenen bones perspectives per estabilitzar aquest virulent foc aquesta nit.

Protecció Civil ha assegurat que un cop l’incendi s’ha donat per estabilitzat els desallotjats poden tornar a les seves cases i acaben els confinaments, que van començar ahir a les 14 del migdia, quan els Bombers van rebre l’avís del foc.

Aquesta és la situació de la zona que envolta aquest incendi:

Vídeo: Quico Sallés

A primera hora de la tarda el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, havia anunciat que l’incendi del Bages estava “contingut” però no perimetrat ni estabilitzat. La superfície que ha cremat ja és de 1.700 hectàrees i els Bombers hi continuen treballant “a contrarellotge” amb més de 150 dotacions entre mitjans aeris i terrestres. Les pròximes hores, ha dit, seran “crítiques” en aquest incendi per la calor i el vent de marinada que comença a bufar. “L’objectiu és la contenció i treballar per estabilitzar el flanc dret i evitar que entri el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac”, ha explicat el conseller des de la zona a dos quarts de quatre. També havia descartat nous confinaments.

L'incendi del Bages / Quico Sallés
L’incendi del Bages / Quico Sallés

Apunten a l’activitat humana com a origen de l’incendi del Bages

L’inspector en cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, ha assegurat aquest dilluns que en els darrers dies no hi ha hagut cap tempesta seca -terme que fa referència a una capa d’aire sec i càlid- a la zona que pugui ser l’origen de l’incendi del Pont de Vilomara, pel que tot apunta que l’origen hauria estat humà. “Estaria relacionat amb l’activitat humana, ja sigui un accident, una negligència o intencionat”, ha detallat, un fet que la investigació posterior haurà d’acabar de concretar. Alhora, Protecció Civil ha anunciat l’aixecament del confinament general anunciat ahir diumenge, tot i que es manté al nucli de Rocafort i a Les Brucades, municipis situats al flanc dret, que és el que més preocupa els Bombers. Tot i això, adverteixen que cal restringir la mobilitat al màxim per facilitar les tasques als cossos d’emergències.

L’incendi ha cremat 1.750 hectàrees des d’ahir al migdia. D’aquestes, 343,40 són de l’Espai d’Interès Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, 1.364,67, forestals, 145,52, agrícoles i la resta de terreny urbà. El cap de Bombers, David Borrell, ha informat que l’impacte més important pel que fa als habitatges és a la urbanització de River Park, amb desenes de cases afectades, algunes de forma parcial i altres cremades completament. 375 efectius i 15 mitjans aeris treballen en l’extinció aquest dilluns al matí davant la previsió d’una dia “molt complicat”, sobretot quan les temperatures pugin i el vent torni a bufar.

Es prolongaran les restriccions per evitar nous incendis

El conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, ha confirmat aquest dilluns que prorrogaran uns dies més les restriccions per l’alt risc d’incendi davant l’onada de calor que va començar el divendres passat. Segons el cap de cartera, els municipis afectats per les mesures, al començament 275, continuaran així fins el proper dijous. S’espera que en els pròxims dies les temperatures disminueixin, però que tornin a remuntar de cara al cap de setmana.

Elena ha assenyalat que la situació és “extrema” i que el més “prudent” és mantenir les restriccions davant l’acumulació de calor i la sequera, encara que les temperatures puguin baixar una mica.

El flanc dret, el que més preocupa

El conseller també ha dit que el flanc esquerre de l’incendi al Bages és el que està més contingut, tot i que a hores d’ara encara no està perimetrat. “Durant tota la nit s’ha treballat en el flanc dret, que és la part que toca el parc natural”, ha explicat el conseller de l’Interior en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons ell, es tracta d’una part de l’incendi “molt virulenta” i complicada d’extingir.

Elena ha alertat del risc de rebrots -de fet, a primera hora de la tarda hi ha hagut un segon incendi de petites dimensions- i ha assenyalat que han de treballar durant totes les hores del dia. “Hi estan mobilitzats tots els efectius disponibles”, ha dit el conseller, qui ha explicat que, de moment, no han demanat ajuda al govern espanyol. “Estan treballant en altres indrets de la Península”, ha assenyalat Elena.

Una imatge de les flames al flanc que toca del Pont de Vilomara/Quico Sallés
Una imatge de les flames al flanc que toca del Pont de Vilomara/Quico Sallés

El conseller també ha explicat que les quatre persones ferides per l’incendi del Bages “estan bé” i, de moment, no hi haurà més persones evacuades. “Les que ja ho estan, continuaran tot el dia d’avui”, ha assegurat.

Més notícies
El comissari Olivera quan va ser nomenat cap del CITCO que després comenta amb Villarejo els atemptats del 17-A/Interior
Els àudios de Villarejo revelen que la policia patriòtica va impulsar les acusacions populars com a fiscalia a l’ombra
Notícia: Els àudios de Villarejo revelen que la policia patriòtica va impulsar les acusacions populars com a fiscalia a l’ombra
Comparteix
El cap del CITCO revela com les utilitzen quan la fiscalia no hi arriba i Villarejo revela l'home dins de Manos Limpias
Una imatge de les flames al flanc que toca del Pont de Vilomara/Quico Sallés
Els bombers aprofiten la nit per intentar reduir el “foc cabró” del Bages
Notícia: Els bombers aprofiten la nit per intentar reduir el “foc cabró” del Bages
Comparteix
Desplegament terrestre per reduir les flames a tocar de les zones habitades
El comissari Olivera quan va ser nomenat cap del CITCO que després comenta amb Villarejo els atemptats del 17-A/Interior
Els àudios de Villarejo revelen que la policia patriòtica va impulsar les acusacions populars com a fiscalia a l’ombra
Notícia: Els àudios de Villarejo revelen que la policia patriòtica va impulsar les acusacions populars com a fiscalia a l’ombra
Comparteix
El cap del CITCO revela com les utilitzen quan la fiscalia no hi arriba i Villarejo revela l'home dins de Manos Limpias
L’autèntic rostre de l’Estat
Notícia: L’autèntic rostre de l’Estat
Comparteix
"No hi ha cap «deep state», simplement hi ha una façana més o menys homologable i una realitat fangosa, irrespirable, bruta i pessetera"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 18, 2022 | 12:08
    Gonzalo juliol 18, 2022 | 12:08
    Cuando ardían los contenedores y las calles de bcn estaban atrincheradas entre llamas, bien que os gustaba. No querías que ardiera y se quemara todo? Pensad bien vuestros deseos, que se os hacen realidad en vuestras narices.
    • Icona del comentari de: Anònim a juliol 18, 2022 | 21:47
      Anònim juliol 18, 2022 | 21:47
      Dijo el cazo a la sartén…
  2. Icona del comentari de: Respnsables a juliol 18, 2022 | 14:40
    Respnsables juliol 18, 2022 | 14:40
    Als que tenen la casa cremada poden donar les gràcies als ajuntaments corruptes, que van permetre les urbanitzacions al mig del bosc, amb el vist i plau de la Generalitat.
  3. Icona del comentari de: Gironí. a juliol 18, 2022 | 17:30
    Gironí. juliol 18, 2022 | 17:30
    És que cal ser completament ximple per fer-se una casa enmig del bosc. Tard o d'hora hi ha foc i la casa es crema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa